Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
gaz tanki czy 50l zbiornik gazu
Autor Wiadomość
Rosiu 
początkujący forumowicz

Twój sprzęt: Rapido M66 , VW Grand California
Wysłany: 2021-11-05, 08:49   gaz tanki czy 50l zbiornik gazu

Dzień Dobry
Jakie rozwiazanie będzie lepsze (lżejsze, wygodniejsze) : 2 lekkie butle gaz tank z możliwością tankowania z dystrybutora czy montaż zbiornika na gaz ze wskaźnikiem poziomu gazu ? Butle waza chyba po 5.5 kg czy ktoś wie ile może ważyć zbiornik na gaz ?
Pozdrawiam
Robert
Postaw piwo autorowi tego posta

marek230482 
stary wyga

Twój sprzęt: Transit VII Challenger
Piwa: 11/1
Wysłany: 2021-11-05, 10:28   

Przecież wszystko znajdziesz w necie. Tu na forum o butlach takich i takich, w google i u producentów znajdziesz masy. Gas bank prosty i bezproblemowy. Ze zbiornikiem będzie trochę zabawy. Zbiorniki lpg są bardzo ciężkie. Gasbank wygrywa bo to kompozyt a nie stal.

papamila 
Kombatant

Twój sprzęt: ROLLER TEAM
Nazwa załogi: papamila
Piwa: 120/5
Wysłany: 2021-11-05, 12:12   

kompozyty z multizaworem już są niedostępne.
pozostaje alugas 27l waga 6,4kg, i stalowy 26l, waga 14kg
i tak jak napisał kolega, zbiorniki w kształcie butli są zdecydiwanie lepszym. bezpieczniehszym, i praktyczniejszym rozwiazanien. ale niekoniecznie tańszym

dziwaczek 
Kombatant

Twój sprzęt: Fiat Ducato EuraMobil 625 1995r.
Nazwa załogi: dziwaczki
Piwa: 58/18
Wysłany: 2021-11-05, 18:00   

papamila napisał/a:
i tak jak napisał kolega, zbiorniki w kształcie butli są zdecydiwanie lepszym. bezpieczniehszym, i praktyczniejszym rozwiazanien. ale niekoniecznie tańszym

Tylko nie zimą :spoko

rakro1 
weteran

Twój sprzęt: Dethleffs Trend I 7057
Piwa: 239/174
Wysłany: 2021-11-05, 19:08   

W dwóch autach zamieniałem butle gazowe na zbiornik pod podłogą. Cena takiej przeróbki nie ma znaczenia. Tu chodzi o dodatkowe miejsce na bagaż, który możesz przewozić w schowku dedykowanym dla butli. Musisz sprawdzić jakiej maksymalnie średnicy butla wejdzie Ci pod podłogę auta i poznasz jej wagę. Dodatkowo kilka kilogramów waży stelaż mocujący butlę.
Polecam firmę agsiedlik.pl . Jeśli już poznasz maksymalne wymiary butli to połącz się z ich konsultantem. On dobierze Ci stelaż i wielozawór taki aby można było zamontować butlę jak najwyżej/jak najbliżej podłogi oraz ew. przewody, uchwyty dla nich i gniazdo do tankowania.
A potem to już firma montująca instalacje gazowe w samochodach. Zakładam, że masz w aucie odpowiedni reduktor.
Kolega Socale bardzo ładnie opisywał swoją przeróbkę, poszukaj/poczytaj.
Pamiętaj, że kamper jest też po to aby obmyślać i realizować kolejne przeróbki..
Powodzenia.
Ostatnio zmieniony przez rakro1 2021-11-05, 19:17, w całości zmieniany 1 raz  

rakro1 
weteran

Twój sprzęt: Dethleffs Trend I 7057
Piwa: 239/174
Wysłany: 2021-11-05, 19:16   

Faktycznie. Gdybyś chciał jeździć i korzystać z gazu z butli pod podłogą trzeba założyć matę podgrzewającą zbiornik.

