Radio z nawigacją VP-2 w Boxerze r. 2015 |
Autor |
Wiadomość |
Jacek L.
doświadczony pisarz
Twój sprzęt: Boxer L2H2 Pössl 2015
Nazwa załogi: Dorota & Jacek
|
Wysłany: 2022-03-07, 17:18 Radio z nawigacją VP-2 w Boxerze r. 2015
|
|
|
Witajcie,
nie znalazłem nic na forum, więc pozwalam sobie zapytać w nowym wątku.
Mam radio model VP-2 i nieaktualne mapy TomToma (Boxerek z połowy 2015, więc jeszcze nie było dożywotniej aktualizacji w pakiecie).
Przydałoby się:
1. Zaktualizować firmware.
(Czytałem forum fiatowskim jak to zrobić, ale plików na podanym serwerze nie ma).
2. Zaktualizować mapę
I tu dwa pytania:
a) czy warto inwestować w nowy abonament TomToma?
b) czy jest możliwość wgrania innej nawigacji?
Może ktoś ostatnio przerabiał temat?
Czy warto się w ogóle w to bawić?
Pozdrawiam
JL
PS. Szanuję porady typu RTFM, tylko proszę o podanie strony ;-) |
|
|
|
 |
Monter
stary wyga www.dem.yt

Twój sprzęt: Ducato II '96 Hymer Swing C544 alkowa
Pomógł: 5 razy Dołączył: 21 Paź 2020 Piwa: 31/26 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 2022-03-07, 21:01
|
|
|
Odpowiem trochę pokrętnie i trochę nie do końca na temat.
Nie mam wiedzy i doświadczenia z tą marką, ale mam wiedzę jak to wygląda np. w Renault, bo prywatnie mam auto tej marki. Dożywotnich map nie dają, trzeba kupować pakiety na rok co kosztowało w zeszłym roku jakieś 1600 PLN-ów. Jednak w pakiecie z datą pliku 2021 Q3 (3 kwartał) siedzą mapy z 2019 roku i starsze, więc taka "obsługa po-sprzedażowa" ociera się moim zdaniem o oszustwo na klientach.
W efekcie zamiast płacić krocie za starocie lepiej za grosze dokupić sobie dobry uchwyt do telefonu lub tablet i korzystać z nawigacji (lub nawet kilku różnych na zmianę) poza oryginalnym systemem auta. Ja tak uczyniłem i jestem zadowolony. |
_________________ Nasza strona podróżniczo-kamperowa: https://dem.yt
Możesz też postawić nam wirtualną kawę :-)
 |
|
|
|
 |
LukF
Kombatant

Twój sprzęt: CARTHAGO MALIBU I 440 QB
Pomógł: 11 razy Dołączył: 31 Sty 2017 Piwa: 483/396 Skąd: Rybnik
|
Wysłany: 2022-03-07, 21:28
|
|
|
Jacek L.,
Miałem w poprzednim kamperze fabryczną navi Fiata (z 2018r) i ciężko mi się było do niej przyzwyczaić używając równocześnie map Google w telefonie. Rozstałem się bez żalu sprzedając kampera. Nic nie aktualizowałem. W obecnym kamperze nie mam nawigacji wbudowanej w stacji multimedialnej bo nadal wolę używać w telefonie.
Co do płatnych aktualizacji w Fiacie i innych: u nas buduje się mnóstwo nowych dróg i nawet aktualizacja co 3 miesiące będzie stale do tyłu. Google ogarnia to z poślizgiem ale ogarnia. Inni za granicą też budują.
Oczywiście rozumiem, że ktoś może chcieć inaczej. W takim wypadku przepraszam, że nie do końca wypowiedź w temacie |
|
|
|
 |
Socale
Kombatant

Twój sprzęt: W szwagrowej stoi stodole.
Nazwa załogi: Sokale
Pomógł: 72 razy Dołączył: 07 Sty 2012 Piwa: 524/637 Skąd: Gubin
|
Wysłany: 2022-03-07, 22:14
|
|
|
Pamiętam jak Tom Tom wprowadził mnie na plac budowy (jakiś węzeł drogowy) w Holandii.
Zawracałem jak koparki udzieliły mi odrobinę miejsca.
Postanowiłem zaktualizować... hm... legalnie to nowe urządzenia było tańsze.
Szukałem piractwa, nie znalazłem = nie było wówczas.
Tom Tom fajnie prowadził po starych ulicach w miastach ale polityka tego wydawnictwa odbiła się od zamiarów jak ping-pong rykoszetem.
Tu potwierdzam Navigólgólgól działa najlepiej bo z każdym wytyczeniem trasy, uwzględnia aktualny stan ruchu, czasu, przejezdności a nawet jak coś po drodze z utrudnieniem nastąpi to zasugeruje objazd. |
_________________ Staram się pisać poprawnie i zrozumiale.
Do zobaczenia Wojtek i Ewa / Sokale
 |
|
|
|
 |
janb
trochę już popisał
|
Wysłany: 2022-03-07, 23:19
|
|
|
No tak, ale :
Nie da się w goologoolu określić wysokości budy oraz
sugestia objazdów z powodu aktualnej sytuacji drogowej itp. czasami źle się kończy. 🤬 |
|
|
|
 |
Voku
zaawansowany
Twój sprzęt: Dethleffs
Nazwa załogi: Nasz Karawaniang
|
Wysłany: 2022-03-07, 23:38
|
|
|
Ja bym dopuścił.
Próbowałem zaktualizować teraz mapy w nowym radiu Blaupunkta z citroena i radio okazało się za słabe, albo mapy za dobre.
Lepiej sobie zainstalować navigację na telefon albo kupić tablet lub oryginalną navi. |
|
|
|
 |
janb
trochę już popisał
|
Wysłany: 2022-03-08, 00:11
|
|
|
Najlepiej na telefonie mieć google, a na tablecie np. RoadLoards z ustawionymi wysokościami, długościami, szerokościami i tonażem.
Wszelkie radia wbudowane z androidem (nawet zenec) nie przebiją powyższego połączenia.
Na radio to zwykły kaseciak by wystarczył. 😎 |
|
|
|
|
 |
LukF
Kombatant

