|
|
|
Bagażniki, platform, wyciągarki ułatwiające załadunek |
| Autor |
Wiadomość |
Komplecik
Kombatant
Twój sprzęt: Adriianna
Nazwa załogi: Kompleciki :)
Pomógł: 5 razy Dołączył: 13 Cze 2011 Piwa: 366/725 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 2025-10-25, 07:33 Bagażniki, platform, wyciągarki ułatwiające załadunek
|
|
|
Podzielę się swoimi spostrzeżeniami instalacjami ułatwiających załadunek
Mam veloslide na rowery
Wcześniej ładowałem rowery ręcznie wnoszą je do bagażnika jest to spora gimnastyka, obecnie wyjeżdżam bagażnikiem poza garaż tam zapinam i wsuwam podobnie jak na tylnej ścianie zewnętrznej ciuchy lepiej bo nie tak wysoko
Proszę tu jest film i zdjęcia
https://youtu.be/F4JNuwuiQIc?si=8bppXMnooM8ftKyM
IMG-20251025-WA0001.jpg
|
 |
| Plik ściągnięto 2 raz(y) 283,81 KB |
IMG-20251025-WA0002.jpg
|
 |
| Plik ściągnięto 2 raz(y) 233,43 KB |
|
_________________ komplet |
|
|
|
 |
rakro1
weteran
Twój sprzęt: Dethleffs Trend I 7057
Pomógł: 17 razy Dołączył: 22 Sty 2012 Piwa: 267/200 Skąd: Dębica
|
Wysłany: 2025-10-25, 13:21
|
|
|
I Twoje rozwiązanie bardzo mi się podoba. Naprawdę.
Podobną sytuację miałem przed zakupem wkrętarki. Pracowałem dużo śrubokrętem i nie widziałem w tym problemu. Aż dostałem od żony porządną wkrętarkę Boscha, z udarem.
I od tego czasu jest to mój sprzęt podstawowy.
Może dojrzeję i do takiej platformy wjazdowej??? |
|
|
|
 |
Komplecik
Kombatant
|
Wysłany: 2025-10-25, 14:27
|
|
|
| rakro1 napisał/a: | I Twoje rozwiązanie bardzo mi się podoba. Naprawdę.
Podobną sytuację miałem przed zakupem wkrętarki. Pracowałem dużo śrubokrętem i nie widziałem w tym problemu. Aż dostałem od żony porządną wkrętarkę Boscha, z udarem.
I od tego czasu jest to mój sprzęt podstawowy.
Może dojrzeję i do takiej platformy wjazdowej??? |
To mi się podoba klarowne wyłudzanie zalet produktu
|
| |
|
|
|
 |
MILUŚ
Kombatant CT"Silesia"NIEPOPRAWNY KAMPERZYSTA

Twój sprzęt: Fiat Ducato Burstner T607 2,8JTD
Nazwa załogi: Milusie
Pomógł: 25 razy Dołączył: 02 Gru 2007 Piwa: 199/164 Skąd: Gliwice w przelocie
|
Wysłany: 2025-10-26, 00:20 Re: Bagażniki, platform, wyciągarki ułatwiające załadunek
|
|
|
| Komplecik napisał/a: | Podzielę się swoimi spostrzeżeniami instalacjami ułatwiających załadunek
|
W związku z planowanym przez nas zakupem e-bicykli Twoje rozwiązanie jest godne przemyślenia . A jak to wygląda z wagą tej konstrukcji . Przy zakupie dwóch rowerów elektrycznych już muszę brać pod uwagę ich wagę ~ 60 kg ( sakwy ; bagaże i kosz dla psa ) |
_________________ Norwegofil z wielbłąda tylnogarbnego
Remember to explore . I don't know the way ,but I'll be there soon !!!!
 |
|
|
|
 |
Komplecik
Kombatant
|
Wysłany: 2025-10-26, 07:45 Re: Bagażniki, platform, wyciągarki ułatwiające załadunek
|
|
|
| MILUŚ napisał/a: | | Komplecik napisał/a: | Podzielę się swoimi spostrzeżeniami instalacjami ułatwiających załadunek
|
W związku z planowanym przez nas zakupem e-bicykli Twoje rozwiązanie jest godne przemyślenia . A jak to wygląda z wagą tej konstrukcji . Przy zakupie dwóch rowerów elektrycznych już muszę brać pod uwagę ich wagę ~ 60 kg ( sakwy ; bagaże i kosz dla psa ) |
Używany veloslide można kupić za 2000zł
Tu masz film jak to działa
https://youtu.be/F4JNuwuiQIc?si=hgnO5oyaBPqyPT1c
Screenshot_20251026_074438.jpg
|
 |
| Plik ściągnięto 1 raz(y) 130,57 KB |
|
| |
|
|
|
 |
joko
Kombatant

