Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: janusz
2011-02-11, 14:22
Eurotrip 2009
Autor Wiadomość
NYC 
początkujący forumowicz

Twój sprzęt: Jeszcze nie wiem :)
Nazwa załogi: LS
Wysłany: 2009-01-24, 17:35   Eurotrip 2009

Hej, podobnie jak Jimmula planuje z 6 znajomych wyjechac w eurotrip po europie - wynajetym czy kumpionym camperem, to sie jeszcze okaze :) Jak narazie zaden z nas nie posiada wlasnego auta, wiec byloby ciezko osobowka. Zreszta wydaje mi sie ze camper to zupelnie inny wymiar podrozowania :P

Plan jest juz ukonczony, wyszlo mi ok 5000 km, na co szacuje ok 550 - 600 litrow ropy.Cala podroz to 15 dni i obejmuje:

-wyjazd z Polski z Bolesławca
-Amsterdam
-Paryż
-Barcelona
-Costa Brava
-St. Tropez, Cannes, Monako,
-Wenecja
-Wiedeń
-Praga
-przyjazd spowrotem do Bolesławca

Wiem,ze wielu z was to typowi wloczedzy ktorzy jada tam gdzie ich oczy poniosa, co szanuje i niezwykle podziwam.Mam nadzieje ze kiedys tez bede taki, i ze bede mogl sobie pozwolic na dwa tygodnie "bez planu przed siebie" :)

Ale jak na chwile obecna dokladny plan jest mi niezbedny :) :):)

To nasza pierwsza taka dluga podroz i niestety nie moge sobie pozwolic na to zeby cos poszlo nie tak, bo wtedy nikt z nas nie bedzie wiedzial co robic :P Pewnie i tak zdaza sie niespodzianki, i pewnie i tak z nich wyjdziemy, mieszajac strach, niepewnosc ze szczesciem i smiechem, ale wolalbym paru rzeczy byc pewny :)

1. Pierwsza rzecza jest kilka campingow ktore wybralem po drodze w miejscach gdzie wolelibysmy camping. Chcialem zapytac sie o nie, moze ktos z cameprowiczow byl tam i moze sie podzielic wrazeniami

- Amsterdam - Camping Zeeburg - http://www.campingzeeburg.nl/index.html
- Calella - Camping Roca Grossa http://www.rocagrossa.com/
- Wenecja - camping Rialto - http://www.campingrialto.com/dynalay.asp?PAGINA=24

bezplatny postoj:
- postoj w Saint Amand Montrond we francji (ten z CamperPark)

2. Druga sprawa jest uzupelnianie campera. jak widac, tylko w 3 miejscach zatrzymujemy sie na campingach, reszta to raczej postoje bezplatne. Chcialem sie dowiedziec jak to jest z uzupelnianiem wody i elektrycznosci.Mysle zeby to robic na campingach na ktorych bedziemy i na tych kolo ktorych bedziemy przejezdzac.Pytanie brzmi - na ile powinien starczyc zbiornik 120 L czystej i 110 L brudnej? I na ile moze starczyc pradu? Powiedzmy srednie zużycie na 6 osob.

3. Trzecia sprawa są autostrady. Korzystalem ze strony http://abc.onet.pl/2029,1...dy,kontent.html , zeby ustalic ceny poszczegolnych odcinkow.Tylko ze tam ceny podane sa za dokladne odcinki. Zastanawia mnie fakt,czy trzeba placic zawsze za caly odcinek, czy placi sie za dojazd do miejsca docelowego?

przyklad - Jadac z Monako do Wenecji wg rozpiski musze pokonac nastepujace odcinki po nastepujacych cenach:

Savona – Ventimiglia (A10) 20,7
Savona – Genua (A10) 2,7
Genua – Alessandria (A26) 4,90
Alessandria – Piacenza (A21) 6,30
Piacenza – Brescia (A21) 4,50
Brescia – Werona (A4) 3,30
Werona – Padwa (A4) 4,20
Padwa – Wenecja (A4) 2,10

