Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
kamper dla rodziny z dzieckiem niepełnosprawnym
Autor Wiadomość
boru 
trochę już popisał

Piwa: 3/1
Wysłany: 2021-07-20, 13:23   kamper dla rodziny z dzieckiem niepełnosprawnym

Chcemy kupić używany kamper. Podstawowym kryterium przy wyborze jest fakt, że będzie z nami jeździć dziecko niepełnosprawne. Więc takie kwestie przychodzą mi do głowy:
- szerokie drzwi wejściowe
- duży luk bagażowy
Wstępnie jesteśmy zainteresowani kamperem typu półzintegrowanym. Ale rozważymy również inne opcje. 
Co do roku produkcji kampera to auto powinno być stosunkowo młodsze niż stare. Stan nie musi być idealny, ważniejszy jest stan techniczny auta niż wyposażenia.

Jakie modele są na rynku wtórnym do rozważenia?
Postaw piwo autorowi tego posta

Banan 
Administrator
LIVE TO RIDE - RIDE TO LIVE

Twój sprzęt: Rapido 972M MB 2.9 TD
Nazwa załogi: Bananki
Piwa: 360/498
Wysłany: 2021-07-20, 14:00   

boru, żeby Ci jakoś doradzić, musisz podać więcej szczegółów, np. czy porusza się na wózku, w jakim jest wieku itp. Mój syn też jest niepełnosprawny, a mamy normalną integrę.
:spoko

boru 
trochę już popisał

Wysłany: 2021-07-21, 15:06   

Córka ma 11 lat, waży 30kg, nie jest duża ale wciąż rośnie. Sama się nie porusza, nie trzyma pionu, nie stoi, nie siedzi. Będziemy kupować wózek KUDU R82. Wózek ten się nie składa więc musi się mieścić przez drzwi ale także gdzieś mieć miejsce do stania (myślę o zrobieniu specjalnych uchwytów na ten wózek do zaczepienia podczas jazdy). Byliśmy 2 i 3 lata temu na wakacjach kamperem ]. Wtedy ważyła zdecydowanie mniej ale już wtedy nie było łatwo wnieść ją (bez wózka) do środka - głównie problem z wąskim przejściem. Teraz do tego dochodzi jeszcze waga. Myślałem więc aby albo wnosić ją we dwoje z wózkiem, albo ewentualnie dorobić jakąś platformę doczepianą do wjazdu.
DOdatkowo w kamperze będzie dwoje dorosłych i starsza córka. Plany wyjazdowe to 1-3 tygodnie po Polsce, Europie, może Skandynawia.
NIe wiem co jeszcze pisać.. jak coś to pytajcie i proszę o jak najwięcej porad.

rakro1 
weteran

Twój sprzęt: Dethleffs Trend I 7057
Piwa: 274/207
Wysłany: 2021-07-21, 15:26   

Dosyć często zdarzają się busy do przewozu niepełnosprawnych. Mają specjalną platformę do wjeżdżania i uchwyty w środku do mocowania wózka. Ale nie są to duże auta i musiałbyś jakoś sam zrobić zabudowę. Dla Waszych celów zabudowany bus będzie za mały i trzeba by zdobyć taką platformę oraz przerobić wjazd do środka. Może lukiem bagażowym. Czyli duży garaż i przerobienie łóżka nad garażem.
Na hasło " do przewozu niepełnosprawnych " w olx pojawiło mi się kilka stron aut. Zajrzyj ale pewno wiesz jak one wyglądają. W dziale części samochodowe są też windy do kupienia i zamontowania. I duża łazienka być musi ..

