Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
poduszki pneumatyczne - rodzaje,wady i zalety
Autor Wiadomość
lechd 
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: Dethleffs Trend90 7057 EB
Piwa: 33/3
Wysłany: 2024-09-25, 21:28   poduszki pneumatyczne - rodzaje,wady i zalety

Mam pytanie do kolegów, którzy zamontowali poduszki w zawieszeniu, chodzi o poprawę stateczności kampera przy wietrze i wyprzedzaniu ciężarówek. Czy efekty są naprawdę widoczne i poprawia się bezpieczeństwo. To dołożenie dodatkowych 15 kg i chcę wiedzieć czy warto.
Postaw piwo autorowi tego posta

przemo.d 
zaawansowany

Twój sprzęt: FORD 2.0 CI
Nazwa załogi: Przemo.D
Piwa: 27/127
Wysłany: 2024-09-25, 21:42   

Nic się nie poprawi. Jak jest dobrze przed to będzie tak samo dobrze z poduszkami :spoko , poszerzona oś , samo zawieszenie, rodzaj zabudowy ma najwiekszy wpływ na rzeczy o które pytasz. Jak kiepsko się prowadzi teraz to po montażu poduszek będzie tak samo kiepsko :haha:
Jedyne co się zmienia to resory mniej cierpią i tył się podniesie w sposób zdecydowanie widoczny. Ja mam MTT z kompresorem, dwuobwodowy i bardzo sobie chwalę :lol: a posiadając platformę na skuter nie wyobrażam sobie braku poduszek i kompresora..

ZEUS 
Kombatant

Twój sprzęt: Roller Team Zefiro 285 TL, 121 kW 2025 r.
Piwa: 65/69
Wysłany: 2024-09-25, 21:57   

Ja mam również poduszki zamontowane w MTT w Gliwicach (system z kompresorem) i po montażu nie zauważyłem ŻADNEJ pozytywnej różnicy i uważam wydane wówczas (marzec 2020 r.) 2250 PLN za wydatek nietrafiony☹️
- campervan Peugeot Boxer - 2011 r.
- Chausson Flash 02 - 2011 r.
- CI Elliot 84 XT - 2017 r.
- Weinsberg 600MG - 2019 r.
- Roller Team Zefiro 285 TL - 2025 r.

joko 
Kombatant

Twój sprzęt: N & B Ismove i Mobilvetta ZEH4
Piwa: 519/31
Wysłany: 2024-09-25, 23:28   

Nie zgadzam się. Po nabiciu (solidnym) poduszek efekt (pozytywny) zarówno przy bocznym wietrze , pokonywaniu ciasnych łuków drogi, czy "zasysaniu" podczas wyprzedzania tirów , jest wyraźnie wyczuwalny. Jeśli ktoś tego nie czuje, to albo ma jakieś kulawe, albo słabo nabite poduchy.
Problem jest inny. Chodzi o to , że poduchy dołożone do normalnego zawieszenia działają tylko w jednym kierunku , czyli utwardzają zawieszenie a nie poprawiają komfortu.
Ideałem by było aby miały szerszy zakres działania i były montowane w powiązaniu z wymianą resorowania na miększe . W ten sposób można by dodatkowo "zmiękczyć" zawieszenie przy np. jeździe z mniejszymi prędkościami po nierównych drogach.

Poduchy mają również praktyczne zastosowanie przy usztywnianiu kampera do postoju, oraz w pewnym zakresie również do poziomowaniu (w układzie z osobno pompowanymi poduchami).
Ja od momentu kiedy założyłem poduchy w pierwszym kamperze nie mam i nie używam żadnych podpór , a najazdy jedynie w skrajnych przypadkach , kiedy z przodu do tyłu trzeba wchodzić na czworaka :haha:

przemo.d 
zaawansowany

Wysłany: 2024-09-26, 00:41   

Te poduszki przy przednim napędzie dokładane są pod resor w miejsce odbojnika pióra po środku. Czyli jak nabijesz z 6 bar to tak jakbyś podłożył tam sobie drewniamy klocek :lol: taki będzie komfort.
Do normalnej jazdy 2.2-2,5 bara jest słuszne. Buda nie cierpi i comfort nie spada.
To w off road nie specjalnie się sprawdza bo wiadomo, że działa odwrotnie niż by się chciało :spoko
Czyli jak chcesz się podnieść to robi się twardo.
Ja poprzednio w Renówce/rok chyba 2007/ bo ma to znaczenie / miałem ALKO + pneumatykę Godl Schmitta i to takie miechy zwijane jak w naczepach ciężarowych byly a nie te bałwanki. Zdawało mi się, że mam super zawias. Ale po zakupie Forda dużo młodszego doznałem szoku. Okazało się , że przez 16 lat wiele w motoryzacji się zmieniło :haha: I to prowadzi się nie jak kamper a jak moje Vito... I nie miał po zakupie pneumatyki tylko jakieś plastikowe resory na tyle :lol: Tu prędkości autostradowe 120 to norma, żadnego bujania nie ma jedzie jak dostawczak i najważniejsze: są prawdziwe hamulce . Bo we wszystkich wcześniejszych byly tylko zwalniacze.
Jednym słowem producenci nauczyli się robić zawieszenie podwozi do ciężkich kamperków. Inaczej budowało się kamperki 16-18 lat temu a inaczej dzisiaj .