Rav 
weteran

Twój sprzęt: Mobilvetta Kea
Nazwa załogi: Chmielki4
Piwa: 145/22
Wysłany: 2021-11-05, 20:47   

papamila napisał/a:

Na stronie gas bank niby są dostępne. Jest jakaś tego przyczyna?

papamila 
Kombatant

Twój sprzęt: ROLLER TEAM
Nazwa załogi: papamila
Piwa: 120/5
Wysłany: 2021-11-06, 07:38   

ja widze tylko kompozyty z zaworem OPD,
ale o nich już było,
generalnie coś jest na rzeczy bo odmówiono mi sprzedaży do PL

franu 
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: Fiat Ducato
Piwa: 1/17
Wysłany: 2024-08-18, 13:45   

Po pierwsze primo . Butla LPG pod autem zwalnia miejsce w aucie
Po drugie primo. Jest łatwiej zatankować
Po 3 primo. Zdecydowanie bezpieczniej mieć zbiornik z gazem pod autem niż w środku.
Po 4 Primo chyba wyjdzie taniej i elektrozawór odcinający gaz jest w zestawie
po 5 primo. Te spojrzenia jak do diesla tankujesz LPG ....bezcenne :)

https://www.camperteam.pl...pic.php?t=32359

www.FORTBelweder.pl

Skwarek 
Kombatant

Twój sprzęt: Trigano Carioca
Nazwa załogi: Ania i Michał
Piwa: 351/132
Wysłany: 2024-08-18, 14:19   

franu napisał/a:
Po pierwsze primo . Butla LPG pod autem zwalnia miejsce w aucie
Po drugie primo. Jest łatwiej zatankować
Po 3 primo. Zdecydowanie bezpieczniej mieć zbiornik z gazem pod autem niż w środku.
Po 4 Primo chyba wyjdzie taniej i elektrozawór odcinający gaz jest w zestawie
po 5 primo. Te spojrzenia jak do diesla tankujesz LPG ....bezcenne :)

Miałem LPG pod autem i jak napisałeś jest sporo zalet tego rozwiązania.

Jako, że często moje wyjazdy są w okresie późnojesiennym i wczesnowiosennym to podstawową wadą była trudności z napełnieniem propanem w sytuacji gdy butla pod autem. Dało się ale dużo zabawy z przelewaniem z butli. Stosowałem też maty elektryczne do ich ogrzania ale to nic nie dawało.
Obecnie mam gazbanki w ciepłym schowku odizolowanym od zabudowy i mogę lać zwykłe LPG i zużywam je zimą do końca. Schowek ogrzewany gdy pracuje truma odnogą ogrzewania poprzez wentylacyjny zawór zwrotny.

Mam wlew na ścianie i piąte primo wygląda tak samo ;)

W moim sposobie podróżowania ten system najlepiej się sprawdza.

:spoko

przemo.d 
zaawansowany

Twój sprzęt: FORD 2.0 CI
Nazwa załogi: Przemo.D
Piwa: 25/115
Wysłany: 2024-08-18, 15:21   

Butla 11 propanu wystarcza na 3 tygodnie pracy lodówki non stop tylko na gazie w upalach Greckich w czasie jazdy itd. sprawdzone wielokrotnie..Zazwyczaj mieszczą się 2szt 11kg w kamperowych schowkach na butle, mam rozlewnie w bliskiej okolicy więc z proopanem nie ma problemu. Na narty na dłużej niż tydzień nie mam czasu a wiec 2 butle dają radę zawsze jak będzie moment, że braknie to te gazbanki wydają się rozsądne. Duocontrol dla mnie lepszy i bardziej praktyczny niz przerabianie instalacji na dużą butle. I jakoś ten propan z rozlewni taki pewniejszy i czystszy wydaje mi się niż to LPG . Miałem kiedyś auto na gaz i jak wymieniałem filterek od gazu to zawsze pełno opiłków było lub innego syfu więc wypadało by jakiś filterek przy tym LPG stosować bo nie spodziewam się, że dziś jest lepiej a propan mnie nigdy nie zawiódł :spoko
Pozdrawiam.

franu 
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: Fiat Ducato
Piwa: 1/17
Wysłany: 2024-08-18, 16:09   

