Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Zdalny Wyświetlacz do regulatora solara.
Autor Wiadomość
rigg 
stary wyga

Twój sprzęt: Benimar Tessoro 468 NK
Piwa: 26/14
Wysłany: 2022-02-20, 08:23   Zdalny Wyświetlacz do regulatora solara.

Szanowni. W moim kamperze jest fabrycznie zamontowany regulator do solara Redarc BCDC 1240D. Chciałbym do niego podłączyć zdalny wyświetlacz który poinformuje mnie o stanie akumulatorów , mocy ładowania itp. Sam regulator, z tego co znalazłem w necie nie jest taki zły, ale jako, że jest zamontowany w szafce pod fotelem i jego wskazania nie są dokładne chciałbym dołożyć coś zewnętrznego z wyświetlaczem. W poprzednim kamperze miałem zestaw EPSOLAR EPIP20-DB z wyświetlaczem i czegoś takiego mi brakuje. Znalazłem kilka zdalnych wyświetlaczy, ale wszystkie są dedykowane do regulatorów i mają dedykowane kable z wtyczkami. W moim REDARC nie mam żadnego gniazda do zewnętrznego wyświetlacza...
Może ktoś coś polecić??

REDARC BCDC1240D.jpeg
Plik ściągnięto 9 raz(y) 87,46 KB

Kontrole schemat.jpg
Plik ściągnięto 12 raz(y) 176,57 KB

Postaw piwo autorowi tego posta

Banan 
Administrator
LIVE TO RIDE - RIDE TO LIVE

Twój sprzęt: Rapido 972M MB 2.9 TD
Nazwa załogi: Bananki
Piwa: 360/502
Wysłany: 2022-02-20, 22:16   

rigg, przegrzebałem neta i muszę Cię zmartwić - niema ŻADNEGO wyświetlacza do tego regulatora. Jak sam napisałeś, brak jakiegokolwiek złącza, brak jest też komunikacji BT, czy innej "radiówki" nie ma więc fizycznej możliwości.
Można jedynie podłączyć moduł pomiarowy do akumulatora, ale tu będziesz miał aktualne odczyty jedynie z niego.
Jak Ci bardzo zależy na parametrach solara, pozostaje wymiana regulatora na np. Tracera a ten możesz sprzedać, więc kosmos cenowy z tego nie wyjdzie.
:spoko

smok_wawelski 
weteran

Piwa: 122/77
Wysłany: 2022-02-20, 22:37   

rigg napisał/a:
wyświetlacz który poinformuje mnie o stanie akumulatorów , mocy ładowania itp.
Banan napisał/a:
Można jedynie podłączyć moduł pomiarowy do akumulatora, ale tu będziesz miał aktualne odczyty jedynie z niego.
Nie koniecznie - to zależy gdzie wepniemy pomiar Darek :) jeśli wepniemy woltomierz i amperomierz przed regulatorem powie nam o napięciu i prądzie płynącym z panelu, jeśli za regulatorem w stronę akumulatora powie tak jak piszesz o prądzie i napięciu ładowania akumulatora a jeśli wepniemy pomiar na wyjściu LOAD powie nam o napięciu i prądzie rozładowywania
Na pewno nie będzie to "rozwiązanie systemowe" i będzie to trochę proteza no i dla pełnego monitorowania robi sie trochę dużo tego ale monitorowanie jest możliwe. To wszystko zależy od tego co rigg, ma jeszcze na myśli pod tym "itp" :)
Żółte łapki robią nawet ładne takie zabawki np. takie

Banan 
Administrator

Wysłany: 2022-02-20, 22:57   

Masz Krzyś rację, o czymś takim właśnie myślałem, jak z Twojego linku.
Można zaczytać też parametry i z solara, to już by było drugie pudełko (chyba, że znajdziesz na 2 obwody) ale już sobie nie posterujesz regulatorem jak w wypadku MT50.
Moim zdaniem, lepiej, prościej będzie zmienić regulator, oczywiście to jest uzależnione, od tego, na czym rigg'owi zależy - na podglądzie, czy możliwości sterowania :bigok

smok_wawelski 
weteran

Wysłany: 2022-02-20, 23:08   

No nie posterujemy - to będzie tak jak napisałem proteza coś a/la MT75 Tracera i na dodatek nie w jednym kawałku :)
Prościej na pewno zmienić regulator - i kosztowniej niestety też, poszedłem w tę stronę bo rigg twierdził że jest w sumie zadowolony z tego regulatora
Darek nie róbmy też fetyszu z MT50 - większość nastaw możesz przecież zapodać Tracerowi wprost na nim zapodajesz raz i zapominasz, inna polka z monitorowaniem - tu masz rację to się przydaje i na MT50 monitorowanie się przydaje niewątpliwie ale nastawy idzie ogarnąć bez MT50 - to jest pytanie po prostu co komu pasuje :)
Widzę jeszcze że ten regulator ma również ładowanie rozruchowego - nie wiem czy rigg używa tej opcji ale jeśli mówimy o rozwiązaniu o tej samej funkcjonalności to przy Tracerze nie zrealizujemy tego wprost i trzeba by jeszcze Cyrixa dołożyć.

