OPŁATY ZA PRĄD NA CAMPINGU |
Autor |
Wiadomość |
alinixhi
trochę już popisał
|
Wysłany: 2025-03-03, 19:22 OPŁATY ZA PRĄD NA CAMPINGU
|
|
|
Nie chcem ale muszem...stanowisko braci karawaningowej na temat opłat ryczałtowych na polskich campingach i polach namiotowych 2024/2025 rok....co sądzicie o łubuzerskim rozliczniu za prąd równo dla wszystkich czyli opłaty.... czy zużywasz mniej czy więcej to i tak cyk 30 - 40 złotych za dzień....już mnie to powoli wkur...ia...będąc na campingu zużywam tylko prąd do oświetlenia i lodówki a płace jak bym używał indukcje , klime i ładował elektryka...ile jeszcze ta patologia będzie trwała czyli jedni sponsorują drugich...kupiłem przewód z podlicznikiem energii...ciekawe czy da sie przekonać właścicieli campingów abym płacił za faktyczne zużycie a nie wzięte z kosmosu... |
|
|
|
 |
mischka
Kombatant

Twój sprzęt: Knaus
Pomógł: 11 razy Dołączył: 27 Lut 2016 Piwa: 142/166 Skąd: Bawaria

|
Wysłany: 2025-03-03, 19:38
|
|
|
alinixhi, Nie bierz prądu i po kłopocie. Kamper bez słupka sobie doskonali radzi, jak lodówka sprawna to na gazie spokojnie pociągnie. |
_________________ W życiu piękne są tylko chwile... |
|
|
|
 |
Wojadżer
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: iveco daily 35s17 max (plan na 4 osoby)
Nazwa załogi: kwartet
|
Wysłany: 2025-03-03, 19:43
|
|
|
Dokładnie - nie podłączać się w ogóle. Panel na dachu, przetwornica, zwykły aku kwasowy i w minionym sezonie nie podłączyłem się ani razu. W poprzednim, pożyczonym kamperem pół Hiszpanii tez bez podłączeń, z lodówką na gazie. |
|
|
|
 |
krzlac
Kombatant

Twój sprzęt: EBAC Traveler na Boxerze L3H2 2,2 120KM
Pomógł: 6 razy Dołączył: 13 Paź 2011 Piwa: 132/5 Skąd: Gowarzewo k/Poznania
|
Wysłany: 2025-03-03, 20:50 Re: OPŁATY ZA PRĄD NA CAMPINGU
|
|
|
alinixhi napisał/a: | ...ciekawe czy da sie przekonać właścicieli campingów abym płacił za faktyczne zużycie a nie wzięte z kosmosu... |
A na jaką cenę za 1kWh się umówisz? |
_________________ WYPRAWY NIE TYLKO WĘDKARSKIE
http://www.wilex.com.pl
 |
|
|
|
|
 |
SlawekEwa
Kombatant Slawek Dehler

Twój sprzęt: Blaszka Ducato L4H2 3.0 JTD
Nazwa załogi: Fendziaszki
Pomógł: 28 razy Dołączył: 10 Lut 2007 Piwa: 240/601 Skąd: z głębokiego buszu
|
Wysłany: 2025-03-03, 20:52
|
|
|
mischka napisał/a: | Nie bierz prądu i po kłopocie. |
Wojadżer napisał/a: | Dokładnie - nie podłączać się w ogóle. |
Tylko, że na większości kempingów jest prąd wliczony w opłatę za parcelę |
_________________ Życie jest dane wszystkim, ale starość tylko wybranym.
 |
|
|
|
 |
aviator
stary wyga

Twój sprzęt: Pilote Explorateur G743 XLC
Nazwa załogi: Ania i Tomek
Pomógł: 5 razy Dołączył: 15 Sie 2017 Piwa: 45/130 Skąd: Ruda Śląska
|
Wysłany: 2025-03-03, 23:03
|
|
|
Byłem teraz w Karpaczu na camperparku panorama z rozliczeniem licznikowym. Zapłaciłem za prąd jakieś 30pln za 3 dni (ogrzewałem się gazem i nie zużyłem 1 całej butli propanu za 128pln) ale kamper obok samym prądem i nastukal sobie chyba z 290pln - myślę, że z radością skorzystałby z ryczałtowych 30-40pln za dobę trzeba uważać o co się prosi - ja tam wolę prosty wybór albo miejsce bez albo z prądem (w ramach potrzeb wsparcie ogrzewania lub klima) ale nie rozliczenie licznikowe po cenach droższych niż na szybkich ładowarkach. |
|
|
|
|
 |
ZEUS
Kombatant

