Przesunięty przez: Świstak 2020-03-30, 21:55 |
antena i dekoder Katherin |
Autor |
Wiadomość |
Wieluniak_1
zaawansowany
Twój sprzęt: Eura Mobil integra 726
Pomógł: 3 razy Dołączył: 18 Mar 2011 Piwa: 16/12 Skąd: Polska
|
Wysłany: 2019-10-15, 19:56 antena i dekoder Katherin
|
|
|
Witam
na moim kolejnym kamoerze mam zainstalowaną antenę Katherin CAP 710 oraz dekoder UFS 940sw.
antena jest ustawiona na astrę, ale mam możliwość przestawienia na hotbird'a.
Moje pytanie dotyczy jak wpiąć dekoder Polsatu w ten układ, bo o ile na Astrze są kanały niekodowane to na hotbirdzie chciałbym odbierać polskie kanały typu Polsat , TVN ….
czy mam ustawić na dekoderze Kathrein satelitę hotbirda a dodatkowo podłączyć dekoder Polsatu? tylko gdzie go wpiąć? w dekoderze jest gniazdo na karte ? może je wykorzystać na kartę Polsatu/nc+....nie wiem jak to dziąła bo w domu nie mam płatnej tv.
Jakieś rady w tym temacie? |
|
|
|
|
 |
Bronek
Kombatant
Pomógł: 31 razy Dołączył: 06 Cze 2013 Piwa: 478/990 Skąd: Ooo
|
Wysłany: 2019-10-15, 20:40
|
|
|
Karta i dekoder są sparowane. Czyli antena Ci znajdzie satelitę a dekoder Polsatu zdekoduje kanały.
Nie da się wykorzystać samej karty. |
|
|
|
 |
Wieluniak_1
zaawansowany
|
Wysłany: 2019-10-15, 21:34
|
|
|
Ok, ale gdzie i jak podlaczyc dekoder polsatu? |
|
|
|
 |
Bronek
Kombatant
Pomógł: 31 razy Dołączył: 06 Cze 2013 Piwa: 478/990 Skąd: Ooo
|
Wysłany: 2019-10-15, 22:29
|
|
|
Nie wiem jak ten Twoj system wygląda. Musisz do dekodera Polsatu dostarczyc kablem sygnał z konwertera anteny. A dalej Hdmi i TV |
|
|
|
 |
joko
Kombatant

