|
|
|
Włochy / Hiszpania - lato 2026 |
| Autor |
Wiadomość |
maro88pl
zaawansowany
Twój sprzęt: Pilote Galaxy 86MX oraz Eddis Force 460/4
Pomógł: 2 razy Dołączył: 11 Lis 2023 Piwa: 23/47 Skąd: Bełchatów
|
Wysłany: 2025-10-27, 11:19 Włochy / Hiszpania - lato 2026
|
|
|
Witam kolegów,
Przychodzę z pytaniem o porady - przed nami pierwszy dłuższy zagraniczny wyjazd. Na pokładzie:
- 2 dorosłych (partnerka lubi ogólnie spacery, otwartą przestrzeń, wodę; ja jak u niej + tematy związane z historią i militariami)
- nastolatka (14 lat) nie do końca przekonana jeszcze do kamperowania (na zasadzie na 1-3 dni to może jechać, ale najlepiej aby był normalny prysznic albo gdzieś w okolice gdzie rodzina mieszka żeby mogła u nich a nie w aucie spać) dla której będzie to pierwszy taki dłuższy wyjazd
- 1,5 roczny bobas (lubi jazdę autem)
- pies od urodzenia niesłyszący i z tego powodu lękliwy, wobec czego preferujemy mniej zatłoczone miejsca postoju
Kamper to: Ducato '97 2,5TD [informacja odnośnie ewentualnych stref czystego transportu], 3,5t, 7m
Ogólnie planujemy wypad w północne Włochy i / lub południowa Hiszpania. We Włoszech fajnie jak byśmy dla młodej zahaczyli o muzeum F1 i Ferrari (obecnie ma zajawkę w tym kierunku). Poza tym jesteśmy otwarci na propozycje / sugestie / uwagi gdzie warto podjechać, a jakich miejsc raczej unikać + informacje logistyczne odnośnie możliwości zrzutów szarej / opróżniania kota / uzupełniania czystej wody.
Raczej nie planujemy postojów na kempingach, a raczej bardziej na dziko - lubimy tą formę postojów, poza tym jest to spokojniejsze w kwestiach behawiorystycznych psa.
Planowana długość: 7-12 dni |
| |
|
|
|
 |
Bim
Kombatant Jacek

