| 

|  | 
 |  

| Gaz a dłuższy zimowy wyjazd |  
      | Autor | Wiadomość |  
      | Diavolo   trochę już popisał

Twój sprzęt: Knaus Sky Traveller 600 DKG
 Piwa: 1/4

| 

|  Wysłany: 2022-03-09, 21:59   Gaz a dłuższy zimowy wyjazd |   
 |  
               | 
 |  
               | Moi drodzy, marzy mi się i mam w planach dwutygodniowy wyjazd zimowy w Alpy
  . Do zrealizowania w przyszłym roku, ale zacząłem się już głowić, jak rozwiązać opisany poniżej problem z gazem, bo ogrzewanie mam gazowe. 
 3 butle z propanem wystarczą na jeden tydzień, polskich butli nie wymienię w Austrii, we Włoszech czy Francji. Alternatywą są gasbanki lub zbiorniki LPG, ale na stacjach zalewamy propan-butan - przy minusowych temperaturach wypali się tylko propan. Czy macie jakieś patenty na rozwiązanie opisanego problemu (przedłużenie zagranicznego zimowego wyjazdu w mroźny warunkach ponad tydzień)?
 |  |  
		|   |  |  
		|  |  
      | Andrzej 73   Kombatant
 lawendowy

Twój sprzęt: LAIKA KREOS 4009 - 50 EDITION
 Nazwa załogi: SŁONECZKA  Renata i Andrzej + Patii i Matii
 Piwa: 339/86

| 

|  Wysłany: 2022-03-09, 23:44 |   
 |  
               | 
 |  
               | Ogrzać schowek butli , lub butle owinąć mata  grzewczą. 
 Możesz wówczas zamontować gaz bank i tankować propan-burak.

Możesz zabrać 3-4 butle z propanem i na bank wystarczą.
 |  
				| _________________ Polub nas na facebooku https://www.facebook.com/MebleRenee
 |  
				| Ostatnio zmieniony przez Andrzej 73 2022-03-10, 07:24, w całości zmieniany 1 raz |  |  
		|   |  |  
		|  |  
      | MILUŚ   Kombatant
 CT"Silesia"NIEPOPRAWNY KAMPERZYSTA

Twój sprzęt: Fiat Ducato Burstner T607 2,8JTD
 Nazwa załogi: Milusie
 Piwa: 199/163

| 

|  Wysłany: 2022-03-09, 23:50 |   
 |  
               | 
 |  
               |  	  | Andrzej 73 napisał/a: |  	  | ..... 
 Możesz zabrać 3-4 butle z programem i na bank wystarczą.
 | 

i omijac wagi na drogach
   |  
				| _________________ Norwegofil z wielbłąda tylnogarbnego

Remember to explore . I don't know the way ,but I'll be there soon !!!!

|  |  
		|   |  |  
		|  |  
      | rigg   stary wyga

Twój sprzęt: Benimar Tessoro 468 NK
 Piwa: 26/14

| 

|  Wysłany: 2022-03-10, 00:28 |   
 |  
               | 
 |  
               | Ja mam zimowego więc sobie może poradzi w mrozach z LPG bo schowek na butle jest tuż przy piecu, a jak nie to wprowadzę tam wlot ciepłego powietrza. Mam jedną butle z multizaworem i co jakiś czas po zakupy trzeba podjechać więc LPG zatankuję. Drugą butlę mam zwykłą alu w której będzie propan na zapas. Duocontrol będzie czuwał nad przełączaniem. Jak wejdzie na zwykłą to pojadę zatankować. Taki ja mam plan   Na plus jest to, że mam trume E więc jak będzie w miarę solidny słupek to grzałka wspomoże gaz
   |  |  
		|   |  |  
		|  |  

| 

|  Wysłany: 2022-03-10, 06:14 |   
 |  
               | 
 |  
               |  	  | MILUŚ napisał/a: |  	  |  	  | Andrzej 73 napisał/a: |  	  | ..... 
 Możesz zabrać 3-4 butle z programem i na bank wystarczą.
 | 

