|
|
|
Problem z anteną satelitarną... |
| Autor |
Wiadomość |
@ndrzej
weteran

Twój sprzęt: Laika Ecovip 309
Pomógł: 4 razy Dołączył: 29 Lip 2007 Piwa: 131/209 Skąd: Piaseczno
|
Wysłany: 2016-06-21, 14:51 Problem z anteną satelitarną...
|
|
|
Prawdopodobnie padła mi antena satelitarna, płaska, kwadratowa firmy Kathrein.
Używałem jej bez problemu do końca ubiegłego sezonu, ale w tym roku odmówiła posłuszeństwa!
Przy próbie ustawienia jej na satelitę (a mam w tym pewną wprawę, bo robię to od co najmniej 10 lat) odbiera bardzo słaby sygnał (max. moc do 72%), zaś jakość = 0 !
Nie wiem gdzie leży przyczyna, zaś żadna z firm montujących anteny w mojej okolicy nie chce się podjąć sprawdzenia. Nie wiem, czy nie wynika to przypadkiem z braku doświadczenia w serwisie tego typu anten.
Czy ktoś z was miał podobny problem z taką anteną, lub zna w okolicy Warszawy fachowca który by mi pomógł |
_________________ Nie wystarczy dużo wiedzieć, żeby być mądrym!
Heraklit |
|
|
|
 |
SlawekEwa
Kombatant Slawek Dehler

Twój sprzęt: Blaszka Ducato L4H2 3.0 JTD
Nazwa załogi: Fendziaszki
Pomógł: 29 razy Dołączył: 10 Lut 2007 Piwa: 245/616 Skąd: z głębokiego buszu
|
Wysłany: 2016-06-21, 18:09
|
|
|
| @ndrzej napisał/a: | | Czy ktoś z was miał podobny problem z taką anteną |
Andrzejku mam taką sprawną antenę dla Ciebie / czy to jest Kathrein BAS 60?/
www.google.pl/search?q=ka...hDYDBoVFa81M%3A |
_________________ Życie jest dane wszystkim, ale starość tylko wybranym.
 |
| |
|
|
|
 |
@ndrzej
weteran

|
Wysłany: 2016-06-21, 20:30
|
|
|
Od razu wymień Sławciu co masz na zbyciu, żebym nie musiał szukać po próżnicy!
A na poważnie, to nie wykluczone, że gdyby okazało się, że ta moja antena padła, to odkupiłbym od Ciebie tą sprawną... |
Heraklit |
|
|
|
 |
SlawekEwa
Kombatant Slawek Dehler

Twój sprzęt: Blaszka Ducato L4H2 3.0 JTD
Nazwa załogi: Fendziaszki
Pomógł: 29 razy Dołączył: 10 Lut 2007 Piwa: 245/616 Skąd: z głębokiego buszu
|
Wysłany: 2016-06-22, 05:25
|
|
|
| @ndrzej napisał/a: |
Od razu wymień Sławciu co masz na zbyciu, żebym nie musiał szukać po próżnicy! |
Kpl kokpit kabiny Dukato II z 1999r. plus wspomaganą przekładnię kierowniczą i inne pierdółki o których zapomniałem , bo to było 4 lata jak rozebrałem busa po wymontowaniu z niego zespołu napędowego który poszedł do Fendta. |
_________________ Życie jest dane wszystkim, ale starość tylko wybranym.
 |
|
|
|
 |
szarymary@gmail.com
początkujący forumowicz
Twój sprzęt: Hehn Mobil 540 HS
|
Wysłany: 2016-07-16, 22:34
|
|
|
Moi Drodzy mam pytanie,
czy antena BAS 60 firmy Kathrein może się popsuć?
Mam taką na kamperku. Prawdopodobnie długo nie była używana, moja próba ustawienia Eutelsata skończyły się jedną udaną próbą z bardzo niską jakością (ok 16%).
Następne próby mino zastosowania miernika sygnału satelitarnego skończyły się bąblami na ręku. Zastanawiam się czy taka antena w Polsce "daje radę" (kamperka kupiłem z okolicy Wuppertalu i tam pewnie działała), czy 22 lata mogły wpłynąć na "brak czułości" anteny względem satelitów ?
Czy kupno nowej np BAS 66 "załatwi sprawę" czy ten typ anten w Polsce zawsze będzie "kulawy"?
pozdrawiam
Jacek |
|
|
|
 |
Dziabong
weteran