Twój sprzęt: Peugeot Adriatik 2,5D 1991 rok
Pomógł: 12 razy Dołączył: 21 Lip 2007 Piwa: 170/104 Skąd: Sandomierz
|
Wysłany: 2025-10-27, 18:07
|
|
|
Dla mnie to hardkor mam na myśli czas jaki sobie przeznaczyłeś i ten kierunek w okresie letnim poza kempingami i w takim składzie
Raczej zniechęcisz niewiasty
bobas napewno nie bedzie pamiętał
Psu wszystko jedno bo i tak przeleży połowę trasy |
|
|
|
 |
Komplecik
Kombatant
Twój sprzęt: Adriianna
Nazwa załogi: Kompleciki :)
Pomógł: 5 razy Dołączył: 13 Cze 2011 Piwa: 366/727 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 2025-10-27, 20:49
|
|
|
7 do 12 dni to raczej nie do Hiszpanii Włochy północne prędzej, tam jednak będzie tłoczno i może się okazać że miejscówki na dziko będą zajęte, jeśli będziecie omijać największe atrakcje i poszukacie spokojniejszych miejsc może się to udać, też cudów nie wymyślisz w 3 dni na miejscu koło Gardy się pokręć i nie możesz jechać przez Bolzano w weekend bo korek ma nie raz kilkadziesiąt kilometrów poczytaj o tym nie wypuszczają nawet z autostrady,
A że tak zapytam z ciekawości to nie jest pierwszy wyjazd gdzieś już jeździliście kamperkiem?
|
_________________ komplet |
| |
|
|
|
 |
maro88pl
zaawansowany
|
Wysłany: 2025-10-27, 22:07
|
|
|
Komplecik zbliżonym składem [bez nastolatki] ze względu na wiek niemowlęcia (obecnie leci mu 10 miesiąc) byliśmy w tym roku na wyjazdach w Polsce:
- kilka dni Kraków i okolice
- AirShow Leszno, Grodzisk Wlkp. i okoliczne jeziora
- tydzień wzdłuż Brdy na dzikich miejscówkach (znajomy spływał kajakiem, my korzystaliśmy spacerami + wspólne postoje wzdłuż rzeki)
Poza tym mamy zaliczone wyjazdy w składzie ja + seniorka rodu oraz ja + partnerka i głuchy pies (wszystkie tylko na dzikich miejscówkach, bez kempingów):
- 2x po tygodniu mazury
- tydzień po Podlasiu
- tydzień po województwie dolnośląskim
- tydzień po Bieszczadach
- objazdówka po Wielkopolsce
+ sporo weekendowych wypadów nad jeziora / za miasto
Sam kamper sprawdzony przez znajomego, z którym używamy go wspólnie, w wyjazdach zagranicznych - zrobił min. 3 tygodnie po Rumunii, ale on w odróżnieniu od nas preferuje postoje na kempingach.
Kamper mamy w pełni samowystarczalny (solar, 200Ah LFP akumulator, gasbank z tankowaniem) i spory jak na nasze potrzeby [ https://www.camperteam.pl...pic.php?t=40349 ]
Preferujemy raczej spokojniejsze miejsca (partnerka pracuje w korpo z ciągłym kontaktem z klientami, ja też w korpo budowlanym, więc chcemy od ludzi odpocząć). Zależy nam na fajnych widokach, ewentualnie jakieś ikoniczne punkty, ale nie kich-masówka, trochę dobrej lokalnej kuchni.
Bim niestety przy naszej pracy (głównej partnerki bo ja obecnie po narodzinach dziecka pracuje zdalnie z domu) dłuższy urlop to raczej marzenie ściętej głowy. Moje ciche marzenie to powrót po latach do Hiszpanii i możliwość ponownej rozmowy w tym języku z lokalsami - ale jak będzie trzeba to odłożę to na dalszą przyszłość. Partnerki raczej nie zrażę do kamperowania - najpierw nie widziała siebie wcale w takim sposobie podróżowania, a po pierwszym zaliczonym wyjeździe sama w każdym wolnym terminie chciałaby gdzieś jechać. Młodej nie zamierzam na siłę przekonywać - ona tego do końca nie czuje i wątpię że wyjazd zmieni to na + lub -. Od dalej będzie z nami jeździła raz na pięć wyjazdów. Mały pamiętać zapewne nie będzie, ale ważne aby nie było to dla niego męczące - póki co uwielbia jeździć i małym i dużym autem A z psem nie jest wcale taka łatwa sprawa. Przez to że jest głuchy od urodzenia, a w hodowli źle było to przepracowane ma bardzo duże lęki. Płoszą go praktycznie wszystkie nagłe ruchy czy mignięcia światła, więc całą jazdę jest czujny. A na postojach wolimy być dalej niż bliżej ludzi ponieważ na widok obcych ludzi również czuje się niepewnie (zwłaszcza gdy ludzie zwracają na niego uwagę, próbują się do niego zbliżać, a to niestety zdarza się często bo to ... dalmatyńczyk i zwłaszcza dzieci próbują do niego podchodzić) |
|
|
|
 |
Komplecik
Kombatant
|
Wysłany: 2025-10-28, 07:19
|
|
|
To spoko dasz s radę i nie powinieneś spalić wyjazdu, załóż sobie minimalny plan a wtedy większość wypali, będziesz dodawał jeśli czas pozwoli atrakcje, ale! dobrze jest dojechać w dany wymyślony rejon i tam penetrować jak to mówią w około komina, piszesz o 7 dniach krótko
|
|
|
|
 |
| Wyświetl szczegóły |
 |
Darson
Kombatant

Twój sprzęt: MCLOUIS MC4-32
Nazwa załogi: Załoga G.
Pomógł: 2 razy Dołączył: 17 Paź 2021 Piwa: 241/195 Skąd: Jaworzno/Oslo
|
Wysłany: 2025-10-28, 20:48
|
|
|
| Bim napisał/a: | | Dla mnie to hardkor mam na myśli czas jaki sobie przeznaczyłeś |
Dla mnie też.
Robić sobie niepotrzebne ciśnienie na urlopie, żeby koniecznie gdzieś dojechać ?
Albo jechać godzinami, zamiast zatrzymać się w fajnym miejscu..
Zaplanuj "z grubsza" kierunek, co chcesz zobaczyć w pierwszej kolejności, a pozostałe rzeczy, "jeśli się uda."
Postaw na spontan.
Znajdziesz fajny kawałek plaży, to siedź i się relaksuj. |
_________________ "Nie szukaj przeszkód, szukaj możliwości"
Darson®
 |
|
|
|
 |
Andrzej 73
Kombatant lawendowy