i omijac wagi na drogach
   | 

Pomijając wagi, to 3-4 butle z propanem na pewno nie wystarczą na 2 tygodnie zimą. W tym roku sprawdzone w Polsce - 3 butle z propanem starczają u mnie na tydzień - jedna butla na niewiele ponad 2 doby.
 |  
				| Ostatnio zmieniony przez Diavolo 2022-03-10, 06:37, w całości zmieniany 1 raz |  |  
		|   |  |  
		|  |  

| 

|  Wysłany: 2022-03-10, 06:36 |   
 |  
               | 
 |  
               |  	  | rigg napisał/a: |  	  | ... a jak nie to wprowadzę tam wlot ciepłego powietrza. Mam jedną butle z multizaworem i co jakiś czas po zakupy trzeba podjechać więc LPG zatankuję. Drugą butlę mam zwykłą alu w której będzie propan na zapas. Duocontrol będzie czuwał nad przełączaniem. Jak wejdzie na zwykłą to pojadę zatankować. Taki ja mam plan  ... | 

Spotkałem się z twierdzeniem, że ze względów bezpieczeństwa nie należy tworzyć połączenia między schowkiem na butle a częścią mieszkalną, a wylot powietrza takim połączeniem właśnie jest. Druga kwestia, że trzeba uważać, żeby tego schowka nie przegrzać. Mam ogrzewanie podobnie umiejscowionej skrzynki serwisowej, gdzie są zawory spustowe i anti-frost. Dość newralgiczne miejsce - nie można sobie pozwolić na zbytni spadek temperatury, bo następuje zrzut wody z instalacji. Kontroluję tam temperaturę. Podczas wyjazdu zimowego córka wpadła na pomysł, żeby przed wyjściem pozamykać wszystkie wyloty Trumy w kamperze. Efekt: 50C w skrzynce serwisowej - Truma robiła, co w jej mocy, żeby nagrzać wnętrze.
  Taka sytuacja w schowku z butlami do bezpiecznych by nie należała. Choć chyba nawykowo już zawsze sprawdzę, czy wyloty wewnątrz są otwarte. |  |  
		|   |  |  
		|  |  
      | rigg   stary wyga

Twój sprzęt: Benimar Tessoro 468 NK
 Piwa: 26/14

| 

|  Wysłany: 2022-03-10, 06:54 |   
 |  
               | 
 |  
               | Dość ciekawy pomysł 	  | Diavolo napisał/a: |  	  | Podczas wyjazdu zimowego córka wpadła na pomysł, żeby przed wyjściem pozamykać wszystkie wyloty Trumy w kamperze. Efekt: 50C w skrzynce serwisowej - Truma robiła, co w jej mocy, żeby nagrzać wnętrze.  Taka sytuacja w schowku z butlami do bezpiecznych by nie należała. Choć chyba nawykowo już zawsze sprawdzę, czy wyloty wewnątrz są otwarte. | 
      Pozamykać wszystkie wyloty, gdzie czujnik jest wewnątrz, przeważnie przy drzwiach.... Nie dziwię się , że w okolicach pieca było 50 stopni skoro dostawał info, że w kamperze zimno.... Ryzykownie... Na forach można się spotkac z wieloma teoriami i twierdzeniami... Można zastosować czujnik gazu, jak otwór nawiewu będzie u góry to gaz i tak wyjdzie dolnymi wywietrznikami....
 Do niczego nie namawiam, każdy robi jak chce.
   |  |  
		|   |  |  
		|  |  

| 

|  Wysłany: 2022-03-10, 07:11 |   
 |  
               | 
 |  
               |  	  | rigg napisał/a: |  	  | Dość ciekawy pomysł      Pozamykać wszystkie wyloty, gdzie czujnik jest wewnątrz, przeważnie przy drzwiach.... Nie dziwię się , że w okolicach pieca było 50 stopni skoro dostawał info, że w kamperze zimno.... Ryzykownie... | 

