|
|
Zdalny Wyświetlacz do regulatora solara. |
Autor |
Wiadomość |
rigg
stary wyga

Twój sprzęt: Benimar Tessoro 468 NK
Pomógł: 3 razy Dołączył: 25 Lis 2014 Piwa: 26/14 Skąd: Kaszubowo
|
Wysłany: 2022-02-20, 08:23 Zdalny Wyświetlacz do regulatora solara.
|
|
|
Szanowni. W moim kamperze jest fabrycznie zamontowany regulator do solara Redarc BCDC 1240D. Chciałbym do niego podłączyć zdalny wyświetlacz który poinformuje mnie o stanie akumulatorów , mocy ładowania itp. Sam regulator, z tego co znalazłem w necie nie jest taki zły, ale jako, że jest zamontowany w szafce pod fotelem i jego wskazania nie są dokładne chciałbym dołożyć coś zewnętrznego z wyświetlaczem. W poprzednim kamperze miałem zestaw EPSOLAR EPIP20-DB z wyświetlaczem i czegoś takiego mi brakuje. Znalazłem kilka zdalnych wyświetlaczy, ale wszystkie są dedykowane do regulatorów i mają dedykowane kable z wtyczkami. W moim REDARC nie mam żadnego gniazda do zewnętrznego wyświetlacza...
Może ktoś coś polecić??
REDARC BCDC1240D.jpeg
|
 |
Plik ściągnięto 9 raz(y) 87,46 KB |
Kontrole schemat.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 12 raz(y) 176,57 KB |
|
|
|
|
 |
Banan
Administrator LIVE TO RIDE - RIDE TO LIVE

Twój sprzęt: Rapido 972M MB 2.9 TD
Nazwa załogi: Bananki
Pomógł: 30 razy Dołączył: 09 Lis 2010 Piwa: 360/502 Skąd: Bolesławiec
|
Wysłany: 2022-02-20, 22:16
|
|
|
rigg, przegrzebałem neta i muszę Cię zmartwić - niema ŻADNEGO wyświetlacza do tego regulatora. Jak sam napisałeś, brak jakiegokolwiek złącza, brak jest też komunikacji BT, czy innej "radiówki" nie ma więc fizycznej możliwości.
Można jedynie podłączyć moduł pomiarowy do akumulatora, ale tu będziesz miał aktualne odczyty jedynie z niego.
Jak Ci bardzo zależy na parametrach solara, pozostaje wymiana regulatora na np. Tracera a ten możesz sprzedać, więc kosmos cenowy z tego nie wyjdzie.
|
_________________ Pozdrawiam - Darek
 |
|
|
|
 |
smok_wawelski
weteran

Pomógł: 5 razy Dołączył: 25 Kwi 2019 Piwa: 122/77 Skąd: Kraków-przedmieścia
|
Wysłany: 2022-02-20, 22:37
|
|
|
rigg napisał/a: | wyświetlacz który poinformuje mnie o stanie akumulatorów , mocy ładowania itp. |
Banan napisał/a: | Można jedynie podłączyć moduł pomiarowy do akumulatora, ale tu będziesz miał aktualne odczyty jedynie z niego. | Nie koniecznie - to zależy gdzie wepniemy pomiar Darek jeśli wepniemy woltomierz i amperomierz przed regulatorem powie nam o napięciu i prądzie płynącym z panelu, jeśli za regulatorem w stronę akumulatora powie tak jak piszesz o prądzie i napięciu ładowania akumulatora a jeśli wepniemy pomiar na wyjściu LOAD powie nam o napięciu i prądzie rozładowywania
Na pewno nie będzie to "rozwiązanie systemowe" i będzie to trochę proteza no i dla pełnego monitorowania robi sie trochę dużo tego ale monitorowanie jest możliwe. To wszystko zależy od tego co rigg, ma jeszcze na myśli pod tym "itp"
Żółte łapki robią nawet ładne takie zabawki np. takie |
_________________ O najlepszym towarzystwie mówi się, że rozmowa w nim poucza, a milczenie kształci.
Prawdę swą należy mówić głośno, nie schlebiając ani rzeczom, ani wypadkom, ani stosunkom, ani ideom. |
|
|
|
|
 |
Banan

|
Wysłany: 2022-02-20, 22:57
|
|
|
Masz Krzyś rację, o czymś takim właśnie myślałem, jak z Twojego linku.
Można zaczytać też parametry i z solara, to już by było drugie pudełko (chyba, że znajdziesz na 2 obwody) ale już sobie nie posterujesz regulatorem jak w wypadku MT50.
Moim zdaniem, lepiej, prościej będzie zmienić regulator, oczywiście to jest uzależnione, od tego, na czym rigg'owi zależy - na podglądzie, czy możliwości sterowania |
 |
|
|
|
|
 |
smok_wawelski
weteran

