Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Opony głośne na asfalcie, paliwożerne, ale super na trawę
Autor Wiadomość
Janusszr 
Kombatant

Twój sprzęt: T600 GFLC Siesta
Nazwa załogi: Jola & Janusz
Piwa: 90/89
Wysłany: 2024-08-26, 22:15   Opony głośne na asfalcie, paliwożerne, ale super na trawę

Jak w temacie. Czy warto takie własnie opony zakupić?
Jedziemy kilka tysięcy km asfaltem i kilkadziesiąt metrów po trawiastym, często mokrym kempingu. Nasze kłopoty na kempingu wynikają z kiepskiej jakości opon, czy raczej naszej techniki jazdy?
Ostatnio zmieniony przez Janusszr 2024-08-27, 11:33, w całości zmieniany 1 raz  
Postaw piwo autorowi tego posta

MILUŚ 
Kombatant
CT"Silesia"NIEPOPRAWNY KAMPERZYSTA

Twój sprzęt: Fiat Ducato Burstner T607 2,8JTD
Nazwa załogi: Milusie
Piwa: 194/150
Wysłany: 2024-08-26, 22:23   

Nie wiem jaką reprezentujesz technikę jazdy ,że oponom przeszkadza mokra trawa :shock:

Remember to explore . I don't know the way ,but I'll be there soon !!!!

Janusszr 
Kombatant

Wysłany: 2024-08-26, 22:35   

Ja nie napisałem, że mi przeszkadza mokra trawa
W wątku o oponach Continental niektórym przeszkadza.Dlatego założyłem ten temat.

joko 
Kombatant

Twój sprzęt: N & B Ismove i Mobilvetta ZEH4
Piwa: 500/29
Wysłany: 2024-08-27, 00:30   Re: Opony głośne na asfalcie, ale super do jazdy po trawie.

Janusszr napisał/a:
Jak w temacie. Czy warto takie własnie opony zakupić?
Jedziemy kilka tysięcy km asfaltem i kilkadziesiąt metrów po trawiastym, często mokrym kempingu. Nasze kłopoty na kempingu wynikają z kiepskiej jakości opon, czy raczej naszej techniki jazdy?

Z pewnością nie warto kupować takich opon ..... podobnie jak takich które są ciche na asfalcie , ale ślizgają się już na sam widok trawy :haha: :spoko

Jedyne oponki które do kampera warto kupić to takie , które sprawdzą się i tu i tu :ok

Nie ma nic bardziej irytującego jak jechać kilka tysięcy kilometrów , aby utknąć potem na równym jak stół , mokrym trawniku :szeroki_usmiech

Jak nie ma trakcji to jedyna technika jaka może się przydać, to technika obsługi wyciągarki ..... albo ciągnika rolniczego :-P :spoko

Janusz nie rozkręcaj się proszę z wywodami na temat tych wspaniałych i tajemnych metod ruszania na śliskim, o tym super precyzyjnym operowaniu sprzęgłem i temu podobnych , bo jak nie ma trakcji , to to wszystko i tak psu w :dupa :bukiet:
Wśród pilotów też chodzi taka gadka , że dobry pilot to poleci nawet na drzwiach od stodoły ..... jeszcze takiego nie widziałem ..... sam też nie próbowałem :haha:

SlawekEwa 
Kombatant
Slawek Dehler

Twój sprzęt: Blaszka Ducato L4H2 3.0 JTD
Nazwa załogi: Fendziaszki
Piwa: 240/601
Wysłany: 2024-08-27, 08:05   

joko napisał/a:
. jeszcze takiego nie widziałem ...

to pooglądaj konkursy Red Bulla :lot :haha:

Janusszr 
Kombatant

Wysłany: 2024-08-27, 08:29   Re: Opony głośne na asfalcie, ale super do jazdy po trawie.

joko napisał/a:

Janusz nie rozkręcaj się proszę z wywodami na temat tych wspaniałych i tajemnych metod ruszania na śliskim, o tym super precyzyjnym operowaniu sprzęgłem i temu podobnych , bo jak nie ma trakcji , to to wszystko i tak psu w :dupa :bukiet:

Wskaż proszę mi moje wywody na temat techniki jazdy, bo ja nic o tym nie wiem :spoko
W każdym temacie dotyczącym opon występuje mokra trawa. Dlaczego więc nie założyć wątka tylko na ten temat? Trzeba ratować forum przed zgonem przecież :spoko , tym bardziej, że jestem uziemiony chorobą i mam aż nadto wolnego czasu :spoko
Jestem nowicjuszem w kamperowaniu w porównaniu do większości z Was. Zaliczyłem przez te kilka lat trochę kempingów trawiastych zmoczonych obficie deszczem z wjazdami i podjazdami czasami pod sporym kątem. I nigdy nie widziałem kampera który "nie miał trakcji". Możliwe, że związane jest to z tym, że mój sezon trwa tylko od maja do początków października. Czyli w okresach kiedy trawiaste podłoże nie jest "rozmiękczone". A może dopisywało mi szczęście?
Jestem zaskoczony wpisami, że tak często mieliście kłopoty z jazdą po mokrej trawie z powodu źle dobranych opon. Nigdy nie rozważałem zakupu opon pod tym kątem. Krąży takie powiedzenie, że najczęściej z traktorów korzystają posiadacze opon terenowych :spoko

majsterus 
zaawansowany

Twój sprzęt: T5, Hymer S700
Otrzymał 14 piw(a)
Wysłany: 2024-08-27, 11:00   

Odpowiedź brzmi: całoroczne.

Kazik II 
weteran

Twój sprzęt: Nobel Art alkowa na Ducato z 2008r.
Piwa: 85/8
Wysłany: 2024-08-27, 11:56   

Problemem raczej nie jest sama mokra trawa ale podłoże grząskie lub gliniaste. Na czymś takim to i opony często dużo nie pomogą. Dla mnie trochę bez sensu jeżdżenie na "traktorowych" oponach setkami kilometrów po asfalcie aby czasami łatwiej poruszać się po trawie. Parę razy zdarzyło mi się mieć drobne kłopoty z wyjechaniem z mokrego podłoża trawiastego, ale zawsze jakoś się udało, nieraz wystarczyła sąsiedzka samopomoc na kempingu.

joko 
Kombatant

Wysłany: 2024-08-27, 13:05   

majsterus napisał/a:
Odpowiedź brzmi: całoroczne.

Jak najbardziej popieram. :spoko

joko 
Kombatant

Wysłany: 2024-08-27, 13:15   

Kazik II napisał/a:
Dla mnie trochę bez sensu jeżdżenie na "traktorowych" oponach setkami kilometrów po asfalcie aby czasami łatwiej poruszać się po trawie.

Nikt tutaj nie mówi nic o oponach "traktorowych", a jedynie o letnich, a jeszcze lepiej całorocznych, które poza tym, że radzą sobie na równym i suchym asfalcie , dają również radę na mokrej trawie i w lekkim terenie , gdzie czasami przychodzi się nam poruszać (jednym częściej innym rzadziej).
Jedno drugiemu nie przeczy , a mając wybór chyba lepiej kupić coś co sprawdzi się w większym wachlarzu warunków jak tylko suchy asfalt :bajer

Kazik II 
weteran

Twój sprzęt: Nobel Art alkowa na Ducato z 2008r.
Piwa: 85/8
Wysłany: 2024-08-27, 13:26   

joko napisał/a:
Nikt tutaj nie mówi nic o oponach "traktorowych", a jedynie o letnich,

Janussz coś pisał o "Opony głośne na asfalcie, paliwożerne", ale super na trawę" to tak to sobie zrozumiałem.
Poza tym jeździłem kiedyś latem na zimówkach (akurat tak wyszło) i po ulewie na trawie z gliniastym podłożem nic nie pomagały. Pomogło 5 silnych na kampingu :wyszczerzony:

Janusszr 
Kombatant

Wysłany: 2024-08-27, 14:16   

Kazik II napisał/a:
joko napisał/a:
Nikt tutaj nie mówi nic o oponach "traktorowych", a jedynie o letnich,

Janussz coś pisał o "Opony głośne na asfalcie, paliwożerne", ale super na trawę" to tak to sobie zrozumiałem.
Poza tym jeździłem kiedyś latem na zimówkach (akurat tak wyszło) i po ulewie na trawie z gliniastym podłożem nic nie pomagały. Pomogło 5 silnych na kampingu :wyszczerzony:

Dobrze zrozumiałeś. Całoroczne, nawet klasy premium są paliwożerne i głośniejsze w porównaniu do opon letnich. Hałasu w realu nie miałem możliwości porównać-tylko etykieta opony, ale zużycie paliwa już tak. Dziwnym trafem mój kamper palił 1-2 litry mniej na 100km od kamperów towarzyszy podróży :spoko
Czasami takie tematy wychodzą również na kempingach.
Kiedyś popularne było kopanie opon podczas opatrów auta :spoko
Czy przypadkiem nie jest tak, że na płatnym kempingu w przypadku zakopania się auta, właściciel kempingu jest zobowiązany do pomocy?

MILUŚ 
Kombatant
CT"Silesia"NIEPOPRAWNY KAMPERZYSTA

Twój sprzęt: Fiat Ducato Burstner T607 2,8JTD
Nazwa załogi: Milusie
Piwa: 194/150
Wysłany: 2024-08-27, 18:14   

Janusszr napisał/a:
....... podczas opatrów auta :spoko

Co autor ma na myśli :bajer ?

Remember to explore . I don't know the way ,but I'll be there soon !!!!

Komplecik 
Kombatant

Twój sprzęt: Adriianna
Nazwa załogi: Kompleciki :)
Piwa: 270/594
Wysłany: 2024-08-27, 18:38   

MILUŚ napisał/a:
Janusszr napisał/a:

Oglądania przed zakupem autka , MILUŚ ty jak zawsze z tyłu ;) :haha:
:spoko

joko 
Kombatant

Wysłany: 2024-08-27, 18:46   

MILUŚ napisał/a:
Janusszr napisał/a:

No co Ty Miluś nigdy furek nie opatrywałeś ?
To się stało z innymi opatrywaczami , to się gadało " a ile pudzie ?", "a ile poli ?", to się oponki kopało , czy dobrze oddajo .
Kiedyś to były czasy :ok
Dzisiaj to ni ma co opatrywać , bo teraz każdy stuwe pudzie , a większość nie poloncych :-P

Wyświetl szczegóły
Odpowiedz do tematu