Jeden z trojaczków sugeruje wymianę oleju |
Autor |
Wiadomość |
Socale
Kombatant

Twój sprzęt: W szwagrowej stoi stodole.
Nazwa załogi: Sokale
Pomógł: 72 razy Dołączył: 07 Sty 2012 Piwa: 524/637 Skąd: Gubin
|
Wysłany: 2022-04-22, 17:10 Jeden z trojaczków sugeruje wymianę oleju
|
|
|
Vitaycie.
Wątpliwość dotyczy mojej cytrynki. Pierwszy przegląd fabryka przewiduje na 30tys km.
Na moje żądanie pierwszą wymianę oleju zleciłem po 10tys km w ASO Citro Ziel Góra. Ok.
Drugą wymianę również na moje żądanie zleciłem dziś przy 21tys km przebiegu, ale...
Kilkanaście dni temu przy każdym odpaleniu silnika zaczął pojawiać się komunikat o konieczności wymiany oleju w silniku.
Dziś byłem właśnie w ASO na wymianę oleju i pytam, dlaczego zaświecił mi się ten kominikat, skoro olej był wymieniany 22 miesiące i 11tys km temu?
- Olej się starzeje, gradacja itd.
- No dobra, czy komunikat jest zaprogramowany na datę/przebieg czy w wyniku jakości oleju ocenianego przez czujniki?
- Tak, to czujniki włączają ten komunikat.
- Hm... A jaki lejecie olej?
- Total Quartz, 0-30 dedykowany i żaden inny.
.
I tu nasuwa się wątpliwość.
Jeśli stan oleju oceniają czujniki które nakazują go wymienić już po 11tys km, gdzie pierwszy przegląd w ASO od zera przewidziany jest na 30tys km to ten olej jest chyba marnej jakości
Jak to jest u Was w Peugeotach i Ducato?
ducato.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 11 raz(y) 96,96 KB |
|
_________________ Staram się pisać poprawnie i zrozumiale.
Do zobaczenia Wojtek i Ewa / Sokale
 |
|
|
|
 |
Komplecik
Kombatant
Twój sprzęt: Adriianna
Nazwa załogi: Kompleciki :)
Pomógł: 5 razy Dołączył: 14 Cze 2011 Piwa: 262/583 Skąd: Kraków
|
|
|
|
 |
Andrzej 73
Kombatant lawendowy

Twój sprzęt: LAIKA KREOS 4009 - 50 EDITION
Nazwa załogi: SŁONECZKA Renata i Andrzej + Patii i Matii
Pomógł: 34 razy Dołączył: 22 Maj 2009 Piwa: 274/76 Skąd: Częstochowa
|
Wysłany: 2022-04-22, 20:49
|
|
|
Wojtek masz jeszcze kampera na gwarancji? Jeśli tak to musisz jechać do serwisu.
Tak jest w nowych sprzętach , że ich komputerki mają analizatory zużycia oleju i one określają kiedy wymiana. To nie nowość mam tak w osobówkach. Jedną którą prawie nie jeżdżę to wymiana oleju pojawiła się po przejechaniu 1500 km. Częste odpalanie silnika ( przestawiam samochód aby wyjechać łódką czy kamperem) też powoduje notoryczne zapalanie wymiany oleju.
|
_________________ Polub nas na facebooku https://www.facebook.com/MebleRenee |
|
|
|
 |
Socale
Kombatant