Twój sprzęt: Rapido i96M
Pomógł: 13 razy Dołączył: 17 Cze 2013 Piwa: 537/45 Skąd: Małopolska
|
Wysłany: 2025-10-26, 08:55
|
|
|
Uuuu Panie, to u mnie odpada
Przy moich "rowerkach" to by się to zarwało przy pierwszym ładowaniu
Całe życie pod górkę . Normalnie bym se poszedł kupił i założył, a tu zaś trzeba coś rzeźbić samemu
Chcę wozić zamiennie albo dwa Fatbike'i , albo jeden skuter. Waga podobna , ale inny sposób mocowania. . Pasowało by , aby to był jeden system załadunku i mocowania , który sprawdzi się w obu przypadkach, bo przekładanie za każdym razem na coś innego będzie upierdliwe.
Kierunek tej wciągarki jest dobry , ale trzeba zrobić inny uchwyt na koła i trochę zmodyfikować sam najazd |
|
|
|
 |
MILUŚ

|
Wysłany: 2025-10-26, 13:02 Re: Bagażniki, platform, wyciągarki ułatwiające załadunek
|
|
|
Dzięki . Wagowo to nawet nieodczuwalne . Fajne rozwiązanie ale muszę przeliczyć czy wystarczy mi miejsca ponad rowerami przy ich wkładaniu do garażu . Ja mam przy drzwiach wysoki próg na jakieś 10 cm i prawdopodobnie po podniesieniu bagażnika o tą wartość nie wjadę rowerami do garażu
Ale może przy następnym kamperze .....kto wie |
 |
|
|
|
 |
Komplecik
Kombatant
|
Wysłany: 2025-10-26, 13:15 Re: Bagażniki, platform, wyciągarki ułatwiające załadunek
|
|
|
| MILUŚ napisał/a: |
Dzięki . Wagowo to nawet nieodczuwalne . Fajne rozwiązanie ale muszę przeliczyć czy wystarczy mi miejsca ponad rowerami przy ich wkładaniu do garażu . Ja mam przy drzwiach wysoki próg na jakieś 10 cm i prawdopodobnie po podniesieniu bagażnika o tą wartość nie wjadę rowerami do garażu
Ale może przy następnym kamperze .....kto wie |
A właśnie i tu cię mam nie uważnie oglądałem film koła mogą być praktycznie na ziemi.
Bo, paskiem mocujesz tylne koło z siedzeniem a przednie mija tylko próg i opada w rolki mocujące nawet pasków nie trzeba zapinać bo tak sztywno siedzi.
Dla niskich bagażników takich koło 105cm wysokość, to też jest jedyne rozsądne rozwiązanie odpinam przednie koło oska na drzewiec zaraz zdjęcia lub specjalne uchwyty i wsuwamy bez koła, tak robiłem w poprzedniej Adrii, tam było nisko i mój rower z kołem nie wchodził.
.
Screenshot_20251026_132213.jpg
|
 |
| Plik ściągnięto 2 raz(y) 247,66 KB |
Screenshot_20251026_132300.jpg
|
 |
| Plik ściągnięto 1 raz(y) 166,05 KB |
|
| |
|
|
|
 |
Komplecik
Kombatant
|
|
|
|
 |
MILUŚ

|
Wysłany: 2025-10-26, 13:37
|
|
|
A tu Cię też mam
Rozumiem co do mnie piszesz ale nie w tym tkwi problem . Bagażnik jest mocowany do podłogi garażu , tak ? Ty masz garaż bez progu przy drzwiach , tak ? Ja ma próg 10 cm
Wiec chcąc go zamontować by wyciągać rowery na slidzie będę musiał mocowanie w garażu podnieść o te 10 cm do góry , tak ? Więc może się okazać ,że miejsca mi braknie w świetle drzwi |
 |
|
|
|
 |
Komplecik
Kombatant
|
Wysłany: 2025-10-26, 14:42
|
|
|
| MILUŚ napisał/a: | A tu Cię też mam
Rozumiem co do mnie piszesz ale nie w tym tkwi problem . Bagażnik jest mocowany do podłogi garażu , tak ? Ty masz garaż bez progu przy drzwiach , tak ? Ja ma próg 10 cm
Wiec chcąc go zamontować by wyciągać rowery na slidzie będę musiał mocowanie w garażu podnieść o te 10 cm do góry , tak ? Więc może się okazać ,że miejsca mi braknie w świetle drzwi |
Większość garaży jest z progiem i Veloslide ma dosyć wysokie podstawki mogą mieć faktycznie 10cm ale to trzeba będzie sprawdzić |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|