|
|
Zimowy kamper dla pracującej pary |
Autor |
Wiadomość |
amozetakamozenie
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2024-11-15, 19:02 Zimowy kamper dla pracującej pary
|
|
|
Cześć,
w skrócie - wyjeżdżam w styczniu na kilka miesięcy i potrzebuję kampera skrojonego pod pracującą parę mieszkającą w nim na co dzień. Istotne, by kamper był wyposażony w niezbędne usprawnienia pomagające w przeżyciu zimy (jestem narciarzem, chętnie wykorzystam kampera na wypadach zimowych).
Budżet na nowy / prawie nowy pojazd to 300,000 zł. W przypadku pojazdu używanego nie chciałbym wydać więcej niż 200,000. Ot taki zamysł, aut nigdy nie kupuję nowych, ale to będzie jednak mój dom przez najbliższe kilka miesięcy, więc jestem skłonny sporo za ten przywilej dopłacić.
Z najistotniejszych rzeczy, a przynajmniej tak na ten moment mi się wydaję, chciałbym żeby kamper miał odpowiedniej wielkości łazienkę (stąd odpuszczam wszelkiej maści busy, VW Cali, Marco Polo, zabudowy kamperowe itd), a raczej swą ciekawość kieruję w stronę zabudowy typu alkowa (również cenowo). Najbardziej sensowne jako mobilne domy wydają się być kampery typu integra, ale to już inny budżet. Nie znam też tematu utraty wartości pojazdów RV, jestem skłonny dołożyć jeśli np. bardzo prawdopodobnej jest, że po 5 latach nominalnie stracę znacznie mniej na innym kamperze.
Znalazłem tego kampera - https://www.otomoto.pl/do...y-ID6GfqlW.html - generalnie podoba mi się i wizualnie, i pod względem układu + ma ciepłą wodę, ale martwi mnie nieco brak AWD i manualna skrzynia biegów (chociaż bez AWD to akurat może zaleta). Mało jeździłem kamperami, głównie starym Ducato ojca, ale tam nie dość że manual, to brak wspomagania i 2.5 wolnossący diesel :D generalnie nie mam większych wymagań technicznych, głównym kierowcą tego kampera będzie moja partnerka, która w co się ją nie posadzi, to będzie zadowolona (+ raczej będziemy bić rekordy ecodrivingu - w 500 konnym suvie też należymy do tej wolniejszej, autostradowej braci :D).
Czy robię duży błąd ograniczając budżet używek? Zależy mi na totalnym spokoju, nie mam też zbyt wiele czasu, by szykować auto do jazdy, a sam nawet nie przykręcę tam jednej śrubki - nie poświęcę skąpych resztek wolnego czasu na to, choć w innych okolicznościach pewnie w tym momencie projektowałbym zabudowę, którą następnie bym wykonał. Wobec tego, każda z modyfikacji wiązać się będzie z dodatkowymi kosztami i ograniczona będzie dostępnością zajmujących się takimi rzeczami firm (a raczej nie spodziewam się, że którykolwiek z nich ma zimą czas dla kogoś z zewnątrz).
Mam mały problem ze sformułowaniem pytań wieńczących otwarcie tego wątku, a także ze sprecyzowaniem jakiej odpowiedzi od Was oczekuję - wybaczcie, sam wiem tyle, że 1 stycznia pakuję się w kampera z łazienką i wygodnym miejscem do pracy, na którego wydam maksymalnie 300 000 zł. Jesteście w stanie nawet takiemu ignorantowi cokolwiek doradzić?Przejrzałem sporo wątków, najprostszym wyborem wydaje się Grand California, ale on średnio radzi sobie z wymogiem ceny i średnio lubię VW :D |
|
|
|
 |
przemo.d
zaawansowany
Twój sprzęt: FORD 2.0 CI
Nazwa załogi: Przemo.D
Pomógł: 1 raz Dołączył: 18 Gru 2011 Piwa: 27/128 Skąd: Piaseczno
|
Wysłany: 2024-11-15, 19:37
|
|
|
Ładny, mały co prawda ale jak pasuje wielkość to spoko. Wynegocjuj kółka zimowe i w drogę. Automat dużo wygodniejszy był by co prawda. |
|
|
|
 |
orkaaa
weteran

Twój sprzęt: Chausson 627 GA
Pomógł: 10 razy Dołączył: 04 Cze 2017 Piwa: 64/2 Skąd: kielce
|
Wysłany: 2024-11-15, 19:55
|
|
|
Dużo jeżdżę także zimą i na narty. Moje przemyślenia dla zimowej jazdy i tym bardziej dla domu tylko duży kamper jak ten z ogłoszenia. Równie ważna sprawa ogrzewania. Ja mam trume diesel dlatego nie ma problemu z grzaniem. Zimą przy gazie butla starczy na 3 dni. Jeśli nie ma ogrzewanego schowka na butle - to niezbędny tylko czysty propan który nie łatwo zdobyć w terenie.
