|
|
ZAGADKA - PRAD 12V - Gdzie szukac rozwiazania? ADRIA POMOCY |
Autor |
Wiadomość |
CrazyJoeParker
początkujący forumowicz
Twój sprzęt: Adria Classica 613 PK
|
Wysłany: 2025-05-15, 12:11 ZAGADKA - PRAD 12V - Gdzie szukac rozwiazania? ADRIA POMOCY
|
|
|
mam nadzieje ze mi pomożecie jakas porada w związku z moja przyczepa kempingowa i problemem z ktorym już trzech elektrykow nie dalo sobie rady.
Pacjent – Adria Classica 2014
Problem: Brak zasilania 12 na lodowce i Alde. Reszta sprzętu działa na 12 V.
Do Elektrobloku Schaudt 209 podpiety jest staly plus z samochodu w tym samym miejscu co staly plus z akku w przyczepie.
W przyczepie znajduje się akumulator który podlaczony jest do ładowarki na stale. Ladowarka działa na 230, wszystkie gniazdka po podlaczeniu 230 dzialaja, prad w gniazdku lodówki 230 jest. Wszystkie inne urządzenia podlaczone na 12V pod elektroblok zasilany bądź bezpośrednio z baterii w przyczepie bądź po podlaczeniu 230 i odlaczeniu baterii dzialaja. Jedyne co nie działa to lodowka i Alde.
Jeśli natomiast podepnę auto, nawet bez wlaczania zaplonu, po prostu podepnę wtyczke przyczepy do gniazda w aucie, lodowka i Alde uruchamija się i wtedy mogę przelaczyc na ldowce zasialanie na gas lub 230. Tak samo alde, wlacza sie ekran sterujący i mogę przelaczyc skad będzie pobierane zasilanie, czy bezpośrednio z 230 czy gas. Po odlaczeniu wtyczki z samochodu sterownie lodówki gasnie i gasnie alde.
Dodatkowo, jeśli mam podlaczone auto do przyczepy, podlaczony 230 i podlaczony akku w przyczepie, (AUTO zamknięte zamkniem centralnym - brak zaplonu), wszystko działa jak należy – jeśli z elektrobloku odepne przewody odpowiadające za alde i lodowke to przestają dzialac.
1. Gdzie szukac przyczyny?
2. Czy mogę oszukać przyczepe, nie chce stać z podpiętym samochodem, bo boje się o rozładowanie akku w aucie, (czy skoro auto stoi bez zaplonu mozliwe jest ze przyczepa uzywa auta jedynie jako zamkniecie obwodu?) i czy mogę w takim razie ja oczukac podlaczajac 2gi akumulator do wtyczki przyczepy – jeśli tak, jakie przewody nalezaloby podpiac… staly plus i mius się nie sprawdzilo. |
|
|
|
 |
przemo.d
stary wyga
Twój sprzęt: FORD 2.0 CI
Nazwa załogi: Przemo.D
Pomógł: 1 raz Dołączył: 18 Gru 2011 Piwa: 27/130 Skąd: Piaseczno
|
Wysłany: 2025-05-15, 13:43
|
|
|
Elektryk Ci potrzebny to pewne.
W 13 pin gnieździe masz stały plus bezpośrednio z auta a nie po zapłonie.
W sumie to łatwizna ale na żadnym forum tego nie rozwiążesz tylko elektryk potrzebny albo zaraz coś zepsujesz widać po samym opisie problemu.. |
|
|
|
 |
CrazyJoeParker
początkujący forumowicz
Twój sprzęt: Adria Classica 613 PK
|
Wysłany: 2025-05-16, 12:00
|
|
|
aaa nie wiem czemu sie opisu czepiasz, speclanie chcialem proto i jak najjasniej |
|
|
|
 |
robba
weteran

Twój sprzęt: Zabudowa nie wiem jaka na 508D do remontu
Pomógł: 13 razy Dołączył: 18 Paź 2015 Piwa: 94/195 Skąd: Nicelea
|
Wysłany: 2025-05-19, 13:17 Re: ZAGADKA - PRAD 12V - Gdzie szukac rozwiazania? ADRIA POM
|
|
|
CrazyJoeParker napisał/a: | ....
Problem: Brak zasilania 12 na lodowce i Alde. Reszta sprzętu działa na 12 V.
....
Do Elektrobloku Schaudt 209 podpiety jest staly plus z samochodu w tym samym miejscu co staly plus z akku w przyczepie.
......
W przyczepie znajduje się akumulator który podlaczony jest do ładowarki na stale. Ladowarka działa na 230, wszystkie gniazdka po podlaczeniu 230 dzialaja, prad w gniazdku lodówki 230 jest. Wszystkie inne urządzenia podlaczone na 12V pod elektroblok zasilany bądź bezpośrednio z baterii w przyczepie bądź po podlaczeniu 230 i odlaczeniu baterii dzialaja. Jedyne co nie działa to lodowka i Alde.
...........
Jeśli natomiast podepnę auto, nawet bez wlaczania zaplonu, po prostu podepnę wtyczke przyczepy do gniazda w aucie, lodowka i Alde uruchamija się i wtedy mogę przelaczyc na ldowce zasialanie na gas lub 230. Tak samo alde, wlacza sie ekran sterujący i mogę przelaczyc skad będzie pobierane zasilanie, czy bezpośrednio z 230 czy gas. Po odlaczeniu wtyczki z samochodu sterownie lodówki gasnie i gasnie alde.
.......
Dodatkowo, jeśli mam podlaczone auto do przyczepy, podlaczony 230 i podlaczony akku w przyczepie, (AUTO zamknięte zamkniem centralnym - brak zaplonu), wszystko działa jak należy – jeśli z elektrobloku odepne przewody odpowiadające za alde i lodowke to przestają dzialac.
......
2. Czy mogę oszukać przyczepe, nie chce stać z podpiętym samochodem, bo boje się o rozładowanie akku w aucie, (czy skoro auto stoi bez zaplonu mozliwe jest ze przyczepa uzywa auta jedynie jako zamkniecie obwodu?) i czy mogę w takim razie ja oczukac podlaczajac 2gi akumulator do wtyczki przyczepy – jeśli tak, jakie przewody nalezaloby podpiac… staly plus i mius się nie sprawdzilo. |
jest niestety szansa ze podpiety do auta rozładujesz aku auta, ale tak naprawdę nie wiem jak to jest podłączone. stąd kilka pytań pomocniczych:
1. czy wcześniej było tak że podpięty tylko do 230V miałeś menu w lodówce a teraz się zmieniło?
2. czy podczas jazdy zestawem ładujesz aku przyczepy z samochodu?
3. opisz krótko jak wcześniej to działało.
4. Jeśli masz jakiś symbol/nazwę elektrobloku to wyślij zdjęcie
5. czy nie masz gdzieś jakiejś fukcji/przełącznika który przełączyłeś (jakieś oszczędzanie aku)
które pozwala na uruchomienie menu tylko na aku? przypomnij sobie kiedy to się zmieniło
6. A może masz słaby aku w przyczepie i elektronika wyłącza się. Sprawdz jakie masz napięcie na aku i na lodówce (12V) bez ładowania, podczas ładowania z 230V, podczas podpięcia do auta |
_________________ .
"człowiek uczy się całe życie i głupi umiera" B.K.
.
"Życie jest zbyt poważne, aby traktować je serio" O.W.
.
***Niech kawa Cię obudzi zanim zrobi to rzeczywistość*** |
|
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|