Monter 
stary wyga
www.dem.yt

Twój sprzęt: Ducato II '96 Hymer Swing C544 alkowa
Piwa: 31/26
Wysłany: 2021-07-21, 16:03   

Czytając opis potrzeb niestety boję się, że wszystkie typowe kampery odpadają z listy, każdy ma wąskie drzwi a w środku nie ma miejsca na wózek. Nawet gdyby coś zdemontować i to miejsce zrobić, przestrzeń dla reszty załogi będzie za mała. Typowe pojazdy do przewozu niepełnosprawnych wraz z wózkiem chyba poza nim niewiele więcej zmieszczą. Obawiam się, że będzie problem znaleźć coś gotowego. Najprawdopodobniej będzie trzeba kupić auto dostawcze typu kontener z odpowiednimi drzwiami z boku a następnie zlecić zrobienie na nim zabudowy lub wykonać ją samodzielnie.

boru 
trochę już popisał

Wysłany: 2021-07-22, 09:24   

https://www.blucamp.com/en/motorhomes/sky-free/

Jest np. coś takiego .. tylko to nowy samochód .. a na taki póki co nas nie stać.

rjas 
weteran

Twój sprzęt: Chausson 720 Titanium
Piwa: 25/13
Wysłany: 2021-07-22, 10:54   

Podszedłem do mojego i pstryknąłem fotki. O ile w środku myślę, że zmieścisz wózek o tyle wąskie gardło to drzwi. Moje są jednymi z szerszych - 60 cm, ale czy wózek tędy przejdzie to nie wiem. Po obydwu stronach wewnątrz są pasy, więc chyba jakoś dałoby się wózek zablokować.

A ten dedykowany pod osoby niepełnosprawne jest super, nie wiedziałem, że robią takie kampery. Dedykowanego widzę pierwszy raz.

11.jpg
Plik ściągnięto 2573 raz(y) 91,6 KB

22.jpg
Plik ściągnięto 2573 raz(y) 64,54 KB

marek230482 
stary wyga

Twój sprzęt: Transit VII Challenger
Piwa: 11/1
Wysłany: 2021-07-22, 11:51   

Musisz jeździć i szukać takiego układu który da się w miarę łatwo dostosować. Na forum karawaningu jest gość co ma też osobę na wózku. Kupił przyczepę która ma taki układ i takie wymiary wewnątrz, że przeróbki nie są potrzebne lub nie są zbyt inwazyjne.
Bo np w moim kamperze to ja nie widzę w ogóle szans przeróbki pod wózek, ale np taki kamper rjas`a ma już większy potencjał.

LukF 
Kombatant

Twój sprzęt: CARTHAGO MALIBU I 440 QB
Piwa: 550/428
Wysłany: 2021-07-22, 20:39   

boru napisał/a:
https://www.blucamp.com/en/motorhomes/sky-free/

Jest np. coś takiego .. tylko to nowy samochód .. a na taki póki co nas nie stać.

Jak zawsze w życiu przeszkodą mogą być finanse.

Pomyślałem, że jeśli nie stać Was na tego oryginalnego kampera z linku powyżej to może zrobić tak:
Wybrać model kampera który wewnątrz Wam będzie najbardziej odpowiadał (alkowa wydaje się najsensowniejsza). Następnie przeróbkę wykonać we własnym zakresie lub zlecić. Chodzi głównie o szerokość drzwi bocznych. Należy usunąć oryginalne wąskie i "zbudować" szersze. Nie jest to bardzo łatwe ale nie jest też bardzo trudne. Wiadomo, że wszystko kosztuje. Lecz karawaning z natury jest kosztowny. Więc jeśli jesteście przekonani w 100%, że to hobby dla Was to chyba taka przeróbka kampera seryjnego wydaje się najsensowniejsza. Powodzenia :spoko
Ostatnio zmieniony przez LukF 2021-07-23, 08:43, w całości zmieniany 1 raz  

smok_wawelski 
weteran

Piwa: 122/77
Wysłany: 2021-07-22, 22:15   

marek230482 napisał/a:
Na forum karawaningu jest gość co ma też osobę na wózku.
Własnie miałem to napisać Marek był szybszy - to bardzo fajny człowiek piszący na karawaning.pl pod nickiem filipert - co prawda to przyczepa ale temat jest trochę zbieżny
Myślę boru, że warto by było z Nim nawiązać kontakt i na pewno nie odmówiłby rad i wymiany doświadczeń.
https://forum.karawaning.pl/topic/33176-hymer-filiperta-eriba-nova-620a/