Czy wyglada to tak,ze wjezdzajac na A10 po prostu mowie ze jade do Wenecji i oni naliczaja mi dana kwote, ktora moze wyjdzie taniej? :P:P:P

Nigdy nie jezdzilem po Francji, Hiszpanii i Włoszech, wiec oplaty za tamte autostrady sa mi obce :)

4. Wyżywienie. Jako camperowicze polecalibyscie (dodam ze jestesmy studentami - niedrogie żarcie,acz przyrzadzone po krolewsku to nasza codziennosc :P) zrobienie zapasow przed wyjazdem, zarowno ugotowanych w pojemnikach jak i suchych produktow w opakowaniach, czy raczej kupowanie jedzenia po drodze w rozmaitych Lidlach czy supermarketach?

5.Ostatnia rzecza o jaka zapytam sa bezplatne postoje ktore nie sa za bardzo zaplanowane, a to wlasnie najciekawsza czesc tej wycieczki. Po wyjechaniu z Campingu Roca Grossa w Calella chcemi sie skierowac na polnoc, zaliczajac jakies mniej uczeszczane zakatki Costa Brava, St. Tropez, Cannes, Monako. Czyli samą śmietanke :)
Mam jeszcze zagwostke gdzie zatrzymac sie w Pradze,ale o to pytalem juz w innym temacie.

Pytanie brzmi czy polecalibyscie jakies darmowe miejsca do zatrzymania sie w wymienionych miejscach? Sam juz costam posprawdzalem, ale moze ktos tu ma ulubione i sprawdzone parkingi, i moglby sie podzielic informacjami. Najbardziej wlasciwie interesuje mnie Cannes i centrum Monako.

BARDZO BARDZO BARDZO dziekuje za wszystkie udzielone porady i pomoce. Bedzie to niezmiernie pomocne w planach. To ma byc wycieczka życia i mam nadzieje ze sie uda :)

Pozdrawiam

P.S wybaczcie ze taki dlugi tekst, ale chcialem zeby nie bylo niedomowiem :)
Postaw piwo autorowi tego posta

kaimar 
weteran
kaimar

Twój sprzęt: MOBILVETTA LAIKA CARADO RT GiottiLine
Nazwa załogi: MTM Campery
Piwa: 89/3
Wysłany: 2009-01-24, 20:48   

Jak dla mnie to zbyt ambitne plany - zajedziecie się.

gino 
Kombatant

Twój sprzęt: VW LT SVEN HEDIN 1978r
Nazwa załogi: Gino
Piwa: 639/978
Wysłany: 2009-01-24, 20:55   

he...fajnie..ale raczej na 2m-ce a nie 15dni...rozumiem ze to jakis wyscicg..lub inna konkurencja..
5000km w 15dni...to 333,333.... km dziennie...czy na pewno beda to WAKACJE?? :shock:

dziewczyna/zona wie..jaaki to bedzie wyjazd... :?:

prawie 350km dziennie to ok 5-7h jazdy DZIENNIE..
wstajesz rano...jesz sniadanie i..w droge..dziewczyna chce na plaze...nie..juz musimy jechac... :?

cos chyba zle rozplanowales.....

gino 
Kombatant

Wysłany: 2009-01-24, 21:03   Re: Eurotrip 2009

NYC napisał/a:

2. Druga sprawa jest uzupelnianie campera. jak widac, tylko w 3 miejscach zatrzymujemy sie na campingach, reszta to raczej postoje bezplatne. Chcialem sie dowiedziec jak to jest z uzupelnianiem wody i elektrycznosci.Mysle zeby to robic na campingach na ktorych bedziemy i na tych kolo ktorych bedziemy przejezdzac.Pytanie brzmi - na ile powinien starczyc zbiornik 120 L czystej i 110 L brudnej? I na ile moze starczyc pradu? Powiedzmy srednie zużycie na 6 osob.

wode mozesz tankowac na kazdej stacji beznynowej...

wody na 6osob..w/g ,mnie...starczy wam..na 1-2, przy duzej oszczednosci..3dni..
brudna+wc.. 1-2dni/lub jak wyzej...
prad laduje sie sam..w trakcie jazdy...