Robert-4 
stary wyga

Twój sprzęt: Burstner TravelVan T690
Piwa: 24/37
Wysłany: 2024-09-26, 01:34   

Miałem w dwóch 2009 (alkowa) i 2019 (integra). Uważam, że warto

orkaaa 
weteran

Twój sprzęt: Chausson 627 GA
Piwa: 64/2
Wysłany: 2024-09-26, 07:04   

Jeździłem rok bez i pierwsza decyzja to było założenie poduszek. I to była bardzo dobra decyzja. Wcześniej każdego TIRa czułem na kierownicy o powiewach normalnego wiatru nawet nie piszę. Teraz po usztywnieniu nie ma problemów z tirami i dużo lepiej się prowadzi / wiatr/. Dla mnie warto, chociaż jak pisze Joko - cały tył jest usztywniony i czuć każdą dziurę. Poduszki pomagają także wypoziomować / podciągnąć / tył gdy bardzo nierówno. U mnie ciśnienie około 3,5.

Komplecik 
Kombatant

Twój sprzęt: Adriianna
Nazwa załogi: Kompleciki :)
Piwa: 285/628
Wysłany: 2024-09-26, 07:30   

Ja mam dobre doświadczenia z poduchami, jeśli rozsądnie się je napompuje w stosunku do zadanego ciężaru na tylnej osi to jest mniej napier.... po zabudowie, te pierwsze uderzenia zawieszenia przejmuje poduszka, potem rozchodzi się to po resorze i mocowaniach resora, jest stabilnie podczas wyprzedzania, jeśli ktoś mówi że to nic nie daje to źle pompuje poprostu, a tak jak ma Przemku z rampą na skuter to wogóle bez chyba się nie da jeździć to dźwignia pierunska, chłopy nie no, promy, poziomowanie, bujanie, odciążenie przeładowanych resorow. :ok

Cyryl 
Kombatant

Twój sprzęt: Fiat Ducato Rimor
Piwa: 320/18
Wysłany: 2024-09-26, 09:48   

Najwięcej poduszki odczują meble, ale one nie powiedzą.

Natomiast przy wyprzedzaniu tirów podczas bocznego wiatru boczne szarpnięcie jest odczuwalne nawet gdy prowadzisz autobus.
Poduszki może zmniejszą ową odczuwalność w jakimś niewielkim procencie, ale nie zlikwidują, zawsze trzeba się pilnować.

Największa korzyść z poduszek jest w tym, że nie musisz dawać resorów do regeneracj (młotkowania).
Poprzedniego kampera bez poduszek miałem 11 lat i w tym czasie dwa razy regenerowałem resory, z wymianą paru piór.

majsterus 
zaawansowany

Twój sprzęt: T5, Hymer S700
Otrzymał 14 piw(a)
Wysłany: 2024-09-26, 10:10   

Usztywniają i podnoszą zawieszenie. W aucie które ma klika lat, pióra ulegają odkształceniu i poduszkami zniwelujesz to, dodatkowo jak nawalisz do kufra to też poduszkami podniesiesz.
Założył bym drugi raz, ale nie polskie prowizorki tylko goldschmitt.

Gewehr 
weteran

Piwa: 223/114
Wysłany: 2024-09-26, 12:35   

Poduszki bardzo zmniejszają "myszkowanie" auta, które jedzie za TIRem. Również zmiejsza podatność na boczny wiatr.
Jedyną wadą jest waga :spoko

lechd 
doświadczony pisarz

Wysłany: 2024-09-26, 13:54   

No tak, ile użytkowników tyle opinii, kamper jest nowy więc resory jeszcze nie zmęczone, ale wygląda, że jeżeli się używa z głową to trochę pomagają - na wybojach na niższe ciśnienie wspomogą resory, na autostradzie przy wietrze wyższe ciśnienie i troszkę ograniczą kiwanie. Niestety cudu się nie można spodziewać ale chyba się zdecyduję na montaż. Dziękuję za opinie.

lechd 
doświadczony pisarz

Wysłany: 2024-09-26, 14:11   

PS, czy możecie polecić jakąś firmę która to robi solidnie ? (Warszawa, Białystok)

Gewehr 
weteran

Piwa: 223/114
Wysłany: 2024-09-26, 14:13   

Nie słuchaj nikogo, tylko się przejedz jakimś z poduszkami. Na 99% ktoś w Twojej okolicy ma i dał by się przejechać. Przejedź się najpierw bez powietrza, a później z powietrzem. Sam zdecydujesz.

przemo.d 
zaawansowany

Wysłany: 2024-09-26, 16:02   

Teraz to dyskusja przeszła na: czy założyć?
Ja to poduszki w ukladzie dwuobwodowym z kompresorem traktuje na równi z potrzebą mania solara :) bez tego nie da się poruszać po krzakach ponad 7 metrowym kamperkiem z metrową platformą z tyłu :spoko
Bo szczerze jak miał bym wybrać panel czy poduszki to poduszki są bardziej niezbędne :haha:
Jakiś większy dół, mostek, wjazd na prom... bez tego tylko siwych włosów przybywa.
Ale jak się spodziewasz spektakularnej poprawy prowadzenia gdy teraz jest kiepsko to się rozczarujesz :spoko

Odpowiedz do tematu