Niestety ten świat zamiast ułątwiać życie ludziom niepełnosprawny utrudnia rozwiazania dla Nich ceną tak jak pisze LukF
Może wartio też pomysleć o innych rozwiązaniach i pójść nawet o krok dalej niż napisał LukF - np budowy samodzielnej lub zlecenia takowej
Bardzo proszę nie obraź sie bo nie chodzi mi broń Boże o wsadzenie Cie z Rodzina do koniowozu ale pomyślałem że taki układ z drzwiami z tyłu może byłby niezły - przyszło mi też do głowy - a może coś takiego jak tzw.pocztowiec byłoby dla Ciebie niezłym rozwiązaniem - tyle że to tylko baza i trzeba by na niej wykonać własna zabudowę.
Widziałem własnie w Bolkowie przyczepę z takim układem użytkowaną przez osobę na wózku - wyglądało to całkiem sensownie - komunikacja przez szerokie drzwi w tylnej ściane bajka w tym przypadku

boru 
trochę już popisał

Wysłany: 2021-07-26, 13:45   

LukF napisał/a:
....
Wybrać model kampera który wewnątrz Wam będzie najbardziej odpowiadał (alkowa wydaje się najsensowniejsza)....

generalnie też o przeróbce myślę. Muszę poszukać kto się tym zajmuję. A powiedz, czemu wg Ciebie lepsza alkowa? Ja w zasadzie myślałem o półzintegrowanym ze względu na niższe spalanie (?) . Bo w środku jeżeli się nie mylę to główna różnica jest taka, że w alkowie łóżko jest nad kabiną a w półzintegrowanym łóżko jest podwieszane pod sufit.

smok_wawelski napisał/a:
marek230482 napisał/a:
Na forum karawaningu jest gość co ma też osobę na wózku.
Własnie miałem to napisać Marek był szybszy - to bardzo fajny człowiek piszący na karawaning.pl pod nickiem filipert - co prawda to przyczepa ale temat jest trochę zbieżny
Myślę boru, że warto by było z Nim nawiązać kontakt i na pewno nie odmówiłby rad i wymiany doświadczeń.
https://forum.karawaning.pl/topic/33176-hymer-filiperta-eriba-nova-620a/
dzięki za namiary.. odezwę się do niego.
Cytat:

Niestety ten świat zamiast ułątwiać życie ludziom niepełnosprawny utrudnia rozwiazania dla Nich ceną tak jak pisze LukF

trochę się już z tym pogodziliśmy.. a trochę też to rozumiem. w końcu aby zrobić taki kamper trzeba sporo pozmieniać w projekcie, dodać kilka nowych rozwiązań no i taki kamper nie jest tak seryjnie budowany jak inne.. dlatego też wyższa cena.
Cytat:

Może wartio też pomysleć o innych rozwiązaniach i pójść nawet o krok dalej niż napisał LukF - np budowy samodzielnej lub zlecenia takowej
Bardzo proszę nie obraź sie bo nie chodzi mi broń Boże o wsadzenie Cie z Rodzina do koniowozu ale pomyślałem że taki układ z drzwiami z tyłu może byłby niezły - przyszło mi też do głowy - a może coś takiego jak tzw.pocztowiec byłoby dla Ciebie niezłym rozwiązaniem - tyle że to tylko baza i trzeba by na niej wykonać własna zabudowę.
Widziałem własnie w Bolkowie przyczepę z takim układem użytkowaną przez osobę na wózku - wyglądało to całkiem sensownie - komunikacja przez szerokie drzwi w tylnej ściane bajka w tym przypadku
nie obrażam się.. wszystkie pomysły mile widziane. Taki pocztowiec też może być ciekawy.. pytanie ile będzie kosztować zabudowa takiego pojazdu przez firmę. Może się przełamię i zrobię zabudowę sam.. ale póki co kiepsko z czasem.

apropo tego kampera blue camp sky free to znalazłem info, że już od 2008r. je robią. Ale nigdzie nie widzę żeby ktoś sprzedawał. piszą, że głównie kupuą to stowarzyszenia.. więc oni pewnie korzystają z nich do końća.
https://www.auto-swiat.pl...rawnych/764952r
cena
45 760 euro netto

