Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Dziura w tylnej ścianie Dethleffs - jak naprawić
Autor Wiadomość
Rafal_S 
początkujący forumowicz

Wysłany: 2021-09-23, 10:34   Dziura w tylnej ścianie Dethleffs - jak naprawić

Cześć,
wczoraj miałem małą przygodę - cofając bagażnik rowerowy oparł się o drzewo i jego dolna część przebiła poszycie wchodząc do bagażnika. Załatałem to jak mogłem, tak by nie dostała się wilgoć więc jest tam teraz duża metalowo srebrna łata graffera ;-)

Auto nie jest moje, wypożyczone od znajomych i jak będę je zwracał chciałbym być dobrze poinformowany jak można to naprawić.
Pewnie najprościej byłoby wymienić całą płytę tylną, tylko podobno są to jakieś chore pieniądze.

Przychodzi mi do głowy jeszcze opcja by taką płytę zlecić do wykonania (mam znajomego szkutnika który byłby w stanie to ogarnąć) tylko do tego pewnie potrzeba jakichś planów - czy ktoś dysponuje lub badał temat?

Ostatnia opcja to jakieś łatanie, ale mam wrażenie że będzie to druciarstwo i tej propozycji właścicielom wolałbym nie przedstawiać.

Może macie jakieś inne sprawdzone metody jak to zrobić dobrze lub do kogo się udać z takim problemem.

Dzięki za pomoc!!
Postaw piwo autorowi tego posta

Banan 
Administrator
LIVE TO RIDE - RIDE TO LIVE

Twój sprzęt: Rapido 972M MB 2.9 TD
Nazwa załogi: Bananki
Piwa: 360/498
Wysłany: 2021-09-23, 11:31   

Rafal_S napisał/a:
Auto nie jest moje, wypożyczone od znajomych i jak będę je zwracał chciałbym być dobrze poinformowany jak można to naprawić.
Pewnie najprościej byłoby wymienić całą płytę tylną, tylko podobno są to jakieś chore pieniądze.

To nie są chore pieniądze, jak ktoś już coś grzebał przy kamperach to wie ile to pracy i ile kosztują materiały...
Jeżeli pożyczyłeś od znajomych kampera, to wypada oddać go w stanie nie pogorszonym.
Pewnie każdy z nas oczekiwałby takiego rozwiązania problemu.
Wymiana tej ściany, to jedyne honorowe wyjście z tej sytuacji, pomimo, że finansowo może zaboleć.
Wszystko inne, to będą półśrodki i druciarstwo.
Są firmy w Polsce, które wykonują takie operacje, podzwoń, popytaj o szczegóły i ceny.
:spoko

Rafal_S 
początkujący forumowicz

Wysłany: 2021-09-23, 11:43   

Banan napisał/a:
Rafal_S napisał/a:

To nie są chore pieniądze, jak ktoś już coś grzebał przy kamperach to wie ile to pracy i ile kosztują materiały...
Jeżeli pożyczyłeś od znajomych kampera, to wypada oddać go w stanie nie pogorszonym.
Pewnie każdy z nas oczekiwałby takiego rozwiązania problemu.
Wymiana tej ściany, to jedyne honorowe wyjście z tej sytuacji, pomimo, że finansowo może zaboleć.
Wszystko inne, to będą półśrodki i druciarstwo.
Są firmy w Polsce, które wykonują takie operacje, podzwoń, popytaj o szczegóły i ceny.
:spoko

Tak, wiem - ale szczerze mówiąc jak usłyszałem że ten (nomen omen) kawałem sklejki i styropianu potrafi kosztować 20tys. złotych to lekko przysiadłem.
Ja nabroiłem i poniosę tego pełne koszty. Tylko przed rozmową ze znajomymi chcę mieć jakąkolwiek wiedzę w tym temacie - pot o piszę ten post w którym już napisałem że druciarstwa nie dopuszczam.

pozdrawiam

Rumburak 
zaawansowany

Twój sprzęt: FFB Tabbert 560 Europa - Ducato I- 2,8idtd
Piwa: 40/22
Wysłany: 2021-09-23, 11:59   

Można jeszcze tak naprawić:
https://youtu.be/t83-NeRjcck
Tylko kto to będzie w stanie wykonać?

Rafal_S 
początkujący forumowicz

Wysłany: 2021-09-23, 12:17   

Rumburak napisał/a:
Można jeszcze tak naprawić:
https://youtu.be/t83-NeRjcck
Tylko kto to będzie w stanie wykonać?

Dzięki - już widziałem ten filmik, o tyle dobrze że w tym kamperze nie ma takich "zdobień".
Tak czy inaczej chciałbym to zrobić jak najbardziej profi - tylko zastanawia mnie jaka jest cena (naprawdę 20tys płn?!?) tylnej ściany. Wiem że ma być lekko itp. ale to naprawdę (według mnie) lekka przesada.

darek 61 
Kombatant

Twój sprzęt: Jumper Odyssee 78
Nazwa załogi: Violetta Darek
Piwa: 146/103
Wysłany: 2021-09-23, 13:11   

Szkoda że nie wkleiłeś jakieś fotki,może coś,ktoś.Najlepszym wyjściem była by wycena przez odpowiednią firmę i przekazanie tej sumy właścicielowi.Będzie chciał to zleci tą naprawę tej firmie,a jak nie to już jego sprawa.