U żółtego luda jest tego mnóstwo od najprostszych woltomierz amperomierz do bardziej rozbudowanych np. z watomierzem itp
Kolorków, kształtów jest mnóstwo - na pewno by coś podebrał fajnego, jak jest z jakością tych zabawek po prostu nie wiem
Myślę że tu można by się ograniczyć do pomiaru weszło-wyszło ale to rigg musi sobie odpowiedzieć czy Mu to pasi

rigg 
stary wyga

Wysłany: 2022-02-21, 02:22   

Dzięki za zainteresowanie tematem. Generalnie czego mi potrzeba to informacji jakim prądem w danej chwili ładuje solar, bo to czy ładuje to wskaże mi dioda na regulatorze. No i jaki jest stan naładowania aku (V) W obecnym kamperze na panelu wskaźnik jest w procentach a dla mnie, przyzwyczajonego do zwykłego, analogowego woltomierza te kreseczki i procenty są mało czytelne :szeroki_usmiech Samego regulatora nie chcę się pozbywać bo przeczytałem o nim bardzo dobre opinie na zagranicznych forach. Tam też znalazłem pomysł który może w jakimś sensie rozwiąże moje problemy... Jest to woltomierz, amperomierz z czujnikiem Halla. Z tego co wyczytałem wskazuje on prąd wchodzący, wychodzący i stan akumulatora. Fajne w nim jest to, że nie trzeba wiele rezać, żeby mieć wyniki, wystarczy założyć pierścień na przewód i powinno zagrać. Co o tym rozwiązaniu myślicie?

240724749_419100096595584_8653222732547538656_n.jpg
Plik ściągnięto 10 raz(y) 604,08 KB

BikerB 
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: L4H2 2015
Piwa: 6/1
Wysłany: 2022-02-21, 09:01   

Albo bedziesz wiedzial jakim pradem laduje solar - czujnik na przewodzie sklada
Albo bedziesz wiedzial jakim jest Stan akumulatora - czujnik na calosc

MKOR 
początkujący forumowicz

Piwa: 1/1
Wysłany: 2022-02-21, 10:49   

Te na cęgach są raczej nie dokładne.
Rozpatrz temat miernika ładunków kulometr ale połączone na sztywno- są nawet takie co pokazują po wifi, blutoocie. (coulometer battery monitor)

Mierzy ładunek jaki wszedł w np. w baterię z tym, który wyszedł.

Banan 
Administrator

Wysłany: 2022-02-21, 11:35   

smok_wawelski napisał/a:
Darek nie róbmy też fetyszu z MT50

Krzysiu, to tylko taki przykład :ok

MKOR napisał/a:
Te na cęgach są raczej nie dokładne.

Dobrze mówi, polać mu :mrgreen:

Znalazłem na szybko takie cuś z bocznikiem i wodotryskami - 240 złociszy z kawałeczkiem u żółtych braci.
TAKI
Co Wy na to?

smok_wawelski 
weteran

Wysłany: 2022-02-21, 12:36   

rigg napisał/a:
potrzeba to informacji jakim prądem w danej chwili ładuje solar, bo to czy ładuje to wskaże mi dioda na regulatorze. No i jaki jest stan naładowania aku (V) ..... Samego regulatora nie chcę się pozbywać .... przyzwyczajonego do zwykłego, analogowego woltomierza te kreseczki i procenty są mało czytelne :szeroki_usmiech
OK to mamy założenia i preferencje - wiemy też że nie monitorujemy poboru na odbiorniki (LOADS) to upraszcza sprawę .
Pozostaje pytanie uzupełniające - z jaką dokładnością chcesz wiedzieć o napięciu i prądzie z solarka do regulatora.
Jeśli nie musi to być bardzo dokładne - ten Hall się sprawdzi ale uchyb będzie dość duży - jeśli chcesz w miarę dokładnie to proste wyjście tak jak pisałem woltomierz i amperomierz włączone pomiędzy panelem a regulatorem - podłączenie jest banalne i ja osobiście to rozwiązanie bym preferował. Trzeba zwrócić uwagę jedynie na prawidłowy zakres urządzenia pomiarowego i ew. bocznik.
Natomiast dla pomiaru napięcia akumulatora można dać stylowy analogowy woltomierz tak jak lubisz :)
Nie chcę zmieniać Twoich przyzwyczajeń ale odczyt z analoga też jest obarczony większym błedem chociażby czysto wzrokowym zwłaszcza przy jego małej wielkości niż odczyt z miernika wyświetlającego wartość cyfrowo - nie mówię tu o jakichś dziwnych procentach, ikonkach czy symbolach ale o wyświetlaczy najzwyczajniejszych cyfr
rigg napisał/a:
akim prądem w danej chwili ładuje solar,
Chyba że to stwierdzenie odnosisz do ładowania akumulatora już po regulatorze - to wtedy mamy jeszcze prościej :)

