|
|
Zabudowa Pilote - regulacja drzwi |
Autor |
Wiadomość |
maro88pl
zaawansowany
Twój sprzęt: Pilote Galaxy 86MX oraz Eddis Force 460/4
Pomógł: 1 raz Dołączył: 11 Lis 2023 Piwa: 18/42 Skąd: Bełchatów
|
Wysłany: 2025-04-07, 10:26 Zabudowa Pilote - regulacja drzwi
|
|
|
I ja znowu z kolejnym problemem technicznym, który dokucza nam od pewnego czasu i postanowiłem zabrać się za niego.
Chodzi o drzwi wejściowe do części mieszkalnej w zabudowie Pilote z 1997 roku.
Czy macie jakiś patent na ich prawidłowe wyregulowanie?
Drzwi obsadzone są na 4 zawiasach.
Zawiasy do ścian kampera są nitowane, więc tam nie mam możliwości żadnej regulacji.
Każdy zawias posiada 2 śruby na których mam możliwość regulacji tylko prawo / lewo, bez możliwości przesunięcia góra / dół.
Problem jest taki że:
- drzwi ogólnie ciężko się zamykają - trzeba nimi dobrze trzasnąć,
- po zamknięciu drzwi góra dość dobrze dolega, dół nieco odstaje,
- drzwi i uszczelki nie dolegają już dobrze (na dole ogólnie jest przerwa) przez co wieje nimi. |
|
|
|
 |
Skwarek
Kombatant

Twój sprzęt: Trigano Carioca
Nazwa załogi: Ania i Michał
Pomógł: 6 razy Dołączył: 29 Mar 2011 Piwa: 351/132 Skąd: Świebodzice
|
Wysłany: 2025-04-07, 10:40
|
|
|
Może dopasowanymi do zawiasów podkładkami regulacyjnymi , rozpiłowanie otworów w fasolki by podnieść ?
Zazwyczaj do regulacji góra dół wystarczy poluzować wkręty by zwolnić kwadratowe nakrętki wpuszczone w aluminiową ramkę wokół drzwi i podnieść.
Wymontował bym całkiem drzwi i sprawdził czy są naprawdę płaskie, często są zwichrowane i warto je trochę wyprostować na płaskiej powierzchni lub w ramie podkładając kołki i doginać do kształtu ościeżnicy. Tak jak robią z krzywymi drzwiami w samochodach. |
|
|
 |
peja76
stary wyga

Twój sprzęt: Roller team
Pomógł: 1 raz Dołączył: 21 Sty 2023 Piwa: 48/51 Skąd: Oborniki Wlkp
|
Wysłany: 2025-04-08, 21:17
|
|
|
Sprawdź czy masz takie podkładki w zawiasach jak zaznaczyłem na zdjęciach, pewnie tu jest problem, wytarły się i drzwi się obiwesiły Sam kiedyś w przyczepie wymieniłam bo był podobny problem
Zrzut ekranu (30).png
|
 |
Plik ściągnięto 5 raz(y) 436,91 KB |
|
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|