Twój sprzęt: Laika ecovip3009
Wysłany: 2022-02-21, 21:18 dorobienie opuszczanego łóżka w salonie PÓŁINTEGRA
Czesc,
Mierzył ktos sie z takim tematem - mam fajną półintegre na oku ale niestety nie ma opuszczanego lozka w salonie co uniemozliwia zakup - zastanawiam sie czy sa jakies firmy ktore DOBRZE sa w stanie takie lozko zainstalowac i czy ktos z Was mierzyl sie z takim tematem
Twój sprzęt: CARTHAGO MALIBU I 440 QB Pomógł: 11 razy Dołączył: 31 Sty 2017 Piwa: 550/428 Skąd: Rybnik
Wysłany: 2022-02-22, 10:19 Re: dorobienie opuszczanego łóżka w salonie PÓŁINTEGRA
minimaniak napisał/a:
Czesc,
Mierzył ktos sie z takim tematem - mam fajną półintegre na oku ale niestety nie ma opuszczanego lozka w salonie co uniemozliwia zakup - zastanawiam sie czy sa jakies firmy ktore DOBRZE sa w stanie takie lozko zainstalowac i czy ktos z Was mierzyl sie z takim tematem
dziekuje za pomoc
Jeśli jest dosyć miejsca na takie łóżko- na szerokość zawsze jest tyle samo, chodzi o długość: minimum 140cm to da się ogarnąć. Kiedyś sam robiłem kalkulację bo też takie auto miałem na oku. Trzeba liczyć się z kosztem nawet ponad 10tyś. Więc odpuściłem. Podstawa to mieć możliwość podpatrzenia w innym kamperze jak wygląda mechanizm i jakie części trzeba samemu wyprodukować a co kupić w internecie. Podpatrzenie to nie 10 minut lecz dzień, dwa lub trzy.
Pozdrawiam.
Twój sprzęt: W szwagrowej stoi stodole.
Nazwa załogi: Sokale Pomógł: 72 razy Dołączył: 07 Sty 2012 Piwa: 524/636 Skąd: Gubin
Wysłany: 2022-02-22, 10:20
Socale napisał/a:
Spotkałem się z 2 rodzajami napędów/mechanizmów opuszczających.
1 to pionowe szyny w narożnikach toru zjazdu łóżka + ew. pasy.
2 tak jak u mnie, jest napęd ramieniowy/pantografowy z solidnego żelastwa, dlatego podejrzewam że to waży sporo.
Dziś kolejny raz zrobiłem podejście do nie używanego łóżka które zabiera mi kilogramy o które walczę. Jeszcze nie podjąłem decyzji, ale jak się zdecyduję, to moje łóżko będzie do zagospodarowania. A tak wygląda i działa jego mechanizm.
_________________ Staram się pisać poprawnie i zrozumiale.
Do zobaczenia Wojtek i Ewa / Sokale
Ostatnio zmieniony przez Socale 2022-04-02, 20:05, w całości zmieniany 1 raz
Twój sprzęt: LAIKA KREOS 4009 - 50 EDITION
Nazwa załogi: SŁONECZKA Renata i Andrzej + Patii i Matii Pomógł: 36 razy Dołączył: 22 Maj 2009 Piwa: 342/86 Skąd: Częstochowa
Wysłany: 2022-02-22, 10:40
Zakładam , że to wykonuję , podkreślam tylko zakładam
Wykonałbym to na mechanizmie elektrycznym.
Raz , że to nowsze i wygodniejsze w użytkowaniu.
Dwa , że prostsze w montażu.
Trzy , zawsze będzie lżejsze niż mechanizm metalowy.
Dodatkowym atutem będzie możliwość podwieszenia pod spód łóżka szafek.
Twój sprzęt: ROLLER TEAM
Nazwa załogi: papamila Pomógł: 27 razy Dołączył: 16 Cze 2007 Piwa: 121/5 Skąd: Trójmiasto i okolica
Wysłany: 2022-02-22, 17:14
NA CZYM CHCESZ POWIESIC TO ŁÓŻKO?
pomijam kwestię mechanizmu, elektr czy korba.
