MytoCZ - kto madoświadczenie |
Autor |
Wiadomość |
szkl
zaawansowany

Twój sprzęt: Carthago
Pomógł: 1 raz Dołączył: 27 Mar 2020 Piwa: 12/2 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 2021-03-29, 15:55 MytoCZ - kto madoświadczenie
|
|
|
Kto ma doświadczenie w opłatach w Czech dla kamperów o DMC>3,5 (oczywiście jednocześnie poniżej 7,5). Czy muszę i ile trwa załatwienie pudełka i jego podłączenie - nie ma zasilania własnego tylko z zapalniczki (ewent. stałego w aucie - nie wiem skąd ma zasilanie) czy jadąc lepiej unikać tego i bocznymi i działa jak wszędzie. Czeka mnie wycieczka przez Czechy a chcę szybko i może nawet nie po dziurawych bokach. - planuję przejazd Wrocław-Gliwice-Mikulov-Wiedeń albo Wrocław-Kłodzko-Międzylesie-Mikulov-Wiedeń = kilometrowo różnica jakieś 150km ale czas ten sam i komfort po autostradzie a nie dziurami inny. Kiedyś jeździłem z przyczepą dużą przez Kłodzko w dół ale tam słaba droga |
|
|
|
 |
mischka
Kombatant

Twój sprzęt: Knaus
Pomógł: 11 razy Dołączył: 27 Lut 2016 Piwa: 138/164 Skąd: Bawaria
|
Wysłany: 2021-03-29, 19:57
|
|
|
szkl napisał/a: | Kiedyś jeździłem z przyczepą dużą przez Kłodzko w dół ale tam słaba droga |
Nie taki diabeł straszny, drogi są dobre. Autostrada w kierunku Pragi zaczyna się chyba w Hradec Kralove. Tam czas nie stanął w miejscu, drogi są na bieżąco poprawiane. |
_________________ W życiu piękne są tylko chwile... |
|
|
|
 |
szkl
zaawansowany

|
Wysłany: 2021-03-29, 20:04
|
|
|
w międzyczasie odrobiłem trochę lekcje i zarejestrowałem się na MYTOCZ i... ciekawostka - kaucja za urządzenie to ok. 450pln i minimum 1.000CZK doładowanie w systemie przedpłaconym czyli ok. 180pln a wg kalkulatora trasy zużyje jakieś 9,5CZK więc strasznie mało jak za ww. zakres trasy. Chyba odpuszczę i pojadę bokami |
Ostatnio zmieniony przez szkl 2021-03-29, 22:02, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Kazik II
weteran
Twój sprzęt: Nobel Art alkowa na Ducato z 2008r.
Pomógł: 10 razy Dołączył: 22 Mar 2007 Piwa: 85/8 Skąd: Szczecin
|
Wysłany: 2021-03-29, 20:17
|
|
|
Czeskie drogi ogólnie są dobrej jakości. Niemniej często niestety dość kręte i przechodzą przez wiele miast miasteczek i wiosek. Możesz się trochę umęczyć. I nie zdziw się, jak napodkasz gościa prowadzącego poboczem dwukółkę ze skrzynką piwa. Mi się zdarzyło |
|
|
|
 |
szkl
zaawansowany

|
Wysłany: 2021-03-29, 22:04
|
|
|
Kazik II,
trasę znam na pamięć przez Międzylesie-Brno-Mikulov - dziesiątki razy ale teraz kamperem chciałem zaszaleć po autostradzie ale finansowo to się nie składa bo... bo za tanio kasują |
|
|
|
 |
MILUŚ
Kombatant CT"Silesia"NIEPOPRAWNY KAMPERZYSTA

Twój sprzęt: Fiat Ducato Burstner T607 2,8JTD
Nazwa załogi: Milusie
Pomógł: 25 razy Dołączył: 02 Gru 2007 Piwa: 194/150 Skąd: Gliwice w przelocie
|
Wysłany: 2021-03-29, 22:13
|
|
|
szkl napisał/a: | Kazik II, ..... bo za tanio kasują |
Jak Ci mało to dolicz A4 Wrocław - Gliwice |
_________________ Norwegofil z wielbłąda tylnogarbnego
Remember to explore . I don't know the way ,but I'll be there soon !!!!
 |
|
|
|
 |
szkl
zaawansowany

|
Wysłany: 2021-03-29, 22:18
|
|
|
MILUŚ,
nie problem o tyle drogo/tanio tylko kaucji aż 450pln i minimalne doładowanie 1.000CZK a zużywa tylko 9,54 na trasie (x2 bo powrót) a reszta to kredyt dla Czechów.
Zrzut ekranu 2021-03-29 o 22.13.31.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 6 raz(y) 430,81 KB |
|
|
|
|
 |
yamah
weteran