Rafal_S 
początkujący forumowicz

Wysłany: 2021-09-23, 13:23   

darek 61 napisał/a:
Szkoda że nie wkleiłeś jakieś fotki,może coś,ktoś.Najlepszym wyjściem była by wycena przez odpowiednią firmę i przekazanie tej sumy właścicielowi.Będzie chciał to zleci tą naprawę tej firmie,a jak nie to już jego sprawa.

No priorytetem było dla mnie zabezpieczenie przed wilgocią i ewentualną dalszym postępowaniem tego pęknięcia - jakoś nie pomyślałem o fotkach.

Próbowałem się gdzieś dodzwonić, ale narazie albo ktoś nie odbiera, albo prosi o maila i podeślę odpowiedź.

Kris44 
początkujący forumowicz

Twój sprzęt: Półintegra Sunlight T65
Piwa: 1/1
Wysłany: 2021-09-23, 14:23   

Ja wymieniałem ściane.
Duni w Nowym Sączu robił mi ścianę koszt to ok 3-4 tys.
Robota może kosztować 4 tys ale również 15tys.,trzeba szukać i dzwonić.

Rafal_S 
początkujący forumowicz

Wysłany: 2021-09-23, 14:31   

Kris44 napisał/a:
Ja wymieniałem ściane.
Duni w Nowym Sączu robił mi ścianę koszt to ok 3-4 tys.
Robota może kosztować 4 tys ale również 15tys.,trzeba szukać i dzwonić.

Dzięki za merytoryczną odpowiedź!

Socale 
Kombatant

Twój sprzęt: W szwagrowej stoi stodole.
Nazwa załogi: Sokale
Piwa: 524/636
Wysłany: 2021-09-23, 20:26   

Rafał, 20tys za wymianę ściany nikogo nie powinno dziwić. Będzie profesjonalnie, będzie to długo trwało, ale zawsze pozostawi jakieś ślady. Świadomość właściciela o posiadaniu nowej ściany nie pozwoli mu zasnąć bo i tak wolałby swoją starą ale oryginalną a potencjalny przyszły właściciel tego kampera nie uwierzy w bajkę o drzewie i wbitym dołem bagażniku i wymyśli sobie sam nową pt. "TIR w Dópie"
Tyle przewidywania wobec wymiany ściany.
.
Napisz jak wygląda to przebicie, daj fotki jakieś. Czy bagażnik w dolnej części ma uchwyty przykręcone do... I tu istota, do czego?
Poszycie zewnętrzne to blacha aluminiowa czy laminat?
Napisz więcej szczegółów o modelu kampera, to są ważne info do trafniejszych propozycji usunięcia powstałej szkody.
I głowa do góry.
.
Zdjęcia dużo powiedzą, zmniejsz je do 1MB i powinny wchodzić.

zbyszekwoj 
Kombatant

Twój sprzęt: Rapido 707F
Piwa: 333/226
Wysłany: 2021-09-24, 13:10   

Wymieniona ściana to też juz kamper powypadkowy. Trzeba uzgodnic z właścicielem. Ja wolałbym dziurę fachowo załatać i przykleic kalkomanię niż wymieniać scianę. Najwyżej uzgodnij dodatkową gratyfikację.

Duni w Nowym Sączu dobrze doradzi co zrobić.

Pieredyszka 
stary wyga

Piwa: 67/54
Wysłany: 2021-09-25, 06:33   

Szkoda że nie masz zdjęć tego uszkodzenia. Jeżeli stopka weszła do środka nie powodując jakiś dużych pęknięć dookoła, tylko dziurę trochę większą od stopki, to dociął bym, łatę z laminatu, zakleił, wywiercił ponownie otwór na śrubę i po sprawie. Oczywiscie jeżeli właściciel się na takie rozwiazanie zgodzi. Z laminatu lub aluminium, aluminium mogło by być jeszcze lepsze, bo wycinając odpowiednio kształt zbliżony do stopki ( zazwyczaj kwadrat, lub prostokąt) mogło by to wyglądać na oryginalne wzmocnienie pod bagażnik. Stopka i stopka, ja pisząc to, to widzę taką jak na tym zdjęciu poniżej. W wypadku takiej stopki lub podobnej i niewielkich uszkodzeń wokół niej, można by może taką stopkę dorobić, na jakimś CNC, stopkę udającą oryginalną, ale z podstawą o większych rozmiarach. No, ale to wszystko przy niewielkich uszkodzeniach wokoło niej.

Stopka bagażnika..jpg
Plik ściągnięto 3 raz(y) 50,8 KB

Byle dalej, byle w przód, absolutnie.

Socale 
Kombatant

Twój sprzęt: W szwagrowej stoi stodole.
Nazwa załogi: Sokale
Piwa: 524/636
Wysłany: 2021-09-25, 21:01   

Ja mam już pomysły na różne warianty owych uszkodzeń. Bezśladowo i skutecznie.
Nie zdradzę tych technologii z góry bo gość z problemem nas po prostu olał. Więc ja go też.
Proponuję zamilczeć na amen bez względu na późniejsze tłumaczenia się zainteresowanego.
.
Po prostu sądzę, że gość to firma, odebrał kampera ze szkodą, otrzymał przelew z ubezpieczenia, a teraz kombinuje jak tanio i dobrze to naprawić.
Zatem, baj baj i się bujaj...

Odpowiedz do tematu