łóżko ma z reguły nośność 200-250kg + masa własna z szafkami 70-100 kg
w scianach masz styrodur, w dachu podobnie.
Jaknie znasz DOKŁADNEGO rozmieszczenia drewn el konstrukcyjnych w ścianach to tylko zniszczysz auto
Twój sprzęt: Pilote Explorateur G743 XLC
Nazwa załogi: Ania i Tomek Pomógł: 5 razy Dołączył: 15 Sie 2017 Piwa: 58/156 Skąd: Ruda Śląska
Wysłany: 2022-02-22, 21:18
Ludzie maja różne pomysły i potrzeby. Ja dla odmiany usunąłbym łóżko nad kabina, bo jest mi zbędne a zamiast tego zamontował szafki. Kamper jest przez to tylko prawie idealny - gdyby można było pozyskać identyczne szafki z jakiegoś rozbitka, to robiłbym bez chwili zastanowienia….
A prawda jest taka, ze lepiej sprzedać i kupić taki jaki potrzeba. Nie brnij w to, nawet jeśli się jakos uda, to rzeźba będzie dalej rzeźbą a oryginał to oryginał.
Twój sprzęt: Chausson 627 GA Pomógł: 11 razy Dołączył: 04 Cze 2017 Piwa: 68/2 Skąd: kielce
Wysłany: 2022-02-23, 14:01
To prawda łóżko opuszczane daje inne możliwości, ale bez przesady. Mam używałem w sumie może na 4 wyjazdach jak moje dorosłe dzieci chciały się z nami zabrać. W praktyce nie używam i czasami myśle że o te 40 cm miałbym wyższy salon. A teraz coś co trochę poprawi Ci nastrój. Plusem opuszczanego jest to że w 10 sekund masz łóżko i tyle . Pod tym łóżkiem i tak nic nie zrobisz. Nie ma możliwości że ktoś śpi a Ty siedzisz przy stoliku. Za mało miejsca na głowę. Cenne uwagi na temat tej trudnej przeróbki w warunkach domowych i szukania stabilnych miejsc mocowania pasów. Może lepiej się zastanowić czy nie da się tak przerobić mebelków aby złożyć z nich szybko fajne i wygodne łóżko na dole.
NA CZYM CHCESZ POWIESIC TO ŁÓŻKO?
pomijam kwestię mechanizmu, elektr czy korba.
łóżko ma z reguły nośność 200-250kg + masa własna z szafkami 70-100 kg
w scianach masz styrodur, w dachu podobnie.
Jaknie znasz DOKŁADNEGO rozmieszczenia drewn el konstrukcyjnych w ścianach to tylko zniszczysz auto
Słuszna uwaga Jarku...
Mogę się mylić, ale czy półintegry wychodzące z fabryki z opuszczanym łóżkiem, nie mają wstawianych dodatkowych wzmocnień w ścianach do tego wyrka?
minimaniak, ja bym wysłał zapytanie do producenta zabudowy o takie możliwości techniczne
Twój sprzęt: ROLLER TEAM
Nazwa załogi: papamila Pomógł: 27 razy Dołączył: 16 Cze 2007 Piwa: 121/5 Skąd: Trójmiasto i okolica
Wysłany: 2022-02-23, 20:37
Banan napisał/a:
czy półintegry wychodzące z fabryki z opuszczanym łóżkiem, nie mają wstawianych dodatkowych wzmocnień w ścianach do tego wyrka?
mają, i o tym właśnie pisałem
a czy producent komuś to udostępni?- wątpię
prędzej obejrzeć mocowanie i inne szczegóły w DOKŁADNIE !!! bliżniaczym modelu
i na tej podstawie sprawdzić co masz u siebie ( wzmocnienia, blachy itp.)
z modeli co mi się przewinęły przez wypożyczalnie to były wersje z i bez,
w PLA Mister (zapytajcie Kaimara)
podobnie było w Rimorze i XGO Coupe 303 i 302
Ostatnio zmieniony przez papamila 2022-02-24, 08:56, w całości zmieniany 1 raz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum