Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Adapter do zaworu SBS C - zawór gazowy szybkozamykający
Autor Wiadomość
Janusszr 
Kombatant

Twój sprzęt: T600 GFLC Siesta
Nazwa załogi: Jola & Janusz
Piwa: 99/97
Wysłany: 2021-08-24, 21:50   Adapter do zaworu SBS C - zawór gazowy szybkozamykający

Dzisiaj podczas wymiany butli gazowej stalowej 11kg zauważyłem, że przyłącze zaworu szybkozamykającego( z zielonym przyciskiem) nie jest w 100% kompatybilne z naszymi polskimi butlami. Gwint nakrętki pasuje, ale środek nie za bardzo pasuje do przyłącza zaworu w butli.
Szybkozamykający zawór ma napis SBS C. Taka żółta nalepka.
Może ktoś wie, gdzie można nabyć do tego adapter, taki, aby pasowało w 100% jedno do drugiego?
Zawór wygląda m. więcej tak: https://allegro.pl/oferta/przewod-gazowy-450mm-g-12-z-zaworem-bezp-kamper-10812542011
U mnie wewnątrz nakrętki nie ma tej rurki, tylko gniazdo podobne do tych, które były w starych reduktorach, ale na tyle się różni, że nie pasuje jedno z drugim. Wewnątrz jest uszczelka. Czyli w tej chwili mam dwie uszczelki. Jedna przy butli i druga przy zaworze szybkozamykającym.
Pierwszym właścicielem kampera był Francuz to i przyłącze jest z pewnością inne niż polskie. Dziwi mnie tylko, że to jest szczelne bez udziału uszczelek. Tylko na docisk metalowych części.

Postaw piwo autorowi tego posta

nikita55 
stary wyga

Twój sprzęt: Hobby T600 2,5 TDi 115PS
Piwa: 28/12
Wysłany: 2021-09-30, 05:03   

Musisz wymienić cały wąż taki jak na zdjęciu. G12 tak się chyba nazywa podłączenie do butli Pl i DE.

Odpowiedz do tematu