Lodówka N3150 (5 lat) nie mrozi |
Autor |
Wiadomość |
Staszek II
zaawansowany

Twój sprzęt: Roller Team półintegra
Nazwa załogi: Agnieszka i Staszek
|
Wysłany: 2023-05-09, 18:40 Lodówka N3150 (5 lat) nie mrozi
|
|
|
Witam.
Lodówka załącza się normalnie na panelu i przełącza na gaz i prąd nie pokazuje błędów. Grzałka grzeje. Wycieku amoniaku nie widzę.
Wyjąłem ja dzisiaj i obracałem z ostukiwaniem. Jutro wyjmę i będę obracał uruchomioną, bo tak doradził dealer. Przejrzałem internet i wiem już, że amoniaku się nie nabija. Cena nowej mnie zmroziła.
Pomóżcie!!! |
|
|
|
 |
Socale
Kombatant

Twój sprzęt: W szwagrowej stoi stodole.
Nazwa załogi: Sokale
Pomógł: 72 razy Dołączył: 07 Sty 2012 Piwa: 524/637 Skąd: Gubin
|
Wysłany: 2023-05-09, 21:44
|
|
|
Taki chaotyczny bałagan napisałeś że sam nie wiem od czego zacząć by Ci pomóc
Dilera zmień tak jak potocznie lekarza = oni nie są od pomagania tylko do zarabiania
Nic nie wyciągaj i nie rób głupich fikołków z lodówką - dla mnie to mit a co najmniej niekonieczny zabieg. Do wzruszenia czynnika w każdej absorpcyjnej lodówce wystarczy przejazd 15 minut po polnych drogach, powolutku bez pośpiechu jeśli lodówka w bezczynności nie stała dłużej jak rok to jej rozkołysanie pobudzi czynnik do działania (krystalizacja się wzruszy) i po 2 godzinach na postoju ale wg poziomicy ujrzysz szron w zamrażalniku. |
_________________ Staram się pisać poprawnie i zrozumiale.
Do zobaczenia Wojtek i Ewa / Sokale
 |
|
|
|
 |
Socale
Kombatant

|
Wysłany: 2023-05-09, 21:58
|
|
|
Taki chaotyczny bałagan napisałeś że sam nie wiem od czego zacząć by Ci pomóc
Dilera zmień tak jak potocznie lekarza = oni nie są od pomagania tylko do zarabiania
Nic nie wyciągaj i nie rób głupich fikołków z lodówką - dla mnie to mit a co najmniej niekonieczny zabieg. Do wzruszenia czynnika w każdej absorpcyjnej lodówce wystarczy przejazd 15 minut po polnych drogach, powolutku bez pośpiechu jeśli lodówka w bezczynności nie stała dłużej jak rok to jej rozkołysanie pobudzi czynnik do działania (krystalizacja się wzruszy) i po 2 godzinach na postoju ale wg poziomicy ujrzysz szron w zamrażalniku. |
 |
|
|
|
 |
Staszek II
zaawansowany

|
Wysłany: 2023-05-09, 22:05
|
|
|
W poprzedni tydzień zrobiłem 2000 km i od czasu do czasu włączałem ją na postoju na 12V i na gaz bez powodzenia. Ostatni wyjazd w zeszłym roku to był listopad i chodziła bez problemu. W zimie też kilka razy ją odpalałem. |
|
|
|
 |
Staszek II
zaawansowany

|
Wysłany: 2023-05-09, 22:34
|
|
|
Socale napisał/a: | Taki chaotyczny bałagan napisałeś że sam nie wiem od czego zacząć by Ci pomóc
OK Jeśli to poziomowanie ma takie znaczenie to skoro ją już wyciągnąłem to jurto ją odpalę w ciepłym garażu na równiutkiej podłodze. |
|
|
|
 |
Socale
Kombatant

|
Wysłany: 2023-05-09, 22:43
|
|
|
Staszek II napisał/a: | ...
włączałem ją na postoju na 12V
... |
Staszek, czy Ty znasz zasadę priorytetów działania lodówek?
Myślę że Twoja lodówka jest w pełni sprawna, tylko została ogłupiona w jakiś sposób przez Ciebie jeśli nie masz wiedzy o jej użytkowaniu. |
 |
|
|
|
 |
Staszek II
zaawansowany

|
Wysłany: 2023-05-09, 22:54
|
|
|
Socale napisał/a: | Staszek II napisał/a: | ...
włączałem ją na postoju na 12V
... |
Staszek, czy Ty znasz zasadę priorytetów działania lodówek?
Myślę że Twoja lodówka jest w pełni sprawna, tylko została ogłupiona w jakiś sposób przez Ciebie jeśli nie masz wiedzy o jej użytkowaniu. |
Piszę chaotycznie tak jak mówisz. Na postoju na gazie, 12V w czasie jazdy i przez 2 dni miałem 220V i też ją załączałem wtedy. Dzisiaj ze 6h chodziła na 220V |
|
|
|
 |
Staszek II
zaawansowany

|
Wysłany: 2023-05-09, 22:57
|
|
|
Jeśli ją ogłupiłem to mam prośbę byś mi pomógł ją odgłupić |
|
|
|
 |
orkaaa
weteran