Reszta nie ma większego znaczenia bo nie ma kamperów na zimę. To zwykły chwyt marketingowy sprowadzający się do zimowej zasłony na przód i podgrzewanego zbiornika szarej. W praktyce używam soli bo tylko ona daje pewność że szara nie zamarznie.
Reszta zimowego kampera to własne wynalazki ocieplona filcem lub wykładziną podłogą, odcięta kotarą szoferka , wkłady termiczne w okna. Przy nartach bardzo ważny jest ogrzewany duży bagaznik gdzie można wysuszyć buty czy kurtki.
To czy samochód będzie automat, fiat , ford czy coś innego nie ma aż takiego znaczenia i nie ma żadnego wpływu na jakość mieszkania. Gdy kupujesz nowy samochód to możesz wybierać specyfikację auta. Przy używanym kamperze ustawiasz priorytety jaka zabudowa, jaki układ w środku, jakie łóżka, jaka łazienka, bagażnik i dopiero potem liczy się samochód . On jest ważny ale nie najważniejszy. Zanim cokolwiek kupisz obejrzyj parę kamperów i wówczas łatwiej będzie Ci zdiagnozować konkretne potrzeby.
Marki zabudowy, jakość wykonania to także bardzo szeroki temat. |
|
|
|
 |
mischka
Kombatant

Twój sprzęt: Knaus
Pomógł: 11 razy Dołączył: 27 Lut 2016 Piwa: 144/173 Skąd: Bawaria
|
Wysłany: 2024-11-15, 20:00
|
|
|
amozetakamozenie, Układ jak dla mnie lipa. Dla ludzi mieszkających na stałe w kamperze potrzebne (moim zdaniem) inne rozwiązanie. Stale łóżko ma swoje zalety, ale każdy lubi co innego |
_________________ W życiu piękne są tylko chwile... |
|
|
|
 |
Komplecik
Kombatant
Twój sprzęt: Adriianna
Nazwa załogi: Kompleciki :)
Pomógł: 5 razy Dołączył: 14 Cze 2011 Piwa: 297/636 Skąd: Kraków
|
|
|
|
 |
Komplecik
Kombatant
|
|
|
|
 |
Komplecik
Kombatant
|
Wysłany: 2024-11-15, 21:39 Re: Zimowy kamper dla pracującej pary
|
|
|
W rimorku to sople z nosa nic bardziej budżetowego nie ma
To już lepiej za te same piniomdze macluis a se kupcie |
_________________ komplet |
|
|
|
 |
przemo.d
zaawansowany
Twój sprzęt: FORD 2.0 CI
Nazwa załogi: Przemo.D
Pomógł: 1 raz Dołączył: 18 Gru 2011 Piwa: 27/128 Skąd: Piaseczno
|
Wysłany: 2024-11-15, 21:47
|
|
|
Komplecika propozycje ładniejsze |
|
|
|
 |
Komplecik
Kombatant
|
Wysłany: 2024-11-15, 21:56 Re: Zimowy kamper dla pracującej pary
|
|
|
amozetakamozenie napisał/a: | Cześć,
w skrócie - wyjeżdżam w styczniu...... Jesteście w stanie nawet takiemu ignorantowi cokolwiek doradzić?Przejrzałem sporo wątków, najprostszym wyborem wydaje się Grand California, ale on średnio radzi sobie z wymogiem ceny i średnio lubię VW :D |
Kalifornia to letni kamper on nawet w ścianach ma pozorowane ocieplenie, wydasz bardzo dużo na butle z gazem i będzie zimno no i ciasny jest jak to blaszak, na zimowe wieczory to na kilka dni można nim jechać, praca w takim ciasnym czarno to widzę,
Do mieszkania przez długi okres czasu w chłodnych warunkach znaczenie lepszym rozwiązaniem jest obszerny kamper dobrze izolowany dobrze ogrzewany
Wszelkiego rodzaju kampery budżetowe nie nadają się do zimowania w zimnie
Jak byś chciał w południowej Hiszpanii zimować ok można i w Kalifornii, lub rimorku
Tak że wypytaj o podwójną podłogę dobre ogrzewanie, duże aku lifepo4 bo czymś to grzanie trzeba napędzić porządną ładowarkę dcdc potrzebną do szybkiego odzyskania prądu w akumulatorze sporych solarach.
