Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Lodówka Dometic RM7361 na gaz nieodpala
Autor Wiadomość
LupekT
początkujący forumowicz

Wysłany: 2021-10-12, 23:11   Lodówka Dometic RM7361 na gaz nieodpala

Dzień dobry, szanowni koledzy proszę o pomoc lodówka Dometic RM7361 na gaz nieodpala po przekręceniu pokrętła nie słychać charakterystycznego cykania (miga kontrolka błędu) , iskra nie pojawia się na palniku. Zdemontowałem sterownik i na kontaktach , które łączą sterownik za pomocą trzech kabelków z elektronicznym iskrownikiem zmierzyłem 1,5V, które w któtkim czasie (1sekunda) znikają. Trzy kabelki wraz z konektorem kontrolowałem, są dobre, doprowadzają do iskrownika również 1,5V, któte oczywiście też znikają. Moja sugestia jest taka - elektroniczny sterownik stwierdza - wadliwy iskrownik i w tym momencie zasilanie iskrownika zostanie przerwane. Chciałem przetestować elektroniczny iskrownik. Połączyłem 4 baterie paluszki AAA i te 1.5V z baterii podłączyłem do iskrownika, który nie zaczął wytwarzać iskier. Swierdziłem,że kabelek zasilający (+) palnik był pod napięciem 1,5V. Kabelek (-) zasilający z iskrownika palnik masą był martwy, nie było masy. również iskrownik nie zasilał masą zawór elektoromagnetyczny. Jest jeszcze jeden fakt sterownik jest połączony z iskrownikiem trzema kabelkami (+)(-) i kabelek informujący sterownik o błędzie na inskrowniku. Oczywiście kabelek podczas mojej próby z bateriami AAA, do sterownika nie był połączony. Czy ta sytuacja nie mogła być przyczyną nieobecnosći masy na palniku a tym i niemożności powstania iskry. Co o tym sądzicie i jak dalej w naprawie postępować.
Postaw piwo autorowi tego posta

zbyszekwoj 
Kombatant

Twój sprzęt: Rapido 707F
Piwa: 330/226
Wysłany: 2021-10-13, 10:44   

Spróbuj na początek odpalić zapalniczką.

LupekT
początkujący forumowicz

Wysłany: 2021-10-13, 22:27   

zbyszekwoj napisał/a:

Iskrownik nie zasila masą zawór elektoromagnetyczny, i z tego powodu odpalić zapalniczką nie jest mozliwe.

lepciak 
weteran

Twój sprzęt: FIAT Ducato 2,5TD Burstner
Nazwa załogi: lepciaki
Piwa: 61/39
Wysłany: 2021-10-15, 15:20   

LupekT napisał/a:
zbyszekwoj napisał/a:

Iskrownik nie zasila masą zawór elektoromagnetyczny, i z tego powodu odpalić zapalniczką nie jest mozliwe.
Zbyszekwoj miał na myśli zwykłą zapalniczkę do domowej kuchenki gazowej lub do papierosów. :haha:

LupekT
początkujący forumowicz

Wysłany: 2021-10-16, 23:23   

Jak otestować elektronicznym iskrownik, albo elektronicznym sterownik do wymiany viz.powyzej opisany problem z nieodpalaniem lodówki na gaz - brak iskry.

zbyszekwoj 
Kombatant

Twój sprzęt: Rapido 707F
Piwa: 330/226
Wysłany: 2021-10-17, 13:44   

LupekT napisał/a:
Jak otestować elektronicznym iskrownik, albo elektronicznym sterownik do wymiany viz.powyzej opisany problem z nieodpalaniem lodówki na gaz - brak iskry.

To też po krakowsku ? :roll:

smok_wawelski 
weteran

Piwa: 122/77
Wysłany: 2021-10-17, 21:48   

Chyba raczej nie po krakowsku ale ja chłopak z przedmieść to może śródmiejskiej gwary nie kumam bo rzadko bywam w centrum :)

LupekT, - zadawaj pytania konkretniej i może ciut szerzej pisząc poprawnie po polsku - łatwiej uzyskasz pomoc czy odpowiedź na Twoje pytania.

Odpowiedz do tematu