Monter 
stary wyga
www.dem.yt

Twój sprzęt: Ducato II '96 Hymer Swing C544 alkowa
Piwa: 31/26
Wysłany: 2021-07-26, 17:30   

Kamper dla osoby niepełnosprawnej będzie zawsze robiony ręcznie pod zamówienie, bo przecież różne są stopnie i rodzaje niepełnosprawności. Nie da się więc "klepać" takich seryjnie.
Czy cena jest adekwatna do włożonej pracy i materiałów? Moim skromnym zdaniem nie, ale to samo można powiedzieć o "zwykłych" kamperach.
Proponowałem wyżej kontener, typ "pocztowy" jest dość podobny, tylko może mieć dach z tworzywa. Za to buda powinna być niżej, bliżej podłoża. Może to mieć znaczenie gdy potrzebna winda, rampa, itp. Łatwo też zrobić zabudowę, gdyż ściany są w miarę proste.
Natomiast kwestia: kamper alkowa czy bez alkowy - przypomina odwieczną wojnę zwolenników Windowsa z użytkownikami systemów Linux ;) Każdy ma swoje racje, bo każdy też coś innego potrzebuje.

LukF 
Kombatant

Twój sprzęt: CARTHAGO MALIBU I 440 QB
Piwa: 550/428
Wysłany: 2021-07-26, 19:14   

boru,
Alkowa bo daje poczucie większej przestronności szczególnie, że dla osoby niepełnosprawnej potrzeba mieć w środku jakieś dodatkowe wyposażenie. Ty z żoną śpicie w alkowie a córki na dole. To samo niby masz w połintegrze z łóżkiem opuszczanym ale w Waszej sytuacji takie rozwiązanie może być mniej wygodne. Spalanie można w temacie kosztów pominąć, auto musi być wygodne na lata.

dulare 
weteran

Twój sprzęt: LMC Liberty A 723G
Piwa: 94/83
Wysłany: 2021-07-27, 07:40   

Będąc kiedyś w Austrii spotkałem zawodniczkę jeżdżącą na handbike - miała bezwładną dolną połowę ciała. Przyjechała na camping camperem który był mocno przystosowany dla jej potrzeb. Niestety znalazłem tylko dwa zdjęcia widoczne poniżej.

Podróżowała wraz z mężem kamperem typu integra. W środku było zdecydowanie mniej mebli niż normalnie w kamperze tej wielkości. Na lewej ścianie, tuż za kierowcą zostały wykonane dodatkowe drzwi i zamontowana winda na wózek. Zamiast typowej łazienki ze ścianami, była toaleta i prysznic osłonięte kotarą (zarys prowadnic widać na zdjęciu sufitu). Przez całość pojazdu pod sufitem była podwieszona belka na której jeździła zelektryfikowana winda - pozwalała łatwo przemieścić się z wózka na łóżko i ogólnie - po całej długości kampera.

Kamper był przerabiany w specjalistycznej firmie w Holandii. Zdjęcia są z 2014 roku.

n1_n.jpg
Winda i dodatkowe drzwi
Plik ściągnięto 8 raz(y) 554,94 KB

n2.jpg
listwa na suficie, winda, prowadnice zasłony prysznica i toalety
Plik ściągnięto 8 raz(y) 344,22 KB

dulare 
weteran

Twój sprzęt: LMC Liberty A 723G
Piwa: 94/83
Wysłany: 2021-07-27, 07:44   

Właściwie to pomyślałem że w Holandii dość popularne są rozwiązania dla niepełnosprawnych. Poszukałem i wychodzi na to że mają sporo pomysłów.

Podrzucam przykładowe wyszukiwanie dla frazy: "camper voor gehandicapten" - warto przełączyć na "zdjęcia" i zobaczyć co można zrobić.

https://www.google.com/se...iw=1866&bih=968

Drugi link to filmy z przykładowymi rozwiązaniami:

https://www.google.com/se...Q_AUoBHoECAEQBA

Odpowiedz do tematu