|
gasbank (gaz bank) gdzie nabić czysty propan ??? |
| Autor |
Wiadomość |
macieku
trochę już popisał
Twój sprzęt: ducato 1.9d '93 w zabudowie heku
Nazwa załogi: macieku
Dołączył: 06 Maj 2009 Otrzymał 3 piw(a) Skąd: Wołczkowo (Szczecin)
|
Wysłany: 2022-09-05, 16:16 gasbank (gaz bank) gdzie nabić czysty propan ???
|
|
|
Nie wiem czy dobre miejsce na pytanie, jak złe to proszę przenieść do stosownego działu.
Jak w tytule gdzie w PL nabić gasbank-a czystym propanem ... a jak by ktoś wiedział gdzie i za ile można tego dokonać w Szczecinie lub okolicach to byłbym szczęśliwy. Przekopałem wyszukiwarkę forumową oraz googl-a i nic :-( |
|
|
|
 |
orkaaa
weteran

Twój sprzęt: Chausson 627 GA
Pomógł: 11 razy Dołączył: 04 Cze 2017 Piwa: 68/2 Skąd: kielce
|
Wysłany: 2022-09-05, 18:52
|
|
|
| Prawdopodobnie nigdzie nie nabijasz. Jedyne takie miejsca gdzie propan jest dostępny to rozlewnie tego gazu ale nie wiem czy tam także nalewają w detalu. Ja kupuje tylko propan w butlach 10 kg. Kupuje w rozlewni gdzie napełniają turystyczne propan butan ale nie czysty propan. Ale ….. i tu podpowiedź. Jak nabijają butle turystyczne, przelewają z dużej butli wężykiem do małej. Od tej pory w ten sposób tankuje czystym propanem małą butlę 2 kg. Na końcach wężyka do gazu stosuje się odpowiednie do butli / różne / końcówki. Może warto kupić 10 kg stalową i przelać. Jeśli na stałe chcesz używać propanu to chyba jedyne wyjście. |
|
|
|
 |
macieku
trochę już popisał
Twój sprzęt: ducato 1.9d '93 w zabudowie heku
Nazwa załogi: macieku
Dołączył: 06 Maj 2009 Otrzymał 3 piw(a) Skąd: Wołczkowo (Szczecin)
|
Wysłany: 2022-09-05, 21:06
|
|
|
technikę przelewania znam ......... podobno tutaj napełnię ... jutro zbadam temat.
http://intergas.pl/centru...ergas-sp-z-o-o/
mieszanka autogazu jest słaba bo teraz w gasbank 11 zostało 1,5 litra propanu który nie odparował ... to co zimą będzie.
Będę kombinował ogrzewanie butli ale gasbank to miało być lepiej a nie trudniej :-) |
|
|
|
 |
ZEUS
Kombatant

Twój sprzęt: Roller Team Zefiro 285 TL, 121 kW 2025 r.
Pomógł: 6 razy Dołączył: 08 Paź 2014 Piwa: 66/70 Skąd: Olimp ?
|
Wysłany: 2022-09-05, 21:27
|
|
|
| Cytat: | | gasbank 11 zostało 1,5 litra propanu |
chyba butanu🤔 |
_________________ Uśmiech to magia-powstaje z niczego a cuda zdziała
--
moje kampery:
- campervan Peugeot Boxer - 2011 r.
- Chausson Flash 02 - 2011 r.
- CI Elliot 84 XT - 2017 r.
- Weinsberg 600MG - 2019 r.
- Roller Team Zefiro 285 TL - 2025 r.
 |
|
|
|
 |
zbyszekwoj
Kombatant

Twój sprzęt: Rapido 707F
Pomógł: 5 razy Dołączył: 24 Kwi 2013 Piwa: 333/226 Skąd: Lublin
|
Wysłany: 2022-09-06, 08:46
|
|
|
| macieku napisał/a: | to co zimą będzie.
Będę kombinował ogrzewanie butli ale gasbank to miało być lepiej a nie trudniej :-) |
Zimą zatankuj autogazu zimowego, bedzie lepiej. |
|
|
|
 |
orkaaa
weteran

|
Wysłany: 2022-09-06, 11:03
|
|
|
| Jeśli jeździsz zimą to warto raz na zawsze rozwiązać problem. Czyli tankujesz tylko propan i masz np dwie butle na zamianę. Inaczej zawsze będzie problem z propanem. To nie jest gaz w powszechnej sprzedaży. Więc albo masz stacje gdzie Ci zawsze naleją, albo kupujesz w stalowych i przelewasz albo stosujesz inne rozwiązania opisane na forum by zimą jeździć z propanbutanem. Ja mam ogrzewanie na diesel więc gazu zimą idzie mało ale jeśli masz ogrzewanie na gaz to dwie butle 10 kg to minimum. |
|
|
|
 |
Robert-4
stary wyga
Twój sprzęt: Burstner TravelVan T690
|
Wysłany: 2022-09-06, 12:37
|
|
|
| macieku napisał/a: | technikę przelewania znam ......... podobno tutaj napełnię ... jutro zbadam temat.
http://intergas.pl/centru...ergas-sp-z-o-o/
mieszanka autogazu jest słaba bo teraz w gasbank 11 zostało 1,5 litra propanu który nie odparował ... to co zimą będzie.
A gdzie byłeś, ze o tej porze roku został ci gaz w butli? Jeśli nie w zimnym to stawiam na chrzczony gaz. W ciepłym nie powinien zostać. I daj znać jak z tą rozlewnią. |
_________________ Pozdrawiam
Robert |
|
|
|
 |
Skwarek
Kombatant

Twój sprzęt: Trigano Carioca
Nazwa załogi: Ania i Michał
Pomógł: 6 razy Dołączył: 29 Mar 2011 Piwa: 380/163 Skąd: Świebodzice
|
Wysłany: 2022-09-06, 13:14
|
|
|
| Miałem ten sam problem lecz rozwiązałem go doprowadzając rurkę od nadmuchu ciepłym regulowanym powietrzem do komory z gaz-bankami. Gdy chłodno to i tak ogrzewam budę więc i gaz-banki. Propanu zawsze jest na tyle by wystartowało ogrzewanie a po kilkunastu minutach butle mają cieplutko i butan też bierze udział w spalaniu. |
|
|
 |
kimtop
Kombatant
Twój sprzęt: CARTHAGO C-TOURER
Pomógł: 15 razy Dołączył: 18 Wrz 2007 Piwa: 144/44 Skąd: Opoczno
|
Wysłany: 2022-09-06, 14:38
|
|
|
| Cytat: |
Miałem ten sam problem lecz rozwiązałem go doprowadzając rurkę od nadmuchu ciepłym regulowanym powietrzem do komory z gaz-bankam |
Komora z butlami powinna być odizolowana od wnętrza kampera.W razie jakiejś nieszczelności masz gaz w kamperze |
_________________ Pozdrawiam.
Polak gorszego sortu
Wódka z lodem szkodzi na nerki.Rum z lodem niszczy wątrobę.Whisky z lodem atakuje serce.Gin z lodem rozwala mózg.Cola z lodem demoluje zęby.
Oznacza to,że lód szkodzi w zasadzie na wszystko. |
|
|
|
 |
Skwarek
Kombatant

Twój sprzęt: Trigano Carioca
Nazwa załogi: Ania i Michał
Pomógł: 6 razy Dołączył: 29 Mar 2011 Piwa: 380/163 Skąd: Świebodzice
|
Wysłany: 2022-09-06, 14:50
|
|
|
| kimtop napisał/a: | | Cytat: |
Miałem ten sam problem lecz rozwiązałem go doprowadzając rurkę od nadmuchu ciepłym regulowanym powietrzem do komory z gaz-bankam |
Komora z butlami powinna być odizolowana od wnętrza kampera.W razie jakiejś nieszczelności masz gaz w kamperze |
Dolot ciepłego powietrza jest od góry, a propan jak i butan są cięższe od powietrza i mają w dnie komory otwory wentylacyjne którymi się wydostaną. Poza tym jest i tak tyle rur, połączeń i urządzeń gazowych wewnątrz kampera, że ryzyko bardzo niewiele się zwiększa.
W doprowadzeniu ciepłego powietrza jest nadciśnienie względem komory, a latem gdy niepotrzebne mam klapkę przepustnicę i zamykam dolot.
|
|
|
 |
orkaaa
weteran

|
Wysłany: 2022-09-06, 18:35
|
|
|
| Nie rozumiem z tym ogrzewaniem butli. U mnie butla w schowku wisi na plastikowym stelażu z dziurami / widać przez nie podłoże/. Temp w tym schowku jest taka sama albo niewiele większa od temp zewnętrznej. Jeżeli są dziury od dołu to jakim cudem można ogrzać taki schowek do temp powyżej zera , gdy na zewnątrz powiedzmy jest minus 10 a bywa i więcej i to przez kilka dni. A co, gdy w kamperze ogrzewanie nie działa bo temp osiągnęła wymagane parametry. Chyba, że na zimę izolujesz od dołu butlę / znaczy nie ma wentylacji / to ogrzanie takiej butli jest możliwe. Ale dla mnie zabawy z butlą to trochę igranie z ogniem. |
|
|
|
 |
LukF
Kombatant