Tak - ciekawy. Ale dzieci w wieku przedszkolnym mają czasami ciekawe pomysły.
  Mam nadzieję, że córka dobrze zapamiętała moją reakcji i takich akcji już robić nie będzie. 

| rigg napisał/a: |  	  | Można zastosować czujnik gazu, jak otwór nawiewu będzie u góry to gaz i tak wyjdzie dolnymi wywietrznikami.... Do niczego nie namawiam, każdy robi jak chce.
   | 

Mam poczucie, że to jest najlepsze rozwiązanie, choć trzeba uważać.
 |  |  
		|   |  |  
		|  |  
      | Andrzej 73   Kombatant
 lawendowy

| 

|  Wysłany: 2022-03-10, 07:40 |   
 |  
               | 
 |  
               |  	  | Diavolo napisał/a: |  	  | Pomijając wagi, to 3-4 butle z propanem na pewno nie wystarczą na 2 tygodnie zimą | 
 Zakładam , że ładujesz do schowka 2 butle i dodatkowo zabierasz 3-4 , ja kiedyś zabrałem 4 , ale jedna mi została. Używam butli nano gaz.
 Jak wychodziliśmy z kampera temperaturę ustawiałem na 10 stopni , po przyjściu podnosiłem na  22 i kilka minut i ponownie było ciepło. Wszystko zależy ile czasu przebywacie w kamperze.
 Jedna butla powinna starczyć na 3 dni.
   Nasz kamper ma 7,5 m długości więc jest spory.
 Ważne jest aby kamper nie posiadał jakiś niepotrzebnych przewiewów , przed zimowymi wyjazdami trzeba to wyeliminować.
 I jeszcze jedno ptranie czy jest podwójna podłoga?
 |  
 |  |  
		|   |  |  
		|  |  

| 

|  Wysłany: 2022-03-10, 08:11 |   
 |  
               | 
 |  
               |  	  | Andrzej 73 napisał/a: |  	  | Zakładam , że ładujesz do schowka 2 butle i dodatkowo zabierasz 3-4 , ja kiedyś zabrałem 4 , ale jedna mi została. | 

5-6 butli na pokładzie?
  To już na pewno byłbym przeważony. 

| Andrzej 73 napisał/a: |  	  | Jak wychodziliśmy z kampera temperaturę ustawiałem na 10 stopni , po przyjściu podnosiłem na  22 i kilka minut i ponownie było ciepło. Wszystko zależy ile czasu przebywacie w kamperze. Jedna butla powinna starczyć na 3 dni.
   | 

Też tak próbowałem na pierwszym zimowym wyjeździe weekendowym, ale nastąpił zrzut wody z instalacji
  . Tak, jak pisałem, taką piętą Achillesową jest u mnie anti frost w skrzynce serwisowej, która szybko się wychładza, gdy Truma nie grzeje / mało grzeje. Tę skrzynkę muszę zaizolować jakimś alufoxem, żeby lepiej trzymała ciepło, no i na kolejnym, już dłuższym wyjeździe też zaklejałem bezpiecznik od anti frosta i w zamian kontrolowałem temperaturę poprzez smart home'a. 

| Andrzej 73 napisał/a: |  	  | Ważne jest aby kamper nie posiadał jakiś niepotrzebnych przewiewów , przed zimowymi wyjazdami trzeba to wyeliminować. | 

U mnie trzeba by było uszczelnić okna dachowe. Jak jadę, to z nich zawiewa, a w łazience to w ogóle robi się lodówka
  . Chyba trochę za duża ta wentylacja. 

| Andrzej 73 napisał/a: |  	  | I jeszcze jedno ptranie czy jest podwójna podłoga? | 

Klasyczna podwójna podłoga to nie jest, choć jest podniesiony i na przykład zbiorniki na czystą oraz szarą mam pod podłogą i nic nie zamarza (w tym zawory spustowe). W normach niemieckich jest to  wintertauglich, ale nie winterfest.
 |  |  
		|   |  |  
		|  |  
      | LukF   Kombatant

Twój sprzęt: CARTHAGO MALIBU I 440 QB
 Piwa: 551/433

| 

|  Wysłany: 2022-03-10, 08:21 |   
 |  
               | 
 |  
               | Dwa tygodnie temu wróciliśmy z nart w Dolomitach. Temperatura w nocy -10, w dzień +5. Miałem 4 butle propanu. Po 10 dniach zużyłem 3szt. Ale gdybym był dłużej lub było chlodniej to czwartą butlę też byśmy zużyli.
 Parametry:
 Wychodzimy na narty o 8.30 do 16.00. Temperatura ustawiona na 16 st.
 Po powrocie 21 st. a w nocy 19 st.
 Schowek na butle nie ogrzewany- temperatura taka jak na zewnątrz.

Mając 4 butle zakładałem, że mogę dotankować na stacji zwykły LPG. Wypali się propan a butan oddam w punkcie wymiany butli po powrocie do domu w PL. To pozwoli przedłużyć wyjazd spokojnie na dwa tygodnie. Wada: 4 butle to waga więc wagi omijane dużym łukiem
   |  
				|  |  |  
		|   |  |  
		|  |  
      | Andrzej 73   Kombatant
 lawendowy

| 

|  Wysłany: 2022-03-10, 09:08 |   
 |  
               | 
 |  
               | Cztery butle to tyle ile waży skuter , więc na wyjazd zimowy zamieniam skuter na butle.   |  
 |  |  
		|   |  |  
		|  |  
      | andi at   Kombatant

Twój sprzęt: szukam H1L2
 Piwa: 80/38

| 

|  Wysłany: 2022-03-10, 19:54 |   
 |  
               | 
 |  
               | Zamontuj pod auto webasto .Ja mam 2,2kw  fabrycznie montowane i daje rade + butle w schowku   |  |  
		|   |  |  
		|  |  

| 

|  Wysłany: 2022-03-11, 10:01 |   
 |  
               | 
 |  
               |  	  | andi at napisał/a: |  	  | Zamontuj pod auto webasto .Ja mam 2,2kw  fabrycznie montowane i daje rade + butle w schowku   | 

Jest to jakaś myśl. A w razie awarii jednego lub drugiego źródła ciepła, jest czym się ogrzać. Rozumiem, że webasto wykorzystuje te same rury do rozprowadzenia ciepła, tak?
 |  |  
		|   |  |  
		|  |  
      | orkaaa   weteran

Twój sprzęt: Chausson 627 GA
 Piwa: 67/2

| 

|  Wysłany: 2022-03-11, 19:23 |   
 |  
               | 
 |  
               | Niestety nie mam doświadczenia ogrzewania gazem bo mam truma diesel. I to w praktyce absolutna przewaga zimą. Nie ma znaczenia czy jest - 5 czy - 20.  Masz pełny bak i koniec problemów z grzaniem. Nie wyobrażam sobie gdzieś w górach, pod stokiem poszukiwania gazu/ proponu/ bo zamiast jeździć na nartach jeździmy za butlami. Czyli webasto powinno rozwiązać zimowy problem. Ja rozumiem zwolenników gazu, albo tych którzy muszą jakoś sobie z gazowym problem radzić, ale jeśli chcesz jeździć zimą, trzeba założyć webasto. Widziałem przerabiane kampery gdzie właśnie ze względu na dostępność paliwa  dokładali webasto. Niestety nie pytałem czy jest włączone / nadmuch / w istniejący system grzewczy czy też musi mieć własne wyprowadzenie. Pewnie ktoś to testował to podpowie. |  |  
		|   |  |  
		|  |  
      |  |  

| Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach