Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
reset przetwornicy 2000/4000 tylko przy mikrofali 900W
Autor Wiadomość
Mazur 
weteran
Robert

Twój sprzęt: CI Mizar Garage , Ducato 2.8JTD
Piwa: 93/118
Wysłany: 2025-05-12, 22:27   reset przetwornicy 2000/4000 tylko przy mikrofali 900W

Pacjent to nowa mikrofalówka Amica AMGF23E3GS Grill , moc mikrofal 900W , moc grilla 1000W.

Zasilanie: dwa równoległe LiFePo4 -suma ok.600Ah, połączone krótkimi ok. 50cm przewodami 35mm2 z przetwornicą AZO sinus 2000/4000W .

Problem: włączenie mikrofali na pełnej mocy (900W) po około 40-60sek. powoduje reset przetwornicy. Wentylatory przetwornicy się włączają, ale nie chodzą non stop na full, czyli chłodzenie chyba ok.

Po włączenia grilla (1000W) tejże mikrofali , wszystko działa jak należy.
Bez problemu również działają dużo mocniejszy ekspres czy czajnik.

Jak wstawiłem marketowy miernik mocy (taki z wyświetlaczem wkładany do gniazdka) to pokazuje pobór mikrofali ok 1300W. To i tak daleko do ciągłej mocy 2000W przetwornicy.
Mikrofalówka pracuje w cyklach , może wtedy te piki są duże i przegrzewa zabezpieczenie przetwornicy ? Ale że aż tak ?
Prawidłowo pracuje jak przestawię moc mikrofal na 60% , chociaż na mierniku nadal pokazuje podczas pracy od kilku watów do 1300W (cykle pracy mikrofali).
Testy robiłem również przy podłączeniu bezpośrednio do przetwornicy.
Nie rozumiem dlaczego tak się dzieje, tym bardziej że napięcie na aku nie spada poniżej 12,9V.

Ktoś ma może wiedzę dlaczego tak jest ?

Postaw piwo autorowi tego posta

chemik 
weteran

Twój sprzęt: Ford zabudowa EuraMobil
Nazwa załogi: Ela i Wojtek
Piwa: 115/19
Wysłany: 2025-05-13, 07:49   

miałem podobny problem - mikrofala 700 W ( ale jest to liczone - jak już wiesz - moc średnia!) przetwornica 1000 W nie dawała rady, jeden akumulator LiFePO4 - okazało się po dokładnych pomiarach - pobór prądu na poziomie 120 A w chwili włączania, czyli 0koło 1500 W. Jeżeli zmniejszasz moc mikrofali, to przetwornica ma czas na odpoczynek , ( miałem to samo ) - czyli moc mikrofali podawana przez producenta jest mocą średnią na średnim obciążeniu ( tak wydedukowałem - podobnie jest z lodówkami dotyczącymi zużycia energii i czasem trzymania temperatury). Grill pracuje ciągle z mocą podaną i nie ma problemów. Podczas włączania czajnika następuje chwilowy skok natężenia prądu z powodu zimnej grzałki, potem natężenie spada podczas jej rozgrzewania - ale skok jest mały.
Rozwiązania problemu - zmniejszyć moc mikrofali na mniejsze urządzenie lub zwiększyć moc przetwornicy ...albo nie włączać pełnej mocy . Miernik mocy może nie pokazywać pełnej mocy ze względu na bezwładność ( też testowałem toto ...)

maro88pl 
zaawansowany

Twój sprzęt: Pilote Galaxy 86MX oraz Eddis Force 460/4
Piwa: 18/42
Wysłany: 2025-05-13, 11:23   

A ja zapytam o taki parametr jak maksymalny prąd jaki daje BMS z akumulatorów.

Samoróbki z popularnymi BMSami i dostępne na rynku gotowe chińczyki mają zazwyczaj maksymalny prąd chwilowy z akumulatora 150-200A, a maksymalny prąd ciągły około 100A. Także pytanie czy po prostu akumulatory przez BMS dają tyle prądu ile potrzebuje przetwornica?

Dokładnie z tego względu ja zrezygnowałem z samoróbki LFP, na rzecz markowego, niestety dużo droższego, akumulatora, w którym prądy mam na poziomie 200 / 400 A (ciągły / chwilowy) i odpala mi na tym wszystko co do tej pory podłączyłem.
Postaw piwo autorowi tego posta

Mazur 
weteran
Robert

Twój sprzęt: CI Mizar Garage , Ducato 2.8JTD
Piwa: 93/118
Wysłany: 2025-05-14, 07:12   

Serdecznie dziękuję za rzeczowe odpowiedzi. Dobrym tropem jest tez bms który u mnie ma 150A , tylko ze sprzęty 2x mocniejsze od micro , czyli w tym zakresie 1800W działają .
Mimo wszystko trochę bardziej mi się rozjaśniło , dzięki :idea

Odpowiedz do tematu