Wiem, że temat był już poruszany kilkukrotnie i te które znalazłem przeczytałem dokładnie, ale niestety we wszystkich przypadkach poruszanych na forum temat umarł.
Może jednak ktoś coś zmajstrował w tym temacie?
Ja też jestem bardzo zainteresowany tym hydraulicznym poziomowaniem, ale niestety ceny oryginalnych systemów są dla mnie zdecydowanie za drogie. Mnie nie zależy na wadze ile na cenie. Może odnowimy temat?
Twój sprzęt: LMC LIBERTY EXPLORER I 720 G
Nazwa załogi: STANDER Pomógł: 2 razy Dołączył: 12 Mar 2015 Otrzymał 24 piw(a) Skąd: Lubliniec
Wysłany: 2023-01-12, 20:29
Odświeżę troszkę temat
Przymierzam się do zamontowania systemu podpór hydraulicznych AL-KO HY4
Czy ktoś już montował ten system i jakie są opinię
Dziękuję z góry
Twój sprzęt: Fiat Ducato Rimor Pomógł: 4 razy Dołączył: 03 Paź 2009 Piwa: 321/19 Skąd: Wrocław
Wysłany: 2023-01-12, 21:43
a ja się zastanawiam nad czymś innym. czy ktoś myślał nad wykorzystaniem do tego celu poduszek powietrznych?
mając zawieszenie pneumatyczne, kompresor mamy, to już zasilanie z głowy.
podnośnik pneumatyczny "bałwanek" ma zasię od 15 do 43 cm, kosztuje poniżej 500 zł za sztukę, gdyby wyrzucić żelastwo ważyłby mniej od hydraulicznej stopy podporowej.
Twój sprzęt: kamper Pomógł: 3 razy Dołączył: 23 Cze 2007 Piwa: 16/36 Skąd: warszawa
Wysłany: 2023-01-13, 10:52
Cyryl napisał/a:
a ja się zastanawiam nad czymś innym. czy ktoś myślał nad wykorzystaniem do tego celu poduszek powietrznych?
podnośnik pneumatyczny "bałwanek" ma zasię od 15 do 43 cm, kosztuje poniżej 500 zł za sztukę, gdyby wyrzucić żelastwo ważyłby mniej od hydraulicznej stopy podporowej.
pneumatyka jest elestyczna a hydraulika sztywna
wię można tak się pobawić jak nie będzie przeszkadzało bujanie
ale IMO bez sensu to będzie
_________________ Yossarian ani razu nie przyszedł pomóc przy budowie, za to później, gdy klub już ukończono, przychodził bardzo często, i Yossariana przepełniało uczucie niekłamanej dumy, ilekroć spojrzał na nią i pomyślał, że nawet nie kiwnął palcem przy jej wznoszeniu.
Ostatnio zmieniony przez chris_66 2023-01-15, 14:23, w całości zmieniany 1 raz
Nazwa załogi: STANDER Pomógł: 2 razy Dołączył: 12 Mar 2015 Otrzymał 24 piw(a) Skąd: Lubliniec
Wysłany: 2023-01-15, 10:48
Cyryl napisał/a:
podnośnik pneumatyczny "bałwanek" ma zasię od 15 do 43 cm, kosztuje poniżej 500 zł za sztukę, gdyby wyrzucić żelastwo ważyłby mniej od hydraulicznej stopy podporowej
Dzięki serdeczne za pomoc faktycznie i taniej i lżej i jak nie ma kompresora to pompeczką można
Twój sprzęt: Chausson 627 GA Pomógł: 10 razy Dołączył: 04 Cze 2017 Piwa: 64/2 Skąd: kielce
Wysłany: 2023-01-15, 20:48
Pomysł z bałwankiem dobry … ale . Używam takiego sprzętu 4,5 tony aby zmieniać koła na zimę. Typowy bałwanek na styk mieści się pod tylną oś a na przedniej trzeba korzystać ze specjalnych twardych gumowych przejściówek aby bezpiecznie podnieść. Wniosek. Jeśli na kostce gdzie jest równo trudno jest ustawić bezpiecznie bałwanka to co dopiero w terenie. Poduszki musiałyby być na stałe montowane/ jak te malutkie bałwanki do stabilizacji zawieszenia/.Tylko, że tamte podnoszą samochód ok 10 cm a nam potrzeba kilkadziesiąt. Ale gdyby ktoś umiejętnie do ramy dospawał specjalne platformy oparcia do takich poduszek to kto wie.?
Twój sprzęt: N & B Ismove i Mobilvetta ZEH4 Pomógł: 12 razy Dołączył: 17 Cze 2013 Piwa: 519/31 Skąd: Małopolska
Wysłany: 2023-01-15, 23:55
Ja w poprzednim kamperze miałem poduszki na wszystkich kołach i każda osobno pompowana.
Z tyłu standardowo na belce, a z przodu było coś dorabiane , ale już dokładnie nie pamiętam co.
Bardziej chodziło mi o utwardzenie na postoju niż o poziomowanie , ale można tym było korygować położenie w zakresie paru centymetrów. Jak gdzieś było bardziej nie równo , to z grubsza korygowałem najazdami (z przodu, tyłu lub boku , zależnie od potrzeb) , a dokładniej właśnie za pomocą poduszek , które od razu usztywniały zawieszenie i nic nie bujało.
Jeśli bardziej zależy Ci na poziomowaniu w dużym zakresie , to poduszki się nie sprawdzą, ale jeśli bardziej chodzi o usztywnienie i drobne korekty położenia to jak najbardziej tak.
Poduszka nabita do 4-4,5 wystarczająco usztywnia zawieszenie.
Nam bujanie nie przeszkadza , więc w nowym jeszcze nic nie zakładałem i pewnie nie założę
Twój sprzęt: W szwagrowej stoi stodole.
Nazwa załogi: Sokale Pomógł: 72 razy Dołączył: 07 Sty 2012 Piwa: 524/637 Skąd: Gubin
Wysłany: 2023-01-16, 09:54
Nie próbowałem z hydrauliką, ale walczyłem z pneumatyką - był tu nawet szeroki o tym temat.
Zależało mi by kamper na postoju się przyglebił, szczególnie tył.
Przegrałem.
Nadal najeżdżam przednimi kołami na drewniane klocki 6cm by kamper stał w poziomie.
_________________ Staram się pisać poprawnie i zrozumiale.
Do zobaczenia Wojtek i Ewa / Sokale
Wysłany: 2023-01-16, 20:26
stander napisał/a:
Odświeżę troszkę temat
Przymierzam się do zamontowania systemu podpór hydraulicznych AL-KO HY4
Czy ktoś już montował ten system i jakie są opinię
Dziękuję z góry
Po trzech latach reaktywuję wątek zadaję konkretne pytanie i jak zwykle kontynuacja nie na temat
Dziękuje koledzy serdecznie bardzo pomogła mi wasza wiedza w temacie
Twój sprzęt: W szwagrowej stoi stodole.
Nazwa załogi: Sokale Pomógł: 72 razy Dołączył: 07 Sty 2012 Piwa: 524/637 Skąd: Gubin
Wysłany: 2023-01-16, 20:40
stander napisał/a:
...
Po trzech latach reaktywuję wątek zadaję konkretne pytanie i jak zwykle kontynuacja nie na temat
...
Zbyszek, nie irytuj się. Najwyraźniej nikt z nas nie ma tu doświadczenia ze wskazaną hydrauliką, więc bynajmniej ja przyznaję się że poległem nawet na pneumatyce - dla przestrogi gdybyś rozważał tą formę.
_________________ Staram się pisać poprawnie i zrozumiale.
Do zobaczenia Wojtek i Ewa / Sokale
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum