Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Włochy w sierpniu?
Autor Wiadomość
Robert_I 
początkujący forumowicz

Postawił 1 piw(a)
Wysłany: 2025-06-19, 21:44   Włochy w sierpniu?
Post wygaśnie: 09.17, 21:44

Cześć!

Na początku sierpnia planuję wyjazd kamperem do Włoch wraz z rodziną. Czy ktoś z Was podróżował tam w tym okresie?

Kamper jest już zarezerwowany, teraz zastanawiamy się nad wyborem miejsca docelowego. Ponieważ temperatury będą zapewne wysokie, szukamy czystej wody i ładnej plaży 🙂 Wiem, że może być tłoczno, ale z uwagi na rok szkolny nie mamy możliwości wyjazdu w innym terminie.

Czy Waszym zdaniem warto z wyprzedzeniem rezerwować miejsca na kempingach, czy może lepiej szukać noclegów na bieżąco, np. przez aplikację Park4Night?

Zastanawiamy się również, czy w sierpniu – będącym tradycyjnie miesiącem urlopowym we Włoszech – lepszą opcją nie byłaby Czarnogóra albo Albania.

Będę wdzięczny za wszelkie wskazówki i pomoc w podjęciu decyzji!
Postaw piwo autorowi tego posta

LukF 
Kombatant

Twój sprzęt: CARTHAGO MALIBU I 440 QB
Piwa: 537/420
Wysłany: 2025-06-19, 22:11   

Gorąco i tłoczno oraz drogo jest wszędzie. Na Twoje pytania nie ma (dobrej) odpowiedzi. Unikam tego terminu jak ognia. Bałkany będą się różnić od IT tylko ceną.

Gdybym nie miał swojego kampera i musiał płacić za wypożyczenie to nikt by mnie nie zmusił do urlopu będącego męczarnią w upale w kamperze w sierpniu. Lepiej hotel/ pokój z klimą bo będzie fajniej, taniej i wygodniej!!!

Kazik II 
weteran

Twój sprzęt: Nobel Art alkowa na Ducato z 2008r.
Piwa: 90/8
Wysłany: 2025-06-19, 23:48   

Jeśli, tak jak piszesz, zależy Ci na czystej wodzie i ładnej plaży to pomysł, aby zrealizować to marzenie akurat we Włoszech w sierpniu, jest wyjątkowo kiepski.
Pojedź gdziekolwiek, Bułgaria, Turcja, Rumunia, Albania ale nie do Włoch - bo tubylcy w sierpniu dostają przypływu urlopowego szaleństwa.

Komplecik 
Kombatant

Twój sprzęt: Adriianna
Nazwa załogi: Kompleciki :)
Piwa: 285/628
Wysłany: 2025-06-20, 07:13   

Pytanie czy to jest Twój pierwszy wyjazd kamperem lub podobnie przyczepa namiot, jeśli któryś z kolei ok poradzisz sobie, jeśli jest to pierwszy raz kamperem może być ciężko ale kiedyś trzeba zacząć
:spoko

joko 
Kombatant

Twój sprzęt: N & B Ismove i Mobilvetta ZEH4
Piwa: 519/31
Wysłany: 2025-06-20, 08:54   

Komplecik napisał/a:
jeśli jest to pierwszy raz kamperem może być ciężko ale kiedyś trzeba zacząć
:spoko

Byle by tylko za szybko nie skończyć , bo karawaning to bardzo delikatna sprawa :spoko

Potwierdzam to co napisali Koledzy, że sierpień to na IT najgorszy możliwy termin.
Owszem, w innych krajach w sierpniu też jest tłoczno , wszak to wakacje, ale w innych ten ruch wakacyjny rozkłada się na trzy miesiące (od połowy czerwca do połowy września), a Włosi urlopy biorą w 90% w sierpniu.
Tam wiele firm permanentnie zamyka się na cały sierpień i wszyscy idą na urlop w tym samym czasie. Współpracuję od lat z trzema włoskimi firmami i co roku wiadomo, że w sierpniu nic u nich nie kupisz ani nic nie sprzedasz bo zamknięte na cztery spusty :spoko

Robert_I 
początkujący forumowicz

Postawił 1 piw(a)
Wysłany: 2025-06-20, 09:48   

Dziękuję wszystkim za odpowiedzi.

NIe jest to mój pierwszy wyjazd. 2 lata temu jeździłem po Polsce z przyczepą, a teraz chcemy pojechać kamperem dalej. Jeśli tak odradzacie Włochy rozejrzę się za Bałkanami.
Czy kempingi rezerwujecie z wyprzedzeniem? Tj powinienem teraz rozplanować trasę i rezerwować kemping na kolejne dni czy jednak łatwiej szukać czegoś po drodze?

joko 
Kombatant

Wysłany: 2025-06-20, 14:27   

Robert_I napisał/a:
Dziękuję wszystkim za odpowiedzi.

NIe jest to mój pierwszy wyjazd. 2 lata temu jeździłem po Polsce z przyczepą, a teraz chcemy pojechać kamperem dalej. Jeśli tak odradzacie Włochy rozejrzę się za Bałkanami.
Czy kempingi rezerwujecie z wyprzedzeniem? Tj powinienem teraz rozplanować trasę i rezerwować kemping na kolejne dni czy jednak łatwiej szukać czegoś po drodze?

Wcześniejsza rezerwacja kempingów jest wprawdzie trochę zaprzeczeniem idei podróżowania kamperem (są tacy, który twierdzą nawet że samo stawanie na kempingach już nim jest, co jest oczywiście bzdurą), ale mówimy o wyjeździe z dziećmi w okresie szczytu wakacyjnego.
To czy rezerwować czy nie zależy myślę od tego jaki macie plan na ten wyjazd.
Jeśli to ma być podróż przed siebie bez twardo określonych celów i ustalanie kolejnych kroków z dnia na dzień , zależnie od warunków , pogody , itp., to bukowanie kempingów na sztywno zepsuje całą zabawę.
Jeśli natomiast chcecie tam pojechać w określone z góry ustalone miejsca , po to aby pobyć , poodpoczywać , pozwiedzać , to posiadanie zarezerowanego miejsca w szczycie sezonu ułatwi po prostu życie i zdejmie z głowy sporo problemów.
Weźcie tylko pod uwagę to, że jeśli nie znacie osobiście kempingu na który się wybieracie , to po przyjeździe można się mocno rozczarować. Jadąc na kemping "z drogi" i bez rezerwacji , jeśli na miejscu okażę się nie być fajnie to obracacie się na pięcie i jedziecie na następny (podobnie jeśli np podczas pobytu zepsuje się pogoda). Rezerwując kemping wcześniej trzeba zazwyczaj zapłacić sporą zaliczkę i potem wycofanie się z tematu jest kosztowne :spoko

Gdybym ja osobiście wybierał się kamperem z dziećmi w lipcu lub sierpniu do jakiegoś mocno obleganego turystycznie kraju , to bym tę podróż zaplanował z góry ,porezerwował kempingi i miał z tyłu głowy zakodowane, że jak się po drodze coś sypnie i jakaś miejscówka okaże się słaba to po prostu spiszę zaliczkę w poczet ogólnych kosztów i nie będę tym sobie psuł chumoru :spoko

Wyświetl szczegóły
Kazik II 
weteran

Wysłany: 2025-06-20, 18:19   

Koncepcja spędzenia wakacji wypożyczonym kamperem na z góry upatrzonych i zarezerwowanych kempingach wydaje mi się cokolwiek, przepraszam, ale bez sensu. Samo wypożyczenie kampera to już spory koszt. A koszty kempingów w takich krajach jak Włochy lub Chorwacja w szczycie sezonu do niskich nie należą. A w innych rejonach Bałkanów - wielokrotnie tam jeździłem i poza Czarnogórskim wybrzeżem nawet w szczycie sezonu nie trafiłem na jakieś większe problemy ze znalezieniem miejsca na kempingu. Jak nie tu to gdzie indziej ale nie zdarzyło mi się aby w danej okolicy było wszędzie pełno. A jak słusznie wspomniał kol. joko - z taką rezerwacją możemy się czasem rozczarować. Ogólnie rzecz biorąc, jeśli wybieramy się z dzieciakami i chcemy uniknąć improwizacji to koszt wyprawy wypożyczonym kamperem na zarezerwowanej kempingi może okazać się wyższy niż po prostu wykupienie gdzieś stacjonarnych pobytów, dojazd osobówką. A radocha z kamperowej wolności i włóczęgi żadna.

