Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
TRUMA - wyłącza ogrzewanie/ przegrzewa wodę
Autor Wiadomość
Sznurek 
zaawansowany

Twój sprzęt: McLouis 49 Tandy Plus
Piwa: 42/9
Wysłany: 2015-03-09, 21:46   TRUMA - wyłącza ogrzewanie/ przegrzewa wodę

Podczas ostatniego weekendowego wyjazdu na narty pojawił się u mnie problem z ogrzewaniem/ciepłą wodą. Sprawa dotyczy Trumy C3402 albo 6002 - takie symbole są na instrukcji (ogrzewanie i boiler w jednym).
Ale do rzeczy. Podczas pobytu zaczęło mi się wyłączać ogrzewanie (bez sygnalizowania awarii) mimo, że wnętrze kampera było niedogrzane, natomiast woda w była tak gorąca, że można sobie było łapy poparzyć. Po dłuższym odkreceniu kranu z gorącą wodą(schłodzeniu boilera) układ zaczynał pracować ponownie aż do kolejnego wyłączenia/zatrzymania. Po opróżnieniu boilera i ustawieniu na ogrzewanie bez wody (oczko wyżej na pokrętle) system grzał bez problemów.

Dzisiaj zrobiłem kilka pomiarów temperatury, które prezentuję poniżej:

1.Temperatura wody w zbiorniku/kranie przed włączeniem boilera 12,6 st
2. Boiler włączony tylko na grzanie wody na 40* - po 20 min się wyłączył - temperatura wody w kranie 49,5*C
3. Boiler przestawiony na grzanie wody ale na 60*C - po kolejnych 12 min się wyłaczył - temperatura wody w kranie 67,5*C
4. Przestawienia na ogrzewanie wnętrza i wody na 60* - po 30 minutach woda ma już 73*C
5. Gdy przyszedłem po dwóch godzinach piec stał (wentylował się tylko wydech), temperatura w kamperze niska (nie dająca podstaw do wyłączaenia ogrzewania) zaś temperatura wody w kranie 81*C

Czyli sytuacja z weekendu się powtarza. Jakieś podpowiedzi, sugestie jak ugryźć temat ????
Z góry dziękuję
Sznurek
Postaw piwo autorowi tego posta

koko 
Kombatant

Twój sprzęt: CARTHAGO C-LINE 4.8 I
Piwa: 71/31
Wysłany: 2015-03-10, 13:07   

W inne miejsce czujnik temperatury powietrza u mnie jest u samej góry.Wodę też przegrzewa

Sznurek 
zaawansowany

Wysłany: 2015-03-10, 13:52   

Nie wiem czy to coś pomoże. Gdy Truma działa tylko na ogrzewaniu ( z pustym boilerem) jest ok i dogrzewa wnętrze do oczekiwanej temperatury. Gdy boiler jest pełny wyłącza się wcześniej a w aucie jest zimno. Podczas ostatniego weekendu na noc musiałem go opróżniać i wyłączać pompkę wody, żeby w nocy było ciepło...
Mam wrażenie, że wyłącza go jakieś zabezpieczenie zbyt wysokiej temperatury wody - o ile w ogóle jest takie coś.... A jeśli jest to dlaczego tak się dzieje ??

koko 
Kombatant

Wysłany: 2015-03-10, 22:22   

jeżeli czujnik byłby blisko bojlera to do centrali szedł by sygnał za ciepło w camperze u mnie woda jak cholera gorąca a ogrzewanie chodzi .nie wymądrzam się najlepiej zadzwoń do Krakowa do TRUMY

maszakow 
Kombatant
JAFO? No way ...

Twój sprzęt: jak wygram w totka...
Piwa: 79/63
Wysłany: 2015-03-15, 18:39   

Sznurek napisał/a:
Nie wiem czy to coś pomoże. Gdy Truma działa tylko na ogrzewaniu ( z pustym boilerem) jest ok i dogrzewa wnętrze do oczekiwanej temperatury. Gdy boiler jest pełny wyłącza się wcześniej a w aucie jest zimno. Podczas ostatniego weekendu na noc musiałem go opróżniać i wyłączać pompkę wody, żeby w nocy było ciepło...
Mam wrażenie, że wyłącza go jakieś zabezpieczenie zbyt wysokiej temperatury wody - o ile w ogóle jest takie coś.... A jeśli jest to dlaczego tak się dzieje ??

jest takie oczywiście. nawet dwa.
to "normalne" to termistor który podpięty do układu sterowania w normalnym trybie odcina grzanie jak temperatura dojdzie do żądanego poziomu, po drugie bezpiecznik termiczny który przerywa obwód jak temperatura osiągnie krytyczny dla boilera poziom - teoretycznie to może być 85 stopni. Nie wiem jaki jest ten drugi czy to jednorazowy bezpiecznik czy też coś w rodzaju bimetalu (załącza z powrotem jak temperatura opadnie... ale w przypadku jednorazówki czego w niemieckim wykonaniu mółbym się spodziewać - gdyby zadziałała to już byś w ogóle ciepłej wody nie miał.
To że temperatura wody będzie się różnić o kilka stopni od zadanej to normalka. 10 stopni to jednak dużo. Może czujnik temperatury przemieścił się i jest za wysoko ?np wystaje ponad poziom wody w boilerze ? Sprawdź czy wszystko z mocowaniami gra.

tom-cio 
weteran

Twój sprzęt: samoróbka kamper na blaszaczku
Piwa: 68/144
Wysłany: 2015-03-15, 20:26   

ja co prawda kompletnie z tymi systemami nie mialem do czynienia,ale czy to jest ogrzewanie powietrzne bojlera?bo jesli tak,to moze zalamany jest gdzies waz na zabudowe i cieplo ma ciezko sie przecisnac i nagrzewa zbyt mocno baniak z woda?bo z tego co kojarze to w tych powietrznych bojlerach
rzeplywajace gorace powietrze ogrzewa wode,wiec albo trzeba zmiejszyc temperature na dolot bojlera,moze jest jakas klapka kierujaca te powietrze-bojler-zabudowa?bo jak nie ma i leci najpierw przez bojler a potem na zabudowe to cos przytkane na wylotach byc musi,a jak nie leci bezposrednio tylko jest rozdzielone przed bojlerem,to pewnie jakas klapka nie chodzi i cieplo caly czas wali w bojler a nie powinno,powinno byc skierowane na zabudowe a dolot do bojlera odciety.Koko ,a u Ciebie to tez raczej nie jest dobrze ,ze po przeniesieniu grzeje dakej a woda zbyt goraca,tak nie powinno byc.Pisze to jako czlowiek,co kilkadziesiat ogrzewan centralnych w zyciu juz popelnil,systemami Dgp tez sie bawilem.Zaznaczam ,ze budowy kampera z tymi systemami nie znam,ale tak z logiki to wynika

tom-cio 
weteran

Twój sprzęt: samoróbka kamper na blaszaczku
Piwa: 68/144
Wysłany: 2015-03-15, 20:31   

dobra zobaczylem ze podales numer trumy,to znaczy ogladnalem i wynika,ze bzdury pisze :szeroki_usmiech . Tam. plomien wode grzeje w srodku poprzez radiator a powietrzem go. schladzac nalezy.Wiec cale moje wypociny w buty,ale bez wody raczej tego grzac nie mozna,baniak przepalisz

Tu obrazek

http://f.dichamp.pagesper...s/horsgel00.JPG

wiec na moje albo te radiatorki brudne i przepływ za mały i wtedy woda ciepło przejmuje,albo wyloty zatkane i powietrze nie umi ciepła odebrać

