|
|
|
Jak mocujecie meble? |
| Autor |
Wiadomość |
necik
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2022-03-15, 20:50 Jak mocujecie meble?
|
|
|
Witam,
W jaki sposób mocujecie meble stojące i wiszące w swoich kamperach?
Z tego co widzę, to chyba większość osób zaczyna budowę od przekręcenia listewek do ramy samochodu, później na to sklejka i na końcu przykręca wkrętami meble przez sklejkę do tych listewek. Ale czy to solidne mocowanie? Czy te wkręty z czasem nie poluzują się?
Może macie jakieś inne patenty? |
|
|
|
 |
reaven22
weteran
Pomógł: 25 razy Dołączył: 19 Mar 2018 Piwa: 124/14 Skąd: WGM
|
Wysłany: 2022-03-15, 22:47
|
|
|
Wszystkie meble u siebie mocowałem do elementów konstrukcyjnych auta.
Nitonakrętki, profile stalowe, śruby na wylot przez podłogę.
Bezpieczeństwo ponad wszystko, |
|
|
|
 |
Andrzej 73
Kombatant lawendowy

Twój sprzęt: LAIKA KREOS 4009 - 50 EDITION
Nazwa załogi: SŁONECZKA Renata i Andrzej + Patii i Matii
Pomógł: 36 razy Dołączył: 22 Maj 2009 Piwa: 342/86 Skąd: Częstochowa
|
Wysłany: 2022-03-16, 08:34
|
|
|
Jeśli ma dobrze trzymać to sklejka lub dość gęste drzewo np.olcha , brzoza , ale nie buk , bo za twardy.
Może być sosna ale gęsta.
Do tego wkręty , ale nie takie zwykłe tylko spax-y i będzie trzymać , że hoho.
Zasada jest prosta żeby dobrze trzymało to musi być odpowiedni materiał do którego coś przykręcamy.
Jeśli chodzi o wkręta to dobrej jakości aby nie pękał przy wkręcaniu dlatego spax. Zaletą jego jest pofalowany początek gwintu co ułatwia wkręcanie poprzez tzw. nawiercanie materiału.
|
_________________ Polub nas na facebooku https://www.facebook.com/MebleRenee |
|
|
|
 |
necik
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2022-03-16, 08:52
|
|
|
| reaven22 napisał/a: | Wszystkie meble u siebie mocowałem do elementów konstrukcyjnych auta.
Nitonakrętki, profile stalowe, śruby na wylot przez podłogę.
|
Najpierw mocowałeś meble do ramy samochodu, a później robiłeś ściany pomiędzy meblami? Czy najpierw ściany na całości i dopiero na to meble? Jeśli opcja 2, to chyba nieco trudniej później przymocować meble do ramy samochodu, bo ta jest zasłonięta ścianą ze sklejki? |
|
|
|
 |
Krisp
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: Movano
|
Wysłany: 2022-03-29, 09:11
|
|
|
Ja u siebie planuje nitonakrętki , nity , pianka lub mamut. Zależnie od miejsca łączenia i potrzeby ale w większości w miejsce łączenia będzie co najmniej dwóch sposobów z wymienionych powyżej . Czytaj np nit + klej, nit+ pianka, nitonakrętka+ pianka, nit + klej. |
_________________ Przez działanie rozumie się również zaniechanie. |
|
|
|
 |
sapero
trochę już popisał
|
Wysłany: 2022-04-06, 19:29
|
|
|
| a nie obawiasz się z tym klejem, że jak będziesz chciał coś zmienić tudzież naprawić, to będziesz musiał to wszystko rwać i niszczyć. Ja chyba wolałbym, że by te połączenia były jakość demontowalne. |
|
|
|
 |
Robertunio
zaawansowany
|
Wysłany: 2022-04-06, 23:09 Montowanie zabudowy
|
|
|
Krisp,
Również moim zdaniem, montaż zabudowy w sposób „skręcany” jest bardzkiej odpowiedni,
daje Ci zawsze możliwość cofnięcia się o kilka kroków w celu dokonania poprawek. Przy dobrze przemyślanym procesie takiego montażu, będziesz miał możliwość demontażu praktycznie każdego elementu w dowolnej chwili - przy pierwszym kamperze naprawdę jest to pomocne. Jeśli chodzi o klej - ma on również swoje zalety, jednak przy pierwszej zabudowie używałbym go tylko do docelowych, dobrze przemyślanych elementów. Inaczej będzie się zapewne miała sprawa przy kolejnej zabudowie - tam nie będziesz już popełniał tak wielu błędów, które należałoby poprawić |
|
|
|
 |
drFeelGood
zaawansowany TAK - Towarzystwo Anonimowych Kamperoholików
Twój sprzęt: Blue 599
Pomógł: 3 razy Dołączył: 27 Lip 2018 Piwa: 19/8 Skąd: Toruń
|
Wysłany: 2022-04-06, 23:30
|
|
|
Ja mam do profili konstrukcyjnych przykręcone listwy 18x30 i na to poszycie ze sklejki 4mm, większość śrub mocujących meble przechodzi przez sklejkę, listwy i wchodzi w profile konstrukcyjne karoserii. Górne szafki również mocowane są w ten sposób do sufitu. W niektórych miejscach gdzie takich profili nie ma, szafki są przykręcone do samych listew.
 |
| |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|