|
Prośba o pomoc prawną |
| Autor |
Wiadomość |
rysiol
stary wyga

Twój sprzęt: Dethleffs RT6844 Renault
Pomógł: 2 razy Dołączył: 30 Wrz 2008 Piwa: 83/27 Skąd: Lubartów
|
Wysłany: 2025-12-14, 18:13 Prośba o pomoc prawną
|
|
|
Prawdopodobnie popadłem w konflikt z prawem. Wymyśliłem sobie zakup starego uszkodzonego skutera, którego renowacja miała być zabawą na długie zimowe wieczory. Zabawa całkiem fajna, lecz okazało się, że w ciągu 30 dni muszę go zarejestrować. Skuter rozebrany na najdrobniejsze części a czas ucieka. Żeby pojazd zarejestrować trzeba mieć ważny przegląd, a jak zrobić przegląd kupki podzespołów które nawet skutera nie przypominają. Jak z tego wybrnąć? (legalnie)
Jeśli nie wywiąże się z obowiązku rejestracji w ciągu 180 dni zapłacę 1000 zł kary. Czy ta kara już wszystko załatwi i zwolni mnie z tego obowiązku?
Jeśli projekt mnie przerośnie i się poddam czy mogę wyrejestrować niezarejestrowany pojazd? |
|
|
|
 |
DI STEFANO
weteran
Twój sprzęt: Wygodny camper z wozidłem i zmywarką
Pomógł: 14 razy Dołączył: 26 Paź 2008 Piwa: 77/73 Skąd: tam gdzie lepiej
|
Wysłany: 2025-12-14, 18:35
|
|
|
| Czy to jest już zabytek, czy tyl,ko stary??? |
|
|
|
 |
DI STEFANO
weteran
|
Wysłany: 2025-12-14, 18:48
|
|
|
Jeśli to tylko jest starocie a nie zabytek to działa zasada ogólna " pojazd raz wyrejestrowAny nie podlega drugiej rejestracji"
Jak każda zasada czyt.norma prawna ma wyjątki( tutaj trzy)
Prawo o ruchu drogowym art 79 i 73.
Jeśli nie jest to zabytek( albo podobny wiekowo) lub nie masz papierów, że poprzednik odzyskał go z kradzieży odradzał bym wszelkiego rodzaju kombinowanie.
Myślę, że wyłożyłem Ci temat dobitnie, reszta zależy od Twojej decyzji.
Pozdrawiam. |
|
|
|
 |
rysiol
stary wyga

|
Wysłany: 2025-12-14, 19:06
|
|
|
| Kupiłem go od gościa który sprowadza skutery mam fakturę. Problem polega na tym, że chciałbym niespiesznie dokładnie go wyremontować. |
|
|
|
 |
SlawekEwa
Kombatant Slawek Dehler

Twój sprzęt: Blaszka Ducato L4H2 3.0 JTD
Nazwa załogi: Fendziaszki
Pomógł: 29 razy Dołączył: 10 Lut 2007 Piwa: 246/618 Skąd: z głębokiego buszu
|
Wysłany: 2025-12-14, 19:16
|
|
|
| rysiol napisał/a: | | Kupiłem go od gościa który sprowadza skutery mam fakturę |
Rysiu kup go jeszcze raz na wiosnę jak będzie wyremontowany. |
_________________ Życie jest dane wszystkim, ale starość tylko wybranym.
 |
|
|
|
 |
rysiol
stary wyga

|
Wysłany: 2025-12-14, 19:29
|
|
|
To bardzo rozsądna rada Sławku. Można też załatwić lewy przegląd. Tylko mi się tak zamarzyło żeby tak legalnie bez kombinowania, ale tak chyba nie można. |
|
|
|
 |
DI STEFANO
weteran
|
Wysłany: 2025-12-14, 20:49
|
|
|
a najlepiej ......
to skasuj temat i będzie po sprawie.:ok |
|
|
|
 |
jacek2214
zaawansowany
Nazwa załogi: sadza
Pomógł: 1 raz Dołączył: 15 Sie 2021 Piwa: 4/2 Skąd: czluchow
|
Wysłany: 2025-12-14, 21:16
|
|
|
| Takie u nas prawo,wymyslone przez poj................ ludzi. |
_________________ Anita i Jacek |
|
|
|
 |
Komplecik
Kombatant
Twój sprzęt: Adriianna
Nazwa załogi: Kompleciki :)
Pomógł: 5 razy Dołączył: 13 Cze 2011 Piwa: 366/746 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 2025-12-14, 22:21
|
|
|
Możesz to zgłosić w urzędzie i przedłużą ci okres do rejestracji, oświadczenie czerwone tablice, w najgorszym przypadku 200 zł kary ale raczej oświadczysz że remontujesz i będzie ok.
|
_________________ komplet |
|
|
|
 |
Kazik II
weteran
Twój sprzęt: Nobel Art alkowa na Ducato z 2008r.
Pomógł: 10 razy Dołączył: 22 Mar 2007 Piwa: 95/8 Skąd: Szczecin
|
Wysłany: 2025-12-15, 12:54
|
|
|
| Z tego co piszesz wnioskuję, że skuter została sprowadzony z zagranicy. Więc w ogóle nie widnieje on w polskim CEPIK ani UFG. I nikt na razie Cię nie ścignie. Gość który Ci sprzedał ma jakąś firmę i wystawił fakturę czy jako osoba prywatna? Tak czy owak najlepiej pogadać ze sprzedawcą może uda się wystawić dowód sprzedaży wtedy kiedy skuter będzie gotowy do przeglądu. Co do próby załatwienia sprawy "lege artis" jak proponuje Komplecik to z mojego doświadczenia z naszymi urzędami można wpaść z deszczu pod rynnę. Więc zacznij od dogadania się ze sprzedawcą. |
|
|
|
 |
SlawekEwa
Kombatant Slawek Dehler