Ja raczej podróżuje zima tam gdzie jest ciepło, ale zdarzy się wyjechać na narty. Ogrzewanie i wode ciepła mam i tak z webasto więc LPG do kuchenki, czy tam piekarnika w zupełności wystarcza, zasadniczo propan sobie w zimę wcześniej odparuje , a zamarzający butan zostaje w zbiorniku na cieplejsze dni. :)

https://www.camperteam.pl...pic.php?t=32359

www.FORTBelweder.pl

Skwarek 
Kombatant

Twój sprzęt: Trigano Carioca
Nazwa załogi: Ania i Michał
Piwa: 351/132
Wysłany: 2024-08-18, 17:36   

przemo.d napisał/a:
Butla 11 propanu wystarcza na 3 tygodnie pracy lodówki non stop tylko na gazie w upalach Greckich w czasie jazdy itd. sprawdzone wielokrotnie..Zazwyczaj mieszczą się 2szt 11kg w kamperowych schowkach na butle, mam rozlewnie w bliskiej okolicy więc z proopanem nie ma problemu. Na narty na dłużej niż tydzień nie mam czasu a wiec 2 butle dają radę zawsze jak będzie moment, że braknie to te gazbanki wydają się rozsądne. Duocontrol dla mnie lepszy i bardziej praktyczny niz przerabianie instalacji na dużą butle. I jakoś ten propan z rozlewni taki pewniejszy i czystszy wydaje mi się niż to LPG . Miałem kiedyś auto na gaz i jak wymieniałem filterek od gazu to zawsze pełno opiłków było lub innego syfu więc wypadało by jakiś filterek przy tym LPG stosować bo nie spodziewam się, że dziś jest lepiej a propan mnie nigdy nie zawiódł :spoko
Pozdrawiam.

W zasadzie wszystko prawda lecz nie wiem jaki wpływ ma bliskość rozlewni na jakość gazu w butli. To nie chleb, że musi być świeżutki.
Zapchania filterków, dysz itp. bym się nie obawiał, w kamperze zużywa się o rząd wielkości mniej gazu niż w samochodzie LPG.
By przejechać autem ledwie 10 000km trzeba zużyć około 1tony gazu LPG to w kamperze tyle przerobisz mniej więcej przez całe jego 30letnie życie. ;) Trudno to nawet porównać ale filterek mam.

franu napisał/a:
Ja raczej podróżuje zima tam gdzie jest ciepło, ale zdarzy się wyjechać na narty. Ogrzewanie i wode ciepła mam i tak z webasto więc LPG do kuchenki, czy tam piekarnika w zupełności wystarcza, zasadniczo propan sobie w zimę wcześniej odparuje , a zamarzający butan zostaje w zbiorniku na cieplejsze dni. :)

W tej wersji sprzętu to OK, ja mam ogrzewanie, lodówkę i wodę na gaz i nie lubię jak w środku zimnej nocy skończy się gaz. :haha:

:spoko

przemo.d 
zaawansowany

Twój sprzęt: FORD 2.0 CI
Nazwa załogi: Przemo.D
Piwa: 25/115
Wysłany: 2024-08-18, 18:53   

Bardziej chodziło o to, że blisko mam po propan a kupienie czystego nie zawsze jest prostą sprawą bo nie wszędzie jest dostępny "od ręki". Ja w sezonie zużywam max 4 butle 11.
Z plusów gazbanków choć obecnie nie są mi potrzebne widzę jeszcze: nie martwimy się o ilość gazu bo zawsze możemy dotankować. Ja lecąc na dłuższy wyjazd jak mam pół butli wymieniam ją co by mnie nie zaskoczył brak w innym kraju gdzie nie będzie możliwości wymiany..To najwiekszy atut tych rozwiązań i powód dla którego pewnie większość się na niego decyduje :lol: cenowo wychodzi tankowanie podobnie. W 11kg butle wchodzi z 25 kg LPG a butla propanu też 100 na rozlewni. To rozsądne rozwiązanie, szczególnie jak na kilka msc. ktoś jedzie to nawet niezbędne się robi . Dwa takie gaz banki i duo-control ktory mam pewnie w przyszłości i u mnie zagości :)

Odpowiedz do tematu