Twój sprzęt: N & B Ismove i Mobilvetta ZEH4
Pomógł: 12 razy Dołączył: 17 Cze 2013 Piwa: 519/31 Skąd: Małopolska
|
Wysłany: 2019-10-15, 23:16
|
|
|
Z tyłu na panelu dekodera Kathrein masz dwa złącza typu F opisane jako F-INPUT i F-OUTPUT.
Do F-INPUT czyli do wejścia masz podłączony przewód koncentryczny z konwertera anteny SAT i tak zostaw (bo rozumiem , że w dekoderze Kathrein jest wbudowany pozycjoner do ustawiania anteny), natomiast z wyjścia czyli z F-OUTPUT doprowadź sygnał do wejścia dekodera POLSATU i temat załatwiony.
Ustaw pozycjoner tak, aby antena ustawiała się na HOTBIRD'a i wszystko będzie działać.
Z dekodera Polsatu musisz posłać sygnał obrazu na TV (HDMI) , ale to jest oczywiste, więc piszę tylko dla porządku. |
|
|
|
 |
Wieluniak_1
zaawansowany
|
Wysłany: 2019-10-16, 06:02
|
|
|
Dzieki za pomoc. Teraz już wiem co i jak. |
|
|
|
 |
Wieluniak_1
zaawansowany
|
Wysłany: 2020-02-23, 18:50
|
|
|
odświeżam temat , ponieważ nie mogę ustawić anteny na hotbird'a.
Astre łapie szybko, a hotbirda w ogóle. Odświerzyłem listę kanałów (antena zrobiła to po wybraniu właściwej funkcji) i mimo to nie umie złapać sygnału.
Ostatni wgrany soft to rok 2010 . Być może powinienem uaktualnić soft.
Nie bardzo się na tym znam (kabelki podłączyć umiem ale już samo ustawiania to inna bajka).
Znalazłem na stronie https://www.kathrein-ds.com link z aktualizacją oprogramowania dla Polski (nawet w opisie jest coś o hotbirdzie), ale nie jestem przekonany czy sam powinienem to wgrać.
Możecie coś doradzić?
Jest w Polsce serwisant od anten Katherin? |
|
|
|
 |
kimtop
Kombatant
Twój sprzęt: CARTHAGO C-TOURER
Pomógł: 15 razy Dołączył: 18 Wrz 2007 Piwa: 144/44 Skąd: Opoczno
|
Wysłany: 2020-02-23, 19:32
|
|
|
Wieluniak_1 napisał/a: | Być może powinienem uaktualnić soft. |
Powinieneś |
_________________ Pozdrawiam.
Polak gorszego sortu
Wódka z lodem szkodzi na nerki.Rum z lodem niszczy wątrobę.Whisky z lodem atakuje serce.Gin z lodem rozwala mózg.Cola z lodem demoluje zęby.
Oznacza to,że lód szkodzi w zasadzie na wszystko. |
|
|
|
 |
Wieluniak_1
zaawansowany
|
Wysłany: 2020-02-23, 19:55
|
|
|
Też tak myślę.
Nie jestem jednak pewien czy znaleziona przezemnie aktualka jest dedykowana dla mojej anteny.
Napisałem do producenta , ciekawe czy coś pomogą.
...odpisali i podali namiary na aktualizację softu anteny.
Już wgrałem, a jutro sprawdzę, czy teraz antena "znajdzie" hotbirda. |
|
|
|
|
 |
Wieluniak_1
zaawansowany
|
Wysłany: 2021-11-01, 19:44
|
|
|
odgrzewam temat...
Tv w kamperze używam sporadycznie ale zbliża się zima więc i wieczory dłuższe. Przydałoby się obejrzeć jakiś film czy program w tv (po intensywnym szusowaniu czy bieganiu na nartach ).
Mam jednak kłopot. Antena znajduje Hotbirda, jakieś tam kanały bezpłatne są ale też dużo nie działa w ogóle. Podłączam dekoder Cyfrowego Polsatu i po chwili pojawia się komunikat " Nie można połączyć się z urządzeniem obracającym". Niby nie problem, ale praktycznie żadne kanały z Cyfrowego Polsatu nie działają. Sporadycznie jakiś program złapie sygnał . W 95% jest komunikat o braku sygnału lub jego złej jakości.
Ktoś ma jakiś pomysł o co tu może chodzić? |
|
|
|
 |
spokogosc
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2022-02-02, 11:27
|
|
|
Wieluniak_1 napisał/a: | odgrzewam temat...
Tv w kamperze używam sporadycznie ale zbliża się zima więc i wieczory dłuższe. Przydałoby się obejrzeć jakiś film czy program w tv (po intensywnym szusowaniu czy bieganiu na nartach ).
Mam jednak kłopot. Antena znajduje Hotbirda, jakieś tam kanały bezpłatne są ale też dużo nie działa w ogóle. Podłączam dekoder Cyfrowego Polsatu i po chwili pojawia się komunikat " Nie można połączyć się z urządzeniem obracającym". Niby nie problem, ale praktycznie żadne kanały z Cyfrowego Polsatu nie działają. Sporadycznie jakiś program złapie sygnał . W 95% jest komunikat o braku sygnału lub jego złej jakości.
Ktoś ma jakiś pomysł o co tu może chodzić? |
Skontaktuj się z działem pomocy |
Ostatnio zmieniony przez Banan 2022-02-02, 15:41, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Mazur
weteran Robert

Twój sprzęt: CI Mizar Garage , Ducato 2.8JTD
Pomógł: 10 razy Dołączył: 13 Kwi 2012 Piwa: 93/119 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 2022-02-02, 12:01
|
|
|
Dołączył aby reklamować polsat
p.s. obecnie chyba bliżej do PiS sat, tak mówią ...ja nie wiem |
_________________ Podróż tysiąca mil zaczyna się od jednego kroku.
'Lao Tzu' |
|
|
|
|
 |
Track222
weteran

Twój sprzęt: Była - Niewiadów n126
Nazwa załogi: Tracki
Pomógł: 5 razy Dołączył: 03 Maj 2009 Piwa: 89/10 Skąd: Krosno
|
Wysłany: 2022-02-02, 12:42
|
|
|
Mazur napisał/a: | Dołączył aby reklamować polsat
p.s. obecnie chyba bliżej do PiS sat, tak mówią ...ja nie wiem |
Brawo Robert |
_________________ „Panie, daj mi siłę, abym zmienił to, co zmienić mogę; daj mi cierpliwość, abym zniósł to, czego zmienić nie mogę, i daj mi mądrość, abym odróżnił jedno od drugiego.” - Marek Aureliusz
 |
|
|
|
 |
mischka
Kombatant

Twój sprzęt: Knaus
Pomógł: 11 razy Dołączył: 27 Lut 2016 Piwa: 144/175 Skąd: Bawaria
|
Wysłany: 2022-02-03, 18:57
|
|
|
www dalej aktywne więc cel osiągnięty |
_________________ W życiu piękne są tylko chwile... |
|
|
|
 |
Zdzisławw
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2022-02-04, 14:45
|
|
|
Ktoś ma jakiś pomysł o co tu może chodzić?
Kolego spróbuj wyłączyć tuner Kathrein jeżeli nie pomoże to może być nieaktywna przelotka .Spróbuj znaleźć hotbira wyłącz tuner kathrein odłącz antenę od niego i połącz do tunera polsat. powinno wszystko działać. |
|
|
|
|
 |
|