Twój sprzęt: Hobby Siesta A 55 GS/Ford Transit
Nazwa załogi: Danuśka i Zbyszko
Dołączył: 18 Gru 2008 Postawił 11 piw(a) Skąd: Wejherowo,Gdynia,HB
Wysłany: 2024-06-12, 10:55 Woda czysta.Stuki przy otwarciu kranu.
Mam problem z pobieraniem czystej wody.Przy otwartym kranie woda leci rytmicznie w takt tych stukow ,tak jakby sie powietrze przepychalo.Jak ktos moglby w tej materii pomoc to dziekuje z gory.
Twój sprzęt: CI Mizar Garage , Ducato 2.8JTD Pomógł: 10 razy Dołączył: 13 Kwi 2012 Piwa: 93/119 Skąd: Kraków
Wysłany: 2024-06-12, 11:43
..leci rytmicznie w rytm działania pompki, a nie powinno przy prawidłowym działaniu zbiornika wyrównawczego/ciśnieniowego. Czyli, zbiornik padł (membrana) ,albo trzeba go dopompować bo "nie robi" poduszki. Taki może być powód
zbiornik-wyrownawczy-fiamma-a20.jpg
Plik ściągnięto 701 raz(y) 63 KB
_________________ Podróż tysiąca mil zaczyna się od jednego kroku.
'Lao Tzu'
Twój sprzęt: Nobel Art alkowa na Ducato z 2008r. Pomógł: 10 razy Dołączył: 22 Mar 2007 Piwa: 85/8 Skąd: Szczecin
Wysłany: 2024-06-12, 18:26
Też miałem kiedyś taki objaw w poprzednim kamperze. Przyczyną było złe działanie wyłącznika ciśnieniowego. Pomimo otwarcia kranu wyłącznik na przemian włączał i wyłączał pompę. Działo się tak zwłaszcza przy wyższym napięciu w instalacji (podłączony słupek lub mocno naładowany akumulator). U mnie w ogóle nie ma akumulatora ciśnienia i tego problemu nie ma. Może z jakiegoś powodu pompa podaje zbyt wysokie ciśnienie i mimo otwartego kranu wyłącznik cyklicznie odcina pompę.
Twój sprzęt: Hobby Siesta A 55 GS/Ford Transit
Nazwa załogi: Danuśka i Zbyszko
Dołączył: 18 Gru 2008 Postawił 11 piw(a) Skąd: Wejherowo,Gdynia,HB
Wysłany: 2024-06-13, 10:35
Wczoraj po poradzie od majstra z obcego warsztatu otwarlem wszystkie krany i co sie okazalo stuki dalej.Jego opinia to moze byc jeden z wezow doplywowych ze jest zagiety.Na to wszystko jeszcze doszlo: wyciek wody na zewnatrz na odcinku ze zbiornika do pompy i w kabinie od strony umywalki nie mozna tego 100%zlokalizowac.
Jestem bezradny w tej sytuacji,podejrzewam nieszczelnosc wyplywu wody ze zbiornika.Camper jest na gwarancji ale jestem wielce nie zadowolony z kwalifikacji fachowcow.
W piatek 21 .06 mam termin z innymi usterkami to ich powidowie o sytuacji ,ktora to sie juz poraz drugi pokazuje.Po pierwszej poprawce podobno zalozyli jakas petle azeby zredukowac cisnienie. Pompa moja niema srubki nastawczej do zredukowania cisnienia.
Dzieki za dotychczasowe porady.
Mi to wygląda na problem ze zbiorniczkiem wyrównawczym, może pękł i nie trzyma poduszki powietrznej i do tego puszcza wodę. Jeżeli to zbiornik taki jak ten niebieski ze zdjęcia powyżej, to może padł zaworek od nabijania powietrza.
Nazwa załogi: wlodo Pomógł: 12 razy Dołączył: 20 Sie 2014 Piwa: 67/68 Skąd: Witaszyce
Wysłany: 2024-06-13, 14:43
Na otwartym kranie obsłuchaj skąd dochodzi stukanie. Jak w przybliżeniu zlokalizujesz, weź kawałek pręta/rurkę itp. przyłóż/przyciśnij jeden koniec do ucha (między pręt a ucho palec) a drugim końcem dotykaj do miejsca stuków, łatwiejsza lokalizacja.
Możesz mieć tak, że wąż z wodą jest luźny w okolicy jakiejś ścianki i kiedy pompka się włącza i podaje ciśnienie ten wąż się prostuje i uderza w przegrodę. Zwróć uwagę czy stuk jest powiązany z załączeniem się pompki.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum