|
|
Lodówka Dometic RM7361 na gaz nieodpala |
Autor |
Wiadomość |
LupekT
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2021-10-12, 23:11 Lodówka Dometic RM7361 na gaz nieodpala
|
|
|
Dzień dobry, szanowni koledzy proszę o pomoc lodówka Dometic RM7361 na gaz nieodpala po przekręceniu pokrętła nie słychać charakterystycznego cykania (miga kontrolka błędu) , iskra nie pojawia się na palniku. Zdemontowałem sterownik i na kontaktach , które łączą sterownik za pomocą trzech kabelków z elektronicznym iskrownikiem zmierzyłem 1,5V, które w któtkim czasie (1sekunda) znikają. Trzy kabelki wraz z konektorem kontrolowałem, są dobre, doprowadzają do iskrownika również 1,5V, któte oczywiście też znikają. Moja sugestia jest taka - elektroniczny sterownik stwierdza - wadliwy iskrownik i w tym momencie zasilanie iskrownika zostanie przerwane. Chciałem przetestować elektroniczny iskrownik. Połączyłem 4 baterie paluszki AAA i te 1.5V z baterii podłączyłem do iskrownika, który nie zaczął wytwarzać iskier. Swierdziłem,że kabelek zasilający (+) palnik był pod napięciem 1,5V. Kabelek (-) zasilający z iskrownika palnik masą był martwy, nie było masy. również iskrownik nie zasilał masą zawór elektoromagnetyczny. Jest jeszcze jeden fakt sterownik jest połączony z iskrownikiem trzema kabelkami (+)(-) i kabelek informujący sterownik o błędzie na inskrowniku. Oczywiście kabelek podczas mojej próby z bateriami AAA, do sterownika nie był połączony. Czy ta sytuacja nie mogła być przyczyną nieobecnosći masy na palniku a tym i niemożności powstania iskry. Co o tym sądzicie i jak dalej w naprawie postępować. |
|
|
|
 |
zbyszekwoj
Kombatant

Twój sprzęt: Rapido 707F
Pomógł: 5 razy Dołączył: 24 Kwi 2013 Piwa: 330/226 Skąd: Lublin
|
Wysłany: 2021-10-13, 10:44
|
|
|
Spróbuj na początek odpalić zapalniczką. |
|
|
|
 |
LupekT
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2021-10-13, 22:27
|
|
|
zbyszekwoj napisał/a: | Spróbuj na początek odpalić zapalniczką. |
Iskrownik nie zasila masą zawór elektoromagnetyczny, i z tego powodu odpalić zapalniczką nie jest mozliwe. |
|
|
|
 |
lepciak
weteran
Twój sprzęt: FIAT Ducato 2,5TD Burstner
Nazwa załogi: lepciaki
Pomógł: 9 razy Dołączył: 14 Wrz 2008 Piwa: 61/39 Skąd: Gdańsk-Oliwa
|
Wysłany: 2021-10-15, 15:20
|
|
|
LupekT napisał/a: | zbyszekwoj napisał/a: | Spróbuj na początek odpalić zapalniczką. |
Iskrownik nie zasila masą zawór elektoromagnetyczny, i z tego powodu odpalić zapalniczką nie jest mozliwe. | Zbyszekwoj miał na myśli zwykłą zapalniczkę do domowej kuchenki gazowej lub do papierosów. |
_________________ lepciak
''A najwięcej do powiedzenia mają Ci, którzy przeważnie nic nie mają do powiedzenia''
 |
|
|
|
|
 |
LupekT
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2021-10-16, 23:23
|
|
|
Jak otestować elektronicznym iskrownik, albo elektronicznym sterownik do wymiany viz.powyzej opisany problem z nieodpalaniem lodówki na gaz - brak iskry. |
|
|
|
 |
zbyszekwoj
Kombatant

Twój sprzęt: Rapido 707F
Pomógł: 5 razy Dołączył: 24 Kwi 2013 Piwa: 330/226 Skąd: Lublin
|
Wysłany: 2021-10-17, 13:44
|
|
|
LupekT napisał/a: | Jak otestować elektronicznym iskrownik, albo elektronicznym sterownik do wymiany viz.powyzej opisany problem z nieodpalaniem lodówki na gaz - brak iskry. |
To też po krakowsku ? |
|
|
|
 |
smok_wawelski
weteran

Pomógł: 5 razy Dołączył: 25 Kwi 2019 Piwa: 122/77 Skąd: Kraków-przedmieścia
|
Wysłany: 2021-10-17, 21:48
|
|
|
Chyba raczej nie po krakowsku ale ja chłopak z przedmieść to może śródmiejskiej gwary nie kumam bo rzadko bywam w centrum
LupekT, - zadawaj pytania konkretniej i może ciut szerzej pisząc poprawnie po polsku - łatwiej uzyskasz pomoc czy odpowiedź na Twoje pytania. |
_________________ O najlepszym towarzystwie mówi się, że rozmowa w nim poucza, a milczenie kształci.
Prawdę swą należy mówić głośno, nie schlebiając ani rzeczom, ani wypadkom, ani stosunkom, ani ideom. |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|