MKOR napisał/a:
Mierzy ładunek jaki wszedł w np. w baterię z tym, który wyszedł.
OK ale wymaga trochę kabloteki a tego jak czytam rigg chce uniknąć - ponadto w założeniach zrezygnował w opomiarowania wyjścia

Banan napisał/a:
Krzysiu, to tylko taki przykład
Darku to było tylko tak "gwoli ścisłości" że MT50 spełnia głownie rolę miernika a to sterowanie to raz może dwa :)
Ostatnio zmieniony przez smok_wawelski 2022-02-21, 13:02, w całości zmieniany 1 raz  

rigg 
stary wyga

Wysłany: 2022-02-21, 12:59   

smok_wawelski napisał/a:
woltomierz i amperomierz włączone pomiędzy panelem a regulatorem - podłączenie jest banalne i ja osobiście to rozwiązanie bym preferował

Gdybym chciał zrobić jak piszesz to musiał bym bocznika wpiąć w żółty kabel ?? (schemat z pierwszego posta)
Jeżeli tak to chyba takie coś w zupełności wystarczy??

----------------------------------------
poprawiłem tagi quote cytatu - smok_wawelski
Ostatnio zmieniony przez smok_wawelski 2022-02-21, 13:38, w całości zmieniany 1 raz  

wsnj 
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: Rapido 983DF
Nazwa załogi: Team Ohana
Piwa: 23/5
Wysłany: 2022-02-21, 13:15   

Czesc! Pozdrawiam z MOnachium. Proponuje ci taki panel:

Renogy 500Ahttps://de.renogy.com/renogy-500a-batterie-monitor-neue-version/?gclid=Cj0KCQiAjc2QBhDgARIsAMc3SqReRLTYYxr0EsENeZekCHFtMOd-F1CB7x0_rTD5HVezigQ3a4Wff54aApfsEALw_wcB

Nie dosc ze spelnia chyba wszystkie twoje wymagania to jeszcze jest bardzo solidny i ma dokladne pomiary. Sam taki zakladam na wiosne u siebie.

Pozdrawiam!

ws

smok_wawelski 
weteran

Wysłany: 2022-02-21, 13:16   

rigg napisał/a:
Jeżeli tak to chyba takie coś w zupełności wystarczy??
Tak - takie urządzenie było by ok aby mierzyć prąd i napięcie płynące z panelu do regulatora a bocznik jest włączany równolegle
W uproszczeniu - Bocznik stanowi odciążenie miernika ponieważ duży prąd by go spalił - większość prądu płynie przez bocznik a niewielki prąd płynie przez amperomierz, który ma w sobie liczydełko które wie o stosunku tych prądów do siebie i przemnaża pokazując na wyświetlaczu prawdziwą wartość prądu.
W zależności od modelu amperomierza przyłączenie bocznika może się różnić , czasem może być potrzebne ustawienie zakresu lub wartości bocznika ale zasada jest zawsze taka jak opisałem a konkretny schemat podłączenia będzie z urządzeniem.

rigg 
stary wyga

Wysłany: 2022-02-21, 14:27   

wsnj napisał/a:
Czesc! Pozdrawiam z MOnachium. Proponuje ci taki panel:

Renogy 500Ahttps://de.renogy.com/renogy-500a-batterie-monitor-neue-version/?gclid=Cj0KCQiAjc2QBhDgARIsAMc3SqReRLTYYxr0EsENeZekCHFtMOd-F1CB7x0_rTD5HVezigQ3a4Wff54aApfsEALw_wcB

Nie dosc ze spelnia chyba wszystkie twoje wymagania to jeszcze jest bardzo solidny i ma dokladne pomiary. Sam taki zakladam na wiosne u siebie.

Pozdrawiam!

ws
Dzięki za podpowiedz, ale z tego co wyczytałem to ten kontroler nie wyświetla bieżących informacji z jaką mocą solar ładuje aku... A na tym najbardziej mi zależy bo 99% podróży spędzam na dziko i lubię wiedzieć, zwłaszcza w pochmurne dni czy solar ładuje i z jaką mocą. :spoko

Spax 
Kombatant

Twój sprzęt: Fiat Ducato i Hobby 495
Nazwa załogi: Spax
Piwa: 200/352
Wysłany: 2022-02-21, 19:20   

À propos miernika Renogy 500A.

Odpowiedz do tematu