|
|
Opłaty w Austrii dla kampera powyżej 3,5 t |
Autor |
Wiadomość |
MAZUREK
stary wyga gitarzysta-chałturnik, wędkarz

Twój sprzęt: CARTHAGO T 40 CHIC 2,8 JTD
Nazwa załogi: LECH i GRAŻYNA
Pomógł: 2 razy Dołączył: 02 Lip 2007 Piwa: 21/165 Skąd: Radom
|
Wysłany: 2018-11-21, 21:31 Opłaty w Austrii dla kampera powyżej 3,5 t
|
|
|
Wybieram się na narty do Austrii kamperem o DMC 4.250. Czy ktoś mógłby mnie poinformować jaką powinienem wykupić winietę ? |
|
 |
OMEGA
weteran
Twój sprzęt: CARTHAGO C-LINIE 4,9
Pomógł: 4 razy Dołączył: 22 Lip 2007 Piwa: 40/52 Skąd: Górny Śląsk
|
Wysłany: 2018-11-21, 21:36
|
|
|
Mazurek tylko cię Go-Box kupiony na granicy uratuje i weż wszystkie dokumenty auta a szczególności o emisji spalin bo od tego zależy jaką taryfę zastosują , jeśli masz 4 to się licz z 0,25 centa za km jeśli 5 to 0,19 cię czeka do zapłacenia ----drogo--
Jeśli kiedyś jeździłeś dużo po Austrii to teraz raczej zapomnij , no chyba że kasa nie gra roli. |
_________________ Marian
za stary by pracować , za młody by umierać , za to akurat do podróży bliskich i dalekich.
http://www.camperteam.pl/...pic.php?t=10387 |
|
|
|
|
 |
piotr.sto
zaawansowany

Pomógł: 1 raz Dołączył: 10 Gru 2011 Piwa: 5/27 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2018-11-22, 08:16
|
|
|
Tutaj masz szczegóły na temat opłat pow. 3,5 t w Austrii. |
|
|
|
 |
MAZUREK
stary wyga gitarzysta-chałturnik, wędkarz

Twój sprzęt: CARTHAGO T 40 CHIC 2,8 JTD
Nazwa załogi: LECH i GRAŻYNA
Pomógł: 2 razy Dołączył: 02 Lip 2007 Piwa: 21/165 Skąd: Radom
|
Wysłany: 2018-11-22, 14:16
|
|
|
OMEGA napisał/a: | jeśli masz 4 to się licz z 0,25 centa za km |
Dzieki za info, mam 4. To znaczy ze zaplace 0,25 centa czy 0,25 EURO ... |
|
 |
kimtop
Kombatant
Twój sprzęt: CARTHAGO C-TOURER
Pomógł: 15 razy Dołączył: 18 Wrz 2007 Piwa: 144/44 Skąd: Opoczno
|
Wysłany: 2018-11-22, 14:43
|
|
|
EURO czyli ok. 1zł
Aha,nocą jest drożej |
_________________ Pozdrawiam.
Polak gorszego sortu
Wódka z lodem szkodzi na nerki.Rum z lodem niszczy wątrobę.Whisky z lodem atakuje serce.Gin z lodem rozwala mózg.Cola z lodem demoluje zęby.
Oznacza to,że lód szkodzi w zasadzie na wszystko. |
|
|
|
|
 |
Endi
Kombatant

Twój sprzęt: LaLunia II / Mobilvetta K-yacht MH 85
Nazwa załogi: PaPi Team
Pomógł: 18 razy Dołączył: 05 Paź 2008 Piwa: 315/492 Skąd: Kołobrzeg
|
Wysłany: 2018-11-22, 16:50
|
|
|
MAZUREK napisał/a: | OMEGA napisał/a: | jeśli masz 4 to się licz z 0,25 centa za km |
Dzieki za info, mam 4. To znaczy ze zaplace 0,25 centa czy 0,25 EURO ... |
Leszku opłaty dotyczą autostrad i dróg ekspresowych. Czy musisz nimi podróżować ?
Jeździłem przez szereg lat na narty do Austrii, camperkiem o DMC 4,6 .
Nie korzystałem z GoBxa i nie kupowałem winiety. Każdorazowo drogę do celu wyznaczałem "landówkami". Opłaty za ewentualny tunel dokonujemy na miejscu.
Płacić 1 zł za km autostrady ? Tylko w przypadku , krótkich odcinków no to jeszcze jakoś przełknę ... ale generalnie to "wyrzucanie" pieniążków przez okno jak dla mnie . |
_________________ Najpiękniejsze hobby świata ! |
|
|
|
 |
willyfog
trochę już popisał

Twój sprzęt: Adria Matrix 670SL
|
Wysłany: 2024-05-16, 17:27
|
|
|
Nie wyobrażam sobie omijania Austrii oraz jazdy 2 razy dłużej aby dojechać do moich ukochanych Włoch. Austria specjalnie wprowadziła te stawki gdyż i niemcy, polacy, duńczycy a nawet holendrzy będą płacili za auta powyżej 3,5t jak za złoto. Są w centrum Europy i możemy im naskoczyć.
Właśnie chciałem zamówić kolejnego kampera powyżej 3,5t i się powstrzymałem. Masakra |
|
|
|
 |
Mandus
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: Roller Team Zefiro 295
|
Wysłany: 2025-04-04, 20:11
|
|
|
willyfog napisał/a: |
Właśnie chciałem zamówić kolejnego kampera powyżej 3,5t i się powstrzymałem. Masakra |
Jak tak samo, jeszcze czasem ciągnę przyczepkę to już robi się nieciekawie w kwestii opłat. Do tego problemy z wynajmowaniem Go Boxa i innych wynalazków w innych krajach, też wyleczyłem się. |
_________________ W tym sporcie... zawsze jest sezon w pełni... |
|
|
|
 |
Cyryl
Kombatant

Twój sprzęt: Fiat Ducato Rimor
Pomógł: 4 razy Dołączył: 03 Paź 2009 Piwa: 316/17 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 2025-04-05, 06:12
|
|
|
jest problem z opłatami drogowymi dla pojazdów powyżej 3,5t DMC i z tym para się transport.
każde państwo ma inne rozwiązania i szyba przednia ciężarówek oraz autobusów (w domyśle dużych kamperów) wygląda nieciekawie.
dlatego ostatnimi czasy pokazały się urządzenia EETS do opłat większości krajów europejskich.
EETS (European Electronic Toll Service) to inicjatywa Unii Europejskiej, która integruje różne technologie, w tym satelitarny system poboru opłat.
na rynku są dostępne takie urządzenia różnych producentów.
tu na przykładzie EETS made in Shell:
EETS.png
|
 |
Plik ściągnięto 8 raz(y) 292,18 KB |
|
|
 |
aviator
stary wyga

Twój sprzęt: Pilote Explorateur G743 XLC
Nazwa załogi: Ania i Tomek
Pomógł: 5 razy Dołączył: 15 Sie 2017 Piwa: 45/131 Skąd: Ruda Śląska
|
Wysłany: 2025-04-05, 07:03
|
|
|
Tylko problem jest jak nie masz działalności gospodarczej - nikt nie chce z Tobą rozmawiać i podpisać umowy. Poza tym kampery nie trzaskają takich przebiegów jak ciężarówki czy autobusy więc i zapal tych firm do współpracy jest dużo mniejszy. Mamy 21 wiek, aż dziw bierze, że nie ma 1 wspólnego systemu, który np po GPS działałby w całej Europie. |
|
|
|
 |
bert
weteran

Twój sprzęt: Iveco 4010 (4x4) Iveco 9016 (4x4) STAR (4x4)
|
Wysłany: 2025-04-05, 08:29
|
|
|
ostatnio popisałem umowę z eurowag, fakt nie jako fizol (bo się nie da), ale jako stowarzyszenie. Urządzenie już mam. Auto jedno, przebiegi małe w porównaniu z ciężarówką zarobkową, ale zrobili mi to szybko. Czy polecam eurowag(?) jak na razie jak najbardziej. "Na razie" dlatego, że jeszcze trzeba zobaczyć jak to w praktyce działa. Koszty groszowe. Abonament za urządzenie to jakieś 25 zeta miesięcznie. Do tego dochodzi prowizja za rozliczenia bieżące. Wydatki kredytują, skorzystasz z czegoś dostajesz fakturę, zwracasz to co z kredytu wykorzystałeś i to jest oprowizjowane. Można też wziąć kartę paliwową, ja nie biorę bo najczęściej tankuję po jakiś totalnych zadupiach. Acha co istotne, auto nie musi być zarejestrowane na podmiot który zawiera umowę.
Pozdro i udanych widoków |
_________________ Norbert J. Zbróg
świat w odsłonach różnych
https://jasawa.flog.pl/
Maraton wszystkich odcinków "Sąsiadów" nie jest tak wyniszczający dla mózgu jak to co się od...erdala w tym kraju. Karol Zbróg
 |
Ostatnio zmieniony przez bert 2025-04-10, 12:46, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
MAWI
Kombatant

Twój sprzęt: Carthago E-line L55 Yachting
Pomógł: 17 razy Dołączył: 19 Sty 2010 Piwa: 100/17 Skąd: Kutno
|
Wysłany: 2025-04-10, 09:02
|
|
|
Ja już trzeci rok ma to z głowy. Kupiłem trzy urządzenia. Na C?ech na Austrię i na Słowenię. Zapłaciłem z gory jakąś kwotę pewnie mi starczy na kilka lat. A jak sie bedzie kończyć to dopłacę. My powyżej 3.5 t. Płacimy za kilometry a nie za czas wykupu. Jak to policzysz. To nie ma tragedii. A jadę nie przeładowany. |
_________________ Ważne są tylko te dni których jeszcze nie znamy.
MARZENKA i WIESIEK |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|