Twój sprzęt: Dziabong
Nazwa załogi: Dziabongi
Pomógł: 3 razy Dołączył: 15 Lis 2008 Piwa: 16/90 Skąd: Dziabongowo
|
Wysłany: 2016-07-16, 23:15
|
|
|
| Bas 60 daje radę. Zacznij od sprawdzenia połączeń przewodu antenowego. |
|
 |
@ndrzej
weteran

|
Wysłany: 2016-07-17, 07:37
|
|
|
Widzę, że nie tylko ja mam problem z tą anteną!
Próby ze zmianą kabla antenowego (w moim przypadku) też spaliły na panewce. Myślę, że nie obejdzie się jednak bez zmiany anteny lub jej części (konwertera?). |
Heraklit |
|
|
|
 |
szymek1967
Kombatant

Twój sprzęt: VW colorado KARMANN
Nazwa załogi: rodzinka
Pomógł: 1 raz Dołączył: 08 Lis 2011 Otrzymał 37 piw(a) Skąd: zielona gora
|
Wysłany: 2016-07-17, 07:48
|
|
|
moze to byc kwestia oprogramowania czyli" update "
pare dni temu rozmawiałem w serwisie w Danii o tym problemie i potwierdzili iz potrzebne jest uaktualnienie poniewaz wczesną jesienią ubiegłego roku nastąpiły zmiany w satelitach
ps. mam antene oyster ds 50 i nie oglądam w związku z tym tv ale problem dotyczy takze i innych modeli anten
koszty z tym związane mogą siegac 200 euro plus ewentualne koszty przesyłki do producenta lub serwisu |
_________________ szymek1967 |
|
|
|
 |
Argo
weteran
Twój sprzęt: Ford Chausson WELCOME 23
Nazwa załogi: Argonauta
Pomógł: 4 razy Dołączył: 19 Gru 2011 Piwa: 31/1 Skąd: Nowa Wola
|
Wysłany: 2016-07-17, 08:21
|
|
|
| szymek1967 napisał/a: | | moze to byc kwestia oprogramowania czyli" update "/ |
A gdzie ten program wgrać - zaktualizować. |
|
|
|
 |
joko
Kombatant

Twój sprzęt: Rapido i96M
Pomógł: 13 razy Dołączył: 17 Cze 2013 Piwa: 545/45 Skąd: Małopolska
|
Wysłany: 2016-07-17, 08:24
|
|
|
Od końca zeszłego roku było przejście na system DVB-S2/MPEG-4 i jak sprzęt tego nie ogarnia (tuner lub sterownik anteny sat) , to trzeba albo zaktualizować firmware , albo wymienić sprzęt.
W moim przypadku konieczna była wymiana samego sterownika anteny, bo nie był w stanie znaleźć satelity. Operacja polegała na odesłaniu starego do producenta, zapłaceniu coś koło stu kilkudziesięciu euro i zamontowaniu nowego.
Teraz działa super, a dodatkowo coś chyba poprawili w stopniu wejściowym sygnału , bo antena odbiera mi nawet sygnał odbity od ściany, co na początku wprowadziło mnie w lekkie osłupienie
Teraz odbiera mi w miejscach w których wcześniej nawet nie brałem się za otwieranie anteny.
Co do wgrania firmware'u lub wymiany sprzętu, trzeba szukać u producenta. Tam gdzie taki zabieg był potrzebny każdy producent informował jak to zrobić.
Tam gdzie potrzebna była zmiana softu, był do ściągnięcia wraz z opisem co i jak, a tam gdzie potrzebna była wymiana sprzętu, można to było zrobić bezpośrednio, albo przez sprzedawcę od którego się antenę kupowało.
W moim przypadku producent wymieniał za darmo roczniki od 2013, za starsze trzeba było płacić. Ja się nie załapałem , bo wprawdzie kupiłem w lipcu 2013, ale data produkcji była 2012. |
| |
|
|
|
 |
@ndrzej
weteran

|
Wysłany: 2016-07-17, 09:06
|
|
|
Nie wiem, czy wszxystko to co piszecie (szymek i joko)) dotyczy również anten sterowanych ręcznie, np. Kathrein BAS 60, czy tylko tych automatycznych. Sądzę, że w moim przypadku najlepszym wyjściem będzie jednak wymiana anteny na nowszą... |
Heraklit |
|
|
|
 |
joko
Kombatant