|
Wysłany: 2022-04-22, 23:17
|
|
|
Andrzej 73 napisał/a: | ...
ich komputerki mają analizatory zużycia oleju i one określają kiedy wymiana
... |
No to jeśli od ostatniej wymiany oleju, już po 22 miesiącach i 11tys km sygnalizują kolejną (drugą w życiu tego silnika) wymianę oleju, którego pierwsza wymiana przewidziana jest przy 30tys km to dziwnie wygląda.
Coś tu jest przekombinowane. |
 |
|
|
|
 |
Kazik II
weteran
Twój sprzęt: Nobel Art alkowa na Ducato z 2008r.
Pomógł: 10 razy Dołączył: 22 Mar 2007 Piwa: 85/8 Skąd: Szczecin
|
Wysłany: 2022-04-22, 23:50
|
|
|
Ten "czujnik jakości oleju" to bajer mający udowodnić nabywcy jakim to krzykiem techniki jest jego nowa zabawka. Marketingowcy firm samochodowych pospołu z informatykami nie wiedzą doprawdy jak zwiększyć poziom własnego samozachwytu i ogłupić klienta nowymi "wodotryskami". Zadne urządzenie na pokładzie samochodu nie zmierzy właściwości fizycznych oleju bo można to jedynie wykonać w laboratorium. A to oprogramowanie po prostu wróży sobie ze swoich fusów- czyli przebiegu, stylu jazdy, częstotliwości rozruchów itp.
A tak przy okazji poruszę inny temat. Jestem raczej laikiem, ale dziwi mnie ostatnio powszechna moda na używanie olejów 0 lub 5w30 W sezonie zimowym i owszem, ale w lecie zamiast 5w40? |
|
|
|
 |
Wyświetl szczegóły |
 |
SlawekEwa
Kombatant Slawek Dehler

Twój sprzęt: Blaszka Ducato L4H2 3.0 JTD
Nazwa załogi: Fendziaszki
Pomógł: 28 razy Dołączył: 10 Lut 2007 Piwa: 240/601 Skąd: Biłgoraj
|
Wysłany: 2022-04-23, 08:29
|
|
|
Kazik II napisał/a: | Jestem raczej laikiem, ale dziwi mnie ostatnio powszechna moda na używanie olejów 0 lub 5w30 W sezonie zimowym i owszem, ale w lecie zamiast 5w40? |
Tak to tłumaczy jeden z "wiodących " producentów olejów :
"Jeśli używasz samochód do jazdy miejskiej, często stoisz w korkach, jeździsz z wysokimi prędkościami, a Twój samochód jest stary, kup olej o lepkości 5w40. Jednakże jeśli wolisz spokojną jazdę, a istotne jest dla Ciebie niskie spalanie paliwa oraz przyjazność dla środowiska – wybierz olej silnikowy o oznaczeniu 5w30." |
_________________ Życie jest dane wszystkim, ale starość tylko wybranym.
 |
|
|
|
 |
Kazik II
weteran
|
Wysłany: 2022-04-23, 11:38
|
|
|
SlawekEwa napisał/a: |
Tak to tłumaczy jeden z "wiodących " producentów olejów :
"Jeśli używasz samochód do jazdy miejskiej, często stoisz w korkach, jeździsz z wysokimi prędkościami, a Twój samochód jest stary, kup olej o lepkości 5w40. Jednakże jeśli wolisz spokojną jazdę, a istotne jest dla Ciebie niskie spalanie paliwa oraz przyjazność dla środowiska – wybierz olej silnikowy o oznaczeniu 5w30." |
Ale sobie napaplał trzy po trzy ten "wiodący producent". Olej 5w40 dla "starego auta stojącego w korkach po mieście i w dodatku jeżdżącego z wysokimi prędkościami" . A dla reszty 5w30. Czy ktoś może te złote myśli przetłumaczyć z polskiego na nasze? |
|
|
|
 |
Socale
Kombatant

|
Wysłany: 2022-04-23, 20:14
|
|
|
Wy się tu nabijacie z ałtorytetuf a ja zagadkę mam nadal, dlaczego olej Total Quartz dedykowany fabrycznie po 11tys km i 22miesiącach kazał się zmienić? Gówniany ten olej czy jak? |
 |
|
|
|
|
 |
Komplecik
Kombatant
Twój sprzęt: Adriianna
Nazwa załogi: Kompleciki :)
Pomógł: 5 razy Dołączył: 14 Cze 2011 Piwa: 262/583 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 2022-04-23, 21:57
|
|
|
Socale napisał/a: | Wy się tu nabijacie z ałtorytetuf a ja zagadkę mam nadal, dlaczego olej Total Quartz dedykowany fabrycznie po 11tys km i 22miesiącach kazał się zmienić? Gówniany ten olej czy jak? |
Nie kupuj olejów long life, po nocach myślisz nie potrzebnie denerwujesz się, kombinujesz na siłę
Raz w roku oliwkę wymienić bo zimą nie nabiera wartości, bym powiedział ze silnie traci właściwości
Widziałem ranking olejów te najpopularniejsze marki nie wybijały się w rankingu, może znajdę to wkleję |
_________________ komplet |
|
|
|
|
 |
Monter
stary wyga www.dem.yt