Twój sprzęt: Chausson 627 GA
Pomógł: 10 razy Dołączył: 04 Cze 2017 Piwa: 63/2 Skąd: kielce
|
Wysłany: 2023-05-10, 07:57
|
|
|
Należy rozumieć że na 230 v - lodówka działa. Na 12 v - działa. Nie działa na gazie.
Po pierwsze czy odpala palnik. Tzn czy jest iskra i co się dzieje po odpaleniu palnika? Palnik nie chce się włączyć? Palnik działa ale brak efektu mrożenia ?
1. Sprawdź temp na chłodnicy tzn na górnym odcinku instalacji. Wówczas coś będzie wiadomo. |
|
|
|
 |
Andrzej 73
Kombatant lawendowy

Twój sprzęt: LAIKA KREOS 4009 - 50 EDITION
Nazwa załogi: SŁONECZKA Renata i Andrzej + Patii i Matii
Pomógł: 34 razy Dołączył: 22 Maj 2009 Piwa: 275/77 Skąd: Częstochowa
|
Wysłany: 2023-05-10, 08:57
|
|
|
Na początek zrób reset lodówce. Nowe mają tendencję do zawieszania sie.
Wyłącz sie od słupka i rozłącz napięcie w na lodówke na około 3 minuty poprzez wyłącznik główny. Jeśli to nie zadziała trzeba szukać przyczyny dalej. |
_________________ Polub nas na facebooku https://www.facebook.com/MebleRenee |
|
|
|
 |
Staszek II
zaawansowany

|
Wysłany: 2023-05-10, 20:35
|
|
|
Może zbyt chaotycznie piszę. Lodówka nie chłodzi niezależnie czy odpalam ją na 220V, 12V czy na gaz. Na panelu się załącza. Komin z tyłu jest goracy ale rurki chłodzące zimne.
Z tego co rozumiem to słuszną diagnozę postawił Socale i dzisiaj zrobiłem mniej więcej to co zaproponował: pobujałem ja na wszystkie strony przez dłuższą chwilę i odpaliłem na 220V na kilka godzin. Bez efektu niestety. |
|
|
|
 |
Staszek II
zaawansowany

|
Wysłany: 2023-05-10, 21:15
|
|
|
Nawiasem mówiąc (czy pisząc). Byliśmy na tygodniowym wypadzie majówkowym i widząc, że lodówka nie działa, zakupiliśmy za 1100zł turystyczną lodówkę agregatową na 12V i 220V. Podłączyłem ją do akumulatora pokładowego i tak się uratowaliśmy. Jest nieduża, mam duży bagażnik, będę ją woził awaryjnie, niezależnie jak się zakończy sprawa lodówki "głównej" |
|
|
|
 |
kimtop
Kombatant
Twój sprzęt: CARTHAGO C-TOURER
Pomógł: 15 razy Dołączył: 18 Wrz 2007 Piwa: 144/44 Skąd: Opoczno
|
Wysłany: 2023-05-11, 08:10
|
|
|
Wywal lodówkę absorbcyjną ,zamontuj zwykłą domową na 230V i będziesz Pan zadowolony |
_________________ Pozdrawiam.
Polak gorszego sortu
Wódka z lodem szkodzi na nerki.Rum z lodem niszczy wątrobę.Whisky z lodem atakuje serce.Gin z lodem rozwala mózg.Cola z lodem demoluje zęby.
Oznacza to,że lód szkodzi w zasadzie na wszystko. |
|
|
|
 |
Socale
Kombatant

|
Wysłany: 2023-05-11, 08:51
|
|
|
Skrajnie, lodówka mogła się rozszczelnić i amoniak odparował, jednak są to bardzo rzadkie przypadki i najczęściej dotyczą lodówek po kolizjach przyczep czy kamperów.
Wierzę że siedzi tam w zakamarku jakiś diabełek i się śmieje z naszej bezradności. Ja nie mam innego pomysłu do amatorskiej diagnozy. Zaawansowani wiedzą o lodówkach będą jeszcze szperali w termostacie/czujniku temperatury itp podobnym elementom, które decydują o cyklicznym odpalaniu płomyka lub grzałki. Nie spotkałem się z uszkodzeniem w lodówce, gdzie wszystkie 3 źródła nagle się popsuły, trzeba wię szukać wspólnego mianownika tego uszkodzenia ale tak jak piszę, to jest czynność dla zaawansowanych. |
 |
|
|
|
 |
Staszek II
zaawansowany

|
Wysłany: 2023-05-11, 21:01
|
|
|
kimtop napisał/a: | Wywal lodówkę absorbcyjną ,zamontuj zwykłą domową na 230V i będziesz Pan zadowolony |
Nie będę zadowolony. Lubimy kamperować na dziko, więc musiałbym słuchać przetwornicy i załadować dach panelami. Lodówkę na 12V i 220V przerabiałem w poprzednim kamperze, problem zaczyna się po kilku dniach pochmurnych Absorpcyjna daje niezależność więc ostatecznie zamknę oczy i kupię nową ale najpierw jeszcze się pobawię starą |
|
|
|
 |
|