|
|
Wsponienie na zimny , deszczowy dzień |
Autor |
Wiadomość |
matro
weteran musi być twardy!Tylko co piąta noc na campingu:)

Twój sprzęt: Ducato II Rimor
Nazwa załogi: Robert, Kamila, Amelia, Hubert
Pomógł: 6 razy Dołączył: 18 Lip 2008 Piwa: 71/111 Skąd: Trzcianka/Piła/Wlkp
|
Wysłany: 2011-10-11, 01:36 Wsponienie na zimny , deszczowy dzień
|
|
|
Za oknem deszcz, kamper już na kołku ... a jeszcze kilka dni temu mieliśmy 32'C
Gdzie? w Harrachovie
...ale po kolei
(część relacji powinna się znaleźć w dziale technicznym... ale może mody mi wybaczą )
...Wyjazd do Szklarskiej Poręby razem ze znajomymi (sebken) zaplanowaliśmy w połowie sierpnia, modliliśmy się tylko o pogodę, lato wszak nie napawało optymizmem na ciepłą jesień...wyruszyliśmy po wcześniejszym zaprowiantowaniu około-21..00 w czwartek (do przejechania było około 370km)...Niestety , albo "stety" tak naczytałem się forum , i tego wszystkiego co może się stać z moim kamperem po drodze - bo wiadomo tani był , że przed samym wyjazdem odstawiłem auto do warsztatu celem wymienienia wszelkich uszczelniaczy w silniku (silniku o którym mówił sprzedawca-znany mechanik restaurator starych mercedesów z Lubelskiego - że jest TIP TOP ) - na przeglądzie okazało się , że silnik tu podcieka, a tu ma przerwaną gumę na przegubie, tu zmurszały przewodzik paliwowy... nie chcę zanudzać ... na kilka godzin przed wyjazdem skrzynia była jeszcze oddzielona od reszty , udało się wszystko poskładać do kupy ok 14 i przetestować auto. Po testach okazało się że jest jeszcze jeden wyciek...po uszczelnieniu wszystkiego co miało uszczelkę...okazało się, że silnik dalej "daje", tym razem ze zdwojoną siłą z uszczelki pod "pierwszą" miską (znawcy tematu wiedzą o co chodzi- trzeba wyciągnąć silnik by ten wyciek usunąć) ... suma summarum owa imitacja osłony silnika wykonana z wykładziny wrócić musiała na swe miejsce , a ja w kiepskim humorze rozpoczynałem podróż...
... nastrój poprawiały mi wieści o doskonałej pogodzie zapowiadanej na weekend - 30.09/2.10...
...no to może resztę opiszę nad/pod zdjęciami ? ...proszę bardzo
Parking w Szklarskiej.JPG Bardzo nie lubię jeździć w nocy , no ale cóż, puste drogi powodują że podróż jest przyjemna ... czasem aż za bardzo, trafiły się kilka razy duże gabaryty których nie szło wyprzedzić na krętych drogach i przyznam się że dwa razy oko mi się zamknęło...Na py |
 |
Plik ściągnięto 159 raz(y) 154,92 KB |
rankiem wspaniały widok.JPG rankiem Szklarska Poręba przywitała nas pięknym słońcem i widokami (byłem tam pierwszy raz ;)) |
 |
Plik ściągnięto 145 raz(y) 189,39 KB |
ciężko było.jpg Rowery mamy...to gdzie ruszamy? wybór padł na jedyny możliwy choć nie łatwy cel - pod górę w kierunku wodospadu Kamieńczyka |
 |
Plik ściągnięto 143 raz(y) 231,33 KB |
fajny hotel.jpg Po drodze trafiliśmy na hotel, obsługa miła , basen , mimo rowerów potraktowano nas OK... zapewne przyjedziemy tam jako turyści nie kamperowi... mają ciekawą ofertę ;) |
 |
Plik ściągnięto 150 raz(y) 130,27 KB |
taras hotelowy.jpg pozwoliliśmy sobie wjechać windą na taras |
 |
Plik ściągnięto 145 raz(y) 186,42 KB |
palenie szkodzi zdrowiu.jpg polecamy to miejsce ;) |
 |
Plik ściągnięto 154 raz(y) 161,62 KB |
ktoś z naszych.jpg Jedziemy dalej ...napotykamy kamperka który przycupnął na jednym z płatnych parkingów ... nie wiem kto to. |
 |
Plik ściągnięto 149 raz(y) 154,69 KB |
konik.jpg jadąc napotykamy również na takie widoki...w tym terenie tylko koń może rządzić |
 |
Plik ściągnięto 150 raz(y) 200,3 KB |
na Kamieńczyk dotarli.jpg W końcu dotarliśmy zmęczeni ale szczęśliwi... |
 |
Plik ściągnięto 145 raz(y) 216,17 KB |
wszystko po 5 zl.jpg niestety nie zabraliśmy ze sobą wody czy jedzenia więc byliśmy zmuszeni do zakupów tej jadłodajni... a tu wszystko niestety po 5 zł ... kawa, woda, kromka chleba ze smalcem ...6zł .... |
 |
Plik ściągnięto 147 raz(y) 187,09 KB |
|
|
|
 |
matro

