Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Fiat Ducato 2,8 idTD problem z odpalaniem
Autor Wiadomość
Krzysztof M 
zaawansowany

Twój sprzęt: Fiat Ducato 2000
Piwa: 28/5
Wysłany: 2021-09-07, 18:43   Fiat Ducato 2,8 idTD problem z odpalaniem

Witam. Szukam pomocy w ustaleniu przyczyny kłopotów z moim Fiatem. Od 11 lat jestem jego użytkownikiem i do lipca tego roku nie miałem najmniejszych problemów z uruchamianiem silnika. Nawet o zimowaniu odpalał na pierwsze przekręcenie kluczyka. Natomiast w lipcu tego roku pojechałem na urlop i pojawiły się kłopoty. Po dojechaniu na kemping zgasiłem go i po zameldowaniu chciałem odpalić i klops. Rozrusznik kręci a silnik nawet Ne usiłuje zagadać. Nie wiem czy na to miał wpływ upał, jaki wtedy panował. Ale po dłuższej chwili spróbowałem ponownie i jak zawsze bez problemów zapalił. Takie zdarzenie miałem dwa razy podczas urlopu. W ubiegłym tygodniu korzystając z pięknej pogody odwiedziłem Karkonosze. Co prawda nie było upałów trzydziestostopniowych, ale i to dwukrotnie nie chciał zapalić. Prawdą jest, że wspinałem się trochę pod górę i włączyły się wentylatory na chłodnicy. Proszę podpowiedzcie, co może być powodem takiego kapryśnego zachowania, Czy faktycznie temperatura ma na to wpływ czy może coś zupełnie innego. Będę wdzięczny za wasze podpowiedzi.
Pozdrawiam Krzysztof
Postaw piwo autorowi tego posta

Cyryl 
Kombatant

Twój sprzęt: Fiat Ducato Rimor
Piwa: 347/23
Wysłany: 2021-09-07, 18:52   

ja bym zmierzył ciśnienie sprężania, bo gdy pierścienie "siadają" uszczelnienie stanowi zimny olej, lecz gdy rozgrzeje się kompresja ucieka.

więc na zimnym silniku będzie zapalał, ale po dłuższej jeździe będą kłopoty z odpaleniem.

PeterW 
początkujący forumowicz

Twój sprzęt: Trafic II XS
Nazwa załogi: PeterW
Otrzymał 2 piw(a)
Wysłany: 2021-09-07, 19:01   

Może rozsądniej było by podjechać do warsztatu samochodowego i przeskanować kampióra. Przyczyn może być tak wiele że nawet najszczersze chęci i podpowiedzi naszych Kolegów to będzie tylko wróżenie z fusów. Pozdrawiam

MILUŚ 
Kombatant
CT"Silesia"NIEPOPRAWNY KAMPERZYSTA

Twój sprzęt: Fiat Ducato Burstner T607 2,8JTD
Nazwa załogi: Milusie
Piwa: 218/167
Ostrzeżeń:
 1/3/6
Wysłany: 2021-09-07, 21:13   Re: Fiat Ducato 2,8 idTD problem z odpalaniem

Krzysztof M napisał/a:
Witam. Szukam pomocy w ustaleniu przyczyny kłopotów z moim Fiatem. Będę wdzięczny za wasze podpowiedzi......

Skontaktuj się koniecznie z Gewher'em ; On tutaj jest jak Doktor Ducato :ok

Remember to explore . I don't know the way ,but I'll be there soon !!!!

Piasek1 
weteran

Twój sprzęt: W638 V230TD
Piwa: 30/25
Wysłany: 2021-09-08, 07:43   

To co możesz zrobić sam to poszukać pod maską czy któryś z przewodów paliwowych nie jest przeźroczysty. Jeżeli jest: jedno w auto i kręci rozrusznikiem (po dłuższym postoju z rozgrzanego oczywiscie) a drugie patrzy czy nie idą bąble powietrza. Może jakiś o-ring gdzieś na uszczelnieniach, spięciach, wpięciach przewodów paliwowych się zestarzał a może jakiś zawór w pompie już nie trzyma powodując cofanie paliwa.

MKOR 
początkujący forumowicz

Piwa: 1/1
Wysłany: 2021-09-08, 07:47   

A czy przypadkiem nie pali ci się kłódeczka na tablicy - blokowanie przez immobilaizer ? Ja tak mam właśnie, że nie za każdym razem odblokowuje się...

zbyszekwoj 
Kombatant

Twój sprzęt: Rapido 707F
Piwa: 329/222
Wysłany: 2021-09-08, 10:03   

MKOR napisał/a:
A czy przypadkiem nie pali ci się kłódeczka na tablicy - blokowanie przez immobilaizer ? Ja tak mam właśnie, że nie za każdym razem odblokowuje się...

Tez miałem problem z immo, bylo coraz gorzej. Po pwrocie , wywaliłem i po problemie.

Odpowiedz do tematu