Twój sprzęt: CARTHAGO CHIC-S plus
Pomógł: 6 razy Dołączył: 10 Sty 2019 Piwa: 265/109 Skąd: Ostrowiec Św.
|
Wysłany: 2021-03-29, 22:46
|
|
|
szkl napisał/a: |
ale teraz kamperem chciałem zaszaleć po autostradzie ale finansowo to się nie składa bo... bo za tanio kasują |
Może się mylę..ale kamper to ma chyba inne przeznaczenie szaleństwa |
_________________ Ten kto żyje widzi dużo..ten kto podróżuje widzi więcej
-------------------------------------------------------------------------------
był Ducato 2,5 Burstner na próbę.. Pilote Explorateur715...zostało Carthago Chic-S plus
 |
|
|
|
 |
szkl
zaawansowany

|
Wysłany: 2021-03-29, 22:51
|
|
|
yamah,
Tak ale aż tym razem szukałem alternatywy, szukam usprawnień, inności trasy |
|
|
|
 |
Marioo
początkujący forumowicz
Twój sprzęt: Citroen C25 Chausson -> FFB Tabbert Clasic
|
Wysłany: 2022-10-18, 22:25
|
|
|
Temat się postarzał a ja w ostatni weekend miałem tę nieprzyjemność przejechać kawałek drogą z oznaczeniem "M". mam kampera 3,8t, chciałem skrócić drogę i z Kudowy do Lubawki pojechałem przez Czechy. Na trasie niespodzianka objazd, turlałem się tymi zakrętami z godzinę i w którymś momencie objazd poprowadzony po drodze na której pod numerem drogi było "M" droga wcale nie jakaś ekspresowa(może odrobinę szersza niż ta poprzednia kręta), przejechałem pod jedną bramą (taką jak w PL etola kasuje)
Macie jakieś doświadczenia co w takim przypadku? to nie moja wina, że objazd był po płatnej drodze, sprawdzałem w necie i nie wiem czy jest to nieaktualizowane ale w okolicy Trutnova tak za bardzo nie ma zaznaczonych płatnych dróg. |
|
|
|
 |
dulare
weteran

Twój sprzęt: LMC Liberty A 723G
Pomógł: 14 razy Dołączył: 27 Paź 2013 Piwa: 94/83 Skąd: Zielonki k. Krakowa
|
Wysłany: 2022-10-21, 06:42
|
|
|
Marioo napisał/a: | Temat się postarzał a ja w ostatni weekend miałem tę nieprzyjemność przejechać kawałek drogą z oznaczeniem "M". mam kampera 3,8t, chciałem skrócić drogę i z Kudowy do Lubawki pojechałem przez Czechy. Na trasie niespodzianka objazd, turlałem się tymi zakrętami z godzinę i w którymś momencie objazd poprowadzony po drodze na której pod numerem drogi było "M" droga wcale nie jakaś ekspresowa(może odrobinę szersza niż ta poprzednia kręta), przejechałem pod jedną bramą (taką jak w PL etola kasuje)
Macie jakieś doświadczenia co w takim przypadku? to nie moja wina, że objazd był po płatnej drodze, sprawdzałem w necie i nie wiem czy jest to nieaktualizowane ale w okolicy Trutnova tak za bardzo nie ma zaznaczonych płatnych dróg. |
Na Twoim miejscu pisał bym do zarządcy na info@mytocz.eu z opisem sytuacji.
Bramka była taka "porządna z kamerami" czy taka mała z transmiterami radiowymi? Bo może być że przejechałeś pod zwykłą bramką rejestrującą przejazd urządzenia starego typu (jaki i u nas jeszcze stoją po Viatollu) a nie pod bramownicą kontrolną (która sprawdza numery rejestracyjne).
bramownica_kontrolna.jpg Bramownica kontrolna z kamerami |
 |
Plik ściągnięto 7 raz(y) 124,56 KB |
bramownica.jpeg bramownica z transmiterami radiowymi |
 |
Plik ściągnięto 6 raz(y) 113,94 KB |
|
_________________ "Nie należy wierzyć wszystkiemu co się przeczyta w internecie" - Maria Skłodowska-Curie
Konwerter współrzędnych geograficznych i GPS |
|
|
|
|
 |
Oldzbig
doświadczony pisarz
Twój sprzęt: Grand California 4motion 680
Pomógł: 1 raz Dołączył: 05 Kwi 2020 Piwa: 20/6 Skąd: Mazowsze
|
Wysłany: 2022-10-22, 06:07
|
|
|
Mam doświadczenie takie źe kupiłem to urządzenie i oddałem na granicy za każdym razem straciłem pół godziny. Przy kolejnej wycieczce kupiłem , nie oddałem i jeżdżę z nim w bagażniku. Jak będzie potrzebny to podłączę.Korzyści które mam jadąc jak mi pasuje i nie tracenie czasu na granicy są warte więcej niż 450 zł. |
|
|
|
 |
Marioo
początkujący forumowicz
Twój sprzęt: Citroen C25 Chausson -> FFB Tabbert Clasic
|
Wysłany: 2022-10-22, 16:57
|
|
|
dulare napisał/a: |
Bramka była taka "porządna z kamerami" |
raczej bliżej tej bramce było do tej zaawansowanej, zdziwiło mnie to bo droga była dość wąska i kręta, nic szczególnego w niej nie było. Odnalazłem w jednym z telefonów się zapisała historia lokalizacji jechałem drogą 33 przez jakieś 5 km. w sieci przeczytałem, że jakieś specjalne radiowozy patrolują płatne odcinki i niby odrazu zatrzymują auto. Ciekawy jestem jak jest w praktyce, czy za jednorazowy przejazd przez jedną bramkę przyjdzie kara pocztą? |
|
|
|
 |
dulare
weteran

Twój sprzęt: LMC Liberty A 723G
Pomógł: 14 razy Dołączył: 27 Paź 2013 Piwa: 94/83 Skąd: Zielonki k. Krakowa
|
Wysłany: 2022-10-25, 09:00
|
|
|
Oldzbig napisał/a: | Mam doświadczenie takie źe kupiłem to urządzenie i oddałem na granicy za każdym razem straciłem pół godziny. Przy kolejnej wycieczce kupiłem , nie oddałem i jeżdżę z nim w bagażniku. Jak będzie potrzebny to podłączę.Korzyści które mam jadąc jak mi pasuje i nie tracenie czasu na granicy są warte więcej niż 450 zł. |
Pamiętaj proszę że jeśli przez 12 miesięcy urządzenie nie zostanie użyte na terenie Czech, to zostanie dezaktywowane i kaucja przepada. Jeśli zaglądasz regularnie do naszych południowych sąsiadów to nie ma problemu. Ja pożyczyłem a później po przemyśleniu sprawy oddałem z końcem wakacji, bo nie mam pewności że w przyszłym roku pojadę. Co ciekawe - urządzenie można odesłać od nich kurierem i zwrot kaucji też przychodzi (w moim przypadku - na konto z którego płaciłem) |
_________________ "Nie należy wierzyć wszystkiemu co się przeczyta w internecie" - Maria Skłodowska-Curie
Konwerter współrzędnych geograficznych i GPS |
|
|
|
 |
LukF
Kombatant

Twój sprzęt: CARTHAGO MALIBU I 440 QB
Pomógł: 11 razy Dołączył: 31 Sty 2017 Piwa: 483/394 Skąd: Rybnik
|
Wysłany: 2022-10-25, 09:07
|
|
|
Oldzbig napisał/a: | Mam doświadczenie takie źe kupiłem to urządzenie i oddałem na granicy za każdym razem straciłem pół godziny. Przy kolejnej wycieczce kupiłem , nie oddałem i jeżdżę z nim w bagażniku. Jak będzie potrzebny to podłączę.Korzyści które mam jadąc jak mi pasuje i nie tracenie czasu na granicy są warte więcej niż 450 zł. |
Ale Ty masz kampera z DMC do 3.5T ?
A opłata elektroniczna dotyczy pojazdów powyżej 3.5T
Czyli jak używasz? |
|
|
|
 |
|