|
Wysłany: 2011-10-11, 01:37
|
|
|
Widok znany wielu - wodospad.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 144 raz(y) 191,81 KB |
ekipa remontowo budowlana.jpg dostaliśmy kaski i mogliśmy zwiedzać |
 |
Plik ściągnięto 151 raz(y) 141,02 KB |
sebken'y.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 147 raz(y) 152,11 KB |
krótki postój w drodze na Kamieńczyk.jpg Uważam, że teren Szklarskiej Poręby jest jednym z najpiękniejszych miejsc w Polsce. Co chwilę zaskakują nas wspaniałe widoki |
 |
Plik ściągnięto 161 raz(y) 237,83 KB |
czy czasem nie dziecinniejemy bez dzieci.jpg Po powrocie do miasta uaktywniła się kontestacja;) |
 |
Plik ściągnięto 145 raz(y) 190,59 KB |
frajda.jpg frajda, frajda ;) |
 |
Plik ściągnięto 138 raz(y) 194,43 KB |
początkowo niechętny.jpg ale w końcu dałem się namówić ;) |
 |
Plik ściągnięto 141 raz(y) 233,78 KB |
półdziki parking pod Jakuszycami.JPG Pod wieczór zaczęliśmy szukać jakiegoś atrakcyjnego miejsca ... znaleźliśmy jeden półdziki (płatny 5zł od auta w godzinach 9-18 ) ...widoki dobre na przyszłość... |
 |
Plik ściągnięto 144 raz(y) 168,48 KB |
tym.jpg rankiem postanowiliśmy że pojedziemy do Harrachova ... auta zostawiliśmy na granicy i dalej udaliśmy się rowerami ;) |
 |
Plik ściągnięto 147 raz(y) 155,7 KB |
|
Ostatnio zmieniony przez matro 2011-10-11, 02:51, w całości zmieniany 4 razy |
|
|
|
 |
matro

|
Wysłany: 2011-10-11, 02:18
|
|
|
po 5 minutach.jpg mimo uszczypliwych komentarzy amatorów kolarstwa górskiego odnośnie naszego sprzętu bez problemów dotarliśmy na dół ;) |
 |
Plik ściągnięto 146 raz(y) 210,99 KB |
10 lat straconych by zobaczyć mistrza.JPG Harrachov przywitał nas wspaniałą pogodą...termometr tam na górze pokazywał 32'C ;) |
 |
Plik ściągnięto 139 raz(y) 155,26 KB |
czechy witają.JPG wyciąg na górę gdzie stoi skocznia K185 zabrał nas za 24zł (można płacić PLZ) ... tam Czechy ukazały swoje piękno |
 |
Plik ściągnięto 153 raz(y) 156,43 KB |
cóż więcej.JPG komentarz zbędny |
 |
Plik ściągnięto 143 raz(y) 123,19 KB |
gdziekolwiek się obrócić.JPG
|
 |
Plik ściągnięto 139 raz(y) 121 KB |
piękna okolica.JPG
|
 |
Plik ściągnięto 137 raz(y) 131,63 KB |
wspaniałe miejsca na narty.JPG
|
 |
Plik ściągnięto 148 raz(y) 141,68 KB |
powrót w dół.JPG
|
 |
Plik ściągnięto 141 raz(y) 137,67 KB |
wyjście z progu.JPG słynne wyście z progu ;) |
 |
Plik ściągnięto 138 raz(y) 150,93 KB |
jak zdobyto harrachov.JPG Pełni wrażeń żegnamy Harrachov ;) |
 |
Plik ściągnięto 149 raz(y) 173,66 KB |
|
|
|
 |
matro