Zimą kampery to spieprzają na Kretę lub południe Hiszpanii, narty
to dobre na tydzień i hajda na południe do słoneczka
|
_________________ komplet |
|
|
|
|
 |
rakro1
weteran
Twój sprzęt: Dethleffs Trend I 7057
Pomógł: 16 razy Dołączył: 22 Sty 2012 Piwa: 264/189 Skąd: Dębica
|
Wysłany: 2024-11-15, 23:56
|
|
|
" Zależy mi na totalnym spokoju, nie mam też zbyt wiele czasu, by szykować auto do jazdy, a sam nawet nie przykręcę tam jednej śrubki - nie poświęcę skąpych resztek wolnego czasu na to, choć w innych okolicznościach pewnie w tym momencie projektowałbym zabudowę, którą następnie bym wykonał "
Zrezygnuj z tego pomysłu. Będziesz się stresował codziennymi problemami. Może to negatywnie wpłynąć na Twój związek. Nie warto. Kamper to nie tylko okresowe tankowanie paliwa.
Może pobyt kamperem na kampingu ułatwiłby pewne sprawy ale nie napisałeś nic takiego o sobie co dawałoby cień szansy, że się uda.
Opróżnianie kasety, zdobywanie wody i inne drobiazgi. Drobiazgi dla zaradnych. Dla bogatych ale niezaradnych drobiazgi urastają do przeszkód nie do przeskoczenia.
Nie piszę tego aby dokuczyć czy wywyższać się jakoś. Trzeba realnie oceniać swoje możliwości.
Ja dlatego nie śnię o zdobywaniu ośmiotysięczników czy spacerach na biegun.
Chociaż, z drugiej strony w marzeniach nie wolno mieć ograniczeń ...
Powodzenia |
|
|
|
 |
rigg
stary wyga

Twój sprzęt: Benimar Tessoro 468 NK
Pomógł: 3 razy Dołączył: 25 Lis 2014 Piwa: 26/14 Skąd: Kaszubowo
|
Wysłany: 2024-11-16, 03:28
|
|
|
Polecam układ zabudowy Face to Face.
Przede wszystkim układ face to face wygodny do pracy zdalnej i więcej miejsca w salonie. Z tyłu sypialna, nie musicie z łóżkiem kombinować. Prysznic osobno, duży ogrzewany garaż itp. Ogrzewanie na ropę więc po gaz nie musisz latać (niektórym przeszkadza hałas pompki od pieca na ropę). Mam taki układ w Tessoro 468 z tym , że ogrzewanie mam gazowe gdzie schowek na butle jest wysoko i temperatura w jego wnętrzu jest jak w kamperze, dlatego mam butle do samodzielnego napełniania LPG z gniazdem na zewnątrz. Nie wiem jak w Chausson, ale w moim Benimarze oprócz nadmuchu ciepłego powietrza na zaizolowany zbiornik na szarą wodę są jeszcze maty grzewcze, także mróz mi nie groźny. Silnik 170 km z automatem fajnie się zgrywa i dobrze jeździ. (zaraz fani Fiata z wtryskami wyskoczą, ale tym się nie przejmuj ) Generalnie szukaj układu face to face i osobnego spania. A pamiętaj, że kampery zimowe oprócz izolowanych zbiorników na szarą mają też w większości mocniejsze piece, bynajmniej gazowe. W letnich jest 4kw w zimowych 6kw. Jeszcze takie info: Nowe piece gazowe mają wbudowane grzałki elektryczne, także jak jest dobrze nagrzany gazem to potem wystarczy przejść na prąd który temperaturę podtrzyma. Oczywiście to zadziała,jak będziesz podłączony do 220v Układ Face to Face |
|
|
|
|
 |
amozetakamozenie
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2024-11-16, 11:00
|
|
|
Wow, nie spodziewałem się tylu odpowiedzi! Dawno już nie korzystałem z for internetowych; sądziłem, że zobaczę tu dzisiaj maksymalnie jedną odpowiedź. Dziękuję!
