Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Hybrydowy hamulec indukcyjny
Autor Wiadomość
Cyryl 
Kombatant

Twój sprzęt: Fiat Ducato Rimor
Piwa: 354/23
Wysłany: 2025-11-16, 20:19   Hybrydowy hamulec indukcyjny

od razu zaznaczam, że nie zamierzam nic takiego montować, ale sam pomysł mnie zainteresował.

oczywiście hybryda jest dobra do miasta, gdzie jest dużo przyhamowań i przyspieszeń, w ruchu dalekobieżnym mniej przydatna.
ciekawy jestem, co koledzy sądzą o koledzy o tym sądzą?

tu link do polskiego artykułu:
https://40ton.net/iveco-siega-po-hybrydowy-hamulec-indukcyjny-30-mniej-paliwa-i-latwe-euro-7/?fbclid=IwY2xjawOHABJleHRuA2FlbQIxMQBzcnRjBmFwcF9pZBAyMjIwMzkxNzg4MjAwODkyCGNhbGxzaXRlAjMwAAEervWgoHIAYkbwQwNqdHuNjHgbljZpCyl63m-FmQOOh4SaSd3NS0mJPjnnF18_aem_gx_04XTFV1BrDr64StXzPg

Postaw piwo autorowi tego posta

Świstak 
Kombatant

Twój sprzęt: Milka, Milka2
Nazwa załogi: Świstaki
Piwa: 523/109
Wysłany: 2026-01-22, 18:06   

W osobówkach sprawdza się od dawna, a w kamperze przydałby się choć sam hamulec indukcyjny (bez odzysku energii), zwłaszcza w górach. W Milce 1 miałem retarder hydrauliczny grzejący w czasie hamowania płyn chłodniczy, w Milce 2 bardzo mi tego brakuje. Może nawet nie z konieczności ale dla spokoju ducha że kiedy hamulce będą potrzebne po długim zjeździe, nie będą już rozgrzane do czerwoności.
W zasadzie można to zrobić w kamperze montując dodatkowy alternator odpalany sygnałem ze świateł STOP.

Milka - może ją spotkacie?

Matheus 
zaawansowany

Twój sprzęt: Renault Carrier
Otrzymał 18 piw(a)
Wysłany: 2026-01-22, 19:07   

nic nie stoi na przeszkodzie aby zamontować. Poszukaj: telma. Mam u siebie w dwóch autach.
zresztą w kamperach z napędem na tył też można założyć. Bardzo czesto do sprinterów są dokładane jak są zabudowy autobusowe.

Renault Carrier - autobus kamper

eMQbatek

Świstak 
Kombatant

Wysłany: 2026-01-22, 19:43   

Przy robieniu kolejnej zabudowy przearanżuje zbiorniki wody szarej (są rozmieszczone wokół wału) i dołożę. Niby auto nie przeciążone, ale nie zawadzi. Policzę koszty i miejsce... znowu skracanie wału.... A nawet nie pamiętam czy tam nie będzie dwa wały zamiast jednego... Dawno pod autem nie leżałem i jakoś nie żałuję.

Ostatnio zmieniony przez Świstak 2026-01-22, 20:19, w całości zmieniany 3 razy  

SlawekEwa 
Kombatant
Slawek Dehler

Twój sprzęt: Blaszka Ducato L4H2 3.0 JTD
Nazwa załogi: Fendziaszki
Piwa: 251/624
Wysłany: 2026-01-22, 19:45   

Czy jeżeli w e- skuterze po włączeniu alarmu na postoju nie można obrócić tylnym kołem to też tam działa indukcja ? :niewiem

Świstak 
Kombatant

Wysłany: 2026-01-22, 19:56   

Raczej blokada mechaniczna. Indukcja jako zwarty silnik bez zasilania nie zatrzyma, lecz będzie stawiać coraz większy opór wraz ze wzrostem prędkości. Przy zasilaniu zewnętrznym może "zatrzymać" koło próbując je równoważyć kręcąc w przeciwną stronę, ale to duży koszt energetyczny dlatego obstawiam coś na wzór hamulca ręcznego sterowanego elektrycznie, albo bolec jak w skrzyniach automatycznych.

Ostatnio zmieniony przez Świstak 2026-01-23, 12:03, w całości zmieniany 2 razy  

Comsio 
Kombatant
weteran cepek

Twój sprzęt: Ducato II 2,8JTD 670 Eura Mobil
Nazwa załogi: COMSIOWIE
Piwa: 84/433
Wysłany: 2026-01-22, 20:00   

SlawekEwa napisał/a:
Czy jeżeli w e- skuterze po włączeniu alarmu na postoju nie można obrócić tylnym kołem to też tam działa indukcja ? :niewiem