|
Wysłany: 2011-10-11, 02:22
|
|
|
Z Harrachova postanowiliśmy pojechać prosto do Karpacza ... nie mogliśmy liczyć na wiele bo zdawaliśmy sobie że przyjedziemy tam szarym późnym popołudniem... ale niech tam, jedziemy. Brak darmowych miejsc parkingowych był niemiłą odmianą po Szklarskiej Porębie.
Dodam w tym miejscu, że w "Szklarskiej" osobiście poznaliśmy Robina , twórcy etykiety karawaningowej, mieliśmy przycupnąć razem i porozmawiać ... ale plany zmieniały się jak w kalejdoskopie. Pozdrawiam Robina i mam nadzieje, że jeszcze kiedyś skrzyżujemy trasy
Busem przez swiat.JPG Ukłon w stronę kolegów z ekipy Busem przez Swiat :) oraz dla wszystkich którzy mają busiki...może warto stworzyć koszulkę Kamperem przez Swiat |
 |
Plik ściągnięto 144 raz(y) 158,13 KB |
w dół znacznie łatwiej.jpg miłe chwile na dole okupiliśmy godzinnym marszem pod górę ...ale i tak warto było ;) |
 |
Plik ściągnięto 151 raz(y) 234,67 KB |
burta w burtę.jpg Na Parkingu na przeciwko Róży Wiatrów ... 15zł/ doba , był toytoyek :) |
 |
Plik ściągnięto 158 raz(y) 108,48 KB |
karpacz.jpg Na zwiedzanie nie było już czasu ... chcieliśmy jak najszybciej jechać by o sensownej godzinie przybyć do domu... |
 |
Plik ściągnięto 147 raz(y) 201,67 KB |
po 800 km wypadek.jpg Przejechaliśmy prawie 800km, w naszym mieście tuż przed nami leżał motocyklista ... wyskoczył z bramy bezdomny pies... kierowca nie miał szans, ale przeżył. |
 |
Plik ściągnięto 154 raz(y) 143,79 KB |
cieknie.jpg a rankiem dopadła mnie proza życia ... auto odstawiłem do warsztatu - dziś wyciągnęli silnik ;) |
 |
Plik ściągnięto 150 raz(y) 192,33 KB |
|
|
|
 |
matro

|
Wysłany: 2011-10-11, 03:03
|
|
|
i jeszcze jedno zdjęcie wspominkowe
Na tym półdzikim parkingu pod Jakuszycami była możliwość rozpalenia ogniska co było miłą i ciepłą odmianą po grillu . Po plecach dawał już chłód...ale za to jak pięknie rozgwieżdżone było niebo
płonie ognisko.JPG
|
 |
Plik ściągnięto 6005 raz(y) 12,79 KB |
|
|
|
 |
Frowyz
stary wyga
Twój sprzęt: Dethleffs Globetrotter L A 531
Pomógł: 1 raz Dołączył: 12 Lis 2009 Piwa: 78/43 Skąd: Podbeskidzie ;)
|
Wysłany: 2011-10-11, 05:45
|
|
|
No nieźle się bawiliście... Musicie mało grzeszyć skoro taką pogodę mieliście A co do silniczka - popatrz na to z tej strony - teraz to już będziesz mógł dookoła świata pojechać - wszystko zrobione |
_________________ Poczochrani pod beretem |
|
|
|
 |
martini44
Kombatant

Pomógł: 11 razy Dołączył: 08 Paź 2010 Piwa: 72/171 Skąd: Mysłowice
|
Wysłany: 2011-10-11, 07:06
|
|
|
super weekendzik..... |
_________________ możesz ufać i liczyć na innych ale przede wszystkim ufaj i licz na siebie |
|
|
|
 |
matro

|
Wysłany: 2011-10-11, 10:05
|
|
|
Frowyz napisał/a: | A co do silniczka - popatrz na to z tej strony - teraz to już będziesz mógł dookoła świata pojechać - wszystko zrobione |
...masz rację
przed wyjazdem.jpg tak prezentowało się auta jeszcze na kilka godzin przed wyjazdem - sebken miał radochę ;) |
 |
Plik ściągnięto 148 raz(y) 117,07 KB |
kilka godzin przed wyjazdem.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 148 raz(y) 146,44 KB |
nowa tarcza pęknięta.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 147 raz(y) 158,36 KB |
i znów silnik.jpg a wczoraj majstry ponownie zaczęli grzebać przy autku...tym razem wytargać trzeba cały silnik :/ |
 |
Plik ściągnięto 143 raz(y) 124,74 KB |
|
|
|
 |
matro

