|
|
Kampery na celowniku złodziei. |
Autor |
Wiadomość |
Darson
Kombatant

Twój sprzęt: MCLOUIS MC4-32
Nazwa załogi: Załoga G.
Pomógł: 2 razy Dołączył: 17 Paź 2021 Piwa: 227/190 Skąd: Jaworzno/Oslo
|
Wysłany: 2025-07-27, 06:55 Kampery na celowniku złodziei.
|
|
|
Kampery na celowniku złodziei |
_________________ "Nie szukaj przeszkód, szukaj możliwości"
Darson ® |
Ostatnio zmieniony przez Darson 2025-07-27, 15:14, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
AMIGO
stary wyga Niepoprawny optymista
Twój sprzęt: Blaszany namiot na kołach
|
Wysłany: 2025-07-27, 14:25
|
|
|
Dzięki że przypominasz o sprawach niby tak oczywistych |
_________________ Bogdan |
|
|
|
 |
MILUŚ
Kombatant CT"Silesia"NIEPOPRAWNY KAMPERZYSTA

Twój sprzęt: Fiat Ducato Burstner T607 2,8JTD
Nazwa załogi: Milusie
Pomógł: 25 razy Dołączył: 02 Gru 2007 Piwa: 198/163 Skąd: Gliwice w przelocie
|
Wysłany: 2025-07-27, 14:36
|
|
|
AMIGO napisał/a: | Dzięki że przypominasz o sprawach niby tak oczywistych |
A ciekawe ilu z nas ma typowe dla kampera ubezpieczenie zgodne z w/w informacjami ? |
_________________ Norwegofil z wielbłąda tylnogarbnego
Remember to explore . I don't know the way ,but I'll be there soon !!!!
 |
|
|
|
 |
Darson
Kombatant

Twój sprzęt: MCLOUIS MC4-32
Nazwa załogi: Załoga G.
Pomógł: 2 razy Dołączył: 17 Paź 2021 Piwa: 227/190 Skąd: Jaworzno/Oslo
|
Wysłany: 2025-07-27, 15:13
|
|
|
Ja mam ubezpieczenie norweskie.
Nie wiem, ile kosztuje OC kampera w PL ?
Czy jest jakaś extra dopłata dlatego, że to kamper ?
Czy normalnie od pojemności, wieku itp ?
Oświećcie mnie, proszę.
W Norwegii jeszcze biorą pod uwagę planowaną ilość kilometrów do przejechania.
Im więcej, tym drożej.
Przy zawieraniu ubezpieczenia, podaje się stan licznika, który jest wpisywany do umowy.
Jest to weryfikowane przy przeglądzie, bo ilość kilometrów jest wpisana do systemu i każdy może to sprawdzić. |
_________________ "Nie szukaj przeszkód, szukaj możliwości"
Darson ® |
|
|
|
|
 |
joko
Kombatant

Twój sprzęt: N & B Ismove i Mobilvetta ZEH4
Pomógł: 12 razy Dołączył: 17 Cze 2013 Piwa: 533/44 Skąd: Małopolska
|
Wysłany: 2025-07-30, 16:06
|
|
|
W Polsce ilość przejechanych kilometrów też ma wpływ na wysokość stawki za OC .
Nie jest to jakaś zależność liniowa, ale widzę po swoich samochodach, że to ile każdy zrobił w roku poprzednim ma znaczenie.
Za dupowoza wychodzi mi najwięcej , pomimo że to mało warte byle co, a za samochód który jest od niego z 10 razy droższy , ale robi max z 2000km rocznie stawka OC to 60% dupowoza.
Ubezpieczenie OC jest nie dla nas tylko dla tych , którym ewentualnie zrobimy jakąś szkodę , więc znaczenie ma bardziej kto jeździ niż czym jeździ .
Ilość przejechanych kilometrów też się w to wpisuje, bo im niej jeździmy tym mniejsza szansa że komuś zrobimy "garaż"
Odnośnie AC to się nie orientuję , bo od wielu lat nie płacę tej daniny i nie pasę ubezpieczeniowych byczków |
|
|
|
 |
SlawekEwa
Kombatant Slawek Dehler