Komplecik napisał/a: |
W rimorku to sople z nosa
|
No i świetnie, że tu napisałem swoje głupoty :D Wiem, że to najtańszy kamper, ale nie sądziłem, że jest zły - firmę kojarzę z europejskich autostrad :p
mischka napisał/a: |
Układ jak dla mnie lipa. Dla ludzi mieszkających na stałe w kamperze potrzebne (moim zdaniem) inne rozwiązanie
|
Przemyśleliśmy co napisałaś, przejrzeliśmy propozycje przesłane przez Komplecika i faktycznie - układ ze stałym łóżkiem ma najwięcej sensu. Dzięki
Najbardziej przypadła mi do gustu ta propozycja, ale ta cena za używanego kampera trochę mnie chyba przerasta... Tym bardziej, że nie widzę tu informacji o podgrzewanych zbiornikach, podwójnej podłodze itd. Będę rozglądać się za czymś na tę modłę.
Reszta propozycji też super, szukam w okolicy podobnych i będę ruszał na oględziny Jeszcze raz - wielkie dzięki!
rigg napisał/a: |
Generalnie szukaj układu face to face i osobnego spania.
|
O tak! Ten układ ujął mnie najbardziej w tym autostarze linkowanym powyżej. Bardzo wartościowe rady, dziękuję!
rakro1 napisał/a: |
Może pobyt kamperem na kampingu ułatwiłby pewne sprawy ale nie napisałeś nic takiego o sobie co dawałoby cień szansy, że się uda. |
Cóż za absurdalny odpowiedź, przestań proszę wyciągać wnioski na podstawie jednej wiadomości, zresztą jakoś pokracznie zinterpretowanej. Powtórzę i wytłumaczę - do wyjazdu zostało 1,5 miesiąca; podchodzę realnie do tematu, a na głowie mam jeszcze firmę, w której używam szarych komórek nie tylko do zarządzania, ale i całkiem skomplikowanej inżynierii. Zakup starego kampera, choć ma swój urok, zwiększa ryzyko niepowodzeń. Użyłem hiperboli, to taki środek stylistyczny, pisząc o śrubce. Nieodpowiedzialnym byłoby determinować sukces wyjazdu tym, czy zdążę coś zrobić, czy nie. Podróżuję od dziecka, zwykle w zdecydowanie w trudniejszych warunkach niż jazda wygodnym kamperem, być może podzielę się kiedyś opowieściami, ale aby uspokoić Twoją troskliwą naturę już teraz zdradzę, że ostatnia moja "wycieczka" to piesze Camino Francés, a tato to tym ducato jeździ na Sybir, a nie do Chorwacji. Myślę, że dam radę.
P.S. Daj mi przepis jak zostać bogatym będąc niezaradnym |
Ostatnio zmieniony przez amozetakamozenie 2024-11-16, 12:36, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
rigg
stary wyga

Twój sprzęt: Benimar Tessoro 468 NK
Pomógł: 3 razy Dołączył: 25 Lis 2014 Piwa: 26/14 Skąd: Kaszubowo
|
Wysłany: 2024-11-16, 12:33
|
|
|
rigg napisał/a: Cytat: | Może pobyt kamperem na kampingu ułatwiłby pewne sprawy ale nie napisałeś nic takiego o sobie co dawałoby cień szansy, że się uda. |
Ale to nie ja napisałem |
|
|
|
|
 |
amozetakamozenie
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2024-11-16, 12:37
|
|
|
rigg napisał/a: | rigg napisał/a: Cytat: | Może pobyt kamperem na kampingu ułatwiłby pewne sprawy ale nie napisałeś nic takiego o sobie co dawałoby cień szansy, że się uda. |
Ale to nie ja napisałem |
Wybacz, pomyłka przy cytowaniu - już poprawiłem.
Niepotrzebnie odpisywałem - to czy mi się uda, czy nie, już niech pozostanie mojej ocenie, a jeszcze oczerniłem pomocnego użytkownika :P |
|
|
|
|
 |
Andrzej 73
Kombatant lawendowy

Twój sprzęt: LAIKA KREOS 4009 - 50 EDITION
Nazwa załogi: SŁONECZKA Renata i Andrzej + Patii i Matii
Pomógł: 35 razy Dołączył: 22 Maj 2009 Piwa: 331/84 Skąd: Częstochowa
|
Wysłany: 2024-11-16, 12:48
|
|
|
amozetakamozenie,
Osobiście nie polegałbym na wyborze układu kampera na podstawie opinii osób trzecich , a skupiłbym się na potrzebach własnych. W tym celu wybrałbym się na targi pod koniec listopada w Lipsku 20.11.2024 - 24.11.2024 . Tam osobiście "dotkniecie" różnych rozwiązań układów zabudowy i nie tylko.
Targi mają to do siebie , że macie wiele marek w jednym miejscu , do wyboru i koloru. |
_________________ Polub nas na facebooku https://www.facebook.com/MebleRenee |
|
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|