Witam przymierzam sie do budowy pierwszego kampera
Chciałem zacząć od zakupu zestawu fotowlatiki
Czy budżet 3500zl bedzie ok
Chodzi mi o pomoc w wyborze
Solarów
Akumulatorów
Inwertera solarne
Macie moze jakies gotowe zestawy solarne
Czy cos wiecej bedzie potrzebne do tego typu instalacji
Wiadomo ze ze na dodatkowe rzeczy sie znajdzie budżet
Czekam na info
Pozdrowiam
Narazie samochód jest kupiony
Chciałem zacząć od elektryki tak jak pisałem
Solary akumulatory i inwerter i co tam bedzie potrzebne dalej
Czy da sie cos sensownego kupic do 3500 zł
Wiadomo ze stopniowo dalej bede dokupować co trzeba
Twój sprzęt: Peugot boxer blaszak
Nazwa załogi: Adam i Stasia Pomógł: 5 razy Dołączył: 06 Sty 2017 Piwa: 175/136 Skąd: LUBUSKIE- FSD
Wysłany: 2026-03-04, 17:38
Mateusz1989p napisał/a:
Moze uda sie go przygotować w 3 miesiące
Będzie trudno , na budowę , ktoś wyliczył potrzeba 800 do 1000 h pracy , nie pomylił się .Poświęciłem ok. 900 , jeżdżę ale do końca prac to te 100 h spokojnie jeszcze wyjdzie .Ja miałem łatwiej , jeździłem blaszakiem wiedziałem co poprawić , nie popełniałem błędów . Nim cokolwiek zrobisz najpierw 2 razy pomyśl , poprawić potem nie jest łatwo , Izolacja na to nie można oszczędzić , i mowa, nie będę jeździł w zimie , albo tylko po kempingach i to mi nie potrzebne . Auto ma być na cały rok , bo za 5 lat zmienią się priorytety i co budowa nowego .Powodzenia .
Twój sprzęt: Peugot boxer blaszak
Nazwa załogi: Adam i Stasia Pomógł: 5 razy Dołączył: 06 Sty 2017 Piwa: 175/136 Skąd: LUBUSKIE- FSD
Wysłany: 2026-03-04, 21:24
200 Ah to tak na styk , za te pieniądze złożył bym sam ,wyjdzie przy dzisiejszych cenach tak ponad 300 Ah , Jak się bierzesz za budowę to pewnie 10 kabelków potrafisz podłączyć . Osobiście miałem 200 Ah , latem jak dużo słońca było ok. wiosna jesień ,. tak na styk . Miałem 320 Ah poskładane osobiście , inna bajka , było fajnie , ale nie zimą , co 2/3 dni trzeba było się ruszyć że by doładować . Dziś mam poskładany 640 Ah , i teraz to jest komfort .Zimą tydzień bez ruszania się z miejsca Po zatem składak ma taki plus . Jak się coś zepsuje naprawa to kilka złociszy . Oryginał po gwarancji zapomnij o naprawie .Jak poskładać , tu na forum jest wszystko na ten temat .
Ok czyli moze taki większy juz by załatwił sprawę
AKUMULATOR LiFePO4 BMS 400Ah 12V 200A
Następna kwestia jaki regulator ładownia jakiej mocy
I jakie panele dobrać żeby to działało
W kwestii podłączania kabelków nie bedzie problemu
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum