Woda spływa za bojlerem pod autem |
Autor |
Wiadomość |
hotspot78
początkujący forumowicz
Twój sprzęt: Fiat Ducato 2,5td 1991
|
Wysłany: 2023-07-05, 10:58 Woda spływa za bojlerem pod autem
|
|
|
Problem z wodą za bojlerem.Zrobilem remont zabudowy i nie wykonałem zdjęć poglądowych jak było wczesniej.Teraz skladajac coś chyba źle poszło bo woda za bojlerem gdzie jest trojnik spływa pod auto z rurki która ma być odpowietrzeniem.Gdzies na tym trójniku bbyl zawor zwrotny ale nie wiem gdzie.Dlaczego woda spływa tym odpowietrzeniem czy to tam ma być zawor zwrotny? |
|
|
|
 |
Mazur
weteran Robert

Twój sprzęt: CI Mizar Garage , Ducato 2.8JTD
Pomógł: 10 razy Dołączył: 13 Kwi 2012 Piwa: 93/118 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 2023-07-05, 11:20
|
|
|
Może jest automatyczny zawór który się otwiera żeby woda w bojlerze nie zamarzła. Jak odłączyłeś zasilanie to ten zawór puszcza, trzeba go później ręcznie podciągnąć żeby spust wody zamknięty.
Znalazłem w necie taki jak mój.To czerwone muszę podciągnąć do góry żeby było zamkniete, to starszy model.
zawor.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 2 raz(y) 1,89 MB |
|
_________________ Podróż tysiąca mil zaczyna się od jednego kroku.
'Lao Tzu' |
|
|
|
 |
Tadeusz
Administrator CamperPapa

Twój sprzęt: Fiat Talento Hymercamp
Nazwa załogi: Kucyki
Pomógł: 16 razy Dołączył: 06 Lis 2007 Piwa: 1595/2326 Skąd: Otwock
|
Wysłany: 2023-07-05, 11:52
|
|
|
Ta rurka nie jest odpowietrzająca. To jest rurka napowietrzająca. Przy opróżnianiu awaryjnym przez zawór bezpieczeństwa musi dochodzić powietrze do zbiornika bojlera aby uniknąć podcisnienia. Dlatego jest tam zawór zwrotny. jego awaria powoduje stratę wody.
Spotkało mnie to również i dlatego przeanalizowałem budowę instalacji i znalazłem ten zawór.
Po to by mieć pewność niezawodności zaworu wymieniłem go na mosiężny od hydroforów.
Problem skończył się na amen.
Spójrz na schemat instalacji. Znadziesz tam ten zawór.
Instrukcja montażu BOJLER TRUMA B10 i B 14.pdf
|
Pobierz Plik ściągnięto 85 raz(y) 292,8 KB |
|
_________________ W życiu najlepiej jest, gdy jest nam dobrze i źle. Kiedy jest tylko dobrze - to niedobrze.
Ks. Jan Twardowski.
 |
|
|
|
 |
MILUŚ
Kombatant CT"Silesia"NIEPOPRAWNY KAMPERZYSTA

Twój sprzęt: Fiat Ducato Burstner T607 2,8JTD
Nazwa załogi: Milusie
Pomógł: 25 razy Dołączył: 02 Gru 2007 Piwa: 194/151 Skąd: Gliwice w przelocie
|
Wysłany: 2023-07-05, 11:58
|
|
|
Mazur napisał/a: | ..... Jak odłączyłeś zasilanie to ten zawór puszcza, trzeba go później ręcznie podciągnąć żeby spust wody zamknięty..... |
Dokładnie to może być przyczyną . U mnie też po zimie ciurlało ; nawet myślałem o wymianie ale okazało się coś bardziej prozaicznego.....miałem ten czerwony cycek obrócony o 90* i to powodowało niedomknięty spływ . Dodatkowo zabezpieczyłem zawór przed otwarciem po zaniku napięcia przez podwieszenie go na małym gumowym pasku . / widać otwór na zdjęciu / |
_________________ Norwegofil z wielbłąda tylnogarbnego
Remember to explore . I don't know the way ,but I'll be there soon !!!!
 |
|
|
|
 |
hotspot78
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2023-07-05, 12:06
|
|
|
Dzięki za odpowiedzi.Nie nam takiego zaworu o którym piszecie.Wyvhodzi na to że założyłem zawor zwrotny w złym miejscu tzn. na wyjściu z bojlera a ma być na przewodzie zchodzacym pod auto tylko w którym kierunku?Zaraz to rozbieram na trampie w Toruniu;) |
|
|
|
 |
Tadeusz
Administrator CamperPapa

Twój sprzęt: Fiat Talento Hymercamp
Nazwa załogi: Kucyki
Pomógł: 16 razy Dołączył: 06 Lis 2007 Piwa: 1595/2326 Skąd: Otwock
|
Wysłany: 2023-07-05, 12:16
|
|
|
hotspot78 napisał/a: | założyłem zawor zwrotny w złym miejscu tzn. na wyjściu z bojlera a ma być na przewodzie zchodzacym pod auto tylko w którym kierunku? |
Strzałką w stronę bojlera bo musi dostarczać powietrze z zewnątrz do bojlera. |
_________________ W życiu najlepiej jest, gdy jest nam dobrze i źle. Kiedy jest tylko dobrze - to niedobrze.
Ks. Jan Twardowski.
 |
|
|
|
 |
hotspot78
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2023-07-05, 19:16
|
|
|
Mam jeszcze jedno pytanie ponieważ w trakcie przekręcania pekl mi zawór czy omijając ten trojnik i bezpośrednio podpinając wąż do bojlera bez dopowietrzenia układ będzie działał.Nie przewiduje na razie spuszczać wody.To doraźne rozwiązanie na kilka dni wyjazdu |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|