|
|
|
Opona Laufen X Fit VAN |
| Autor |
Wiadomość |
joko
Kombatant

Twój sprzęt: N & B Ismove i Mobilvetta ZEH4
Pomógł: 12 razy Dołączył: 17 Cze 2013 Piwa: 533/45 Skąd: Małopolska
|
Wysłany: 2024-08-17, 21:18 Opona Laufen X Fit VAN
|
|
|
Potrzebuję wymienić oponki w moim starym kamperku , a że jestem w nim w trakcie konwersji napędu na elektryczny , to jednym z ważnych parametrów są opory toczenia i poziom generowanego hałasu.
Jechałem nie dawno parę kilometrów Iveco Daily z kurierem , który przywiózł mi towar i zwróciłem uwagę na komfort i praktyczny brak szumów toczenia . Zapytałem go czy ma w tym aucie jakąś pneumatykę , ale odpowiedział że nie, że to kwestia opon.
Nie wiem jaki miał konkretny model tych gumek ale były to na pewno Laufen'y
Wrzuciłem to dzisiaj na wyszukiwarkę w Oponeo i znalazłem coś takiego jak Laufen X Fit VAN w rozmiarze 225/75R16, które są oponami klasy C z przeznaczeniem właśnie do dostawczych.
Z opinii klientów (o ile są prawdziwe: wynika, że opona jest wyjątkowo cicha (67dB) i ma bardzo niskie opory toczenia.
Wszystko fajnie mi pasuje ...... tylko cena podejrzanie niska jak na coś co jest (podobno) takie dobre
Macie może jakieś praktyczne doświadczenie z tymi oponkami w kamperze czy jakimś dostawczaku ?
W tej chwili mam założone Michelin Agilis Camping, zrobiłem na nich ok.90 tys km , są z 2017r . Bieżnik jeszcze jaki taki , ale z racji wieku są już strasznie twarde i jeździ się na nich wrednie, więc szrot pewny.
Mogę kupić takie same nowe, mogę zmienić na Continentala , ale jeśli te Laufeny są faktycznie takie dobre jak piszą, to nie ukrywam że kusi aby sprawdzić .
Wszelkie info i porady mile widziane
Tu link do konkretnego modelu : https://www.oponeo.pl/dan...1-120-r-c#label |
|
|
|
 |
Adampio
zaawansowany

Twój sprzęt: L300 Dethleffs Globetrotter '84+MulitvanT4
|
Wysłany: 2024-08-21, 13:22
|
|
|
Ja mam na przodzie te oponki w rozmiarze 195/70R15 w T4 i rzeczywiście są ciche i tanie. Nosnosc maja duża, co się sprawdziło bo parę razy walnąłem prawym kołem w krawężnik i nadal żyją. Niby juz trzeci rok z nimi ale mało jeżdżę więc nie wiem jak się sprawują przy duzych przebiegach.
Suplement: na przodzie Laufeny są w lecie, a jak jest okazja jazdy po śniegu to przerzucam je na tył skąd na przod przekladam jezdżace tam w lecie zimowki (też chinczyki) |
| |
|
|
|
 |
Brat
Kombatant

Twój sprzęt: Merc310D/1995, Europa560
Pomógł: 3 razy Dołączył: 07 Cze 2011 Piwa: 190/908 Skąd: San Escobar
|
Wysłany: 2024-08-21, 14:47
|
|
|
| Ja właśnie założyłem świeżo kupione opony tej marki na Jeepa - https://www.oponeo.pl/dan...-mfs#467293326. Kurier przywiózł bezpośrednio do warsztatu. Mój wulkanizator, doświadczony fachowiec, twierdzi, że są to opony bdb jakości. Zobaczymy... w przyszłym roku będę zmieniał też w kamperze, mając już jakieś własne doświadczenia z tą marką. A cena bardzo rozsądna. |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|