|
Wysłany: 2022-02-20, 23:08
|
|
|
No nie posterujemy - to będzie tak jak napisałem proteza coś a/la MT75 Tracera i na dodatek nie w jednym kawałku
Prościej na pewno zmienić regulator - i kosztowniej niestety też, poszedłem w tę stronę bo rigg twierdził że jest w sumie zadowolony z tego regulatora
Darek nie róbmy też fetyszu z MT50 - większość nastaw możesz przecież zapodać Tracerowi wprost na nim zapodajesz raz i zapominasz, inna polka z monitorowaniem - tu masz rację to się przydaje i na MT50 monitorowanie się przydaje niewątpliwie ale nastawy idzie ogarnąć bez MT50 - to jest pytanie po prostu co komu pasuje
Widzę jeszcze że ten regulator ma również ładowanie rozruchowego - nie wiem czy rigg używa tej opcji ale jeśli mówimy o rozwiązaniu o tej samej funkcjonalności to przy Tracerze nie zrealizujemy tego wprost i trzeba by jeszcze Cyrixa dołożyć.
U żółtego luda jest tego mnóstwo od najprostszych woltomierz amperomierz do bardziej rozbudowanych np. z watomierzem itp
Kolorków, kształtów jest mnóstwo - na pewno by coś podebrał fajnego, jak jest z jakością tych zabawek po prostu nie wiem
Myślę że tu można by się ograniczyć do pomiaru weszło-wyszło ale to rigg musi sobie odpowiedzieć czy Mu to pasi |
_________________ O najlepszym towarzystwie mówi się, że rozmowa w nim poucza, a milczenie kształci.
Prawdę swą należy mówić głośno, nie schlebiając ani rzeczom, ani wypadkom, ani stosunkom, ani ideom. |
|
|
|
|
 |
rigg
stary wyga

|
Wysłany: 2022-02-21, 02:22
|
|
|
Dzięki za zainteresowanie tematem. Generalnie czego mi potrzeba to informacji jakim prądem w danej chwili ładuje solar, bo to czy ładuje to wskaże mi dioda na regulatorze. No i jaki jest stan naładowania aku (V) W obecnym kamperze na panelu wskaźnik jest w procentach a dla mnie, przyzwyczajonego do zwykłego, analogowego woltomierza te kreseczki i procenty są mało czytelne Samego regulatora nie chcę się pozbywać bo przeczytałem o nim bardzo dobre opinie na zagranicznych forach. Tam też znalazłem pomysł który może w jakimś sensie rozwiąże moje problemy... Jest to woltomierz, amperomierz z czujnikiem Halla. Z tego co wyczytałem wskazuje on prąd wchodzący, wychodzący i stan akumulatora. Fajne w nim jest to, że nie trzeba wiele rezać, żeby mieć wyniki, wystarczy założyć pierścień na przewód i powinno zagrać. Co o tym rozwiązaniu myślicie?
240724749_419100096595584_8653222732547538656_n.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 10 raz(y) 604,08 KB |
|
|
|
|
 |
BikerB
doświadczony pisarz
Twój sprzęt: L4H2 2015
|
Wysłany: 2022-02-21, 09:01
|
|
|
Albo bedziesz wiedzial jakim pradem laduje solar - czujnik na przewodzie sklada
Albo bedziesz wiedzial jakim jest Stan akumulatora - czujnik na calosc |
|
|
|
 |
MKOR
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2022-02-21, 10:49
|
|
|
Te na cęgach są raczej nie dokładne.
Rozpatrz temat miernika ładunków kulometr ale połączone na sztywno- są nawet takie co pokazują po wifi, blutoocie. (coulometer battery monitor)
Mierzy ładunek jaki wszedł w np. w baterię z tym, który wyszedł. |
|
|
|
 |
Banan

|
Wysłany: 2022-02-21, 11:35
|
|
|
smok_wawelski napisał/a: | Darek nie róbmy też fetyszu z MT50 |
Krzysiu, to tylko taki przykład
MKOR napisał/a: | Te na cęgach są raczej nie dokładne. |
Dobrze mówi, polać mu
Znalazłem na szybko takie cuś z bocznikiem i wodotryskami - 240 złociszy z kawałeczkiem u żółtych braci.
TAKI
Co Wy na to? |
 |
|
|
|
 |
smok_wawelski
weteran