joko 
Kombatant

Wysłany: 2025-06-20, 22:10   

Masz poniekąd rację Kaziu , że wypożyczenie kampera + kempingi + wszystkie inne koszty to zapewne więcej niż nawet dobry hotel samolotem, ale ludzie mają różne priorytety i nie koniecznie kasa jest na pierwszym miejscu.
Gdyby tak nie było to organizatorzy wypraw kamperowych tacy jak np. Adam Soczewka (https://camperyasone.pl/) nie mieli by interesu, a jak miałem się okazję przekonać osobiście ruch u Niego spory.
Spotkałem ich karawanę w zeszłym roku w Chorwacji na Solarisie i jak porozmawiałem z uczestnikami, to nie mogłem wyjść ze zdziwienia że ludzie są skłonni za 10 dni podróży w grupie wynajętym kamperem dać ponad 20 tysi + wszystkie koszty na miejscu (czyli realnie bliżej 3 dych) :mrgreen:
Byli w tej grupie nawet ludzie z własnymi kamperami , którzy zamiast pojechać sobie samemu bez dodatkowych kosztów , płacili (z tego co pamiętam to coś koło 4-5tysi) za możliwość uczestnictwa w tej imprezie.
Tłumaczyli to w ten sposób , że organizator ogarniał za nich rezerwację kempingu i organizował im czas i wycieczki na miejscu i nie musieli robić nic tylko ślepo za nim podążać :spoko

Tutaj sam mówi o tym :

Kaziu, ludzie mają różne kółka zainteresowań i nie ogarniesz :bigok

Kazik II 
weteran

Wysłany: 2025-06-20, 23:35   

Widać ludzie różne potrzeby mają. Może wolą w kupie, mieć wszystko podane na tacy i być prowadzeni za rączkę. To niech płacą, jeśli tak lubią. A w rzeczonym przypadku koszty wyjazdu same w sobie nie dziwią, dziwi tylko to, że komuś chce się zadawać sobie trud i płacić tyle samo albo i więcej, za to samo, co mieliby zwyczajnie wykupując sobie stacjonarne wakacje w jakimś kurorcie.

Andrzej 73 
Kombatant
lawendowy

Twój sprzęt: LAIKA KREOS 4009 - 50 EDITION
Nazwa załogi: SŁONECZKA Renata i Andrzej + Patii i Matii
Piwa: 321/84
Wysłany: 2025-06-20, 23:43   

Rozumiem , że ktoś chce wynająć kampera i jechać na wakacje. Kamperowanie to przygoda niezależnie od tego gdzie się zatrzymujemy. Kemping czy postój na dziko , wszystko jedno ważne żeby tej formy turystyki spróbować.
Jedynie termin bym radził wybrać inny. W sierpniu wszędzie jest dużo ludzi.

Osobiście we Włoszech byliśmy w każdym możliwym terminie letnim. Faktycznie w sierpniu jest tłoczno szczególnie na północy.
Proponuję jechać na Abruzję tam jest nawet w sierpniu trochę luźniej. :spoko

jb 
stary wyga

Twój sprzęt: Globe - Traveller Active Z
Piwa: 138/25
Wysłany: 2025-06-21, 12:16   

Ale Italia to nie tylko morze, jeziora i kempingi. Byłem w ubiegłym roku trzy tygodnie w sierpniu i żadnego tłoku nie było. Góry mają przepiękne. Coś tam pisałem o tym na forum
https://www.camperteam.pl...pic.php?t=41035

Wyświetl szczegóły
LukF 
Kombatant

Twój sprzęt: CARTHAGO MALIBU I 440 QB
Piwa: 537/420
Wysłany: 2025-06-21, 16:33   

jb napisał/a:
Ale Italia to nie tylko morze, jeziora i kempingi. Byłem w ubiegłym roku trzy tygodnie w sierpniu i żadnego tłoku nie było. Góry mają przepiękne. Coś tam pisałem o tym na forum
https://www.camperteam.pl...pic.php?t=41035

Jak to się stało, że rok temu nie trafiłem na Twoją relację?
:bukiet:

jb 
stary wyga

Twój sprzęt: Globe - Traveller Active Z
Piwa: 138/25
Wysłany: 2025-06-21, 18:04   

Dziękuję za piwo. Przeczytałem ją jeszcze raz, mnóstwo tam błędów literowych i skrótów myślowych. Tak to jest jak się pisze z telefonu, tak jak teraz zresztą. Pytań dodatkowych nie było to i tematu nie rozwijałem ograniczając się do suchych faktów.

joko 
Kombatant

Wysłany: 2025-06-22, 00:17   

jb napisał/a:
Ale Italia to nie tylko morze, jeziora i kempingi.

Tylko , że autor wątku chce jechać z dziećmi na wakacje, więc raczej góry (nawet jeśli ładne) nie wygrają raczej z morzem i dobrze wyposażonymi kempingami :spoko

Odpowiedz do tematu