|
|
Przekaźnik - stycznik Nader NDZ3-100 |
Autor |
Wiadomość |
voice
weteran Nie licz dni, spraw by to dni się liczyły

Twój sprzęt: Pilote G650 Essentiel
Nazwa załogi: Voice_Band
Pomógł: 5 razy Dołączył: 02 Gru 2012 Piwa: 20/21 Skąd: Ostrów Wielkopolski
|
Wysłany: 2023-01-06, 19:55 Przekaźnik - stycznik Nader NDZ3-100
|
|
|
Cześć Panowie,
mam pytanko ostatnio udało mi się nabyć akumulatory LION 24V prawie, że nowe, niby z uszkodzonym BMS-em. Jednak po mojej weryfikacji, okazuje się, że winny jest stycznik przekaźnik ??? ( na moje to stycznik) ale może odpowiecie mi na to pytanie.
szukałem i nie wiem gdzie to można kupić znalazłem na Alibabie podobne ale koszt 360 zł ??
Czy można to zastąpić czymś innym tańszym ??
W załączeniu zdjęcia .
IMG_20230106_194522.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 2 raz(y) 474,42 KB |
IMG_20230106_194538.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 5 raz(y) 341,15 KB |
|
_________________ Wczoraj to historia, jutro to tajemnica, a dzisiaj to dar, datego mówi się o tym the present. – Alan Alexander Milne
 |
|
|
|
 |
Banan
Administrator LIVE TO RIDE - RIDE TO LIVE

Twój sprzęt: Rapido 972M MB 2.9 TD
Nazwa załogi: Bananki
Pomógł: 30 razy Dołączył: 09 Lis 2010 Piwa: 358/496 Skąd: Bolesławiec
|
Wysłany: 2023-01-07, 08:42
|
|
|
voice napisał/a: | szukałem i nie wiem gdzie to można kupić znalazłem na Alibabie podobne ale koszt 360 zł ?? |
Niestety takiego kosztu można się było spodziewać, bo jak wyczytałem na stronie, stycznik serii Nader NDZ3 jest stosowany głównie w pojazdach elektrycznych, stosach ładowania i stacjach ładowania, więc tanio nie będzie
voice napisał/a: | Czy można to zastąpić czymś innym tańszym ?? |
Raczej wątpię, bo ten stycznik posiada jakiś ceramiczny (?) system gaszenia łuku elektrycznego, oraz w środku tej tulei jest jakiś gaz wspomagający gaszenie łuku, o energooszczędnym układzie sterującym nie wspomnę. To bardzo wąska branża, to i zamienników raczej nie będzie. W każdym razie szukałem i nie znalazłem...
TU możesz sobie o tym zaczytać.
Co dziwne, w handlu nie znalazłem nawet jednej sztuki, więc chyba jesteś szczęściarzem jak coś znalazłeś |
_________________ Pozdrawiam - Darek
 |
|
|
|
|
 |
voice

|
Wysłany: 2023-01-07, 08:50
|
|
|
Banan napisał/a: |
Co dziwne, w handlu nie znalazłem nawet jednej sztuki, więc chyba jesteś szczęściarzem jak coś znalazłeś |
Ja znalazłem Tutaj podobny
myślę, że jest on podobny ale nie dokładnie ten sam |
_________________ Wczoraj to historia, jutro to tajemnica, a dzisiaj to dar, datego mówi się o tym the present. – Alan Alexander Milne
 |
|
|
|
 |
Banan

|
Wysłany: 2023-01-07, 08:56
|
|
|
voice, ja bym zaryzykował dobierając trochę wyższy amperaż - grzebnąłem bezpośrednio u żółtych braci i znalazłem przekaźniki do pojazdów elektrycznych TUTAJ
Edit
W końcu to nie prom kosmiczny
Do Tesli pewnie bym tego nie zastosował, ale do układu akumulatorów nie ma dużego ryzyka, a jak będzie przełączany bez obciążenia, to praktycznie żadnego. |
 |
|
|
|
|
 |
BikerB
doświadczony pisarz
Twój sprzęt: L4H2 2015
|
Wysłany: 2023-01-07, 09:34
|
|
|
Banan napisał/a: | /.../a jak będzie przełączany bez obciążenia, to praktycznie żadnego. |
to jest relay od BMSa i on moze byc przelaczony pod obciazeniem |
|
|
|
 |
Socale
Kombatant

Twój sprzęt: W szwagrowej stoi stodole.
Nazwa załogi: Sokale
Pomógł: 72 razy Dołączył: 07 Sty 2012 Piwa: 524/637 Skąd: Gubin
|
Wysłany: 2023-01-07, 09:39 Re: Przekaźnik - stycznik Nader NDZ3-100
|
|
|
voice napisał/a: | ...
Czy można to zastąpić czymś innym tańszym ??
... |
Można, ale pytanie jest do jakich celów chcesz to zastosować?
Od biedy zastąpisz to odłącznikiem ręcznym lub takim na pilota.
Hebel.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 8 raz(y) 90,04 KB |
|
_________________ Staram się pisać poprawnie i zrozumiale.
Do zobaczenia Wojtek i Ewa / Sokale
 |
|
|
|
 |
voice

|
Wysłany: 2023-01-07, 09:50 Re: Przekaźnik - stycznik Nader NDZ3-100
|
|
|
BikerB napisał/a: | Banan napisał/a: | /.../a jak będzie przełączany bez obciążenia, to praktycznie żadnego. |
to jest relay od BMSa i on moze byc przelaczony pod obciazeniem |
Dokładnie Tak jak piszesz.
Socale napisał/a: |
Można, ale pytanie jest do jakich celów chcesz to zastosować?
Od biedy zastąpisz to odłącznikiem ręcznym lub takim na pilota. |
Wojtek, zastosowanie do wózka paletowego elektrycznego. Przy podaniu zasilania on ma załączać akumulator, i pewnie po podłączeniu do ładowania też coś się dzieje, steruje on BMS -em jak napisał BikerB w akumulatorze |
 |
Ostatnio zmieniony przez voice 2023-01-07, 09:55, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Socale
Kombatant

|
Wysłany: 2023-01-07, 09:52
|
|
|
Nie pitoliłbym się ani chwili dłużej. Ręczny odłącznik w zupełności prądowo wystarczy. |
 |
|
|
|
 |
voice

|
Wysłany: 2023-01-07, 09:58
|
|
|
Socale napisał/a: | Nie pitoliłbym się ani chwili dłużej. Ręczny odłącznik w zupełności prądowo wystarczy. |
Wojtek nie da rady ręcznie Musze go zamknąć w obudowie akumulatora a nie będę rozkręcał wózka i przerabiał instalacji, bo to gra nie warta świeczki. to lepiej kupić ten za 350 i mam plug end play.
Zadałem pytanie czy można go zastąpić czymś tańszym żeby to funkcjonowało tak jak powinno.
A Polak potrafi dlatego pytam.
P.s. Wojtek w ramach ścisłości pytanie do wielkiego gooru w elektronice, ten przekaźnik żeby sprawdzić podaję 24V na zaciski A1 A2 i powinien przekaźnik cykać tak ?? |
 |
Ostatnio zmieniony przez voice 2023-01-07, 18:25, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Banan

|
Wysłany: 2023-01-07, 11:35
|
|
|
voice, TU masz przekaźnik dedykowany do tych celów 200A, czyli X2 tego co potrzebujesz za 120 PLNów, więc cena do przełknięcia.
voice napisał/a: | ten przekaźnik żeby sprawdzić podaję 24V na zaciski A1 A2 i powinien przekaźnik cykać tak ?? |
Może ja nie gooru, ale tak jak mówisz, po podaniu napięcia powinien cykać. Możesz też sprawdzić cewkę omomierzem.
|
 |
|
|
|
 |
voice

|
Wysłany: 2023-01-07, 18:24
|
|
|
Banan napisał/a: | voice, TU masz przekaźnik dedykowany do tych celów 200A, czyli X2 tego co potrzebujesz za 120 PLNów, więc cena do przełknięcia.
|
Banan dziękuję ale nie wejdzie mi w obudowę akumulatora zdecydowanie za duży, a dawanie go na zewnątrz też można ale znowu za dużo rzeźby. Zobaczymy może nasz Guru coś doradzi ??
Zastanawia mnie ten przekaźnik co Socale zaproponował z tym, że nie chcę tam żadnych bajerów na pilota bo im więcej tych udziwnień tym gorzej. |
 |
|
|
|
 |
Socale
Kombatant

|
Wysłany: 2023-01-07, 20:47
|
|
|
voice napisał/a: | ...
żeby sprawdzić podaję 24V na zaciski A1 A2 i powinien przekaźnik cykać tak ?? |
.
Banan napisał/a: |
...
tak jak mówisz, po podaniu napięcia powinien cykać. Możesz też sprawdzić cewkę omomierzem.
|
Całe to urządzenie bardzo przypomina mi typowy klasyczny elektromagnes wyrzucający bendiks w rozrusznikach do rozruchu silników spalinowych w samochodach i nie tylko w koparkach i spychaczach też
Ze względu na amperaż styków głównych, to spodziewam się że nie będzie to cykanie jak bele przekaźniczek, to już będzie solidne stukanie z podskakiwaniem jeśli nie jest zamocowany.
.
Ja tylko naprowadziłem na alternatywę, wózki/paleciaki nie pożerają podczas pracy 100 czy 200A lecz znacznie dużo mniej, można wyszukać taki zamykacz ze sterowaniem nie na piloty a po prostu z kabelkami.
Myślę że szybko bym to rozkminił, ale piszę w ciemno spodziewając się z grubsza trafionych szacowanych parametrów. I żeby ci do głowy nie przyszło widlaka do mnie przysyłać
.
Jacek, zajrzyj w temacie radia jeśli nie czytałeś, piloty w kierownicy działają pośrednio, bez kluczyka nie działają.
Over OT. |
 |
|
|
|
|
 |
Banan

|
Wysłany: 2023-01-07, 20:58
|
|
|
voice napisał/a: | Zastanawia mnie ten przekaźnik co Socale zaproponował z tym, że nie chcę tam żadnych bajerów na pilota bo im więcej tych udziwnień tym gorzej. |
Tamten był przewymiarowany, aż dwukrotnie, możesz tam dobrać przecież po dedykowanym amerażu i pewnie mniejszym gabarycie |
 |
|
|
|
 |
Skwarek
Kombatant

Twój sprzęt: Trigano Carioca
Nazwa załogi: Ania i Michał
Pomógł: 6 razy Dołączył: 29 Mar 2011 Piwa: 353/133 Skąd: Świebodzice
|
Wysłany: 2023-01-07, 21:34
|
|
|
Tak sobie myślę, że przekaźnik to nie jest jakaś kosmiczna technologia. Można go otworzyć i sprawdzić co w nim nie tak, jeśli cewka ( co można łatwo sprawdzić) to ją przewinąć bo lipne chińskie miedziowane aluminium udające miedź nie jest trwałe.
Jeśli styki lub ich podłączenia to dobrze widać uszkodzenia bo przy tych prądach napewno nie są małe i zbyt skomplikowane.
Może warto spróbować, to niewiele fatygi
|
|
 |
voice

|
Wysłany: 2023-01-07, 22:05
|
|
|
Socale napisał/a: |
Całe to urządzenie bardzo przypomina mi typowy klasyczny elektromagnes wyrzucający bendiks w rozrusznikach do rozruchu silników spalinowych w samochodach i nie tylko = |
To co byś zastosował ??
Skwarek napisał/a: |
Może warto spróbować, to niewiele fatygi
|
Nie da rady cały jest zalany w środku ?? |
 |
|
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|