|
|
Zatankować na zimowaie do pełny czy zostawić jak jest? |
Autor |
Wiadomość |
Kazik II
weteran
Twój sprzęt: Nobel Art alkowa na Ducato z 2008r.
Pomógł: 10 razy Dołączył: 22 Mar 2007 Piwa: 85/8 Skąd: Szczecin
|
Wysłany: 2023-11-04, 12:53 Zatankować na zimowaie do pełny czy zostawić jak jest?
|
|
|
Mam w zbiorniku ok. 1/3 ON. Kończę sezon i do wiosny odstawiam kampera "na kołki". Opinie w necie na temat starzenia się ON są "od Sasa do Lasa"(jak to w necie). Z drugiej strony nie chciałbym, aby w tym prawie pustym zbiorniku zbierała się woda z kondensacji. Chociaż tak sobie myślę, że zamknięty zbiornik jest szczelny i nie powinno się dostawać powietrze z zewnątrz aby ten efekt kondensacji występował. Więc tankować czy nie? |
|
|
|
 |
Bim
Kombatant Jacek

Twój sprzęt: Peugeot Adriatik 2,5D 1991 rok
Pomógł: 12 razy Dołączył: 21 Lip 2007 Piwa: 134/101 Skąd: Sandomierz
|
Wysłany: 2023-11-04, 13:06
|
|
|
Ja tam zatankowałem jak dawali po 5,99
Taniej to już było |
|
|
|
 |
papamila
Kombatant

Twój sprzęt: ROLLER TEAM
Nazwa załogi: papamila
Pomógł: 27 razy Dołączył: 16 Cze 2007 Piwa: 120/5 Skąd: Trójmiasto i okolica
|
Wysłany: 2023-11-04, 16:37
|
|
|
Kazik II napisał/a: | Z drugiej strony nie chciałbym, aby w tym prawie pustym zbiorniku zbierała się woda z kondensacji. |
i właśnie dlatego tankuj pod korek,
poza tym taniej już nie będzie |
|
|
|
 |
Bogdaj
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2023-11-04, 17:00
|
|
|
Jak to, tak?! obiecywali |
|
|
|
 |
Bim
Kombatant Jacek

Twój sprzęt: Peugeot Adriatik 2,5D 1991 rok
Pomógł: 12 razy Dołączył: 21 Lip 2007 Piwa: 134/101 Skąd: Sandomierz
|
Wysłany: 2023-11-04, 17:07
|
|
|
Bogdaj napisał/a: | Jak to, tak?! obiecywali |
W której ''kór wizji ? |
|
|
|
 |
bert
weteran

Twój sprzęt: Iveco 4010 (4x4) Iveco 9016 (4x4) STAR (4x4)
|
Wysłany: 2023-11-04, 17:17
|
|
|
Ja bym zatankował do pełna, z zasady zawsze wszystko mam zatankowane pod korek. Co do starzenia się paliwa, nie sądzę by w kilka miesięcy jakość spadła w znaczący sposób. Paliwo które mam w zapasie do agregatu 100 l (diesel) rotuję co dwa lata. Jakoś nie zauważam by po dwóch latach stania w bańce, po przelaniu do któregoś z aut, auto miało problemy by go skonsumować. |
_________________ Norbert J. Zbróg
świat w odsłonach różnych
https://jasawa.flog.pl/
Maraton wszystkich odcinków "Sąsiadów" nie jest tak wyniszczający dla mózgu jak to co się od...erdala w tym kraju. Karol Zbróg
 |
|
|
|
 |
bert
weteran

Twój sprzęt: Iveco 4010 (4x4) Iveco 9016 (4x4) STAR (4x4)
|
Wysłany: 2023-11-04, 17:20
|
|
|
W tym państwie od 30 lat obiecują, co i rusz coś, i co rusz ktoś.
Jeżeli jakaś z obietnic jest niewygodna dla obywatela, zostanie zrealizowana na 100% i pakietem równie niewygodnych nawiązek pobocznych. Jeśli jest to obietnica z gatunku, "będzie dobrze".. na 100% pozostanie w strefie pustej gadaniny. |
_________________ Norbert J. Zbróg
świat w odsłonach różnych
https://jasawa.flog.pl/
Maraton wszystkich odcinków "Sąsiadów" nie jest tak wyniszczający dla mózgu jak to co się od...erdala w tym kraju. Karol Zbróg
 |
|
|
|
|
 |
Kazik II
weteran
|
Wysłany: 2023-11-04, 19:09
|
|
|
Bim napisał/a: | Ja tam zatankowałem jak dawali po 5,99 |
Zaspałem niestety. A 5,99 było, minęło i to se ne vrati. |
|
|
|
 |
Banan
Administrator LIVE TO RIDE - RIDE TO LIVE

Twój sprzęt: Rapido 972M MB 2.9 TD
Nazwa załogi: Bananki
Pomógł: 30 razy Dołączył: 09 Lis 2010 Piwa: 358/496 Skąd: Bolesławiec
|
Wysłany: 2023-11-04, 19:29
|
|
|
Kazik II napisał/a: | Więc tankować czy nie? |
Kaziu, tankować
Kolego, nie prowokuj... od politykowania mamy specjalny dział, robisz to po raz drugi i ostatni, kolejny skończy się krawatem |
_________________ Pozdrawiam - Darek
 |
|
|
|
 |
Kazik II
weteran
|
Wysłany: 2023-11-04, 19:35
|
|
|
Banan napisał/a: | Kaziu, tankować |
Trudna rada, szkoda, bo za te 3 stówki miałem urządzić imprezkę i zatankować....kolegów |
|
|
|
 |
Brat
Kombatant

