Zbiorniki i Instalacja Gazu w kamperze |
Autor |
Wiadomość |
moskit
weteran

Twój sprzęt: CARTHAGO CHIC-C LINE
Nazwa załogi: moskit
Pomógł: 3 razy Dołączył: 10 Mar 2014 Piwa: 117/43 Skąd: Ożarów Maz.
|
Wysłany: 2022-02-15, 08:52 Zbiorniki i Instalacja Gazu w kamperze
|
|
|
Chciałbym zwrócić uwagę na artykuł w Polskim Caravaningu dotyczącym przepisów zbiorników i urządzeń gazowych w naszych pojazdach.
https://polskicaravaning.pl/artykuly/instalacja-gazowa-w-kamperze,55889?utm_source=nl_PC_109&utm_medium=nl_PC_109&utm_campaign=Zima_niekoniecznie_zimna_-_Newsletter_PC_nr_2_109_2022&newsletter=146
Po przeczytaniu wniosek jest dość oczywisty, choć przepisy nie precyzyjne.
Montowanie zbiorników gazowych w postaci ciekłej jest niezgodne z homologacją i przepisami.
Obowiązkowe przeglądy i kontrola szczelności instalacji potwierdzona naklejką i odpowiednim dokumentem CO DWA LATA.
I najciekawsze obowiązkiem diagnosty przy przeglądzie pojazdu o przedłużenie DR jest sprawdzenie dokumentacji i nalepki zewnętrznej dopuszczającą instalację do użytkowania.
Czyli przeglądy w stacjach diagnostycznych dodatkowo mogą być utrudnione.
W Niemczech na campingu spotkałem się jak podczas rejestracji sprawdzano naklejkę gazową, co potwierdza że lepiej odwiedzać raz na dwa lata naszych wspólnych znajomych potocznie nazywanych "Gazownikami" |
_________________ Wielkie rzeczy nie powstają w wyniku impulsu, a w wyniku poskładania małych rzeczy w jedną całość
Vincent Van Gogh |
|
|
|
 |
Cyryl
Kombatant

Twój sprzęt: Fiat Ducato Rimor
Pomógł: 5 razy Dołączył: 03 Paź 2009 Piwa: 321/19 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 2022-02-15, 11:23
|
|
|
ale w polsce prawo stanowią akty prawne w postaci rozporządzeń i ustaw, a artykuły, to czyjaś opinia.
jestem po rozmowie z diagnostą i sprawa wygląda tak (w Polsce):
podczas przeglądu okresowego diagnosta ma obowiązek sprawdzić instalację LPG służącą wyłącznie do napędu pojazdu.
jeżeli jest to instalacja kamperowa: kuchenka, ogrzewanie, bojler, nie ma takiego obowiązku, niezależnie od tego czy instalacja ta jest zasilana z butli czy ze zbiornika.
dodatkowo gaz LPG jest materiałem niebezpoecznym, a jego przewóz drogowy reguluje umowa ADR.
umowa ADR nie przewiduje dla tej mieszaniny dedykowanego numeru UN oraz nazwy przewozowej. wobec tego klasyfikuje się go jako: UN 1965 WĘGLOWODORY GAZOWE, MIESZANINA SKROPLONA I.N.O.
dla tej substancji małe opakowania mogące być przewozone bez wymogów ADR to 330kg, więc największy zbiornik LPG w samochodzie to 330kg, albo możemy przewozić na raz 30 butli 11kg.
więc przeciętne zbiorniki LPG i butle w ilości jaką przewozimy nie podlega umowie ADR.
oczywiście dla własnego bezpieczeństwa lepiej co jakiś czas (najlepiej wskazany przez fachowców, więc co 2 lata) dokonać sprawdzenia instalacji gazowej, ale obowiązku nie ma.
jak na razie. |
|
 |
Darson
Kombatant