|
Wysłany: 2022-02-21, 12:36
|
|
|
rigg napisał/a: | potrzeba to informacji jakim prądem w danej chwili ładuje solar, bo to czy ładuje to wskaże mi dioda na regulatorze. No i jaki jest stan naładowania aku (V) ..... Samego regulatora nie chcę się pozbywać .... przyzwyczajonego do zwykłego, analogowego woltomierza te kreseczki i procenty są mało czytelne | OK to mamy założenia i preferencje - wiemy też że nie monitorujemy poboru na odbiorniki (LOADS) to upraszcza sprawę .
Pozostaje pytanie uzupełniające - z jaką dokładnością chcesz wiedzieć o napięciu i prądzie z solarka do regulatora.
Jeśli nie musi to być bardzo dokładne - ten Hall się sprawdzi ale uchyb będzie dość duży - jeśli chcesz w miarę dokładnie to proste wyjście tak jak pisałem woltomierz i amperomierz włączone pomiędzy panelem a regulatorem - podłączenie jest banalne i ja osobiście to rozwiązanie bym preferował. Trzeba zwrócić uwagę jedynie na prawidłowy zakres urządzenia pomiarowego i ew. bocznik.
Natomiast dla pomiaru napięcia akumulatora można dać stylowy analogowy woltomierz tak jak lubisz
Nie chcę zmieniać Twoich przyzwyczajeń ale odczyt z analoga też jest obarczony większym błedem chociażby czysto wzrokowym zwłaszcza przy jego małej wielkości niż odczyt z miernika wyświetlającego wartość cyfrowo - nie mówię tu o jakichś dziwnych procentach, ikonkach czy symbolach ale o wyświetlaczy najzwyczajniejszych cyfr
rigg napisał/a: | akim prądem w danej chwili ładuje solar, | Chyba że to stwierdzenie odnosisz do ładowania akumulatora już po regulatorze - to wtedy mamy jeszcze prościej
MKOR napisał/a: | Mierzy ładunek jaki wszedł w np. w baterię z tym, który wyszedł. | OK ale wymaga trochę kabloteki a tego jak czytam rigg chce uniknąć - ponadto w założeniach zrezygnował w opomiarowania wyjścia
Banan napisał/a: | Krzysiu, to tylko taki przykład | Darku to było tylko tak "gwoli ścisłości" że MT50 spełnia głownie rolę miernika a to sterowanie to raz może dwa |
Ostatnio zmieniony przez smok_wawelski 2022-02-21, 13:02, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
rigg
stary wyga

|
Wysłany: 2022-02-21, 12:59
|
|
|
smok_wawelski napisał/a: | woltomierz i amperomierz włączone pomiędzy panelem a regulatorem - podłączenie jest banalne i ja osobiście to rozwiązanie bym preferował |
Gdybym chciał zrobić jak piszesz to musiał bym bocznika wpiąć w żółty kabel ?? (schemat z pierwszego posta)
Jeżeli tak to chyba takie coś w zupełności wystarczy??
----------------------------------------
poprawiłem tagi quote cytatu - smok_wawelski |
Ostatnio zmieniony przez smok_wawelski 2022-02-21, 13:38, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
wsnj
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: Rapido 983DF
Nazwa załogi: Team Ohana
|
|
|
|
 |
smok_wawelski
weteran

|
Wysłany: 2022-02-21, 13:16
|
|
|
rigg napisał/a: | Jeżeli tak to chyba takie coś w zupełności wystarczy?? | Tak - takie urządzenie było by ok aby mierzyć prąd i napięcie płynące z panelu do regulatora a bocznik jest włączany równolegle
W uproszczeniu - Bocznik stanowi odciążenie miernika ponieważ duży prąd by go spalił - większość prądu płynie przez bocznik a niewielki prąd płynie przez amperomierz, który ma w sobie liczydełko które wie o stosunku tych prądów do siebie i przemnaża pokazując na wyświetlaczu prawdziwą wartość prądu.
W zależności od modelu amperomierza przyłączenie bocznika może się różnić , czasem może być potrzebne ustawienie zakresu lub wartości bocznika ale zasada jest zawsze taka jak opisałem a konkretny schemat podłączenia będzie z urządzeniem. |
|
|
|
|
 |
rigg
stary wyga

|
Wysłany: 2022-02-21, 14:27
|
|
|
Dzięki za podpowiedz, ale z tego co wyczytałem to ten kontroler nie wyświetla bieżących informacji z jaką mocą solar ładuje aku... A na tym najbardziej mi zależy bo 99% podróży spędzam na dziko i lubię wiedzieć, zwłaszcza w pochmurne dni czy solar ładuje i z jaką mocą. |
|
|
|
 |
Spax
Kombatant

Twój sprzęt: Fiat Ducato i Hobby 495
Nazwa załogi: Spax
Pomógł: 10 razy Dołączył: 08 Mar 2016 Piwa: 200/352 Skąd: Kolumna
|
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|