Pawcio 
Kombatant

Twój sprzęt: Pojazd obozowy Wacek McLouis I
Nazwa załogi: PabemanaTeam
Piwa: 141/471
Wysłany: 2009-01-24, 21:14   

Eeee... czasowo może nie będzie tak żle.
Nordcapp tam i z powrotem daje jakieś 7,5 tys km, a są tacy co robili go w trz tygodnie.
To daje jakieś 350 km dziennie.

gino 
Kombatant

Wysłany: 2009-01-24, 21:17   

Pawcio napisał/a:
Eeee... czasowo może nie będzie tak żle.
Nordcapp tam i z powrotem daje jakieś 7,5 tys km, a są tacy co robili go w trz tygodnie.
To daje jakieś 350 km dziennie.

spoko..ja, CO ROKU jadac CAMPEREM na targi do MANNHEIM tez robie 1300km w 18h ..
ALE..MOWIMY O WAKACJACH..A NIE ''WSYCIGACH'' ....

dlatego pytam..PO CO..

nie lepiej zrobic polowe tej trasy..i..miec frajde ze gdzies sie bylo..a nie ze ''przejezdzalem'' tam...

Pawcio 
Kombatant

Twój sprzęt: Pojazd obozowy Wacek McLouis I
Nazwa załogi: PabemanaTeam
Piwa: 141/471
Wysłany: 2009-01-24, 21:26   

Gino masz rację- a kto ma rację, ten stawia kolację :food

gino 
Kombatant

Wysłany: 2009-01-24, 21:29   

Pawcio napisał/a:
Gino masz rację- a kto ma rację, ten stawia kolację :food

hehehe...widze ze..nie mozesz sobie darowac tych...pierozkow... :haha: :haha:

moze..da rade wziasc wolne ..i jednak sie skusisz na spotkanko... :spoko :spoko

NYC 
początkujący forumowicz

Wysłany: 2009-01-24, 22:32   

hej. :) co do trasy to moze ulegnie ona jeszcze jakos zmianie, tez biore to pod uwage,ze moze byc za ostro :)

a co do pozostalych pytan?

gino 
Kombatant

Wysłany: 2009-01-25, 07:20   

CO DO WYZYWIENIA...

ja stosuje metode ''proszkowa'' czyli...barszcze, grochowki , makaronki..i inne ''specjaly'' zajmujace malo miejsca kupuje u nas..
moze nie sa to dania wytrawne..
ale...blyskaiwczne w przygotowaniu...
mozesz rowniez robic zakupy w tanich marketach za granica..ceny..takie jak u nas.. + - 5-10% roznicy...

co do darmowego parkowania...

znow dam Ci do myslenia..

parkowac mozesz wszedzie..gdzie chcesz.../zgodnie z przeisami oczywiscie/
MOGA TO BYC PARKINGI, PRZY STACJACH...W LESIE..ITD..JA..JESLI CHCE SIE PRZESPAC..W TRASIE..BO..''NIE DAJE JUZ RADY JECHAC'' szukam parkingu z tirami..i..gdzies tam miedzy nimi sie ''utulam''...

ale...wroce do glownego mojego zarzutu - Twojej trasy..5000km
na parkingu..nie mozecie nawet stolika wyjac zeby zjesc sobie sniadanko przed autkim..
budzicie sie..mozecie wyjsc..rozporstowac kosci..i..znowu w trase...nie ma mowy o biwakowaniu..

a wiec....czy nie lepiej skrocic trase..zrobic mniej km a pieniazki za te ''nie przejechane '' km przeznaczyc na chociaz 2dniowe bobyty na campingach w kazdym z odwiedzanych miast..cos zwiedzic..pojsc na plaze...