Twój sprzęt: MCLOUIS MC4-32
Nazwa załogi: Załoga G.
Pomógł: 1 raz Dołączył: 17 Paź 2021 Piwa: 215/143 Skąd: Jaworzno/Oslo
|
Wysłany: 2022-02-16, 09:35
|
|
|
mądrego miło posłuchać |
_________________ Staram się, jak mogę.
Gdy nie mogę, to przestaję się starać.
Darson ®
 |
|
|
|
 |
Kazik II
weteran
Twój sprzęt: Nobel Art alkowa na Ducato z 2008r.
Pomógł: 10 razy Dołączył: 22 Mar 2007 Piwa: 90/8 Skąd: Szczecin
|
Wysłany: 2022-02-16, 11:51
|
|
|
Cyryl napisał/a: | jeżeli jest to instalacja kamperowa: kuchenka, ogrzewanie, bojler, nie ma takiego obowiązku, niezależnie od tego czy instalacja ta jest zasilana z butli czy ze zbiornika. |
Dodajmy jeszcze do tego, że pojazd podlega takim wymogom technicznym, jakie obowiązują w kraju rejestracji. Więc za granicą nikt nie ma prawa się przyczepić do czegokolwiek, co może jest niezgodne z lokalnym prawem, ale zgodne z krajem rejestracji. |
|
|
|
 |
papamila
Kombatant

Twój sprzęt: ROLLER TEAM
Nazwa załogi: papamila
Pomógł: 27 razy Dołączył: 16 Cze 2007 Piwa: 121/5 Skąd: Trójmiasto i okolica
|
Wysłany: 2022-02-16, 14:12
|
|
|
wyraźnie było napisane że montowanie "zmodyfikowanych" zbiorników z aut osobowych jest nielegalne, choć praktycznie możliwe.
I tłumaczenie że to inst stricte kampingowa i nie podlega jakiejkolwiek kontroli jest błędnym założeniem. y |
|
|
|
|
 |
Kazik II
weteran
|
Wysłany: 2022-02-16, 14:33
|
|
|
Papa, nie o to mi chodziło. Jeśli u nas samochód przejdzie przegląd, a co za tym idzie diagnosta nie wnosi zastrzeżeń do zastosowanych rozwiązań, to policja w innym kraju nie może za to ukarać. Bo gdyby policja w każdym kraju zaczęła stosować do aut zagranicznych kierowców wewnętrzne przepisy danego państwa to mielibyśmy niezły bałagan. |
|
|
|
 |
moskit
weteran

Twój sprzęt: CARTHAGO CHIC-C LINE
Nazwa załogi: moskit
Pomógł: 3 razy Dołączył: 10 Mar 2014 Piwa: 117/43 Skąd: Ożarów Maz.
|
Wysłany: 2022-02-16, 16:33
|
|
|
Kazik II napisał/a: | Papa, nie o to mi chodziło. Jeśli u nas samochód przejdzie przegląd, a co za tym idzie diagnosta nie wnosi zastrzeżeń do zastosowanych rozwiązań, to policja w innym kraju nie może za to ukarać. Bo gdyby policja w każdym kraju zaczęła stosować do aut zagranicznych kierowców wewnętrzne przepisy danego państwa to mielibyśmy niezły bałagan. |
To zadzwoń do obojętne jakiego przewoźnika promowego i spytaj czy do przewozu kampera wymagany jest dokument potwierdzający szczelność instalacji.
Jak jeździsz "po krzakach" to nie spotkałeś się z pytaniem o naklejkę przeglądu, na wielu campingach takową naklejkę sprawdzają, wycięty jest rok i miesiąc ważności przeglądu instalacji.
Proszę abyś spokojnie przeczytał jeszcze raz artykuł i zwrócił uwagę na podane w nim przepisy i zapoznał się z nimi, może inaczej podejdziesz do tych informacji. |
_________________ Wielkie rzeczy nie powstają w wyniku impulsu, a w wyniku poskładania małych rzeczy w jedną całość
Vincent Van Gogh |
|
|
|
 |
zbyszekwoj
Kombatant