Sznurek 
zaawansowany

Wysłany: 2015-03-16, 08:52   

tom-cio napisał/a:
Tam. plomien wode grzeje w srodku poprzez radiator a powietrzem go. schladzac nalezy.Wiec cale moje wypociny w buty,ale bez wody raczej tego grzac nie mozna,baniak przepalisz

Producent w instrukcji podaje, że możliwa jest praca ogrzewania bez wody (strona 2 kolumna 2 załączonej instrukcji):TRUMA instrukcja obsługi

Wtedy pokrętło na panelu sterowania powinno być ustawione na pozycję "d"

Ale idąc tropem podanym powyżej ...
Czy objawów o których pisałem nie mógł by dawać niedrożny układ rozprowadzenia ciepłego powietrza ??
Układ grzeje bo chce podgrzać wnętrze ale ze względu na brak drożności nie może, a cały czas pracując przegrzewa wodę, bo nie ma ujścia gorącego powietrza... Hmmm ..... Trzyma się kupy po mojemu.
Potwierdzał by to fakt, że samo grzanie wody, bez ogrzewania, działa poprawnie.

koko 
Kombatant

Wysłany: 2015-03-16, 09:13   

ale samo ogrzewanie działa dobrze..

Sznurek 
zaawansowany

Wysłany: 2015-03-16, 09:22   

No fakt... :-/
Ale tylko przy pustym boilerze.
Gdy go zaleję wodą problem wraca.
Aby wyeliminować to podejrzenie postaram się sprawdzić drożność przewodów rozprowadzających gorące powietrze.
Zastanawiam się tylko jak...

Dziabong 
weteran

Twój sprzęt: Dziabong
Nazwa załogi: Dziabongi
Piwa: 16/89
Wysłany: 2015-03-16, 09:51   

Sznurek napisał/a:
No fakt... :-/
Ale tylko przy pustym boilerze.
Gdy go zaleję wodą problem wraca.
Aby wyeliminować to podejrzenie postaram się sprawdzić drożność przewodów rozprowadzających gorące powietrze.
Zastanawiam się tylko jak...

Zacznij od pieca czy nie wysuneły się rury - u mnie tak było i problem ustał wprawdzie potrzeba było w ręku jeszcze ze dwóch dodatkowych stawów, ale dałem radę.

mrsulki 
weteran
w średnim wieku

Twój sprzęt: Knaus BoxStar Street 600
Nazwa załogi: SULAKI
Piwa: 44/22
Wysłany: 2015-03-16, 13:30   

Sznurek napisał/a:
sprawdzić drożność przewodów rozprowadzających gorące powietrze.

Sprawdź jeszcze działanie wentylatora od rozprowadzenia ciepła może mu się za bardzo kręcić nie chce (opory, wiek, brud?)

kiniaela 
początkujący forumowicz

Twój sprzęt: Chausson welcome 26 Ford Transit
Nazwa załogi: Świetki
Piwa: 2/2
Wysłany: 2016-12-31, 11:29   

Ciekawa jestem, czy w końcu znana jest przyczyna tego stanu, bo w naszym kamperze jest identycznie!
k.

kubryk1 
weteran

Twój sprzęt: Dethleffs Esprit 2,3 D
Piwa: 40/8
Wysłany: 2016-12-31, 16:05   

Kurcze! A już myślałem, że tylko ja tak mam - teraz mi lżej na duchu ale nie zmienia to stanu faktycznego.

Mariusz Mario 
początkujący forumowicz

Twój sprzęt: Fiat Ducato RIVIERA 55
Wysłany: 2021-04-14, 21:53   

Witam. Temat stary, ale widzę że popularna usterka Trumy.
Czy ktoś z komentujących rozwiązał ten problem i może coś napisać?

TRUMA combi 3402 (18 lat) przegrzewa wodę i nadmuch wnętrza działa na minimum. Przy opróżnionym zbiorniku wody nadmuch wnętrza działa normalnie.

Z góry dziękuje za pomoc.

Odpowiedz do tematu