Twój sprzęt: Ducato II '96 Hymer Swing C544 alkowa
Pomógł: 5 razy Dołączył: 21 Paź 2020 Piwa: 31/26 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 2022-04-24, 10:32
|
|
|
Komputery liczą liczbę odpaleń silnika oraz analizują styl jazdy. Mam to samo w Renault. W skrócie - przy ciężkiej nodze lub obciążeniach system zawoła o wymianę szybciej.
Co do jakości olejów - jest teraz na rynku trochę podróbek, i szukając jak najtańszego np. na Allegroszu można dostać jakiś syf. |
_________________ Nasza strona podróżniczo-kamperowa: https://dem.yt
Możesz też postawić nam wirtualną kawę :-)
 |
|
|
|
 |
Simbus
zaawansowany

Twój sprzęt: Eura Mobil Activia 690 VB
Pomógł: 1 raz Dołączył: 24 Cze 2013 Piwa: 9/16 Skąd: Dąbrowa Górnicza
|
Wysłany: 2022-04-24, 11:17
|
|
|
Socale a to nie jest tak że tam po prostu jest ustawione że przy przebiegu 30 tyś zapala się kontrolka z komunikatem wymiany oleju ? Czyli wymieniłeś olej pierwszy raz, potem drugi jednak mechanik nie ''skasował'' ustawień więc komputer myśli że to już czas. W moim poprzednim ducato 3 tak było, tylko tam miałem ustawione na 48 tyś. Do tego przebiegu wymieniłem olej 4 razy ( sam, więc nic w kompie nie kasowałem ) a i tak przy 48 wywaliło komunikat - który zresztą można kilkoma kliknięciami na liczniku skasować. |
|
|
|
|
 |
Wyświetl szczegóły |
 |
SlawekEwa
Kombatant Slawek Dehler

|
Wysłany: 2022-04-24, 18:49
|
|
|
Cytat: | wywaliło komunikat - który zresztą można kilkoma kliknięciami na liczniku skasować.
|
a jak skasować rysuneczek "widlastego klucza płaskiego dwustronnego"? |
 |
|
|
|
|
 |
Simbus
zaawansowany

Twój sprzęt: Eura Mobil Activia 690 VB
Pomógł: 1 raz Dołączył: 24 Cze 2013 Piwa: 9/16 Skąd: Dąbrowa Górnicza
|
Wysłany: 2022-04-24, 19:29
|
|
|
SlawekEwa napisał/a: |
a jak skasować rysuneczek "widlastego klucza płaskiego dwustronnego"? |
Wydaje mi się że to podchwytliwe pytanie |
|
|
|
 |
Kazik II
weteran
|
Wysłany: 2022-04-24, 21:09
|
|
|
SlawekEwa napisał/a: | a jak skasować rysuneczek "widlastego klucza płaskiego dwustronnego"? |
Są dwa wyjścia: Skasować całą brykę razem z tym rysuneczkiem. Albo walnąć w kokpit z góry kluczem płaskim dwustronnym - niekoniecznie widlastym. Tak się kiedyś naprawiało telewizory, więc niewykluczone, że pomoże. |
|
|
|
 |
Wyświetl szczegóły |
 |
SlawekEwa
Kombatant Slawek Dehler

|
Wysłany: 2022-04-25, 10:16
|
|
|
Kazik II napisał/a: | Są dwa wyjścia: |
Temat ogarnięty i stawiam piwo za bezcenne podpowiedzi.
pobrane.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 503 raz(y) 4,06 KB |
|
 |
|
|
|
 |
|