Twój sprzęt: CARTHAGO MALIBU I 440 QB
Pomógł: 11 razy Dołączył: 31 Sty 2017 Piwa: 550/428 Skąd: Rybnik
|
Wysłany: 2022-09-06, 18:46
|
|
|
| orkaaa napisał/a: | | Nie rozumiem z tym ogrzewaniem butli. U mnie butla w schowku wisi na plastikowym stelażu z dziurami / widać przez nie podłoże/. Temp w tym schowku jest taka sama albo niewiele większa od temp zewnętrznej. Jeżeli są dziury od dołu to jakim cudem można ogrzać taki schowek do temp powyżej zera , gdy na zewnątrz powiedzmy jest minus 10 a bywa i więcej i to przez kilka dni. A co, gdy w kamperze ogrzewanie nie działa bo temp osiągnęła wymagane parametry. Chyba, że na zimę izolujesz od dołu butlę / znaczy nie ma wentylacji / to ogrzanie takiej butli jest możliwe. Ale dla mnie zabawy z butlą to trochę igranie z ogniem. |
W punkt |
|
|
|
 |
rigg
stary wyga

Twój sprzęt: Benimar Tessoro 468 NK
Pomógł: 3 razy Dołączył: 25 Lis 2014 Piwa: 26/14 Skąd: Kaszubowo
|
Wysłany: 2022-09-06, 19:05
|
|
|
| U mnie (wersja zimowa) schowek na butle stoi na podwójnej podłodze, obok jest piec, a rura z ciepłym powietrzem do garażu idzie pod schowkiem. W mrozach jeszcze nie stałem, ale już wisi tam termometr i kiedy na zewnątrz było 5 w schowku 15 a w kamperze 20. Będę to monitorował, jak wyruszę na pierwsze zimowe narty. |
|
|
|
 |
Mandus
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: Roller Team Zefiro 295
|
Wysłany: 2022-09-06, 19:24
|
|
|
To ja też zapytam, jako że właśnie zamówiłem GasBank'a.
W jakieś przelewanie nie zamierzam się bawić, nie po to zaprzątam sobie głowę tematem, żeby sobie życie utrudniać...
Czy jak się napełni butlę w okresie zimowym (teoretycznie od 1.10 do 30.03) to problem z butanem nie występuje (bądź występuje w marginalnym rozmiarze)? Ponoć jest wtedy 60% propan / 40% butan, w okresie letnim proporcje są odwrotne.
Wiem, że wszystko zależy od temperatury na zewnątrz, ale w umiarkowanych zimowych temperaturach (powiedzmy w nocy do -5st C, max do -10st C) macie z tym problemy?
W końcu samochody na LPG śmigają w zimę i żaden taki kierowca nie zaprząta sobie głowy jakimś butanem... Z drugiej strony sam propan w upały też gorzej się sprawuje (teoretycznie), ja nigdy z propanem problemów nie miałem, więc może z GasBankiem zimą też miał ich nie będę? |
_________________ W tym sporcie... zawsze jest sezon w pełni... |
|
|
|
 |
chris_66
weteran
Twój sprzęt: kamper
Pomógł: 3 razy Dołączył: 23 Cze 2007 Piwa: 16/36 Skąd: warszawa
|
Wysłany: 2022-09-06, 19:49
|
|
|
| Mandus napisał/a: |
W końcu samochody na LPG śmigają w zimę i żaden taki kierowca nie zaprząta sobie głowy jakimś butanem... |
bo tam mieszanka paruje wspomagana ciepłem z silnika |
_________________ Yossarian ani razu nie przyszedł pomóc przy budowie, za to później, gdy klub już ukończono, przychodził bardzo często, i Yossariana przepełniało uczucie niekłamanej dumy, ilekroć spojrzał na nią i pomyślał, że nawet nie kiwnął palcem przy jej wznoszeniu. |
|
|
|
 |
|
|