|
Wysłany: 2025-12-15, 14:04
|
|
|
Kupiłem pędzidło elektryczne w listopadzie. Importer z kraju , pojazd z Chin.
Kombinowałem po co teraz rejestrować i ubezpieczać jak w zimie nie będzie to jeździło.
Jednak ryzyko takie, że importer ma homologację do końca tego roku, a w przyszłym może jej na ten model nie otrzymać i wtedy mogę sobie kółka kręcić po własnym podwórku. / plus taki, że człowiek w bloku nie mieszka / |
 |
|
|
|
 |
AMIGO
stary wyga Banita
Twój sprzęt: Blaszany, samobieżny namiot na kołach

|
Wysłany: 2025-12-15, 14:10
|
|
|
A co mówią w sprawie skuterów przepisy celne? Jakieś terminy, wciągnięcie do systemu, chory przymus rejestracjii i ubezpieczenia ...., czy to są ,,naczynia połączone'' ? Jak to teraz działa?
Jeżeli sprzedany Tobie przez firmę, to trochę gorzej, jeżeli prze osobę prywatną, to problem łatwy do przeskoczenia |
_________________ Bogdan |
| |
|
|
|
 |
SlawekEwa
Kombatant Slawek Dehler

|
Wysłany: 2025-12-15, 14:17
|
|
|
| AMIGO napisał/a: | | A co mówią w sprawie skuterów przepisy celne? |
Nie wiem, te przepisy interesują importera. |
 |
|
|
|
 |
AMIGO
stary wyga Banita
Twój sprzęt: Blaszany, samobieżny namiot na kołach

|
Wysłany: 2025-12-15, 14:28
|
|
|
| No tak, jeżeli importer załatwił sprawę ze swojej strony ad A do Z, to skuter już gdzieś tam figuruje w systemie i papierach. Czasami bywa jednak inaczej.... |
_________________ Bogdan |
|
|
|
 |
rysiol
stary wyga

|
Wysłany: 2025-12-15, 19:06
|
|
|
Zaczynając ten temat miałem na myśli jak bardzo można skomplikować proste rzeczy.
Mogłoby to tak wyglądać. Idę do wydziału komunikacji z papierami i jakimś zgłoszeniem. Pani stawia mi jakiś stempel z datą. Jak już ogarnę sprzęt i zechcę wyjechać nim na drogę publiczną robię przegląd, płacę ubezpieczenie, rejestruję i już.
Teraz (jeśli zakładamy całkowicie legalne działania) ostatniego dnia przed upływem miesiąca od zakupu muszę udać się do wydziału komunikacji i wystąpić o czasową rejestrację na doprowadzenie pojazdu do przeglądu. Taka rejestracja ma ważność do miesiąca. (Teoretycznie mógłbym jeździć na takiej rejestracji całkowicie niesprawnym pojazdem bo do niej nie jest wymagany przegląd).
To daje mi dwa miesiące. Potem zaczyna się okres za który już podlegam karze. Wysokość kary zależna jest od długości okresu przez jaki nie zarejestruję pojazdu. Najwyższa kara to 1000 zł za 180 dni. Dalej chyba ustawodawca nie przewidział co ze mną począć jak już zapłacę tą maksymalną karę i dalej nie wywiąże się z obowiązku rejestracji.
Oczywiście życie i koledzy podsuwają róże szalone pomysły. Najśmieszniejszy chyba jest taki, że przed upływem miesiąca daruję skuter żonie, ona ma miesiąc na rejestracje, przed upływem którego daruje mi skuter, następnie ja jej daruję i tak co miesiąc. |
|
|
|
 |
|
|