Hamulec górski ci zadziałał :mikolaj

No proszę ☝🏻
Już w rumakach montujemy :mikolaj

Cyryl 
Kombatant

Twój sprzęt: Fiat Ducato Rimor
Piwa: 354/23
Wysłany: 2026-01-22, 20:57   

jeżeli chodzi o zwalniacze, to mamy hydrokinetyczne dwóch rodzajów:
tam gdzie czynnikiem roboczym jest olej przekładniowy, zblokowany ze skrzynią biegów, nazywany retarderem.
tam gdzie czynnikiem roboczym jest płyn chodzący (patent MAN-a) nazywany intarder.

w obu przy długotrwałym hamowaniu może wydzielać się nadmiar ciepła.
tam gdzie czynnikiem jest płyn chłodzący zawsze można włączyć ogrzewanie, aby zgubić trochę ciepła, w autobusie zwykle jest około 40-50 litrów płynu chłodzącego, więc jest jak gubić.

natomiast jest jeszcze zwalniacz elektromagnetyczny i ten można dołożyć w każdej ciężarówce bez zbytniej ingerencji.
montowany jest na wale napędowym.
najczęściej jest stosowany w autobusach, gdzie wał między skrzynią, a tylnym mostem jest bardzo krótki, ale da się go zmieścić.

retarder 2.png
zasada działania
Plik ściągnięto 314 raz(y) 230,76 KB

retarder 3.jpg
wygląd w ciężarówce
Plik ściągnięto 314 raz(y) 36,15 KB

retarder 1.jpg
tak jest montowany w autobusach.
Plik ściągnięto 314 raz(y) 17,05 KB

Comsio 
Kombatant
weteran cepek

Twój sprzęt: Ducato II 2,8JTD 670 Eura Mobil
Nazwa załogi: COMSIOWIE
Piwa: 84/433
Wysłany: 2026-01-23, 11:32   

Przy telmie
Po dosyć długim użyciu ☝🏻należy zrobić kilka kilometrów ☝🏻w celu wychłodzenia urządzenia :ok

Świstak 
Kombatant

Wysłany: 2026-01-23, 11:54   

W Brazylii w przeciążonych ciężarówkach przy zjazdach stosowane jest dodatkowe chłodzenie wodne polegające na delikatnym polewaniu przegrzewających się elementów układu hamulcowego. W telmie dokompletowanie takiego układu jest banalnie proste - wystarczy elektrozawór i podłączenie do instalacji wodnej kampera. To już oczywiście armata na komara ale możliwość jest. Ważne żeby zraszanie zacząć wcześniej niż w momencie gdy metal już świeci z gorąca, najlepiej gdy metal jest zimny, jeszcze przed długim hamowaniem. Gdy tarcza jest już gorąca chłodzenie nie będzie efektywne (woda odbije się od powierzchni na poduszce parowej) a metal może popękać.

Autor wątku miał zapewne na myśli odzysk energii hamowania. Być może w nowych autach ciężarowych i dostawczych będzie to coraz szerzej stosowane, ale zapewne do kamperów długo nie trafi z racji dużej sumarycznej wagi takiego rozwiązania.

joko 
Kombatant

Twój sprzęt: Rapido i96M
Piwa: 563/46
Wysłany: 2026-01-24, 11:42   

Świstak napisał/a:

Autor wątku miał zapewne na myśli odzysk energii hamowania. Być może w nowych autach ciężarowych i dostawczych będzie to coraz szerzej stosowane, ale zapewne do kamperów długo nie trafi z racji dużej sumarycznej wagi takiego rozwiązania.

W kamperach do 3,5t na pewno nie, natomiast w tych cięższych wagowo do przełknięcia , ale pod każdym innym względem bez sensu. Zakładać takie ustrojstwo tylko po to aby mieć sporadycznie używany retarder to się nie jest w stanie obronić.

Jest inne rozwiązanie, które mając odpowiedni zapas DMC można by zastosować , a które poza pełnieniem tej funkcji o której tutaj mowa, ogarniało by jeszcze kilka innych istotnych w kamperze rzeczy.
Chodzi o dołożenie na tylną oś (w kamperach przednionapędowych) zestawu do konwersji na elektryka (silnik, most z półosiami, sterownik, lub rozwiązanie typu Motor in Wheel).
Zakładając takie coś mamy poza skutecznym retarderem , hybrydę typu "through-the-road hybrid" , odzysk energii z hamowania i zjazdów , wspomaganie ruszania i podjazdów, oraz co najwazniejsze mamy rozszerzenie napędu do 4WD dla jazdy w trudnym terenie (mokra trawa, błoto, itp) .
W tym rozwiązaniu dołożenie masy i poniesienie kosztów ma sens, bo mamy kilka fajnych udogodnień a nie sam retarder.