Twój sprzęt: LAIKA KREOS 4009 - 50 EDITION
Nazwa załogi: SŁONECZKA Renata i Andrzej + Patii i Matii
Pomógł: 36 razy Dołączył: 22 Maj 2009 Piwa: 339/86 Skąd: Częstochowa
|
Wysłany: 2025-10-29, 00:11
|
|
|
Na tak krótki czas proponuję Włochy , dużo ciekawych miejsc godnych zobaczenie z wieloma zabytkami.
Hiszpania dłuższy dojazd , ale jest to możliwe. Będąc młodszy zajechałem do Barcelony w półtorej dnia.
Powodzenia |
_________________ Polub nas na facebooku https://www.facebook.com/MebleRenee |
|
|
|
 |
SlawekEwa
Kombatant Slawek Dehler

Twój sprzęt: Blaszka Ducato L4H2 3.0 JTD
Nazwa załogi: Fendziaszki
Pomógł: 29 razy Dołączył: 10 Lut 2007 Piwa: 242/614 Skąd: z głębokiego buszu
|
Wysłany: 2025-10-29, 08:59
|
|
|
| Andrzej 73 napisał/a: | | Będąc młodszy zajechałem do Barcelony |
|
_________________ Życie jest dane wszystkim, ale starość tylko wybranym.
 |
|
|
|
 |
maro88pl
zaawansowany
|
Wysłany: 2025-10-29, 10:14
|
|
|
Darson nie mamy ciśnienia żeby zaliczyć X konkretnych miejsc. Jedyny punkt "must have" jaki sobie zakładamy to 2 miejsca związane z Ferrari obok Modeny. Jest to ukłon w kierunku naszej nastolatki, która w ostatnim czasie zafascynowała się F1, a tam szczególnie upodobała sobie markę z koniem w Logo, a dodatkowo ze względu na fakt że ogólnie mało ona z nami kamperuje (nie przypadło jej to do gustu), a tym razem sama zaproponowała że w te wakacje chętnie z nami pojedzie za granicę.
Zawsze robimy tak że tylko z grubsza planujemy kierunek, ewentualnie jak jedziemy po Polsce to określamy sobie 3-4 miejsca które chcielibyśmy zobaczyć i one nam ten kierunek nakreślają, ale nic nie jest ustawione na sztywno. Przejeżdżamy obok fajnej zatoczki nad jeziorem, to chętnie staniemy na 2 dni, po drodze od kogoś się o czymś dowiemy od lokalsów że może być interesujące to też na bieżąco rozważamy zajechanie tam.
Bardziej chodziło mi w tym temacie o opinie, rady, bardziej doświadczonych w zagranicznych wyjazdach w tamtym kierunku o wskazanie punktów które warto rozważyć, czego kategorycznie unikać - np. rada od Komplecika na temat Bolzano - oraz ze względu że nie będziemy kotwiczyć na kempingach wskazania sprawdzonych "węzłów logistycznych" w kwestii wody i ścieków.
W Polsce często korzystamy, w kwestii miejsc na dziko i logistyki, z mapki jednej z grup na FB i nam się ona bardzo fajnie sprawdza. Niestety w kwestii miejscówek zagranicznych jest dużo uboższa. Do aplikacji P4N nie bardzo mam przekonanie, ponieważ już kilka razy się na wskazywanych w niej lokalizacjach przejechaliśmy.
A z samym "parciem" na atrakcje u nas sytuacja wygląda tak że:
- ja dzięki możliwościom jakie miał mój ojciec od 7-8 latka mam zjeżdżone i zwiedzone kawał świata i obecnie bardziej niż muzea, starówki, itd cieszą moje oko piękne widoki i spokój
- partnerka i nasza (jej) młoda nie miały takich możliwości i póki co dla nich atrakcją będzie praktycznie już sama możliwość zobaczenia innego kraju |
|
|
|
 |
maro88pl
zaawansowany
|
Wysłany: 2025-10-29, 10:34
|
|
|
Wstępnie zakładam taką drogę do Włoch:
 |
|
|
|
 |
Bim
Kombatant Jacek

