Porady dla kupujących samochód, nie tylko kampera |
Autor |
Wiadomość |
rakro1
weteran
Twój sprzęt: Dethleffs Trend I 7057
Pomógł: 16 razy Dołączył: 22 Sty 2012 Piwa: 264/192 Skąd: Dębica
|
Wysłany: 2025-01-06, 11:27 Porady dla kupujących samochód, nie tylko kampera
|
|
|
Przypadkowo nadziałem się na zwiastun programu UWAGA, który będzie dzisiaj tj. 06.01.2025 w TVN o godzinie 19.35. Będzie też dostępny w Playerze. Program o oszustwach handlarzy samochodami.
Zwiastun był wstrząsający.
Jeśli dacie radę obejrzeć polecam. |
|
|
|
 |
joko
Kombatant

Twój sprzęt: N & B Ismove i Mobilvetta ZEH4
Pomógł: 12 razy Dołączył: 17 Cze 2013 Piwa: 524/43 Skąd: Małopolska
|
Wysłany: 2025-01-06, 14:16
|
|
|
Myślę , że niczego nowego się z tego reportażu nie dowiemy , czego nie wiedzieli byśmy wcześniej .
Będzie znowu robienie sensacji z faktów oczywistych, a wszystko pachnie mi robotą na zamówienie, w związku z drastycznym spadkiem sprzedaży samochodów w ogóle, nie tylko kamperów.
Od 1 stycznia producenci i sprzedawcy nowych pojazdów mają dodatkowy problem bo weszły w życie nowe jeszcze bardziej drastyczne normy emisji i dla zachowania odpowiedniej średniej będą musieli sprzedawać więcej zeroemisyjnych , a tych jak wiadomo przeciętny Kowalski czy inny Schmidt boi się bardziej od starego 3 razy kręconego sadzomiota
Możemy mieć za niedługo taką sytuację że przyjdziemy do salonu , pokażemy Panu sprzedawcy, że chcemy kupić to autko spalinowe które tutaj stoi , a on nam powie, "przepraszam , ale nie mogę na razie tego zrobić, bo nie sprzedałem jeszcze odpowiedniej ilości EV"
Druga opcja jest taka, że ceny spalinówek pójdą drastycznie w górę , aby producenci i sprzedawcy mieli na kary za przekroczenie emisji. Jak do góry pójdą nowe to oczywiste że używane również.
Ogólny przekaz z tego reportażu będzie więc zapewne taki:
"używane spalinówki to w większości umiejętnie podpicowany szrot, przestarzały i ze względu na skomplikowanie konstrukcji trudny i drogi w naprawie i utrzymaniu, a przez to bardzo podatny na kombinacje nieuczciwych handlarzy "
Wszystko to oczywiście prawda , lecz jeszcze nie powszechnie uznana ...... w związku z tym trzeba ją rozpowszechnić , choćby takimi metodami |
|
|
|
 |
Wyświetl szczegóły |
 |
rakro1
weteran
|
Wysłany: 2025-01-06, 14:43
|
|
|
Zobaczyłem fragment o firmach " czyszczących" dane powiązane z numerem VIN.
O wywożeniu samochodów do Niemiec na dwie godziny aby nabyły niemieckie papiery. I o innych nieciekawych metodach, o których nie miałem pojęcia.
Nie jest to reportaż dla wszystkowiedzących ale oglądając dyskusję o nim odniosłem wrażenie, że może być ciekawy. |
|
|
|
 |
rakro1
weteran
|
Wysłany: 2025-01-06, 19:49
|
|
|
Noo .. nic ciekawego. W zasadzie to reklama reportażu była ciekawsza niż sam reportaż.
Przepraszam wszystkich za czas stracony |
|
|
|
 |
joko
Kombatant

|
Wysłany: 2025-01-06, 20:10
|
|
|
Tak jak przypuszczałem nic odkrywczego nie podali
O tym , że auta są picowane pod tzw " pierwsze wrażenie" to wszyscy wiemy.
Zaskoczony natomiast jestem cyframi jakie padły, a mianowicie tym, że rzekomo 50-70% samochodów sprowadzonych z za zachodniej granicy ma wady i problemy z historią.
To jest bardzo optymistyczne i jeśli mówimy o samochodach sprowadzonych w celach zarobkowych i sprzedawanych przez handlarzy to raczej jest to bliższe 100%
Każdy kto się kiedykolwiek tematem interesował wie, że za zachodnią granicą samochody są droższe niż w Polsce (myślę o porównaniu samochodów w tym samym stanie technicznym).
Jeśli ktoś sprowadza samochód , aby na nim cokolwiek zarobić a nie dołożyć , to na logikę musi to być taki czy inny wałek, bo inaczej to się nie zepnie
Nie bez powodu samochody , które pochodzą z polskiego salonu , a zwłaszcza te które mają jednego właściciela (tego , który to autko tam kupił) osiągają najwyższe ceny i rozchodzą się szybko , zazwyczaj w bliskim otoczeniu |
|
|
|
 |
joko
Kombatant

|
Wysłany: 2025-01-06, 20:13
|
|
|
rakro1 napisał/a: |
Przepraszam wszystkich za czas stracony |
Nie przejmuj się i nie przepraszaj bo nie ma za co |
|
|
|
 |
rakro1
weteran
|
Wysłany: 2025-01-06, 20:42
|
|
|
Rano, tvn śniadaniowej był ten od reportażu i prowadzący fajne programy motoryzacyjne Grzegorz Duda. Bardzo fajnie z Dowborem rozmawiali i zareklamowali pięknie.
Dałem się nakręcić jak młody.
Jednak telewizja kłamie |
|
|
|
 |
Komplecik
Kombatant
Twój sprzęt: Adriianna
Nazwa załogi: Kompleciki :)
Pomógł: 5 razy Dołączył: 14 Cze 2011 Piwa: 339/675 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 2025-01-06, 22:46
|
|
|
Przecież to jest taki sam towar jak jabłka, leki, rowery i inne a sprzedawca chce to upchnąć, |
_________________ komplet |
|
|
|
|
 |
majsterus
zaawansowany

