|
|
|
Remont Peugeot J5 Burstner 1993 r T620 2.5 d |
| Autor |
Wiadomość |
Krzysztofkk
początkujący forumowicz
Twój sprzęt: Peugeot J5 Burstner 1993r T620
|
Wysłany: 2021-07-05, 09:56 Remont Peugeot J5 Burstner 1993 r T620 2.5 d
|
|
|
Dzień dobry i pozdrawiam wszystkich na forum.
Właśnie od 3 dni jestem posiadaczem mojego pierwszego cuda🤪😁.
Mam dlatego pytanie bo chciałbym uzyskać pomoc bo jest napewno pare rzeczy do poprawek bo jak by nie patrzeć ma to cudo pare już latek.
Jest do zrobienia łączenie kabiny z zabudowa i wyszła rdza a poprzedni właściciel uszczelnił to silikonem 😢żeby zakryć rdzę.
Potrzebował bym tez tylny zderzak.
Nie wiem tez jak najlepiej wyciszyć kabinę.
Trosze tez niekiedy ciężko wybić piątke.
Oraz nie wiem tez dlaczego tak nisko siedzi na tylnej osi nie wiem czy to normalne?
Postaram się wrzucić pare fotek.
Z góry
dziękuje
Napewno znajdzie się jeszcze pare innych rzeczy ale to pewnie po pierwszych podróżach
C87433D9-D870-4723-B9CD-D836232EBD0C.jpeg
|
 |
| Plik ściągnięto 929 raz(y) 78,88 KB |
97E555A4-C6A5-439A-87C8-9DFE957114E4.jpeg Czy to normalne ze tak nisko siedzi? |
 |
| Plik ściągnięto 929 raz(y) 104,41 KB |
|
|
|
|
 |
darek 61
Kombatant

Twój sprzęt: Jumper Odyssee 78
Nazwa załogi: Violetta Darek
Pomógł: 4 razy Dołączył: 08 Mar 2009 Piwa: 146/103 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 2021-07-05, 21:26
|
|
|
Fajny egzemplarz,warto o niego zadbać.Zaczął bym od tylnego zawieszenia,resory trzeba zregenerować bo zapewne od swojego początku nikt tego nie robił.
Biegi trzeba wyczuć i może to wystarczy. |
|
 |
Yans
weteran wielbiciel pieczonych pyrek, grilla i wędzenia

Pomógł: 4 razy Dołączył: 03 Sty 2009 Piwa: 108/1698 Skąd: Pobiedziska
|
Wysłany: 2021-07-06, 06:25
|
|
|
| darek 61 napisał/a: | | ,resory trzeba zregenerować |
Tam na bank jest oś Alko. |
_________________ Praca jest najgorszą formą spędzania wolnego czasu....
A każdy dzień jest raz w życiu...
Każdy, kto porzuci kota w następnym wcieleniu jest myszą.
Tomek
 |
|
|
|
 |
Piasek1
weteran
Twój sprzęt: W638 V230TD
Pomógł: 2 razy Dołączył: 07 Lis 2020 Piwa: 30/25 Skąd: Piotrków Kujawski
|
Wysłany: 2021-07-06, 08:24
|
|
|
| Krzysztofkk napisał/a: | | Jest do zrobienia łączenie kabiny z zabudowa i wyszła rdza a poprzedni właściciel uszczelnił to silikonem 😢żeby zakryć rdzę. |
tam jeszcze niejeden taki patent znajdziesz, 3/4 camperów w podobnym wieku jest dokładnie tak samo "naprawiana" byleby tylko klient przyjechał co nie zauważy
| Krzysztofkk napisał/a: | | Potrzebował bym tez tylny zderzak. |
zapomnij, takie rzeczy nie istnieją. Istnieją za to usługi spawania plastików czy wręcz dorabiania brakujących kawałków z mat i żywic.
| Krzysztofkk napisał/a: | | Nie wiem tez jak najlepiej wyciszyć kabinę. |
obejrzeć dobrze wszystko na kanale od spodu - być może to dziury w podłodze po wyspawaniu których i nałożeniu jakiejś izolacji bitumicznej zaznasz znacznego wyciszenia ale nie spodziewaj się kultury pracy rodem z najnowszych CR`ów. To nigdy nie będzie tak pracowało. Obejrzyj wydech, łączenia przy silniku, kolektorach. Może popękane albo uszczelki wydmuchane i potęguje hałas.
| Krzysztofkk napisał/a: | | Trosze tez niekiedy ciężko wybić piątke. |
zacznij od kontroli całego mechanizmu lewarka zmiany biegów, dalej wybierak na skrzyni - trochę luzu na każdym z połączeń i się na końcu robi problem. Do kontroli poduszki zawieszenia silnika i skrzyni - moze któraś oberwana i cały układ nie trzyma "osiowości". To może powodować trudności z wbijaniem "skrajnych" biegów, czasem wsteczny czasem ostatni. A może to już coś ze skrzynią.
| Krzysztofkk napisał/a: | | nie wiem tez dlaczego tak nisko siedzi na tylnej osi nie wiem czy to normalne? |
na początek udaj sie tym na jaki skład węgla, nawozów czy złomu i poproś o możliwość zważenia ile to to waży. Dalej znowu przy okazji bytności na kanale sprawdź czy mocowania resorów, belki itp nie zgniły i nie wpadły gdzieś w ramę czy podłogę. Ale może to również być elementarne wygniecenie/sprostowanie/odkształcenie elementów zawieszenia tyłu. Regenerować lub wymieniać.
Docelowo pomyśl o montażu poduszek pneumatycznych na tyle. |
_________________ https://www.camperteam.pl...pic.php?t=36109 |
|
|
|
 |
Krzysztofkk
początkujący forumowicz
Twój sprzęt: Peugeot J5 Burstner 1993r T620
|
Wysłany: 2021-07-15, 01:18
|
|
|
Dziekuje za pomoc.
Pozdrawiam
|
|
|
|
 |
bercik
doświadczony pisarz
Twój sprzęt: DcatoII Pilote
Pomógł: 1 raz Dołączył: 19 Sie 2013 Otrzymał 2 piw(a) Skąd: Gliwice
|
Wysłany: 2021-07-15, 22:24
|
|
|
Cześć .Poduszki masz na Jagielońskiej sam tam kupowałem. Jak masz jakieś tematy zadzwoń morze pomogę |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|