Twój sprzęt: Roller Team Zefiro 285 TL, 121 kW 2025 r.
Pomógł: 6 razy Dołączył: 08 Paź 2014 Piwa: 65/69 Skąd: Olimp ?
|
Wysłany: 2025-03-03, 23:21
|
|
|
aviator napisał/a: | Byłem teraz w Karpaczu na camperparku panorama z rozliczeniem licznikowym. Zapłaciłem za prąd jakieś 30pln za 3 dni (ogrzewałem się gazem i nie zużyłem 1 całej butli propanu za 128pln) ale kamper obok samym prądem i nastukal sobie chyba z 290pln - myślę, że z radością skorzystałby z ryczałtowych 30-40pln za dobę trzeba uważać o co się prosi - ja tam wolę prosty wybór albo miejsce bez albo z prądem (w ramach potrzeb wsparcie ogrzewania lub klima) ale nie rozliczenie licznikowe po cenach droższych niż na szybkich ładowarkach. |
Dostrzegam sprzeczność... zaplaciłeś 3 dychy za opomiarowane trzy dni a dalej napisałeś, że NIE dla rozliczenia licznikowego itd...🤔 |
_________________ Uśmiech to magia-powstaje z niczego a cuda zdziała
--
moje kampery:
- campervan Peugeot Boxer - 2011 r.
- Chausson Flash 02 - 2011 r.
- CI Elliot 84 XT - 2017 r.
- Weinsberg 600MG - 2019 r.
- Roller Team Zefiro 285 TL - 2025 r. |
|
|
|
|
 |
aviator
stary wyga

Twój sprzęt: Pilote Explorateur G743 XLC
Nazwa załogi: Ania i Tomek
Pomógł: 5 razy Dołączył: 15 Sie 2017 Piwa: 45/130 Skąd: Ruda Śląska
|
Wysłany: 2025-03-03, 23:31
|
|
|
Nie ma sprzeczności, bo nie miałem wyboru - był tylko prąd rozliczany według licznika A w zimie wolę jednak stać podpięty. Normalnie przy ryczałcie ustawiam alde na 2kw plus wsparcie gazu i nie przejmuje się, że gaz może się skończyć; w lecie korzystam z klimy i tutaj także ryczałt lepiej się sprawdza. Gdy nie potrzebuje ani ogrzewania ani klimy, to się nie podpinam, bo nie mam po co. Tak czy siak wolę ryczałt niż licznik. |
|
|
|
 |
Wyświetl szczegóły |
 |
maro88pl
zaawansowany
Twój sprzęt: Pilote Galaxy 86MX oraz Eddis Force 460/4
Pomógł: 2 razy Dołączył: 11 Lis 2023 Piwa: 18/42 Skąd: Bełchatów
|
Wysłany: 2025-03-03, 23:36
|
|
|
W pełni muszę zgodzić się z rozumowaniem kolegi aviator'a.
Jeżeli już staje na kempingu to staram się wybierać te gdzie mam rozliczenie ryczałtowe za prąd (zwłaszcza stając gdzieś w zacienionej lokalizacji). Mamy sporo prądożernych odbiorników, a ponieważ do gazu mam wrodzoną awersję to staram się ograniczać jego stosowanie. |
|
|
|
 |
ZEUS
Kombatant

Twój sprzęt: Roller Team Zefiro 285 TL, 121 kW 2025 r.
Pomógł: 6 razy Dołączył: 08 Paź 2014 Piwa: 65/69 Skąd: Olimp ?
|
Wysłany: 2025-03-03, 23:45
|
|
|
Literalnie czytając poprzedni post można wysnuć taki wniosek jak napisałem (zwłaszcza, że nawiązujesz do sytuacji drugiego kampera stąd była taka moja interpretacja). Natomiast dopiero treść drugiego posta wyjaśnia intencję i tryb Twojego rozumowania.🤗 |
_________________ Uśmiech to magia-powstaje z niczego a cuda zdziała
--
moje kampery:
- campervan Peugeot Boxer - 2011 r.
- Chausson Flash 02 - 2011 r.
- CI Elliot 84 XT - 2017 r.
- Weinsberg 600MG - 2019 r.
- Roller Team Zefiro 285 TL - 2025 r. |
|
|
|
 |
Kazik II
weteran
Twój sprzęt: Nobel Art alkowa na Ducato z 2008r.
Pomógł: 10 razy Dołączył: 22 Mar 2007 Piwa: 85/8 Skąd: Szczecin
|
Wysłany: 2025-03-03, 23:50
|
|
|
Na kempingach jest wiele w...cych rzeczy. Słupek w czasach paneli i dobrych baterii jest mało do czego potrzebny - może tylko do klimy jak gorąco. Jakby człowiek chciał się na to wszystko ciągle w...wiać to by mu czasu na inne rzeczy zabrakło. Np dlaczego trzeba płacić za psa i to czasem wcale niemało? A z jakich to dobrodziejstw kempingowych ten pies niby korzysta - może z rana okupuje prysznic przez pół godziny wyjąc przy tym arie z Aidy Verdiego? A gdzie indziej kasują słono - ale i tak na prysznic jest płatny żeton na 5 minut ciepłej wody - zapewne żeby nie bawić się ptaszkiem bo inni czekają? A gdzie indziej po 22 gaszą światło i wokół ciemno jak u Murzyna. A tu i ówdzie napis - "doba kempingowa od 14-tej do 10-tej" Ze niby po opuszczeniu stanowiska ekipa z odkurzaczami i mopami pucuje na błysk stanowisko dla następnego turysty? Więc trzeba to znosić z filozoficznym spokojem albo szukać miejsc mało w...wiających. |
|
|
|
 |
Darson
Kombatant