Twój sprzęt: Blaszka Ducato L4H2 3.0 JTD
Nazwa załogi: Fendziaszki
Pomógł: 29 razy Dołączył: 10 Lut 2007 Piwa: 242/612 Skąd: z głębokiego buszu
|
Wysłany: 2025-07-30, 22:28
|
|
|
Cytat: |
W Polsce ilość przejechanych kilometrów też ma wpływ na wysokość stawki za OC . |
To mają dostęp do CEPiK-u ? |
_________________ Życie jest dane wszystkim, ale starość tylko wybranym.
 |
|
|
|
 |
joko
Kombatant

Twój sprzęt: N & B Ismove i Mobilvetta ZEH4
Pomógł: 12 razy Dołączył: 17 Cze 2013 Piwa: 533/44 Skąd: Małopolska
|
Wysłany: 2025-07-31, 00:20
|
|
|
SlawekEwa napisał/a: | Cytat: |
W Polsce ilość przejechanych kilometrów też ma wpływ na wysokość stawki za OC . |
To mają dostęp do CEPiK-u ? |
Widać mają
Algorytmu w/g którego firmy ubezpieczeniowe liczą wysokość stawki OC dla konkretnego pacjenta, nie znają nawet ich agenci.
Wrzucają dane w system i się liczy , a co z czego wynika to już tajemnica.
Wiele czynników wpływa na to ile ostatecznie płacimy i raczej takie kwestie jak wysokość zniżek, historia szkodowości , czy marka i model samochodu należą do głównych , ale nie jedynych.
Dwa samochody zarejestrowane na mnie , ta sama marka , ten sam model , dwa lata różnicy rocznikowej, jeden zrobił w poprzednim roku 900km , drugi prawie 7 tys km , różnica w OC 150 zeta ..... przypadek .... nie sądzę
Ubezpieczenie OC płacone za każdy samochód z osobna to jakeś totalne nieporozumienie. To ubezpieczenie powinno być na osobę (kierowcę) a nie samochód . Masz 10 samochodów i za każdy musisz płacić , a w danym momencie możesz prowadzić tylko jeden, ale zniżki po szkodzie odbierają za wszystkie , a nie za ten którym wydzwoniłeś |
|
|
|
 |
Speedo
trochę już popisał
Pomógł: 1 raz Dołączył: 21 Gru 2023 Piwa: 4/1 Skąd: lubuskie

|
Wysłany: 2025-07-31, 08:02
|
|
|
joko napisał/a: | Dwa samochody zarejestrowane na mnie , ta sama marka , ten sam model , dwa lata różnicy rocznikowej, jeden zrobił w poprzednim roku 900km , drugi prawie 7 tys km , różnica w OC 150 zeta ..... przypadek .... nie sądzę |
ja właśnie siedzę nad okienkami i kupuję na pewnej znanej porównywarce - dwa takie same auta, z tym samym silnikiem 2.0 dyszel 140KM, roczniki 2008 i 2009, w obu przypadkach deklaruję przebieg roczny "poniżej 5tys km", jeden stoi głównie w garażu, drugi jeździ co dzień do pracy i robi jakieś ponad 20kkm rocznie co najmniej. Cena za ten co stoi 340 za ten co jeździ 440 (ten sam ubezpieczyciel) - teoretycznie ten przebieg to jedyna różnica między nimi, czyli muszą sprawdzać w CEPIK, tyle że ja jako janusz muszę podać VIN w CEPIK a u nich VIN podaje się dopiero po wyborze oferty, widocznie mają jakiś łatwiejszy dostęp do bazy po numerze rejestracyjnym... |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|