Obowiązkowe badania dla starszych kierowców |
Autor |
Wiadomość |
Cyryl
Kombatant

Twój sprzęt: Fiat Ducato Rimor
Pomógł: 4 razy Dołączył: 03 Paź 2009 Piwa: 316/17 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 2023-01-27, 10:39 Obowiązkowe badania dla starszych kierowców
|
|
|
ponieważ większość z nas jest w dojrzałym wieku trzeba liczyć się, że nie każdy z nas będzie miał szczęście kamperowania po kres swoich dni, dla części z nas nadejdzie taki czas, aby dać sobie spokój z prowadzeniem samochodu.
w Japonii od 2017 roku wprowadzono obowiązkowe badania dla kierowców powyżej 75 roku życia.
myślę, że to prędzej czy później zostanie wprowadzone w Europie.
długość życia się zwiększa, ale sprawność z wiekiem spada.
nie każdy kierowca ma na tyle właściwą samoocenę, aby w pewnym momencie zrezygnować z samochodu, aby nie stanowić zagrożenia dla innych i dla siebie.
wydawałoby się to proste, ale ma też ciemniejszą stronę, bo o ile od 2017 roku liczba wypadków drogowych w Japonii, które spowodowali kierowcy powyżej 75 roku życia znacząco spadła, to jednocześnie wzrosła liczba obrażeń i urazów wśród starszych pieszych i rowerzystów.
zdaniem specjalistów cofnięcie prawa jazdy niektórym osobom w podeszłym wieku doprowadziło do szukania przez nich alternatywnych sposobów poruszania się po mieście, np. na rowerze czy pieszo, stąd niespodziewany wzrost zdarzeń w tych populacjach. |
|
 |
WaldekR
weteran
Twój sprzęt: Challenger/Ducato/98
Nazwa załogi: Waldek i Wiesia
Pomógł: 1 raz Dołączył: 08 Lut 2022 Piwa: 20/62 Skąd: Przasnysz oklice
|
Wysłany: 2023-01-27, 11:05
|
|
|
Od dobrych kilkunastu lat w Polsce wydawane są prawa jazdy z terminem ważności. Aby otrzymać przedłużenie terminu trzeba zrobić badania lekarskie. Ponieważ prawo nie działa wstecz to nie dotyczy osób które uzyskały uprawnienia przed wejściem w życie tych przepisów.
Lata lecą i powinno się podejść do swoich reakcji bardziej krytycznie. |
|
|
|
 |
SlawekEwa
Kombatant Slawek Dehler

Twój sprzęt: Blaszka Ducato L4H2 3.0 JTD
Nazwa załogi: Fendziaszki
Pomógł: 29 razy Dołączył: 10 Lut 2007 Piwa: 240/602 Skąd: z głębokiego buszu
|
Wysłany: 2023-01-27, 13:11
|
|
|
Do 25 roku życia nowym kierowcom powinno się robić badania co pól roku. |
_________________ Życie jest dane wszystkim, ale starość tylko wybranym.
 |
|
|
|
 |
joko
Kombatant

Twój sprzęt: N & B Ismove i Mobilvetta ZEH4
Pomógł: 12 razy Dołączył: 17 Cze 2013 Piwa: 502/29 Skąd: Małopolska
|
Wysłany: 2023-01-27, 13:14
|
|
|
SlawekEwa napisał/a: | Do 25 roku życia nowym kierowcom powinno się robić badania co pól roku. |
Zwłaszcza u psychologa
Ja się tym problemem nie martwię , bo po pierwsze mam bezterminowe , a po drugie nawet jak wprowadzą taki przepis , to kwalifikował się pod takie badania będę wtedy , kiedy samochody będą już 100% autonomiczne |
Ostatnio zmieniony przez joko 2023-01-27, 13:19, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
WaldekR
weteran
|
Wysłany: 2023-01-27, 13:16
|
|
|
SlawekEwa napisał/a: | Do 25 roku życia nowym kierowcom powinno się robić badania co pól roku. |
Nawet nie wiem czy nie częściej. |
|
|
|
 |
RadekNet
weteran

Twój sprzęt: Opel Vivaro
Pomógł: 3 razy Dołączył: 06 Sty 2009 Piwa: 25/74 Skąd: Sligo IE
|
Wysłany: 2023-01-27, 13:20
|
|
|
W Irlandii lekarz ma możliwość ograniczyć jazdę do pory dziennej, zasięg do 30km od domu (bardzo sensowne na terenach wiejskich, gdzie babcia/dziadek tylko do kościoła i pubu jeżdżą), prędkość do 80km/h, oczywiście też okulary/szkła kontaktowe. Mnie na tej liście brakuje asystenta hamowania, na wypadek zasłabnięcia takiego np. 90-letniego staruszka. |
|
|
|
 |
joko
Kombatant

|
Wysłany: 2023-01-27, 13:22
|
|
|
Ja to bym się bardziej od badań obawiał tego, że za chwilę limit punktów do utraty uprawnień zejdzie do 3 i będą się kasowały po 10 latach |
|
|
|
 |
SlawekEwa
Kombatant Slawek Dehler