Planowałem takie coś do mojej starej Mobilvetki , ale sprzedałem ją zanim zdążyłem to zrobić .
Zestaw jaki do tego wybrałem to silnik Hyper 9 z programowanym kontrolerem i tylny most z półosiami od Ducato 4x4. Bateria miała być do tego 96V/314Ah i miała być współdzielona z zasilaniem zabudowy .
Do nowego Rapido tego nie założę bo tu mnie DMC nie puści na pewno (Mobilvetka była dużo lżejsza w bazie), ale do kamperów > 3,5t uważam że opcja godna rozważenia :spoko

Świstak 
Kombatant

Wysłany: 2026-01-24, 12:09   

I to rozwiązanie (szczególnie z dużym dodatkowym akumulatorem) ma w kamperze największy sens. Pomijając dodatkowy napęd 4x4 mamy tu własną potężną elektrownię i ogromny zapas energii elektrycznej do dowolnego wykorzystania - na trakcję ale i na mikrofalówkę. Rewelacja. Dość istotną tu kwestią są akumulatory które muszą przyjąć ogromne prądy ładowania... Aby odebrać tych kilkanaście czy nawet czasami grubo ponad sto kW w czasie wykorzystania go w charakterze retardera z relatywnie małym akumulatorem potrzebne byłyby jeszcze superkondensatory i przetwornica. Człowiek nie zdaje sobie sprawy o jakich mocach rozmawiamy, póki sobie nie uświadomi że silnik 100 kW ledwo ciągnie pod górę pracując z pełną mocą, a jadąc z tej samej góry w dół wytracamy tyle samo energii w hamulcach, tyle że jadąc szybciej i moc jest większa bo tę samą wartość energii kinetycznej musimy wytracić (zamienić w ciepło) w krótszym czasie. Kurde, w moim aucie to chwilami nawet i pół miliona watów.... Takie ostrzejsze hamowanie od setki zaświeciło by wszystkie ledy w całej gminie.... A to tylko jedna mała ciężarówka.

joko 
Kombatant

Wysłany: 2026-01-24, 14:10   

Nie jest aż tak źle. Dla samochodu powiedzmy 7,5t , nachyleniu powiedzmy 6% i prędkości 50km/h , moc którą trzeba wytracić to : P = 7500·9,81·13,9·0,06 = 61 kW

Przy baterii 96V/314Ah daje nam to prąd na poziomie ok. 600A czyli ok. 2C i to może troszkę za dużo , ale dla samochodu 3500t będzie to już poniżej 1C.

Jak do samochodu 7,5t zrobisz baterię 192V/150Ah to prądowo masz już ok, a pojemność i waga bez zmian :spoko

Ja to sobie kiedyś liczyłem pod tego Hyper'a 9, ale przy założeniu kampera 3,5t i wyszło mi , że jakbym zjechał z Transfogarskiej tym najbardziej stromym odcinkiem (tam jest coś koło 25km) tylko na rekuperacji nie używając hamulca to doładował bym ten akumulator o ok. 10-12kWh i silnik cały czas pracował by w zakresie mocy dopuszczalnej do pracy ciągłej (38kW bodajże ) .
Wniosek taki, że na górze pasowało by mieć nie więcej jak 50-60% naładowania, aby do końca retard działał i odbierał całą moc ....... no chyba żebym przy okazji podgrzał sobie jeszcze wodę do kąpieli i upiekł placek w piekarniku :ok :spoko

joko 
Kombatant

Wysłany: 2026-01-24, 14:14   

Świstak napisał/a:
I to rozwiązanie (szczególnie z dużym dodatkowym akumulatorem) ma w kamperze największy sens. Pomijając dodatkowy napęd 4x4 mamy tu własną potężną elektrownię i ogromny zapas energii elektrycznej do dowolnego wykorzystania - na trakcję ale i na mikrofalówkę. Rewelacja.

No ja tu Panie nie teoretyzuję, tylko podaję realne rozwiązanie , które wbrew pozorom nie jest wcale ani takie trudne ani takie abstrakcyjne :ok

Ja jestem uparty i nie chcę kampera powyżej 3,5t, ale Ty Arku masz pełne pole do popisu w swojej Milce :bigok

Poza spokojem o hamulce na długich zjazdach , potężnym układem zasilania zabudowy i napędem 4x4 do sytuacji awaryjnych masz jeszcze realny "oszczędzacz" paliwa i zero stresu nie tylko na zjazdach , ale i podjazdach :spoko

O ten zestaw silnika i sterownika mi chodzi :

A tu link do strony gdzie jest opis i gdzie to można kupić : https://evshop.eu/en/conversion-kits/773-hyper9-universal-ev-conversion-kit-lv-hv.html

To jest zestaw do konwersji na elektryka , ale w przypadku dokładania jako wspomaganie spaliny w układzie hybrydowym też da się to ogarnąć . Sterownik jest programowalny i jest do niego pełna dokumentacja i trzeba by tylko dorobić trochę elektroniki która czytała by dane z samochodu i odpowiednio sterowała momentem , aby Hyper pomagał a nie przeszkadzał silnikowi spalinowemu .
W drugą stronę (silnik elektryczny -> silnik spalinowy) sprzężenie nie jest potrzebne, bo sterownik w spalinówce sam dostosowuje parametry do obciążenia i sam odpuści tyle ile doda mu ten elektryczny .

Odpowiedz do tematu