Twój sprzęt: Rapido i96M
Pomógł: 13 razy Dołączył: 17 Cze 2013 Piwa: 545/45 Skąd: Małopolska
|
Wysłany: 2016-07-17, 09:27
|
|
|
To zależy co oznacza "antena sterowana ręcznie" ? Dla mnie to czasza, maszt i konwerter, a w takim przypadku to oczywiście nie dotyczy, bo tutaj zmian nie było. Jeżeli natomiast między konwerterem a tunerem masz jeszcze coś (jakaś elektronika) to już tak.
Problem z antenami automatycznymi polega na tym, że odnajdywanie satelity jest robione na podstawie jakiegoś sygnału , który tego satelitę identyfikuje , a po zmianach systemu nadawania sterownik zwyczajnie nie umie tego sygnału odebrać .
Jeżeli przy tej ręcznej masz jakiś moduł który przy ręcznym ustawianiu podaje Ci kiedy w szukanego satelitę trafiłeś i np. dopiero wtedy przepuszcza sygnał dalej , to oczywiste ,że mogą być z tym problemy.
Gdybyś miał zwykłą antenę paraboliczną z konwerterem na wysięgniku, to zaproponował bym w pierwszej kolejności jego wymianę , ale przy płaskiej wszystko jest w środku i stanowi jedną całość , wiec faktycznie może być tak ze padła część konwerterowa i wtedy albo naprawa albo wymiana całości.
Zmiany systemu nadawania dotyczą również (a raczej głównie) tunera, więc na to też zwróć uwagę. Może antena jest ok, a tuner starszy i nie ogarnia. |
|
|
|
 |
Bronek
Kombatant
Pomógł: 31 razy Dołączył: 06 Cze 2013 Piwa: 478/990 Skąd: Ooo
|
Wysłany: 2016-07-17, 09:56
|
|
|
Kupiłem Bass 60 ..... używkę jakieś 7 lat temu, nigdy nie udało mi się złapać sygnału w Kołobrzegu z Hot Birda.
Nie wiem czy była sprawna czy niesprawna była, 15 minut szukania dało mi do myślenia, że nie ma to jak paraboliczna.
Tam szukanie to góra 5 minut na 60tce. Miałem za parę złotych i byłem szybszy od automatu.
Leży ten Bas.. ..Może to rupieć? . Na części? Nie wiem, ja odpadłem po dwóch próbach ustawiania.
Mogę oddać za darmo, pikna nie jest napisy spłowiałe..... tylko trzeba do mnie wysłać kuriera.
To nie ratowanie życia i artykuł pierwszej potrzeby. A moja asertywność, mówi stanowczo nie, wysyłaniu samemu Tym bardziej, że mamy sezon.
IMG_20160717_103840-800x600.jpg
|
 |
| Plik ściągnięto 30 raz(y) 84,35 KB |
IMG_20160717_104053-800x600.jpg
|
 |
| Plik ściągnięto 19 raz(y) 194,49 KB |
|
|
|
|
 |
szarymary@gmail.com
początkujący forumowicz
Twój sprzęt: Hehn Mobil 540 HS
|
Wysłany: 2016-07-17, 10:42
|
|
|
Sytuacja w przypadku elektroniki jest jak to zwykle bywa skomplikowana, ale w moim przypadku podłączam kabel z anteny BAS 60 bezpośrednio do nowego telewizora Mistral zatem z elektroniką i koniecznością update'ów oprogramowania nie mam problemu.
Problem mam ze znalezieniem jakiegokolwiek satelity. Kręcę, kładę, stawiam i nic. Kupiłem elektroniczny miernik sygnału satelitarnego z wpisanymi do pamięci parametrami głównych satelitów i raz mi się udało dostroić do Eutelsata. Zrobiłem to dość szybko ale jakość sygnału była na poziomie kilkunastu procent, słabiutko.
Zatem mam pytanie, czy fakt, że antena ma 22 lata mógł spowodować, że jej czułość osłabła, nie znam się w ogóle na tego typu konstrukcjach ale potrafię sobie wyobrazić, że może coś się zużyło (jeśli chodzi o elementy elektroniczne - jeśli takie są bo nie wiem co tam w środku jest) a może coś się zrobiło po latach matowe i nie przepuszcza już tyle sygnału co kiedyś.
Mam dwie drogi:
- albo kupić nowego BAS 60 ale chciałbym wcześniej usłyszeć od kogoś, że ta antenka nie jest za "słaba" jak na polskie warunki
-albo zostawić ją na dachu i kupić antenę na trójnogu ale to rozwiązanie wg mnie takie sobie bo ilość dodatkowych klamotów (ze względu na DMC) jest ograniczona, ale jeśli nie będzie innego wyjścia ....
pozdrawiam Jacek |
|
|
|
 |
papamila
Kombatant

Twój sprzęt: ROLLER TEAM
Nazwa załogi: papamila
Pomógł: 27 razy Dołączył: 16 Cze 2007 Piwa: 121/5 Skąd: Trójmiasto i okolica

|
Wysłany: 2016-07-17, 11:30
|
|
|
| szarymary@gmail.com napisał/a: | | antenę na trójnogu ale to rozwiązanie wg mnie takie sobie bo ilość dodatkowych klamotów (ze względu na DMC) jest ograniczona |
czy to antena na dachu czy zestaw na trojnogu waży m/w podobnie- |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|