Twój sprzęt: Blaszka Ducato L4H2 3.0 JTD
Nazwa załogi: Fendziaszki
Pomógł: 29 razy Dołączył: 10 Lut 2007 Piwa: 240/602 Skąd: z głębokiego buszu
|
Wysłany: 2023-01-27, 13:25
|
|
|
joko napisał/a: | Ja się tym problemem nie martwię , bo po pierwsze mam bezterminowe , a po drugie nawet jak wprowadzą taki przepis , to kwalifikował się |
Ja też się nie martwię, bo mam bezterminowe , a po drugie nawet jak wprowadzą to trumna kół nie ma |
_________________ Życie jest dane wszystkim, ale starość tylko wybranym.
 |
|
|
|
 |
joko
Kombatant

|
Wysłany: 2023-01-27, 13:45
|
|
|
RadekNet napisał/a: | W Irlandii lekarz ma możliwość ograniczyć jazdę do pory dziennej, zasięg do 30km od domu (bardzo sensowne na terenach wiejskich, gdzie babcia/dziadek tylko do kościoła i pubu jeżdżą), prędkość do 80km/h, oczywiście też okulary/szkła kontaktowe. Mnie na tej liście brakuje asystenta hamowania, na wypadek zasłabnięcia takiego np. 90-letniego staruszka. |
Tak jak mówię, technologia wyprzedzi ewentualne przepisy.
Prostego asystenta hamowania to mają już chyba wszystkie nowe samochody, a coraz więcej jest już wyposażonych w pół-autonomię .
Ja niedawno na pustej autostradzie zrobiłem sobie w Volvo taki eksperyment , że jadąc na autopilocie nie zareagowałem na komunikat aby chwycić kierownicę i udałem że zasłabłem.
Po drugim komunikacie samochód zmienił pas na prawy a po chwili na pas awaryjny, zatrzymał się , włączył awaryjne i wysłał informację o pomoc.
Oczywiście zaraz oddzwoniłem na infolinię , aby odwołać i przeprosić , że sprawdzałem czy i jak to działa . Pani się zaśmiała i powiedziała "nie jest pan pierwszy i pewnie nie ostatni ". Pożyczyła, abym nigdy z tego nie musiał na prawdę skorzystać , "pozostajemy do dyspozycji, do wiedzenia" .
O tym aby takim autem w cokolwiek wjechać to nawet mowy nie ma , nawet jakbym chciał .
Czasami jak tyłem wycofuje na podjazd do garażu na którym mam z jednej strony takie wąskie tujki i jak czasami jakaś gałązka opadnie , a ja jej nie zobaczę w kamerze , to zęby chce wybić jak przywali po hamulcach. |
|
|
|
 |
joko
Kombatant

|
Wysłany: 2023-01-27, 13:47
|
|
|
SlawekEwa napisał/a: | joko napisał/a: | Ja się tym problemem nie martwię , bo po pierwsze mam bezterminowe , a po drugie nawet jak wprowadzą taki przepis , to kwalifikował się |
Ja też się nie martwię, bo mam bezterminowe , a po drugie nawet jak wprowadzą to trumna kół nie ma |
Karawan ma ..... ale on jest zawsze w komplecie z szoferem |
|
|
|
 |
Argo
weteran
Twój sprzęt: Ford Chausson WELCOME 23
Nazwa załogi: Argonauta
Pomógł: 4 razy Dołączył: 19 Gru 2011 Piwa: 31/1 Skąd: Nowa Wola
|
Wysłany: 2023-01-27, 14:09
|
|
|
W Październiku wymieniałem prawo jazdy z powodu nieaktualnego zdjęcia. Kat C, C1 psychotechnika i ważne 3 lata choć testy pisane jak wzrokowe wynik 100% pozytywny. B i motor 15 lat. |
|
|
|
 |
gryz3k
Kombatant
Twój sprzęt: Ape 50
Nazwa załogi: gryz3k
Pomógł: 7 razy Dołączył: 06 Wrz 2010 Piwa: 564/303 Skąd: Warszawa Miedzeszyn
|
Wysłany: 2023-01-27, 14:30
|
|
|
SlawekEwa napisał/a: | joko napisał/a: | Ja się tym problemem nie martwię , bo po pierwsze mam bezterminowe , a po drugie nawet jak wprowadzą taki przepis , to kwalifikował się |
Tylko, że te bezterminowe podlegają obowiązkowi wymiany na terminowe. Zmieniałem adres i z bezterminowego dostałem terminowe. Coś zmajstrowali z terminem wymiany wszystkich. |
|
|
|
 |
WaldekR
weteran
|
Wysłany: 2023-01-27, 15:36
|
|
|
gryz3k Termin ważności ma sam blankiet a nie Twoje uprawnienia. Po minięciu ważności blankietu nie musisz przedstawiać zaświadczenia lekarskiego aby otrzymać nowy. Składasz tylko nowy wniosek o wydanie dokumentu. |
|
|
|
 |
ZEUS
Kombatant

Twój sprzęt: Roller Team Zefiro 285 TL, 121 kW 2025 r.
Pomógł: 6 razy Dołączył: 08 Paź 2014 Piwa: 65/69 Skąd: Olimp ?
|
Wysłany: 2023-01-27, 15:43
|
|
|
gryz3k napisał/a: | Tylko, że te bezterminowe podlegają obowiązkowi wymiany na terminowe. Zmieniałem adres i z bezterminowego dostałem terminowe. Coś zmajstrowali z terminem wymiany wszystkich. |
ja też się tak "załatwiłem"...gdybym wiedział to bym adresu nie zmieniał🤣 pewnie to tylko kwestia czasu i wszystkich to obejmie, niekoniecznie na okoliczność zmiany adresu😜 |
_________________ Uśmiech to magia-powstaje z niczego a cuda zdziała
--
moje kampery:
- campervan Peugeot Boxer - 2011 r.
- Chausson Flash 02 - 2011 r.
- CI Elliot 84 XT - 2017 r.
- Weinsberg 600MG - 2019 r.
- Roller Team Zefiro 285 TL - 2025 r. |
|
|
|
 |
WaldekR
weteran
|
Wysłany: 2023-01-27, 16:14
|
|
|
W latach 2028 - 2032 wszyscy będziemy musieli je wymienić. Po wymianie nowy dokument będzie ważny maksymalnie 15lat. |
|
|
|
 |
|