Twój sprzęt: Peugeot Adriatik 2,5D 1991 rok
Pomógł: 12 razy Dołączył: 21 Lip 2007 Piwa: 170/104 Skąd: Sandomierz
|
Wysłany: 2025-10-29, 14:15
|
|
|
Ominołbym Węgry kiepska droga
Kierunek Bratysława przed Wiedniem zjazd i kierunek w stronę Wenecji .
We Włoszek do Wenecji ominołbym autostradę i w stronę Modeny.
Powrót przez Malowniczą Słowenię z obowiązkowym postojem nad jeziorem Bled i wycieczkę do wąwozu Vingtgar
Trasa do wąwozu pieknego widokowo niestety nie dla psa i malucha i tu trzeba by było podzielić zwiedzanie na dwie cześci
Dojazd piękna drogą widokową do miejscowości Bled górską ,wąską , ale naprawdę warto jak nie boisz się podróżować po takich ekstremach |
|
|
|
 |
maro88pl
zaawansowany
|
Wysłany: 2025-10-29, 14:39
|
|
|
Obawiam się nieco Austrii ze względu na warzenia pojazdów. Nasz kamper jest niestety przeciążony wagowo przy dłuższych trasach i to o dobre 300-400kg. (*)
Ale serdecznie Bim dziękuję za informacje - skarbie o tego typu wskazówki mi chodziło w tym temacie.
(*) Pierwotnie był homologowany i zarejestrowany na 3.850 kg, ale jakiś luj poprzedni właściciel obniżył mu w dowodzie DMC do 3.500 kg i teraz niestety przy gabarytach pojazdu i teoretycznej ładowności 6 osób brakuje tych 350 kg - zwłaszcza gdy weźmiemy pod uwagę że jest to auto z '97 roku i od czasu jego produkcji sporo wyposażenia zostało też dołożone. |
| Ostatnio zmieniony przez maro88pl 2025-10-30, 08:39, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Andrzej 73
Kombatant lawendowy

Twój sprzęt: LAIKA KREOS 4009 - 50 EDITION
Nazwa załogi: SŁONECZKA Renata i Andrzej + Patii i Matii
Pomógł: 36 razy Dołączył: 22 Maj 2009 Piwa: 339/86 Skąd: Częstochowa
|
Wysłany: 2025-10-29, 21:35
|
|
|
No dobra , miałem mniej niż 50 lat.
Polecam Gardę i Como. Malownicze miasteczka nad Gardą - bajka.
Generalnie Włochy to same zabytki i klimatyczne miejscowości.
Dobre winko i pyszne jedzonko , a kawka i croissant z nadzieniem pistacjowym... na same wspomnienie już mnie ciągnie do Italii. |
_________________ Polub nas na facebooku https://www.facebook.com/MebleRenee |
|
|
|
 |
Komplecik
Kombatant
|
Wysłany: 2025-10-29, 22:36
|
|
|
Nie no dobrześ se to wymyślił ale widzę że jesteś prawie w Toscani, tam jest co robić, wygugluj atrakcje i mosz jak na dłoni. |
|
|
|
 |
mischka
Kombatant

Twój sprzęt: Knaus
Pomógł: 11 razy Dołączył: 27 Lut 2016 Piwa: 146/182 Skąd: Bawaria
|
Wysłany: 2025-10-30, 07:59
|
|
|
| Andrzej 73 napisał/a: | | Polecam Gardę i Como. Malownicze miasteczka nad Gardą - bajka. |
W sezonie Garda na dziko raczej odpada, Como to mniej ludzi i nadal niesamowite widoki.
| Andrzej 73 napisał/a: | Dobre winko i pyszne jedzonko , a kawka i croissant z nadzieniem pistacjowym... na same wspomnienie już mnie ciągnie do Italii. |
Pełna zgoda, dla koneserów dobrej kuchni i napojów to bardzo dobra opcja.
| maro88pl napisał/a: | | Ogólnie planujemy wypad w północne Włochy i / lub południowa Hiszpania. |
Mega duży rozrzut. 1500km a 3200km w jedna stronę z małym dzieckiem i nastolatką na pokładzie i to wszystko w 7-12dni to jednak spora różnica. Dojazd i powrót do Malagi zajmie Ci tydzień, a jeszcze trzeba odpocząć. Wybrałem Malagę bo piszesz o południowej Hiszpanii.
Północne czy środkowe Włochy to kilka dni na plus. Problemem jest tylko pełny sezon, wtedy im bardziej na południe tym luźniej (co nie znaczy że od strzała znajdziesz dzikie miejscówki). Szukaj w Google "Area Sosta Camper" albo tylko "Area Sosta". Czasami można znaleźć niezłe zorganizowane miejscówki za free albo za niewielką opłatą. Zdarza się też że te miejsca są w zupełnie nieatrakcyjnym miejscu, tak że musisz być czujny.
Gdzieżbyście nie pojechali będzie dobrze, jak się jedzie z pozytywnym nastawieniem to zawsze jest dobrze |
_________________ W życiu piękne są tylko chwile... |
| |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|