Twój sprzęt: MCLOUIS 252, MC4-32
Nazwa załogi: Załoga G.
Pomógł: 1 raz Dołączył: 17 Paź 2021 Piwa: 197/104 Skąd: Jaworzno/Oslo
|
Wysłany: 2025-03-04, 04:09
|
|
|
alinixhi napisał/a: | jedni sponsorują drugich | masz całkowitą rację, ale tak jest prościej dla właścicieli kampingów - co nie znaczy, że lepiej i sprawiedliwie.
Gdy pojechałem nad Solinę pierwszym kamperem, to rodzinka obok nas smażyła naleśniki i używała elektrycznego czajnika.
My tylko lodówka i oświetlenie.
Wtedy też pomyślałem: " cholera, trzeba brać cały sprzęt na prąd skoro i tak płacę cenę jak wszyscy." |
_________________ Staram się, jak mogę.
Gdy nie mogę, to przestaję się starać.
Darson ®
 |
|
|
|
 |
Darson
Kombatant

|
Wysłany: 2025-03-04, 04:14
|
|
|
To zbyt duży kłopot i wydatek dla właścicieli, montować wszędzie subliczniki.
Zabezpieczyć to przed wilgocią, demontaż na zimę, osoba, która będzie chodzić i odczytywać za każdym razem , gdy ktoś wyjeżdża a ludzie wyjeżdżają o różnych porach...
To skomplikowane
Jedna taryfa dla wszystkich, zabezpieczenie przeciążeniowe, gdy ktoś próbuje wziąć zbyt wiele i po kłopocie
Biedne życie ( na kampingu ) za duże pieniądze |
Darson ®
 |
|
|
|
 |
mischka
Kombatant

Twój sprzęt: Knaus
Pomógł: 11 razy Dołączył: 27 Lut 2016 Piwa: 142/166 Skąd: Bawaria

|
Wysłany: 2025-03-04, 06:50
|
|
|
Autor watku napisal:
alinixhi napisał/a: | zużywam tylko prąd do oświetlenia i lodówki |
SlawekEwa napisał/a: | Tylko, że na większości kempingów jest prąd wliczony w opłatę za parcelę |
Gdy prąd jest wliczony w cenę to nie ma wyjścia, a gdy trzeba płacić osobno to można zrezygnować z tej opcji.
Darson napisał/a: | zabezpieczenie przeciążeniowe, gdy ktoś próbuje wziąć zbyt wiele i po kłopocie |
i pan z obsługi który ciągle poprawia wybite bezpieczniki i sąsiedzi wkurzający się na brak prądu Wydarzenia autentyczne z początku mojej przygody z karawaningiem. W dobie LiFePo4 i wszechobecnych ledów życie stało się łatwiejsze Darson napisał/a: | cholera, trzeba brać cały sprzęt na prąd skoro i tak płacę cenę jak wszyscy | i już wiadomo skąd te ceny
Posiadacze klimatyzacji i ogrzewania wspomaganego prądem będą na to patrzeć zupełnie inaczej, dla mnie
30zł (lub równowartość tej kwoty w innej walucie) na dobę to zbędny wydatek. |
_________________ W życiu piękne są tylko chwile... |
|
|
|
|
 |
Darson
Kombatant

|
Wysłany: 2025-03-04, 07:27
|
|
|
Widziałem wpis wcześniej, że stówkę wołają na niektórych kempingach.
Zdaje się że w temacie " nie polecam" 😂 |
Darson ®
 |
|
|
|
 |
|