Nowy projekt na zimowe wieczory budujemy kampera z IVECO MAX |
Autor |
Wiadomość |
K125
trochę już popisał
Twój sprzęt: Ducato
|
Wysłany: 2021-10-19, 23:16 Nowy projekt na zimowe wieczory budujemy kampera z IVECO MAX
|
|
|
Witam Szanowne Grono Forumowiczów , wieczory długie przed nami, czemu nie podłubać w garażu przy czymś ciekawym i tak powstał projekt zrobienia furmanki . Mówią że dopiero trzeci dom jest bez wad i cos w tym jest .
Plan jest taki by zrezygnować z drzwi dwuskrzydłowych i zrobić stałą zabudowę z klapą do bagażnika a powyżej klapy będzie wykonane okno duże 120x50 to łatwiejsza część zadania . Pytanie jest takie czy ktoś już robił coś takiego? czy wykonał to z konstrukcji stalowej i wykonał poszycie z blachy ?, czy może znacie kogoś kto jest w stanie zrobić taka zabudowę z laminatu
Następny temat z tych już raczej trudnych to rezygnacja z drzwi suwanych które otwierają się jak wrota od stodoły co np zima jest marnym rozwiązaniem i wsadzenie drzwi rozwiernych np od doki albo jakiś inny patent możecie polecić
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
robba
weteran

Twój sprzęt: Zabudowa nie wiem jaka na 508D do remontu
Pomógł: 13 razy Dołączył: 18 Paź 2015 Piwa: 94/193 Skąd: Nicelea
|
Wysłany: 2021-10-19, 23:25 Re: Nowy projekt na zimowe wieczory budujemy kampera z IVECO
|
|
|
K125 napisał/a: | Witam Szanowne Grono Forumowiczów , .........
/.............
Następny temat z tych już raczej trudnych to rezygnacja z drzwi suwanych które otwierają się jak wrota od stodoły co np zima jest marnym rozwiązaniem i wsadzenie drzwi rozwiernych np od doki albo jakiś inny patent możecie polecić
Pozdrawiam |
Witaj.
to może takie drzwi jakie stosuje się w małych samolotach.
dzielą się na pół.
Dolna część otwierać się będzie na dół i jednocześnie będzie stanowić schodki,
a może nawet z poręczą. Górna część do góry i zrobi się daszek nad wejściem....
Takie będzie .... mało spotykane w kamperach...
u siebie rozważam...
powodzenia w budowie. |
_________________ .
"człowiek uczy się całe życie i głupi umiera" B.K.
.
"Życie jest zbyt poważne, aby traktować je serio" O.W.
.
***Niech kawa Cię obudzi zanim zrobi to rzeczywistość*** |
|
|
|
|
 |
Monter
stary wyga www.dem.yt

Twój sprzęt: Ducato II '96 Hymer Swing C544 alkowa
Pomógł: 5 razy Dołączył: 21 Paź 2020 Piwa: 31/26 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 2021-10-19, 23:28
|
|
|
Jedyny kamper którego ja kojarzę z tymi rozwiązaniami to medialna budowa wykonana przez Adama Klimka, ale tam baza była chyba kupowana specjalna pod busy i drzwi boczne już miała zwykłe a nie przesuwne.
Gdzieś tu na forum widziałem zakusy na taką przebudowę bocznych drzwi samodzielnie, ale nie wiem czy projekt został ukończony. |
_________________ Nasza strona podróżniczo-kamperowa: https://dem.yt
Możesz też postawić nam wirtualną kawę :-)
 |
|
|
|
 |
K125
trochę już popisał
|
Wysłany: 2021-10-19, 23:31
|
|
|
Pomysł ciekawy nawet bardzo
Ale ja raczej jednak w drzwi zwykłe z np brygadówki albo wyklepane z przystanku , kurcze ten temat rezygnacji z drzwi suwanych nie jest taki prosty jak się chce by wyglądało fajnie i było spójne z całą budą .
Ale dzięki za podpowiedź |
|
|
|
 |
K125
trochę już popisał
|
Wysłany: 2021-10-19, 23:37
|
|
|
Monter napisał/a: | Jedyny kamper którego ja kojarzę z tymi rozwiązaniami to medialna budowa wykonana przez Adama Klimka, ale tam baza była chyba kupowana specjalna pod busy i drzwi boczne już miała zwykłe a nie przesuwne.
Gdzieś tu na forum widziałem zakusy na taką przebudowę bocznych drzwi samodzielnie, ale nie wiem czy projekt został ukończony. |
Ogladałem to projekt ukończył lecz nie jest to tak jak pokazali w TV po pierwsze wysokośc drzwi , po drugie trzeba zmniejszyć orzestrzeń czyli zamontować dodatkowy płat poszycia w TV wygląda na takie łatwe pytałem kilku blacharzy o cos takiego to robili wielkie oczy ze zdziwienia co ja wymyśliłem .
Temat jest do zrobienie tylko brak elementów drzwi z doki z rama potrzebne i poszycie boku potrzebne i okazuje się ze to jest z gratami kłopot więc może ma ktos inny patent jak by to zrobić |
|
|
|
 |
Monter
stary wyga www.dem.yt

Twój sprzęt: Ducato II '96 Hymer Swing C544 alkowa
Pomógł: 5 razy Dołączył: 21 Paź 2020 Piwa: 31/26 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 2021-10-19, 23:49
|
|
|
Jak koniecznie chcesz boczne drzwi "normalne" a bazy żadnej jeszcze nie kupiłeś - szukaj bazy robionej pod busy, gdzie takie drzwi są już fabrycznie.
Jeśli masz już auto i myślisz o jego przeróbce - raczej należy o temacie zapomnieć. |
_________________ Nasza strona podróżniczo-kamperowa: https://dem.yt
Możesz też postawić nam wirtualną kawę :-)
 |
|
|
|
 |
Bim
Kombatant Jacek