Twój sprzęt: Rapido 707F
Pomógł: 5 razy Dołączył: 24 Kwi 2013 Piwa: 330/226 Skąd: Lublin
|
Wysłany: 2022-02-16, 16:50
|
|
|
moskit napisał/a: | naklejkę przeglądu, na wielu campingach takową naklejkę sprawdzają, |
Jeżdżę troche po Europie i takie naklejki widzę jedynie u Niemców i sporadycznie Anglików no i Polaków. |
|
|
|
 |
Kazik II
weteran
|
Wysłany: 2022-02-16, 20:42
|
|
|
moskit napisał/a: | To zadzwoń do obojętne jakiego przewoźnika promowego i spytaj czy do przewozu kampera wymagany jest dokument potwierdzający szczelność instalacji. |
Ja bym prosił o przeczytanie dokładne i ze zrozumieniem tego co napisałem. Przewoźnik promowy albo właściciel kempingu może mieć swoje widzimisię dotyczące tego, kogo wpuści a kogo nie. Właściciel kempingu nie wlepi nam mandatu, bo mu się nasz kamper nie podoba. Tak samo jak właściciel knajpy może kogoś nie wpuścić, bo mu się jego ubiór nie podoba. Ale policjant nie wlepi mu mandatu za brak krawata. Odnośnie samochodów to reguluje to Konwencja Wiedeńska o ruchu drogowym z 1968 r., który mówi, że wyposażenie pojazdu za granicą nie musi różnić się od tego jakie jest przewidziane w kraju rejestracji. Przepis ten powinien dawać nam zawsze prawo wyjechania za granicę autem, które spełnia nasze normy krajowe, jest w tym kraju zarejestrowany i ma ważny przegląd techniczny wykonany w kraju rejestracji. Co innego jeśli policja w innym kraju stwierdzi,że nasz pojazd jest po prostu technicznie niesprawny. Ale jeśli mam wymaganą w kraju wysokość bieżnika a nie mieści się w normie niemieckiej to policji niemieckiej nic do tego. |
|
|
|
 |
Robert-4
stary wyga
Twój sprzęt: Burstner TravelVan T690
|
Wysłany: 2022-02-16, 21:03
|
|
|
Kazik II napisał/a: | moskit napisał/a: | To zadzwoń do obojętne jakiego przewoźnika promowego i spytaj czy do przewozu kampera wymagany jest dokument potwierdzający szczelność instalacji. |
Ja bym prosił o przeczytanie dokładne i ze zrozumieniem tego co napisałem. Przewoźnik promowy albo właściciel kempingu może mieć swoje widzimisię dotyczące tego, kogo wpuści a kogo nie. Właściciel kempingu nie wlepi nam mandatu, bo mu się nasz kamper nie podoba. Tak samo jak właściciel knajpy może kogoś nie wpuścić, bo mu się jego ubiór nie podoba. Ale policjant nie wlepi mu mandatu za brak krawata. Odnośnie samochodów to reguluje to Konwencja Wiedeńska o ruchu drogowym z 1968 r., który mówi, że wyposażenie pojazdu za granicą nie musi różnić się od tego jakie jest przewidziane w kraju rejestracji. Przepis ten powinien dawać nam zawsze prawo wyjechania za granicę autem, które spełnia nasze normy krajowe, jest w tym kraju zarejestrowany i ma ważny przegląd techniczny wykonany w kraju rejestracji. Co innego jeśli policja w innym kraju stwierdzi,że nasz pojazd jest po prostu technicznie niesprawny. Ale jeśli mam wymaganą w kraju wysokość bieżnika a nie mieści się w normie niemieckiej to policji niemieckiej nic do tego. |
Potwierdzam,
był czas, że Austriacy wlepiali mandaty naszym rodakom za wg nich złego wyposażenia apteczki. kto się nie znał - płacił. na narciarskim forum wrzuciłem kiedyś konwencję w kilku językach (sam woziłem niemiecką) i się skończyło. koledzy przestali pisać, że ich kasują. Co innego wjazd na kemping, czy prom.
pozdrawiam
R |
_________________ Pozdrawiam
Robert |
|
|
|
 |
kimtop
Kombatant
Twój sprzęt: CARTHAGO C-TOURER
Pomógł: 15 razy Dołączył: 18 Wrz 2007 Piwa: 144/44 Skąd: Opoczno
|
Wysłany: 2022-02-17, 07:46
|
|
|
Promowałem się kilka razy i nikt mi naklejki nie sprawdzał.
Mało tego,zawsze miałem włączoną lodówkę |
_________________ Pozdrawiam.
Polak gorszego sortu
Wódka z lodem szkodzi na nerki.Rum z lodem niszczy wątrobę.Whisky z lodem atakuje serce.Gin z lodem rozwala mózg.Cola z lodem demoluje zęby.
Oznacza to,że lód szkodzi w zasadzie na wszystko. |
|
|
|
 |
zbyszekwoj
Kombatant