Twój sprzęt: T5, Hymer S700
|
Wysłany: 2025-01-07, 10:02
|
|
|
Szukałem hymera - jest nawet post - w Polsce był 2009r przebieg 60kkm - cena 160tys...zarejestrowany
Co się okazało- uderzony przodem, szyba zderzak i reszta szkód, co w przypadku integry skreśla taki pojazd u mnie z listy.
Co więcej pojazd był ok 100km od mojego miejsca zamieszkania...Sprzedający z podejściem obojętnym, cwaniakowatym.
To ile musiał kosztować w Niemczech skoro się to opłacało przywieźć - a to transport ciężarowy, wyremontować i sprzedać taniej niż pojazd starszy niesprowadzony?/
Kupiliśmy w Niemczech rok starszy też ta wersja za cenę samego pojazdu wyższą niż ten w Polsce już zarejestrowany
I też ma wady Skandal...przepłaciłem !!!
TVN?? kto to ogląda?? |
|
|
|
|
 |
MILUŚ
Kombatant CT"Silesia"NIEPOPRAWNY KAMPERZYSTA

Twój sprzęt: Fiat Ducato Burstner T607 2,8JTD
Nazwa załogi: Milusie
Pomógł: 25 razy Dołączył: 02 Gru 2007 Piwa: 198/163 Skąd: Gliwice w przelocie
|
Wysłany: 2025-01-07, 13:47
|
|
|
majsterus napisał/a: |
TVN?? kto to ogląda?? |
Ci którzy nie oglądają republiki i innych szczujni |
_________________ Norwegofil z wielbłąda tylnogarbnego
Remember to explore . I don't know the way ,but I'll be there soon !!!!
 |
|
|
|
 |
joko
Kombatant

|
Wysłany: 2025-01-07, 14:49
|
|
|
majsterus napisał/a: |
Kupiliśmy w Niemczech rok starszy też ta wersja za cenę samego pojazdu wyższą niż ten w Polsce już zarejestrowany
I też ma wady Skandal...przepłaciłem !!!
|
Ja ostatniego kampera też kupiłem w Niemczech (nowego) i jako używany też wrócił do nich .
Wziąłem za niego lepiej niż mógł bym marzyć w Polsce (zwłaszcza teraz) i nikt mi nie dzwonił , nie chodził , nie pukał nie stukał i nie zadawał głupich pytań.
Zadzwoniłem do dealera u którego go kupowałem i powiedziałem , że już się pobawiłem , a On mi w 3 dni znalazł chętnego.
Niemcy też kombinują , ale raczej w kierunku na wschód , a nie u siebie na miejscu.
Tej całej polskiej patologii w handlu używanymi autami winni nie są sami handlarze tylko ich klienci.
Jakby nie było chętnych na ten szrot, to nikt by tego do Polski nie ciągnał.
To jest tak jak z "cielecymi" parówkami zrobionymi z trocin i cielęcych odchodów . Najważniejsze że są po 8,99PLN/kg w lidlu na promocji ..... a potem gadanie jaki to syf ci producenci wypuszczają , że wątroba po tym puchnie |
|
|
|
 |
Wyświetl szczegóły |
 |
LukF
Kombatant

Twój sprzęt: CARTHAGO MALIBU I 440 QB
Pomógł: 11 razy Dołączył: 31 Sty 2017 Piwa: 545/430 Skąd: Rybnik
|
Wysłany: 2025-01-07, 22:43
|
|
|
MILUŚ napisał/a: | majsterus napisał/a: |
TVN?? kto to ogląda?? |
Ci którzy nie oglądają republiki i innych szczujni |
Otóż to |
|
|
|
 |
LukF
Kombatant

Twój sprzęt: CARTHAGO MALIBU I 440 QB
Pomógł: 11 razy Dołączył: 31 Sty 2017 Piwa: 545/430 Skąd: Rybnik
|
Wysłany: 2025-01-07, 22:44
|
|
|
joko,
Dobrze prawisz |
|
|
|
 |
Komplecik
Kombatant
|
Wysłany: 2025-01-07, 23:45
|
|
|
joko napisał/a: |
To jest tak jak z "cielecymi" parówkami zrobionymi z trocin i cielęcych odchodów . Najważniejsze że są po 8,99PLN/kg w lidlu na promocji ..... a potem gadanie jaki to syf ci producenci wypuszczają , że wątroba po tym puchnie |
Rozj..... mnie tym przykładem muszę koniecznie dać Ci piwo
Cielece parówki z końskich odchodów ilość mięsa 3% 8.99 kuźwa skąd ty to wiesz , tak jest sami się nabieramy łudząc się że coś co ma kosztować dużo kosztuje mało
Np. Kaczka w sosie żurawinowym w barze mlecznym , nomen omen lubię coś szarpnąć w barze mlecznym, bukiet z jarzyn, leniwe, paszteciki są nie do pod.....
|
_________________ komplet |
|
|
|
 |
Komplecik
Kombatant
|