Twój sprzęt: Peugeot Adriatik 2,5D 1991 rok
Pomógł: 12 razy Dołączył: 21 Lip 2007 Piwa: 134/101 Skąd: Sandomierz
|
|
|
|
 |
Banan
Administrator LIVE TO RIDE - RIDE TO LIVE

Twój sprzęt: Rapido 972M MB 2.9 TD
Nazwa załogi: Bananki
Pomógł: 30 razy Dołączył: 09 Lis 2010 Piwa: 358/496 Skąd: Bolesławiec
|
Wysłany: 2021-10-20, 08:51
|
|
|
K125 napisał/a: | Ogladałem to projekt ukończył lecz nie jest to tak jak pokazali w TV po pierwsze wysokośc drzwi , po drugie trzeba zmniejszyć orzestrzeń czyli zamontować dodatkowy płat poszycia w TV wygląda na takie łatwe pytałem kilku blacharzy o cos takiego to robili wielkie oczy ze zdziwienia co ja wymyśliłem . |
Byłem wielokrotnie w kamperze Adama, wysokość drzwi naprawdę nie stwarza żadnego problemu, z całą pewnością są duuuużo większe niż w Hobby 600
Co do blacharza, to tak samo jak z mechanikiem - trochę to trudne, ale trzeba znaleźć mechanika, a nie wymieniacza części, podobnie z blacharzem. Jak widać po projekcie Adama - da się to zrobić
Jak drzwi od doki stanowią problem dla panów blacharzy, to może znaleźć dawcę i wymienić prawy płat blachy bez drzwi suwanych (np. z anglika) i wstawić drzwi typowo kamperowe? |
_________________ Pozdrawiam - Darek
 |
|
|
|
 |
zbyszekwoj
Kombatant

Twój sprzęt: Rapido 707F
Pomógł: 5 razy Dołączył: 24 Kwi 2013 Piwa: 330/226 Skąd: Lublin
|
Wysłany: 2021-10-20, 09:55
|
|
|
Takie drzwi tylne i boczne zrobil kiedyś w swoim iveco kol. Hobbysta. |
|
|
|
 |
papamila
Kombatant

Twój sprzęt: ROLLER TEAM
Nazwa załogi: papamila
Pomógł: 26 razy Dołączył: 16 Cze 2007 Piwa: 120/5 Skąd: Trójmiasto i okolica
|
Wysłany: 2021-10-20, 18:14
|
|
|
poszukaj tematu/opisu kolegi Biorcy vel Koguta
wszystko opisane w szczegółach i z fotkami |
|
|
|
 |
sławek w.
stary wyga

Twój sprzęt: Fiat Ducato III
Nazwa załogi: Sławek W
|
Wysłany: 2021-10-20, 21:14
|
|
|
Wykonywałem taką zabudowę, dużo pracy ale na zimę w sam raz.
tylna klapa.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 31 raz(y) 95,51 KB |
|
|
|
|
 |
K125
trochę już popisał
|
Wysłany: 2021-10-20, 21:23
|
|
|
Dzięki kolego cenny materiał |
|
|
|
 |
K125
trochę już popisał
|
Wysłany: 2021-10-20, 21:28
|
|
|
Kolego Sławku dokładnie taka koncepcja zabudowy jak twoja tylko okno ciut większe kapa bagażnika gotowiec , Z jakich profili robiłeś konstrukcje zabudowy ? I poszycie z blachy jakiej grubości
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
sławek w.
stary wyga

Twój sprzęt: Fiat Ducato III
Nazwa załogi: Sławek W
|
Wysłany: 2021-10-20, 21:56
|
|
|
To jest lekka konstrukcja - 30kg. zjechałem w dół.
Tylna ściana była wykonywana etapami, na etapie budowy podstawowej wstawiłem belkę i drzwi od H1, dopiero potem po dwóch latach wywaliłem drzwi i zbudowałem zabudowę z klapą. Zaczyna się od listwy pod oknem gdzie zrobiłem odcięcie. Zamówiłem ramkę wraz z ramką drzwi na wymiar dla mnie odpowiadający w firmie http://dema-pro.eu/ , natomiast wypełnienie z płyt warstwowych laminat-xps-laminat. Gdybyś chciał powielić taki sposób to pisz lub dzwoń bo mam uwagi do wykonania ramki. Dolna część czyli sama klapa z ramką jest osadzona w ramie z profili aluminiowych, w narożnikach wstawione blachy o odpowiednim promieniu przejętym z ramki drzwi. Tą ramę zlecałem do wykonania wraz z malowaniem proszkowym. Dużo pracy, kombinowania - generalnie rzeźba, potem zamki, uszczelki - tu mam uwagi do wykonawcy DEMA. Całość oklejona folią. Jakbyś chciał coś więcej to telefon masz w avatarze. |
|
|
|
 |
K125
trochę już popisał
|
Wysłany: 2021-10-20, 22:05
|
|
|
Ja unikają walki z klapa poszedłem na łatwiznę i kupiłem klapę z ramą gotową stosowaną w integrze ,
Będę dzwonił jak będą problemy Drzwi otwierane z tyłu są po prostu nie modne czyż nie? |
|
|
|
 |
|