SlawekEwa 
Kombatant
Slawek Dehler

Twój sprzęt: Blaszka Ducato L4H2 3.0 JTD
Nazwa załogi: Fendziaszki
Piwa: 241/606
Wysłany: 2009-01-25, 11:41   

gino napisał/a:
szukam parkingu z tirami..i..gdzies tam miedzy nimi sie ''utulam''...

Z tym "utulaniem" między tirami to trochę ryzyko. Często zdarzały nam się podjeżdżające nocą na postój chłodnie z pracującym agregatem, a wtedy to już ze spania nici, albo zmiana miejsca na bardziej ciche.
Co do opłat za autostrady, to przeważnie na początku każdego odcinka autostrady pobiera się bilet który kasują przy zjeżdzie na bramce wg zasady; wcześniej- zjedziesz, mniej - zapłacisz.

Arturo 
stary wyga

Twój sprzęt: caravana ;)
Piwa: 2/1
Wysłany: 2009-01-25, 22:01   

NYC, wydaje mi się że Twój plan to maraton kamperowy nastawiony na zaliczenie kilku miast. Mam w zwyczaju planować wycieczki na maksymalne wykorzystanie czasu (teraz to się pewnie zmieni bo z małym wampirkiem nie będzie to możliwe) ale przy twoim planie i jak najbardziej intensywnym zwiedzaniu zobaczenie chociażby najważniejszych atrakcji we wszystkich tych miastach nie jest możliwe. Dla przykładu my zobaczyliśmy prawie wszystkie najważniejsze atrakcje Paryża w 9 dni (a jako że nie jesteśmy wielkimi fanami malarstwa i rzeźbiarstwa to galerie sztuki zwiedzaliśmy dość pobieżnie), a Ty masz tylko 15 dni na ok. 9 miast + niezłą trasę do pokonania.

NYC 
początkujący forumowicz

Wysłany: 2009-01-27, 22:59   

Hej

Wiecie, to narazie tylko plan, wiec pewnie ulegnie zmianie.Wlasciwie to inaczej to tez pewnie wyglada z perespektywy dzielenia tego na "srednie km" a inaczej z mojej :) Chcielibysmy poswiecic 2 dni na Amsterdam, Paryż mialby byc tylko krotkim postojem przed dluga trasa i glownym punktem - czyli wybrzezem Hiszpanii i Francji.Wenecja to tez jeden dzien jako przystanek, a z tamtad to juz raczej prosto do domu, moze z przystankiem w Pradze, omijajac wiedeń :) No i myslalem zeby wydluzyc czas do 18 dni, no i jak pisalem na maxa połaczyc trasy,zeby zamiast wielu srednich wyszly 3 wielkie i 2 mniejsze.

pozdrawiam

pagas 
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: KNAUS-Weisberg na Fordzie Transit 1994r
Nazwa załogi: Pagas
Wysłany: 2009-01-28, 00:15   Nie

Nie daj sie NYC.
Co prawda wszyscy na tym forum daja ci dobre wedle nich rady.Pewnie tez maja racje , ale ty sie nie daj.Jak sobie cos zaplanowales to do tego brnij.Bo tylko ten jest w stanie zrobic zecz trudna , lub niemozliwa , ktory nie wie o tym ,z e jest niemozliwa.
Jak ci sie nieuda plan to go zmienisz.
Tylko te doswiadczenia bedziesz w zyciu szanowal , ktore nabierzesz na wlasnych bledach.

Trzymam kciuki.

Juz go mam i nie oddam

Pagas

NYC 
początkujący forumowicz

Wysłany: 2009-01-28, 02:44   

Dzieki :)
widze ze Szczecin pozytywnie myśli :)

W sumie juz wszystkie odpowiedzi poznalem, dziekuje za rady i pomoc. Slowa krytyki tez sie przydaly - raczej przedluzymy plan do 18 dni, i skonsolidujemy trasy.

pozdrawiam

Odpowiedz do tematu