Twój sprzęt: Merc310D/1995, Europa560
Pomógł: 3 razy Dołączył: 07 Cze 2011 Piwa: 189/890 Skąd: San Escobar
|
Wysłany: 2023-11-04, 20:04
|
|
|
bert napisał/a: | Ja bym zatankował do pełna, z zasady zawsze wszystko mam zatankowane pod korek. Co do starzenia się paliwa, nie sądzę by w kilka miesięcy jakość spadła w znaczący sposób. Paliwo które mam w zapasie do agregatu 100 l (diesel) rotuję co dwa lata. Jakoś nie zauważam by po dwóch latach stania w bańce, po przelaniu do któregoś z aut, auto miało problemy by go skonsumować. | Też tak mam. I też używam czasami paliwa sprzed 2-3 lat (przechowywanego w chłodnym miejscu) bez problemów.
Tankuj do pełna, dolej ew. trochę tego szuwaksu zapobiegającego wytrącaniu się parafiny (dostępny na wszystkich stacjach benzynowych). |
|
|
|
 |
Yans
weteran wielbiciel pieczonych pyrek, grilla i wędzenia

Pomógł: 4 razy Dołączył: 03 Sty 2009 Piwa: 106/1695 Skąd: Pobiedziska
|
Wysłany: 2023-11-04, 20:40
|
|
|
Poczekaj na paliwo zimowe . I wtedy zatankuj. |
_________________ Praca jest najgorszą formą spędzania wolnego czasu....
A każdy dzień jest raz w życiu...
Tomek
 |
|
|
|
 |
Bogdaj
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2023-11-05, 08:58
|
|
|
Banan napisał/a: |
Bogdaj napisał/a:
Jak to, tak?! obiecywali
Kolego, nie prowokuj... od politykowania mamy specjalny dział, robisz to po raz drugi i ostatni, kolejny skończy się krawatem |
Bim napisał/a: | Bogdaj napisał/a: | Jak to, tak?! obiecywali |
W której ''kór wizji ? |
Gdybym dostał za pierwszym razem "ostrzeżenie", że robię coś niestosownego, to może by nie było "drugiego razu". Moim zdaniem zasada trzy ostrzeżenia i "krawat" (chodzi zapewne o "bana") nie ma sensu, lepsza by była, dwa ostrzeżenia i sio. Miałoby to sens. Tak to nawet nie wiem, cóżem ja uczynił grzeszny za tym "pierwszym razem". Zatem powinno mi się to liczyć jako pierwszy raz, a tak jestem już na skraju przepaści. Nawet nie mogę odpowiedzieć koledze Bim, gdzie to słyszałem, strach mnie ogarnął. Nie wiedziałem, że jesteście tu tak delikatni i wrażliwi by rozmowa o wysokości cen paliw, w przeszłości, jak i prognoza na przyszłość, to polityka. Chociaż szanuje to, podoba mi się to, w końcu, to forum kamperowe, to nie... agora. Dołączyłem, wypowiedz kolegi "Bim", bo jego też chyba nikt nie ostrzegł (zapewne nie zna reguł tu panujących, tak jak ja, w regulaminie nic takiego nie wyczytałem), a tak, myślę sobie, będzie bardziej czujny, by nie popełnić tego forumowego, niewątpliwie "faux-pas" i by nie przeszedł od razu na lewel 2 Tak jak ja.
Trzymajcie się cieplutko |
|
|
|
|
 |
Kazik II
weteran
|
Wysłany: 2023-11-05, 12:45
|
|
|
Polityko-podobne wtręty psują atmosferę na forum moim zdaniem. Jedni myślą tak inni inaczej. Jak ktoś już musi ("inaczej by się udusił") - to jest wiele innych miejsc, gdzie można sobie ulżyć. |
|
|
|
 |
Banan
Administrator LIVE TO RIDE - RIDE TO LIVE

Twój sprzęt: Rapido 972M MB 2.9 TD
Nazwa załogi: Bananki
Pomógł: 30 razy Dołączył: 09 Lis 2010 Piwa: 358/496 Skąd: Bolesławiec
|
Wysłany: 2023-11-05, 13:24
|
|
|
Bogdaj napisał/a: | Gdybym dostał za pierwszym razem "ostrzeżenie", że robię coś niestosownego, to może by nie było "drugiego razu" |
Usunąłem Twój pierwszy raz i całą konwersację, gdzie byłeś "inicjatorem", dodałem oczywiście stosowny komentarz z prośbą o nie mieszanie w forum polityki i zaproszeniem do odpowiedniego, zamkniętego działu.
Bogdaj napisał/a: | Nawet nie mogę odpowiedzieć koledze Bim, gdzie to słyszałem, strach mnie ogarnął. Nie wiedziałem, że jesteście tu tak delikatni i wrażliwi |
Możesz, w dziale "politycznym"
To nie kwestia "wrażliwości", a ogólnych zasad panujących na forum, po to są działy i tematy, których należy się trzymać. Jak już wcześniej napisał Kazik II, polityka nie służy naszym dyskusjom.
Bogdaj napisał/a: | chodzi zapewne o "bana" |
Nie, no na bana trzeba sobie "zapracować", miałbyś jedynie gustowny czerwony krawacik pod nick'iem Gdyby to nie pomogło, byś dostał czasowy zakaz pisania, a dopiero w ostatnim kroku bym Cię "zbananował"
Jak już chyba zauważyłeś, bardzo liberalnie podchodzę do zachowań userów, dziwi mnie jedynie, że stare wygi dają się "podpuszczać" i politykują... może komuś marzy się krawat, bo dawno nikt nie dostał... Jestem otwarty na współpracę
|
_________________ Pozdrawiam - Darek
 |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|