Twój sprzęt: Rapido 707F
Pomógł: 5 razy Dołączył: 24 Kwi 2013 Piwa: 330/226 Skąd: Lublin
|
Wysłany: 2022-02-17, 08:04
|
|
|
kimtop napisał/a: | Promowałem się kilka razy i nikt mi naklejki nie sprawdzał.
Mało tego,zawsze miałem włączoną lodówkę |
Dokładnie.
Podobnie problem z tablicami na wystajacym bagażniku rowerowym. W Hiszpanii obowiązują 3 czerwone paski a w reszcie europy 5.
|
|
|
|
 |
Cyryl
Kombatant

Twój sprzęt: Fiat Ducato Rimor
Pomógł: 5 razy Dołączył: 03 Paź 2009 Piwa: 321/19 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 2022-02-17, 08:55
|
|
|
w Polsce obowiązuje (PoRD Art 61.9.3:
"ładunek wystający z tyłu pojazdu oznacza się pasami białymi i czerwonymi umieszczonymi bezpośrednio na ładunku lub na tarczy na jego tylnej płaszczyźnie albo na zawieszonej na końcu ładunku bryle geometrycznej (np. stożku, ostrosłupie); widoczna od tyłu łączna powierzchnia pasów powinna wynosić co najmniej 1000 cm2, przy czym nie może być mniej niż po dwa pasy każdej barwy;" |
|
|
 |
007jędruś
zaawansowany

Twój sprzęt: Hymer
|
Wysłany: 2022-02-17, 10:29
|
|
|
zbyszekwoj napisał/a: |
Podobnie problem z tablicami na wystajacym bagażniku rowerowym. W Hiszpanii obowiązują 3 czerwone paski a w reszcie europy 5.
|
We Włoszech też jest inny wzór i wielkość tablicy.
Hiszpanie i Włosi przy kontroli czepiają się tych tablic i wlepiają mandaty.
Reasumując tablice Włoskie i Hiszpańskie mają inne wzory i wielkość niż pozostałe kraje Europy. |
|
|
|
 |
Robert-4
stary wyga
Twój sprzęt: Burstner TravelVan T690
|
Wysłany: 2022-02-17, 11:56
|
|
|
007jędruś napisał/a: | zbyszekwoj napisał/a: |
|
We Włoszech też jest inny wzór i wielkość tablicy.
Hiszpanie i Włosi przy kontroli czepiają się tych tablic i wlepiają mandaty.
Reasumując tablice Włoskie i Hiszpańskie mają inne wzory i wielkość niż pozostałe kraje Europy. |
Co prawda nie jest to element standardowy samochodu, jednak nadal upierałbym się, a raczej podpierał konwencją. |
_________________ Pozdrawiam
Robert |
|
|
|
 |
|