Twój sprzęt: CARTHAGO MALIBU I 440 QB
Pomógł: 11 razy Dołączył: 31 Sty 2017 Piwa: 483/396 Skąd: Rybnik
|
Wysłany: 2022-03-08, 09:03
|
|
|
janb napisał/a: | RoadLoards z ustawionymi wysokościami, długościami, szerokościami i tonażem.
|
Napisz coś więcej albo jakąś recenzję o tym, proszę |
|
|
|
 |
Monter
stary wyga www.dem.yt

|
Wysłany: 2022-03-08, 09:04
|
|
|
Bawiłem się RoadLords i jest fajna, aczkolwiek jak się wjedzie do miasta to lepiej przełączyć się na Google, bo RL czasem potrafi pod prąd poprowadzić
Google też od roku, dwóch się skiepściło, ale nic lepszego chyba nie ma. Coś popsuli z tym proponowaniem alternatywnych tras "na gorąco" podczas jazdy, bo potrafi poprowadzić przez takie dziury, pola i wiochy, że głowa mała. Do tego dla Google droga polna, asfaltowa wąska i porządna asfaltowa to wsjo to samo, więc zależnie od której strony do czegoś podjeżdżasz potrafi poprowadzić drogą polną (bo jest bliżej) niż nadłożyć te marne kilka km i dać dojechać po ludzku - a w ustawieniach nie ma nic na ten temat. Podobnie z ograniczeniem wagi - bo to było tworzone z myślą o osobówkach. Trzeba zawsze być czujnym i pamiętać, że nawigacja to tylko propozycja drogi, nadal obowiązuje nas myślenie, obserwacja i czytanie znaków.
EDIT: Opis RoadLords. Są tam też zrzuty ekranu. |
_________________ Nasza strona podróżniczo-kamperowa: https://dem.yt
Możesz też postawić nam wirtualną kawę :-)
 |
|
|
|
|
 |
janb
trochę już popisał
|
Wysłany: 2022-03-08, 09:45
|
|
|
Oczywiście, nie ma idealnych rozwiązań.
Zawsze myślenie na miejscu pierwszym 🙂
RoadLord raz wyprowadziło mnie na zamkniętą ulicę bo była w budowie - widocznie trzeba częściej mapy aktualizować/zgrywać. Obok miałem googla, który mnie wyprowadził. A główną, a RoadLoards następnie odświeżyło nową trasę tak jak google.
Na mapie RL widać fajnie na czerwono boczne ulice które są poniżej zaznaczonego limitu tony, wysokości. |
|
|
|
 |
Voku
zaawansowany
|
Wysłany: 2022-03-08, 16:35
|
|
|
A RoadLoards nie ma problemu z zakazami dla ciężarówek? Sygnic Truck ma właśnie taki problem, że po wyborze kampera traktuje go jak ciężarówkę i nie puszcza na zakazy dla niech przez co czasem wyznacza dziwne drogi.
Teraz jeżdżę na zwykłym Sygniku (to zupełnie inna navi niz sygnic truck) moim zdaniem bardzo dobrze prowadzi praktycznie jak google, ma super wyszukiwarkę, można wpisać parametry pojazdu ale przy wyznaczaniu trasy nie bierze ich pod uwagę. Można dla każdego kraju przez który przebiega trasa zaznaczyć czy jedziemy drogami płatnymi czy nie. Ogólnie polecam sobie przetestować. |
|
|
|
|
 |
janb
trochę już popisał
|
Wysłany: 2022-03-08, 21:38
|
|
|
W RL możesz sobie ustawić np. VAN do 3,5 t i odpowiednie ustawienia pojazdu i „wpuszcza” Cię na drogi po których ciężarówki nie mogą jeździć. |
|
|
|
 |
Monter
stary wyga www.dem.yt

|
|
|
|
 |
Jacek L.
doświadczony pisarz
Twój sprzęt: Boxer L2H2 Pössl 2015
Nazwa załogi: Dorota & Jacek
|
Wysłany: 2022-03-13, 23:48
|
|
|
Widzę, że TomTom nie cieszy się wielkim poważaniem. Dziękuję za sugestie. |
_________________ JL |
|
|
|
 |
Voku
zaawansowany
|
Wysłany: 2022-03-21, 16:34
|
|
|
janb napisał/a: | W RL możesz sobie ustawić np. VAN do 3,5 t i odpowiednie ustawienia pojazdu i „wpuszcza” Cię na drogi po których ciężarówki nie mogą jeździć. |
Rzeczywiście RL radzi sobie z kamperem całkiem fajnie a korzysta chyba z tych samych map co Sygnic. Praktycznie to takie same nawigacje. |
|
|
|
 |
|