Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Truma Combi słabo grzeje wodę 230v.
Autor Wiadomość
wolver 
początkujący forumowicz

Wysłany: 2025-01-07, 20:44   Truma Combi słabo grzeje wodę 230v.

Moja truma Combi po przerwie w użytkowaniu przestała prawidłowo grzać wodę przez 230v (Dokładnego modelu nie znam montowana w roller team Kronos 267tl). Po włączeniu grzania na 60 stopni i wyłączonym ogrzewaniu po całej nocy woda letnia i ciągle miga grzanie (Ustawienie na 2000w). Na gazie grzeje błyskawicznie. Ogrzewanie na 230v działa prawidłowo.
Jutro ją odkamienie ale nie wierze że to jest przyczyną
Czy cokolwiek innego niż grzałki wchodzi w grę? Brak błędów na panelu sterowania. Jutro sprawdzę pobór prądu czy wg pobiera prąd.
Postaw piwo autorowi tego posta

wolver 
początkujący forumowicz

Wysłany: 2025-01-08, 14:01   

Mam trume combi 6E.
Czy u was czerwony guzik od resetu 230v ma jakiś wyczuwalny skok lub klik? Bo u mnie mam wrażenie jak go naciskam, że on nie działa. Czy jeśli te zabezpieczenie jest aktywne to nie działa tylko grzanie wody czy ogrzewanie powietrzne z 230v też nie będzie działać? W instrukcji brak informacji.
Na płytce drukowanej w piecyku są trzy diody. Jedna zielona, pierwsza u mnie mrugała. Po resecie guzikiem obok nich świeci stałym światłem. Nie wiem czy to jakiś błąd czy zbieg okoliczności. Zaleje jutro po odkamienianiu zimną wodą i zobaczę czy po resetach i odkamienianiu jest zmiana (zalewałem ciepłą wodą żeby odkamienić. Wlałem na pusty układ 2 l octu 10 l wody i zostawiam na noc).

wolver 
początkujący forumowicz

Wysłany: 2025-01-09, 10:08   

Dla potomnych.
Prawdopodobnie przyczyną był aktywowane zabezpieczenie na 230v.
Wykonałem również reset trumy guzikiem przy diodach (musi być odłączone 230v żeby reset zadziałał).
Odkamieniłem instalacje 2l octu na ok 12-15 l gorącej wody zostawione na noc z włączonym grzaniem elektrycznym na hot.
Grzanie wody działa, lodowatą wodę z kranu nagrzała na prądzie w trybie hot w 44 minuty. Wg miernika cenowego którego nie kalibrowałem osiągam moc 1630w z deklarowanych 1800w.
W mojej sytuacji błędów żadnych nie było, ogrzewanie powietrzne działało na 230v cały czas.

Darson 
Kombatant

Twój sprzęt: MCLOUIS 252, MC4-32
Nazwa załogi: Załoga G.
Piwa: 198/108
Wysłany: 2025-01-10, 16:49   

To gratulacje, że się udało znaleźć przyczynę. :yay:
Mam tylko wątpliwości, co do tego octu. Czy nie jest zbyt agresywny?
Ja do odkamieniania czajnika używam kwasku cytrynowego. Nie śmierdzi jak ocet i nawet gdybym zapomnial wypłukać, to nie padnę :mrgreen:

Darson ®

wolver 
początkujący forumowicz

Wysłany: 2025-01-10, 18:15   

Ekspres do kawy też robię octem.
W łazience tak samo.
Przy tych proporcjach był mocno rozcieńczony.

Odpowiedz do tematu