Twój sprzęt: Arca M699GLT Fiat Pomógł: 3 razy Dołączył: 06 Sty 2010 Piwa: 19/9 Skąd: Małopolska
Wysłany: 2022-11-18, 08:21 Trumatic C -awaria ogrzewania
Mam awarie ogrzewania i ciepłej wody Truma . Poszukuję dobrego serwisu Kraków lub Kielce.
Truma nie może odpalić , w momencie odpalania występują słyszalne detonacje , może ktoś takie coś przerabiał? i pomorze znależć przyczynę awarii.
Twój sprzęt: Wygodny camper z wozidłem i zmywarką Pomógł: 14 razy Dołączył: 26 Paź 2008 Piwa: 76/72 Skąd: tam gdzie lepiej
Wysłany: 2022-11-18, 09:16
Ten sprzęt niestety nie ma już części do serwisowania.
Miałem podobnie dwa m-ce temu.
Obdzwoniłem wszystkich możliwych serwisantów z wiadomym skutkiem, tylko wymiana na inny nowy lub dobra używka.
W końcu udało się, znalazł się uzdrowiciel.
Po tygodniu odebrałem sprawne.
Nie chcę tutaj reklamować gościa ale jest super specem
Zadzwoń do mnie a dam Ci namiary i uzdrowi urządzenie.
Stefan
Twój sprzęt: Wygodny camper z wozidłem i zmywarką Pomógł: 14 razy Dołączył: 26 Paź 2008 Piwa: 76/72 Skąd: tam gdzie lepiej
Wysłany: 2022-11-18, 16:47
Żeby nie było, że kumpla reklamuję.
Robię to na wyraźne polecenie Zbyszka:
AUTO WALIŚ
piękne miasto POznań
ul.Białośliwska18
bardzo dobry dojazd obwodnicą S11 w 92
tel; 515 145 545
W rozmowie podać, że jesteś od mnie, bo chłopina jest zarobiony po uszy a my są ziomki i jak to w Pyrlandii mówią " wiara pomaga sobie w potrzebie" .
Fachman wciśnie w kolejkę potrzebującego kolesia ziomka.
Twój sprzęt: Dethleffs
Nazwa załogi: Nasz Karawaniang
Wysłany: 2022-11-18, 17:06 Re: Trumatic C -awaria ogrzewania
zbychu napisał/a:
Mam awarie ogrzewania i ciepłej wody Truma . Poszukuję dobrego serwisu Kraków lub Kielce.
Truma nie może odpalić , w momencie odpalania występują słyszalne detonacje , może ktoś takie coś przerabiał? i pomorze znależć przyczynę awarii.
W Krakowie jest autoryzowany serwis trumy TREDON.
Albo złota rączka Doctor Camper naprawia starsze modele, ale to w Płocku.
Wysłany: 2022-11-19, 09:39 Re: Trumatic C -awaria ogrzewania
Voku napisał/a:
zbychu napisał/a:
W Krakowie jest autoryzowany serwis trumy TREDON.
Albo złota rączka Doctor Camper naprawia starsze modele, ale to w Płocku.
Voku,
Voku odpuść
Z tym TREDON-nem to......... nie napiszę co, bo będzie brzydko.
To u nich (miedzy innymi) długo mnie zwodzili.
A to nie ma fachowca od ogrzewania, a to na jest na szkoleniu, w końcu zaproponowali nową za kilkanaście tysiaczy plus oczywiście niemały koszt montażu.
Doctor Camper???????? jeśli to ten gościu z facebooka to............. niegrzecznym byłoby coś pisać.
Więc nie napiszę
Twój sprzęt: Roller Team 298M
Wysłany: 2022-11-20, 08:46
A może warto samemu sprawdzić np. zawor gazu i sprawdzić czy rurki nie są zabrudzone.
Nie wiem jaki masz dostęp do Trumy u siebie w kamperze. Jeśli jest w miarę dobry to zawor jest łatwo dostępny. Przy okazji można sprawdzić okablowanie cewek na zaworze. Może jest problem z ta podtrzymującą i pomimo zapłonu zawor się zamyka.
Może sonda jonizacyjny nie wykrywa ognia.
Problemem faktycznie jest brak części.
Twój sprzęt: W szwagrowej stoi stodole.
Nazwa załogi: Sokale Pomógł: 72 razy Dołączył: 07 Sty 2012 Piwa: 524/637 Skąd: Gubin
Wysłany: 2022-11-20, 13:26
Zbychu, ze względu na odległości i inne trudności, jeśli nie masz pojęcia bo najzwyklej w świecie na tej materii się nie znasz ale masz pozytywne nastawienie i dwie prawe ręce, to wspólnie z kolegami postaramy się naprawić to zdalnie.
Forum pełne jest takich beznadziejnych usterek i sukcesów.
Zatem wyciągaj Trumę, rozbieraj na czynniki, pstrykaj foty i zapodawaj tu w temacie.
Pierwsze co typuję, to niewłaściwy strumień mieszanki gazowo-powietrznej, trzeba dostać się do palnika.
Na początek dla lżejszego oddechu, nie wiem po jakiemu gadajo, ale pokazujo:
Z początku myślałem, że on tam w piecu pali jak drewnem, ale w 13.36 w dobrych słuchawkach usłyszysz dwie basowe detonacje.
_________________ Staram się pisać poprawnie i zrozumiale.
Do zobaczenia Wojtek i Ewa / Sokale
Ostatnio zmieniony przez Socale 2022-11-20, 13:44, w całości zmieniany 2 razy
Twój sprzęt: Arca M699GLT Fiat Pomógł: 3 razy Dołączył: 06 Sty 2010 Piwa: 19/9 Skąd: Małopolska
Wysłany: 2022-11-20, 13:36
Wczoraj zrobiłem eksperyment i podłączyłem małą butlę nagrzaną w domu i za którymś razem truma odpaliła. Jutro jadę po butlę z czystym propanem i zobaczę co będzie. Nadmienie, że do tej pory korzystam z butli samochodowej napełnianej na stacji bebzynowej , a tam jeszcze nie mają gazu zimowego.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum