TRUMA - wyłącza ogrzewanie/ przegrzewa wodę |
Autor |
Wiadomość |
Sznurek
zaawansowany

Twój sprzęt: McLouis 49 Tandy Plus
Pomógł: 1 raz Dołączył: 06 Paź 2011 Piwa: 42/9 Skąd: Kędzierzyn-Koźle
|
Wysłany: 2015-03-09, 21:46 TRUMA - wyłącza ogrzewanie/ przegrzewa wodę
|
|
|
Podczas ostatniego weekendowego wyjazdu na narty pojawił się u mnie problem z ogrzewaniem/ciepłą wodą. Sprawa dotyczy Trumy C3402 albo 6002 - takie symbole są na instrukcji (ogrzewanie i boiler w jednym).
Ale do rzeczy. Podczas pobytu zaczęło mi się wyłączać ogrzewanie (bez sygnalizowania awarii) mimo, że wnętrze kampera było niedogrzane, natomiast woda w była tak gorąca, że można sobie było łapy poparzyć. Po dłuższym odkreceniu kranu z gorącą wodą(schłodzeniu boilera) układ zaczynał pracować ponownie aż do kolejnego wyłączenia/zatrzymania. Po opróżnieniu boilera i ustawieniu na ogrzewanie bez wody (oczko wyżej na pokrętle) system grzał bez problemów.
Dzisiaj zrobiłem kilka pomiarów temperatury, które prezentuję poniżej:
1.Temperatura wody w zbiorniku/kranie przed włączeniem boilera 12,6 st
2. Boiler włączony tylko na grzanie wody na 40* - po 20 min się wyłączył - temperatura wody w kranie 49,5*C
3. Boiler przestawiony na grzanie wody ale na 60*C - po kolejnych 12 min się wyłaczył - temperatura wody w kranie 67,5*C
4. Przestawienia na ogrzewanie wnętrza i wody na 60* - po 30 minutach woda ma już 73*C
5. Gdy przyszedłem po dwóch godzinach piec stał (wentylował się tylko wydech), temperatura w kamperze niska (nie dająca podstaw do wyłączaenia ogrzewania) zaś temperatura wody w kranie 81*C
Czyli sytuacja z weekendu się powtarza. Jakieś podpowiedzi, sugestie jak ugryźć temat ????
Z góry dziękuję
Sznurek |
|
|
|
 |
koko
Kombatant

Twój sprzęt: CARTHAGO C-LINE 4.8 I
Pomógł: 9 razy Dołączył: 19 Sty 2007 Piwa: 71/31 Skąd: Radom
|
Wysłany: 2015-03-10, 13:07
|
|
|
W inne miejsce czujnik temperatury powietrza u mnie jest u samej góry.Wodę też przegrzewa |
_________________ KoKo
Piszę tylko merytorycznie.
Mądrzy ludzie wiedzą przed a nie po |
|
|
|
 |
Sznurek
zaawansowany

|
Wysłany: 2015-03-10, 13:52
|
|
|
Nie wiem czy to coś pomoże. Gdy Truma działa tylko na ogrzewaniu ( z pustym boilerem) jest ok i dogrzewa wnętrze do oczekiwanej temperatury. Gdy boiler jest pełny wyłącza się wcześniej a w aucie jest zimno. Podczas ostatniego weekendu na noc musiałem go opróżniać i wyłączać pompkę wody, żeby w nocy było ciepło...
Mam wrażenie, że wyłącza go jakieś zabezpieczenie zbyt wysokiej temperatury wody - o ile w ogóle jest takie coś.... A jeśli jest to dlaczego tak się dzieje ?? |
|
|
|
 |
koko
Kombatant

|
Wysłany: 2015-03-10, 22:22
|
|
|
jeżeli czujnik byłby blisko bojlera to do centrali szedł by sygnał za ciepło w camperze u mnie woda jak cholera gorąca a ogrzewanie chodzi .nie wymądrzam się najlepiej zadzwoń do Krakowa do TRUMY |
_________________ KoKo
|
|
|
 |
maszakow
Kombatant JAFO? No way ...

Twój sprzęt: jak wygram w totka...
Pomógł: 5 razy Dołączył: 07 Kwi 2009 Piwa: 79/63 Skąd: Gdańsk
|
Wysłany: 2015-03-15, 18:39
|
|
|
Sznurek napisał/a: | Nie wiem czy to coś pomoże. Gdy Truma działa tylko na ogrzewaniu ( z pustym boilerem) jest ok i dogrzewa wnętrze do oczekiwanej temperatury. Gdy boiler jest pełny wyłącza się wcześniej a w aucie jest zimno. Podczas ostatniego weekendu na noc musiałem go opróżniać i wyłączać pompkę wody, żeby w nocy było ciepło...
Mam wrażenie, że wyłącza go jakieś zabezpieczenie zbyt wysokiej temperatury wody - o ile w ogóle jest takie coś.... A jeśli jest to dlaczego tak się dzieje ?? |
jest takie oczywiście. nawet dwa.
to "normalne" to termistor który podpięty do układu sterowania w normalnym trybie odcina grzanie jak temperatura dojdzie do żądanego poziomu, po drugie bezpiecznik termiczny który przerywa obwód jak temperatura osiągnie krytyczny dla boilera poziom - teoretycznie to może być 85 stopni. Nie wiem jaki jest ten drugi czy to jednorazowy bezpiecznik czy też coś w rodzaju bimetalu (załącza z powrotem jak temperatura opadnie... ale w przypadku jednorazówki czego w niemieckim wykonaniu mółbym się spodziewać - gdyby zadziałała to już byś w ogóle ciepłej wody nie miał.
To że temperatura wody będzie się różnić o kilka stopni od zadanej to normalka. 10 stopni to jednak dużo. Może czujnik temperatury przemieścił się i jest za wysoko ?np wystaje ponad poziom wody w boilerze ? Sprawdź czy wszystko z mocowaniami gra. |
_________________ Pozdrawiam, maszakow
 |
|
|
|
 |
tom-cio
weteran

Twój sprzęt: samoróbka kamper na blaszaczku
Pomógł: 7 razy Dołączył: 07 Sty 2014 Piwa: 68/144 Skąd: Bytom
|
Wysłany: 2015-03-15, 20:26
|
|
|
ja co prawda kompletnie z tymi systemami nie mialem do czynienia,ale czy to jest ogrzewanie powietrzne bojlera?bo jesli tak,to moze zalamany jest gdzies waz na zabudowe i cieplo ma ciezko sie przecisnac i nagrzewa zbyt mocno baniak z woda?bo z tego co kojarze to w tych powietrznych bojlerach
rzeplywajace gorace powietrze ogrzewa wode,wiec albo trzeba zmiejszyc temperature na dolot bojlera,moze jest jakas klapka kierujaca te powietrze-bojler-zabudowa?bo jak nie ma i leci najpierw przez bojler a potem na zabudowe to cos przytkane na wylotach byc musi,a jak nie leci bezposrednio tylko jest rozdzielone przed bojlerem,to pewnie jakas klapka nie chodzi i cieplo caly czas wali w bojler a nie powinno,powinno byc skierowane na zabudowe a dolot do bojlera odciety.Koko ,a u Ciebie to tez raczej nie jest dobrze ,ze po przeniesieniu grzeje dakej a woda zbyt goraca,tak nie powinno byc.Pisze to jako czlowiek,co kilkadziesiat ogrzewan centralnych w zyciu juz popelnil,systemami Dgp tez sie bawilem.Zaznaczam ,ze budowy kampera z tymi systemami nie znam,ale tak z logiki to wynika |
_________________ moja budowa http://www.camperteam.pl/...hlight=bud%BFet |
|
|
|
 |
tom-cio
weteran

Twój sprzęt: samoróbka kamper na blaszaczku
Pomógł: 7 razy Dołączył: 07 Sty 2014 Piwa: 68/144 Skąd: Bytom
|
Wysłany: 2015-03-15, 20:31
|
|
|
dobra zobaczylem ze podales numer trumy,to znaczy ogladnalem i wynika,ze bzdury pisze . Tam. plomien wode grzeje w srodku poprzez radiator a powietrzem go. schladzac nalezy.Wiec cale moje wypociny w buty,ale bez wody raczej tego grzac nie mozna,baniak przepalisz
Tu obrazek
http://f.dichamp.pagesper...s/horsgel00.JPG
wiec na moje albo te radiatorki brudne i przepływ za mały i wtedy woda ciepło przejmuje,albo wyloty zatkane i powietrze nie umi ciepła odebrać |
|
|
|
 |
Sznurek
zaawansowany

|
Wysłany: 2015-03-16, 08:52
|
|
|
tom-cio napisał/a: | Tam. plomien wode grzeje w srodku poprzez radiator a powietrzem go. schladzac nalezy.Wiec cale moje wypociny w buty,ale bez wody raczej tego grzac nie mozna,baniak przepalisz
|
Producent w instrukcji podaje, że możliwa jest praca ogrzewania bez wody (strona 2 kolumna 2 załączonej instrukcji):TRUMA instrukcja obsługi
Wtedy pokrętło na panelu sterowania powinno być ustawione na pozycję "d"
Ale idąc tropem podanym powyżej ...
Czy objawów o których pisałem nie mógł by dawać niedrożny układ rozprowadzenia ciepłego powietrza ??
Układ grzeje bo chce podgrzać wnętrze ale ze względu na brak drożności nie może, a cały czas pracując przegrzewa wodę, bo nie ma ujścia gorącego powietrza... Hmmm ..... Trzyma się kupy po mojemu.
Potwierdzał by to fakt, że samo grzanie wody, bez ogrzewania, działa poprawnie. |
|
|
|
 |
koko
Kombatant

|
Wysłany: 2015-03-16, 09:13
|
|
|
ale samo ogrzewanie działa dobrze.. |
_________________ KoKo
|
|
|
 |
Sznurek
zaawansowany

|
Wysłany: 2015-03-16, 09:22
|
|
|
No fakt...
Ale tylko przy pustym boilerze.
Gdy go zaleję wodą problem wraca.
Aby wyeliminować to podejrzenie postaram się sprawdzić drożność przewodów rozprowadzających gorące powietrze.
Zastanawiam się tylko jak... |
|
|
|
 |
Dziabong
weteran

Twój sprzęt: Dziabong
Nazwa załogi: Dziabongi
Pomógł: 3 razy Dołączył: 15 Lis 2008 Piwa: 16/89 Skąd: Dziabongowo
|
Wysłany: 2015-03-16, 09:51
|
|
|
Sznurek napisał/a: | No fakt...
Ale tylko przy pustym boilerze.
Gdy go zaleję wodą problem wraca.
Aby wyeliminować to podejrzenie postaram się sprawdzić drożność przewodów rozprowadzających gorące powietrze.
Zastanawiam się tylko jak... |
Zacznij od pieca czy nie wysuneły się rury - u mnie tak było i problem ustał wprawdzie potrzeba było w ręku jeszcze ze dwóch dodatkowych stawów, ale dałem radę. |
|
 |
mrsulki
weteran w średnim wieku

Twój sprzęt: Knaus BoxStar Street 600
Nazwa załogi: SULAKI
Pomógł: 12 razy Dołączył: 06 Gru 2007 Piwa: 44/22 Skąd: Szczecin
|
Wysłany: 2015-03-16, 13:30
|
|
|
Sznurek napisał/a: | sprawdzić drożność przewodów rozprowadzających gorące powietrze. |
Sprawdź jeszcze działanie wentylatora od rozprowadzenia ciepła może mu się za bardzo kręcić nie chce (opory, wiek, brud?) |
_________________ Radek
Ignavis semper feriae sunt...
 |
|
|
|
 |
kiniaela
początkujący forumowicz
Twój sprzęt: Chausson welcome 26 Ford Transit
Nazwa załogi: Świetki
|
Wysłany: 2016-12-31, 11:29
|
|
|
Ciekawa jestem, czy w końcu znana jest przyczyna tego stanu, bo w naszym kamperze jest identycznie!
k. |
|
|
|
 |
kubryk1
weteran
Twój sprzęt: Dethleffs Esprit 2,3 D
|
Wysłany: 2016-12-31, 16:05
|
|
|
Kurcze! A już myślałem, że tylko ja tak mam - teraz mi lżej na duchu ale nie zmienia to stanu faktycznego. |
_________________ andrzej |
|
|
|
 |
Mariusz Mario
początkujący forumowicz
Twój sprzęt: Fiat Ducato RIVIERA 55
|
Wysłany: 2021-04-14, 21:53
|
|
|
Witam. Temat stary, ale widzę że popularna usterka Trumy.
Czy ktoś z komentujących rozwiązał ten problem i może coś napisać?
TRUMA combi 3402 (18 lat) przegrzewa wodę i nadmuch wnętrza działa na minimum. Przy opróżnionym zbiorniku wody nadmuch wnętrza działa normalnie.
Z góry dziękuje za pomoc. |
|
|
|
 |
|