Granica Rumuńsko-Bułgarska most Calafat - Vidin. |
Autor |
Wiadomość |
Kazik II
weteran
Twój sprzęt: Nobel Art alkowa na Ducato z 2008r.
Pomógł: 10 razy Dołączył: 22 Mar 2007 Piwa: 85/8 Skąd: Szczecin
|
Wysłany: 2024-07-01, 22:47 Granica Rumuńsko-Bułgarska most Calafat - Vidin.
|
|
|
Zbliża się kolejny mój wyjazd na Bałkany trasa Rumunia-Bułgaria-Macedonia-Albania. A potem się zobaczy co fantazja przyniesie. Na trasie przejście graniczne jak w tytule. Czytałem nie najlepsze wieści o tym przejściu z mostem nad Dunajem. A to że korki, a to że pogranicznicy szukają dziury w całym aby wyłudzić jakiś bakszysz itp. Czy ktoś z Szanownych Kolegów ma jakieś w miarę świeże doświadczenia z tym miejscem? Czy rzeczywiście jest tak nieprzyjemnie czy internauci przesadzają z tym straszeniem? Będę wdzięczny za opinie i rady |
|
|
|
 |
MILUŚ
Kombatant CT"Silesia"NIEPOPRAWNY KAMPERZYSTA

Twój sprzęt: Fiat Ducato Burstner T607 2,8JTD
Nazwa załogi: Milusie
Pomógł: 25 razy Dołączył: 02 Gru 2007 Piwa: 194/150 Skąd: Gliwice w przelocie
|
Wysłany: 2024-07-01, 23:47
|
|
|
Też czytałem różne historie co się tam wyprawia
Tyle tylko ,że wszystkie opinie były od......kierowców TIRów |
_________________ Norwegofil z wielbłąda tylnogarbnego
Remember to explore . I don't know the way ,but I'll be there soon !!!!
 |
|
|
|
|
 |
Koziołki
trochę już popisał

Twój sprzęt: Carthago Chic C-line I
Nazwa załogi: Koziołki
Dołączył: 22 Sty 2014 Otrzymał 2 piw(a) Skąd: okolice Radzymina
|
Wysłany: 2024-07-02, 08:54
|
|
|
Przejeżdżałem w zeszłym roku dwa razy bez żadnych problemów. Jedynie troszkę się korkowało, ale oczekiwanie to około 20 minut |
|
|
|
 |
Kazik II
weteran
|
Wysłany: 2024-07-02, 10:53
|
|
|
W związku z tym, że tam są długie kolejki TIR-ów i trzeba ich mijać lewym pasem to czy kierowcy zostawiają wystarczający dystans aby się "schować" kiedy coś jedzie z przeciwnej strony? |
|
|
|
 |
MILUŚ
Kombatant CT"Silesia"NIEPOPRAWNY KAMPERZYSTA

Twój sprzęt: Fiat Ducato Burstner T607 2,8JTD
Nazwa załogi: Milusie
Pomógł: 25 razy Dołączył: 02 Gru 2007 Piwa: 194/150 Skąd: Gliwice w przelocie
|
Wysłany: 2024-07-02, 11:57
|
|
|
O ile pamiętam ( 2013 ) droga do Vama Calafat jest dwupasmowa w każdą ze stron ; więc nie ma problemu |
_________________ Norwegofil z wielbłąda tylnogarbnego
Remember to explore . I don't know the way ,but I'll be there soon !!!!
 |
|
|
|
 |
Kazik II
weteran
|
Wysłany: 2024-07-02, 18:15
|
|
|
OK, dzięki, no to w drogę. Tak przy okazji: po drodze mam Sofię, choć to podobno niezbyt interesujące miasto..ale jak już to można zajechać. Znalazłem na Park4night taki parking blisko centrum:
https://park4night.com/en/place/505075. Opinie są podzielone co do tego miejsca - może ktoś tam zaglądał? |
|
|
|
 |
Bim
Kombatant Jacek

Twój sprzęt: Peugeot Adriatik 2,5D 1991 rok
Pomógł: 12 razy Dołączył: 21 Lip 2007 Piwa: 134/101 Skąd: Sandomierz
|
Wysłany: 2024-07-03, 17:08
|
|
|
Kazik Twoim zmartwieniem nie będzie przeprawa przez most ,ale trasa do niej.
Ja mam kampera żółwia i droga jest dla mnie męcząca tiry na ogonie , laweciarze na trzeciego przy krętej drodze . jak sie trafi zawalidroga to totalny sajgon wszyscy próbuja i sporo wypadków .
Ogólnie trasa o bardzo dużym nasileniu ruchu z roku na rok coraz gorzej jak planowałem Halkidiki to trzeba było sie przemóc, ale jak dalej na na Saloniki i niżej to proponuje odbicie na zaporze na Serbie i od Niszu w dół na Macedonie . |
|
|
|
 |
Bim
Kombatant Jacek

|
Wysłany: 2024-07-03, 17:12
|
|
|
Kazik II napisał/a: | W związku z tym, że tam są długie kolejki TIR-ów i trzeba ich mijać lewym pasem to czy kierowcy zostawiają wystarczający dystans aby się "schować" kiedy coś jedzie z przeciwnej strony? |
Czasami trzeba złożyć lusterko co życzliwsi tirowcy składają sami jak jadę alkową ale ogólnie to folklor tej drogi |
|
|
|
 |
Kazik II
weteran
|
Wysłany: 2024-07-03, 18:08
|
|
|
Będę jechać drogą DN 56 A od strony Drobeta Turnu Severin. Masz na myśli tę drogę? Faktycznie jest też opcja przez zaporę pod Drobeta T.S i dalej przez Serbię aż do Vidin. Ale wtedy mam po drodze dwa przejścia graniczne Serbia - UE i nie wiem w jakim stanie jest ta droga i ile czasu stracę na tych przejściach granicznych z Serbią. Bezpośrednio do Niszu i autostrady to bym musiał zmienić plany i ominąć Bułgarię. Będę wdzięczny za dalsze rady. Pozdrawiam |
|
|
|
|
 |
Bim
Kombatant Jacek

|
Wysłany: 2024-07-03, 19:29
|
|
|
Kazik II napisał/a: | Będę jechać drogą DN 56 A od strony Drobeta Turnu Severin. Masz na myśli tę drogę? Faktycznie jest też opcja przez zaporę pod Drobeta T.S i dalej przez Serbię aż do Vidin. Ale wtedy |
Jak to mawia mój dobry kolega
"My alkoholicy"
Mamy swoje priorytety
Wino czy rakija i obieramy trasę dalszej podróży przez Bałkany.
Jaką drogę byś nie wybrał to przed Drobetą masz kultowe termy z czasów dyktatatora gdzie Rumiuni okupuja to miejsce. dzikie żródła w Baile Herculane.
To specyficzny zabytek ale jak tam jade to zawsze korzystam żona nigdy ma awersje na kompiele w korycie betonowym
Co byś nie wybrał to będziesz zadowolony tylko kwestja nastawienia do wyjazdu oczywiście poza kempingami bo ta opcja nie ma takich wytycznych |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|