|
|
Opony głośne na asfalcie, paliwożerne, ale super na trawę |
Autor |
Wiadomość |
Janusszr
Kombatant
Twój sprzęt: T600 GFLC Siesta
Nazwa załogi: Jola & Janusz
Pomógł: 1 raz Dołączył: 19 Wrz 2016 Piwa: 90/89 Skąd: Suwałki
|
Wysłany: 2024-08-26, 22:15 Opony głośne na asfalcie, paliwożerne, ale super na trawę
|
|
|
Jak w temacie. Czy warto takie własnie opony zakupić?
Jedziemy kilka tysięcy km asfaltem i kilkadziesiąt metrów po trawiastym, często mokrym kempingu. Nasze kłopoty na kempingu wynikają z kiepskiej jakości opon, czy raczej naszej techniki jazdy? |
_________________ Pozdrawiam, Janusz, na drugie mam Wojtek
Marzenia są po to, żeby nigdy nie przestało się chcieć żyć. I po to, żeby o tym przypominały. |
Ostatnio zmieniony przez Janusszr 2024-08-27, 11:33, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
MILUŚ
Kombatant CT"Silesia"NIEPOPRAWNY KAMPERZYSTA

Twój sprzęt: Fiat Ducato Burstner T607 2,8JTD
Nazwa załogi: Milusie
Pomógł: 25 razy Dołączył: 02 Gru 2007 Piwa: 194/150 Skąd: Gliwice w przelocie
|
Wysłany: 2024-08-26, 22:23
|
|
|
Nie wiem jaką reprezentujesz technikę jazdy ,że oponom przeszkadza mokra trawa |
_________________ Norwegofil z wielbłąda tylnogarbnego
Remember to explore . I don't know the way ,but I'll be there soon !!!!
 |
|
|
|
 |
Janusszr
Kombatant
|
Wysłany: 2024-08-26, 22:35
|
|
|
Ja nie napisałem, że mi przeszkadza mokra trawa
W wątku o oponach Continental niektórym przeszkadza.Dlatego założyłem ten temat. |
Marzenia są po to, żeby nigdy nie przestało się chcieć żyć. I po to, żeby o tym przypominały. |
|
|
|
 |
joko
Kombatant

Twój sprzęt: N & B Ismove i Mobilvetta ZEH4
Pomógł: 12 razy Dołączył: 17 Cze 2013 Piwa: 500/29 Skąd: Małopolska
|
Wysłany: 2024-08-27, 00:30 Re: Opony głośne na asfalcie, ale super do jazdy po trawie.
|
|
|
Janusszr napisał/a: | Jak w temacie. Czy warto takie własnie opony zakupić?
Jedziemy kilka tysięcy km asfaltem i kilkadziesiąt metrów po trawiastym, często mokrym kempingu. Nasze kłopoty na kempingu wynikają z kiepskiej jakości opon, czy raczej naszej techniki jazdy? |
Z pewnością nie warto kupować takich opon ..... podobnie jak takich które są ciche na asfalcie , ale ślizgają się już na sam widok trawy
Jedyne oponki które do kampera warto kupić to takie , które sprawdzą się i tu i tu
Nie ma nic bardziej irytującego jak jechać kilka tysięcy kilometrów , aby utknąć potem na równym jak stół , mokrym trawniku
Jak nie ma trakcji to jedyna technika jaka może się przydać, to technika obsługi wyciągarki ..... albo ciągnika rolniczego
Janusz nie rozkręcaj się proszę z wywodami na temat tych wspaniałych i tajemnych metod ruszania na śliskim, o tym super precyzyjnym operowaniu sprzęgłem i temu podobnych , bo jak nie ma trakcji , to to wszystko i tak psu w
Wśród pilotów też chodzi taka gadka , że dobry pilot to poleci nawet na drzwiach od stodoły ..... jeszcze takiego nie widziałem ..... sam też nie próbowałem |
|
|
|
|
 |
SlawekEwa
Kombatant Slawek Dehler

Twój sprzęt: Blaszka Ducato L4H2 3.0 JTD
Nazwa załogi: Fendziaszki
Pomógł: 28 razy Dołączył: 10 Lut 2007 Piwa: 240/601 Skąd: Biłgoraj
|
Wysłany: 2024-08-27, 08:05
|
|
|
joko napisał/a: | . jeszcze takiego nie widziałem ... |
to pooglądaj konkursy Red Bulla |
_________________ Życie jest dane wszystkim, ale starość tylko wybranym.
 |
|
|
|
 |
Janusszr
Kombatant
|
Wysłany: 2024-08-27, 08:29 Re: Opony głośne na asfalcie, ale super do jazdy po trawie.
|
|
|
joko napisał/a: |
Janusz nie rozkręcaj się proszę z wywodami na temat tych wspaniałych i tajemnych metod ruszania na śliskim, o tym super precyzyjnym operowaniu sprzęgłem i temu podobnych , bo jak nie ma trakcji , to to wszystko i tak psu w
|
Wskaż proszę mi moje wywody na temat techniki jazdy, bo ja nic o tym nie wiem
W każdym temacie dotyczącym opon występuje mokra trawa. Dlaczego więc nie założyć wątka tylko na ten temat? Trzeba ratować forum przed zgonem przecież , tym bardziej, że jestem uziemiony chorobą i mam aż nadto wolnego czasu
Jestem nowicjuszem w kamperowaniu w porównaniu do większości z Was. Zaliczyłem przez te kilka lat trochę kempingów trawiastych zmoczonych obficie deszczem z wjazdami i podjazdami czasami pod sporym kątem. I nigdy nie widziałem kampera który "nie miał trakcji". Możliwe, że związane jest to z tym, że mój sezon trwa tylko od maja do początków października. Czyli w okresach kiedy trawiaste podłoże nie jest "rozmiękczone". A może dopisywało mi szczęście?
Jestem zaskoczony wpisami, że tak często mieliście kłopoty z jazdą po mokrej trawie z powodu źle dobranych opon. Nigdy nie rozważałem zakupu opon pod tym kątem. Krąży takie powiedzenie, że najczęściej z traktorów korzystają posiadacze opon terenowych |
|
|
|
|
 |
majsterus
zaawansowany

Twój sprzęt: T5, Hymer S700
|
Wysłany: 2024-08-27, 11:00
|
|
|
Odpowiedź brzmi: całoroczne. |
|
|
|
 |
Kazik II
weteran
Twój sprzęt: Nobel Art alkowa na Ducato z 2008r.
Pomógł: 10 razy Dołączył: 22 Mar 2007 Piwa: 85/8 Skąd: Szczecin
|
Wysłany: 2024-08-27, 11:56
|
|
|
Problemem raczej nie jest sama mokra trawa ale podłoże grząskie lub gliniaste. Na czymś takim to i opony często dużo nie pomogą. Dla mnie trochę bez sensu jeżdżenie na "traktorowych" oponach setkami kilometrów po asfalcie aby czasami łatwiej poruszać się po trawie. Parę razy zdarzyło mi się mieć drobne kłopoty z wyjechaniem z mokrego podłoża trawiastego, ale zawsze jakoś się udało, nieraz wystarczyła sąsiedzka samopomoc na kempingu. |
|
|
|
 |
joko
Kombatant

|
Wysłany: 2024-08-27, 13:05
|
|
|
majsterus napisał/a: | Odpowiedź brzmi: całoroczne. |
Jak najbardziej popieram. |
|
|
|
 |
joko
Kombatant

|
Wysłany: 2024-08-27, 13:15
|
|
|
Kazik II napisał/a: | Dla mnie trochę bez sensu jeżdżenie na "traktorowych" oponach setkami kilometrów po asfalcie aby czasami łatwiej poruszać się po trawie. |
Nikt tutaj nie mówi nic o oponach "traktorowych", a jedynie o letnich, a jeszcze lepiej całorocznych, które poza tym, że radzą sobie na równym i suchym asfalcie , dają również radę na mokrej trawie i w lekkim terenie , gdzie czasami przychodzi się nam poruszać (jednym częściej innym rzadziej).
Jedno drugiemu nie przeczy , a mając wybór chyba lepiej kupić coś co sprawdzi się w większym wachlarzu warunków jak tylko suchy asfalt |
|
|
|
 |
Kazik II
weteran
Twój sprzęt: Nobel Art alkowa na Ducato z 2008r.
Pomógł: 10 razy Dołączył: 22 Mar 2007 Piwa: 85/8 Skąd: Szczecin
|
Wysłany: 2024-08-27, 13:26
|
|
|
joko napisał/a: | Nikt tutaj nie mówi nic o oponach "traktorowych", a jedynie o letnich, |
Janussz coś pisał o "Opony głośne na asfalcie, paliwożerne", ale super na trawę" to tak to sobie zrozumiałem.
Poza tym jeździłem kiedyś latem na zimówkach (akurat tak wyszło) i po ulewie na trawie z gliniastym podłożem nic nie pomagały. Pomogło 5 silnych na kampingu |
|
|
|
 |
Janusszr
Kombatant
|
Wysłany: 2024-08-27, 14:16
|
|
|
Kazik II napisał/a: | joko napisał/a: | Nikt tutaj nie mówi nic o oponach "traktorowych", a jedynie o letnich, |
Janussz coś pisał o "Opony głośne na asfalcie, paliwożerne", ale super na trawę" to tak to sobie zrozumiałem.
Poza tym jeździłem kiedyś latem na zimówkach (akurat tak wyszło) i po ulewie na trawie z gliniastym podłożem nic nie pomagały. Pomogło 5 silnych na kampingu |
Dobrze zrozumiałeś. Całoroczne, nawet klasy premium są paliwożerne i głośniejsze w porównaniu do opon letnich. Hałasu w realu nie miałem możliwości porównać-tylko etykieta opony, ale zużycie paliwa już tak. Dziwnym trafem mój kamper palił 1-2 litry mniej na 100km od kamperów towarzyszy podróży
Czasami takie tematy wychodzą również na kempingach.
Kiedyś popularne było kopanie opon podczas opatrów auta
Czy przypadkiem nie jest tak, że na płatnym kempingu w przypadku zakopania się auta, właściciel kempingu jest zobowiązany do pomocy? |
|
|
|
|
 |
MILUŚ
Kombatant CT"Silesia"NIEPOPRAWNY KAMPERZYSTA

Twój sprzęt: Fiat Ducato Burstner T607 2,8JTD
Nazwa załogi: Milusie
Pomógł: 25 razy Dołączył: 02 Gru 2007 Piwa: 194/150 Skąd: Gliwice w przelocie
|
Wysłany: 2024-08-27, 18:14
|
|
|
Janusszr napisał/a: | ....... podczas opatrów auta
|
Co autor ma na myśli ? |
_________________ Norwegofil z wielbłąda tylnogarbnego
Remember to explore . I don't know the way ,but I'll be there soon !!!!
 |
|
|
|
 |
Komplecik
Kombatant
Twój sprzęt: Adriianna
Nazwa załogi: Kompleciki :)
Pomógł: 5 razy Dołączył: 14 Cze 2011 Piwa: 270/594 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 2024-08-27, 18:38
|
|
|
MILUŚ napisał/a: | Janusszr napisał/a: | ....... podczas opatrów auta
|
Co autor ma na myśli ? |
Oglądania przed zakupem autka , MILUŚ ty jak zawsze z tyłu
|
_________________ komplet |
|
|
|
|
 |
joko
Kombatant

|
Wysłany: 2024-08-27, 18:46
|
|
|
MILUŚ napisał/a: | Janusszr napisał/a: | ....... podczas opatrów auta
|
Co autor ma na myśli ? |
No co Ty Miluś nigdy furek nie opatrywałeś ?
To się stało z innymi opatrywaczami , to się gadało " a ile pudzie ?", "a ile poli ?", to się oponki kopało , czy dobrze oddajo .
Kiedyś to były czasy
Dzisiaj to ni ma co opatrywać , bo teraz każdy stuwe pudzie , a większość nie poloncych |
|
|
|
 |
Wyświetl szczegóły |
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|