|
Wysłany: 2011-10-11, 10:16
|
|
|
wracając do tematu cytuję klasyka, tylko odwrotnie : o to chodzi żeby minusy nie przysłoniły plusów
Polecam te okolice, wiem że części dobrze są znane ale może ktoś kto nie był w tamtym rejonie skusi się i pojedzie
Przepraszam za jakość zdjęć w większości wykonanych telefonem ale jak pewnie zauważyliście weekend miał charakter wyjazdu dynamicznego , a telefon zawsze był w kieszeni gotowy do użycia
w dole harrachov i polska.JPG
|
 |
Plik ściągnięto 150 raz(y) 129,2 KB |
|
|
|
 |
Wyświetl szczegóły |
 |
Tadeusz
Administrator CamperPapa

Twój sprzęt: Fiat Talento Hymercamp
Nazwa załogi: Kucyki
Pomógł: 16 razy Dołączył: 06 Lis 2007 Piwa: 1602/2335 Skąd: Otwock
|
Wysłany: 2011-10-11, 10:34
|
|
|
sys napisał/a: | Polecam te okolice, wiem że części dobrze są znane ale może ktoś kto nie był w tamtym rejonie skusi się i pojedzie
Przepraszam za jakość zdjęć w większości wykonanych telefonem ale jak pewnie zauważyliście weekend miał charakter wyjazdu dynamicznego |
I o to chodzi! Kamper daje możliwości szczególnie niespokojnym duchom, z wyobraźnią i fantazją.
Zdjęcia, jak na wykonane telefonem, zupełnie przyzwoite, a najważniejsze, że pozwoliły pobyć przez chwilę razem z Wami.
Bardzo fajna relacyjka z pięknej wycieczki.
Pozdrawiam |
_________________ W życiu najlepiej jest, gdy jest nam dobrze i źle. Kiedy jest tylko dobrze - to niedobrze.
Ks. Jan Twardowski.
 |
|
|
|
 |
darboch
Kombatant KMW_SILESIA

Twój sprzęt: Rimor Super Brig 648
Pomógł: 5 razy Dołączył: 17 Lip 2009 Piwa: 68/48 Skąd: Górny Śląsk
|
Wysłany: 2011-10-11, 11:08
|
|
|
Bardzo fajna relacja a i perypetie przed niezłe...ale jako to mówią " Co Cie nie zabije to Cie wzmocni" chyba pasuje ...zjazd tymi bobslejami rewelacja...na nich każdy dziecinnieje czy ma dzieci czy ich nie ma.Widzę,że trzymałeś hamulec...następnym razem nie trzymaj wtedy jest najfajniej |
|
|
|
 |
radwan07
trochę już popisał

Twój sprzęt: Elnagh Fiat Ducato 2,8JTD
Nazwa załogi: Radwany
|
Wysłany: 2011-10-11, 13:03
|
|
|
Super relacja sąsiad!
Ten wyciek z pomiędzy bloków silnika jest i w moim kamperku (może trochę mniejszy), ale jakoś niemogę się zdobyć na tak powazną naprawę. |
|
|
|
 |
scuter0
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: Fiat Ducato 3.0 180km
Nazwa załogi: scuter-squad
|
Wysłany: 2011-10-11, 16:38
|
|
|
Dzieki za super relacje-wlasnie wybieramy sie na weekend do Szklarskiej.Pozdrawiamy |
|
|
|
 |
miciurin
weteran

Twój sprzęt: Fiat Ducato S.E.A A640
Pomógł: 2 razy Dołączył: 20 Sie 2011 Piwa: 17/83 Skąd: ja to wiem?
|
Wysłany: 2011-10-11, 20:13
|
|
|
Fajna fotorelacja my w tym czasie odpoczywaliśmy na słonecznej i cieplutkiej plaży Ustronia Morskiego |
_________________ Fiat Ducato 1,9 TD, 1989r, zabudowa Fendt 560 SK - był
Fiat Ducato 2,2 MultiJet, 2007r, zabudowa S.E.A A640 - był
Na pewno będzie kolejny kamper
 |
|
|
|
 |
makdrajwer
weteran Artur,Ola,Zosia,Zuzia

Twój sprzęt: Bezdomny
Pomógł: 9 razy Dołączył: 29 Maj 2011 Piwa: 50/75 Skąd: Bielsko-Biała
|
Wysłany: 2011-10-11, 20:47
|
|
|
Mi się z tej cholernej uszczelki w Ducato lawecie leje coraz mocniej. Może twoje zdjecia mnie zmobilizuja ? |
_________________ keep calm and dance
 |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|