Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Uszkodzony panel solarny elastyczny
Autor Wiadomość
windsurfer 
trochę już popisał

Twój sprzęt: Rapido 883F
Postawił 4 piw(a)
Wysłany: 2025-11-02, 09:24   Uszkodzony panel solarny elastyczny

Drodzy forumowicze, na stosunkowo nowych solarach - 18 miesięcy pojawiły się plamy, przepalenia myślę że w skutek zwarcia. Co w tej sytuacji zrobić. Wymienić je czy zostawić i użytkować licząc się ze spadkiem efektywności. Mam podłączone szeregowo. Czy jest to bezpieczne w dalszej eksploatacji? Mam przyklejone bezpośrednio do dachu Sikaflex 252.

IMG_20251101_140909.jpg
Plik ściągnięto 3 raz(y) 630,91 KB

IMG_20251101_141101.jpg
Plik ściągnięto 3 raz(y) 613,11 KB

IMG_20251101_140921.jpg
Plik ściągnięto 3 raz(y) 510,9 KB

Postaw piwo autorowi tego posta

MiGa 
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: Mobilvetta K-Yacht TEKNO LINE 89
Piwa: 2/3
Wysłany: 2025-11-02, 11:04   

Miałem to samo. Wymieniłem. To znaczy Jarek Papamila wymienił . Zrezygnowałem z elastycznych.

rakro1 
weteran

Twój sprzęt: Dethleffs Trend I 7057
Piwa: 267/200
Wysłany: 2025-11-02, 11:16   

A czy jesteś w stanie ocenić czy działają jak poprzednio czy coś się zmieniło?

windsurfer 
trochę już popisał

Postawił 4 piw(a)
Wysłany: 2025-11-02, 12:59   Uszkodzony panel solarny elastyczny

Tak, jest może 10% spadek. W słoneczny dzień 6x100Wdaje około 20amper. Mam jednak obawy czy przy dużym nasłonecznieniu jeżeli jest tam wysoka temperatura nie zostanie stopiona również pianka w dachu kampera.

Andrzej 73 
Kombatant
lawendowy

Twój sprzęt: LAIKA KREOS 4009 - 50 EDITION
Nazwa załogi: SŁONECZKA Renata i Andrzej + Patii i Matii
Piwa: 339/86
Wysłany: 2025-11-02, 13:09   

Zawsze takie uszkodzenie jest "wrażliwe" i może być powodem do spięcia , a w konsekwencji wytapiania panela. Pewne jest , żeby mieć święty spokój lepiej wymienić. Przy 600 W to osobiście wolałbym go odłączyć.

A jak już jesteśmy przy temacie. Po siedmiu latach używania , mam chęć wymiany paneli , pomimo że są dobre.
Elektronika jaka by nie była się starzeje zresztą jak wszystko , ale ta jest narażona na słońce i trzęsienie. :gwm
Obecnie panele są efektywniejsze , a panele np. 100 W mają mniejsze wymiary niż kiedyś.
:spoko

rakro1 
weteran

Wysłany: 2025-11-02, 13:51   

Nie ruszałbym tego. Działają. Może słabiej niż dotychczas a może nie. I ten spadek nie musi wynikać z uwidocznionych uszkodzeń. Obserwuj, rób pomiary i czekaj.
Jeśli coś jeszcze będzie się grzało to auta nie spali. Ciepło idzie w górę i to co pokazałeś na zdjęciach to ten efekt przegrzania.
Moim zdaniem :idea

windsurfer 
trochę już popisał

Postawił 4 piw(a)
Wysłany: 2025-11-02, 14:23   Uszkodzony panel solarny elastyczny

Gdyby był jeden to bym odłączył ale z sześciu trzy maja te usterki. co ciekawe te najstarsze 8 letnie są OK natomiast te nowe chińczyki tej samej firmy DOKIO mają lutowania cieńsze i są trochę mniejsze.

Andrzej 73 
Kombatant
lawendowy

Wysłany: 2025-11-02, 15:07   

windsurfer napisał/a:
Gdyby był jeden to bym odłączył ale z sześciu trzy maja te usterki.

To jest już bardzo niepokojące. Gdybym miał taki przypadek wymieniłbym bez zastanawiania się nawet minuty. Oczywiście piszę co ja bym zrobił. :spoko

rakro1 
weteran

Wysłany: 2025-11-02, 21:33   

Drugorzędną sprawą jest czy je wymienisz. Zwł. dla nas, kibicujących ale nie ponoszących kosztów tej wymiany.
Natomiast ciekawe byłoby ustalenie przyczyny awarii ( chociaż system przecież nadal działa ).
Jest takie określenie hot-spot. W sytuacji zacienienia któregoś z ogniw panela może dochodzić do jego przegrzania ( jak u Ciebie bo od przegrzania uszkodziła się powłoka panela ) lub nawet do jego zniszczenia. Po to powinny być montowane diody bocznikujące, omijające zacienione/uszkodzone ogniwo.
Sprzyja takim sytuacjom stosowanie różnych paneli solarnych. Napisałeś, że nie są one od jednego producenta i pomimo identycznej mocy mogą mieć inne napięcia i natężenia.
Gdybyś wymieniał to wszystkie i może inne połączenie np. po dwa panele szeregowo i takie trzy podwójne układy można połączyć równolegle. Może wtedy nie dochodziłoby do lokalnych uszkodzeń a zwłaszcza miałbyś niższe napięcie w układzie bo jeśli masz w układzie napięcie niemal 100v to jest to już napięcie niebezpieczne w razie awarii.

windsurfer 
trochę już popisał

Postawił 4 piw(a)
Wysłany: 2025-11-02, 22:10   

Panele sa od jednego producenta o prawie takich samych parametrach ale kupowane w róznych odstępach czasowych. Napięcie rzeczywiście mam rzedu 110V jak akumulator jest pełny . Regulator jest EPEVER 50 A max napięcie 150V. Zacienienie oczywiście występuje chociażby od okna dachowego lub relingów bagażnika. Może problem rozwiąże właśnie zmiana zmiana na trzy pary po dwa panele.

rakro1 
weteran

Wysłany: 2025-11-02, 22:33   

Mamy na Forum ekspertów od tych tematów. Jest weekend ale jutro może ktoś mądrzejszy od nas się włączy i podpowie :spoko

rakro1 
weteran

Wysłany: 2025-11-02, 22:42   

Regulator spokojnie do takiego układu. Kusiłoby mnie, gdybyś chciał wyrzucić uszkodzone panele aby te starsze, nie zniszczone zostawić. Podpiąć do obecnego regulatora a kupione nowe podłączyć do drugiego regulatora. Miałbyś dwa niezależne układy i nie musiałbyś wymieniać wszystkich paneli. Doszedłby koszt drugiego regulatora.
Czy ma to sens ??? Wątpię ale w przypadku awarii jednego z układów gdzieś w trasie miałbyś przynajmniej ten drugi.

joko 
Kombatant

Twój sprzęt: N & B Ismove i Mobilvetta ZEH4
Piwa: 534/45
Wysłany: 2025-11-03, 01:14   

Czy ja dobrze zrozumiałem , że masz te 6 paneli 100Wp połączonych szeregowo ?

Jeśli tak to masz powód uszkodzeń. W kamperze który się przemieszcza i stoi w ciągle zmieniających się warunkach nasłonecznienia i zacienienia nie łączy się w szereg więcej niż 2 panele (mówię o panelach 100-150Wp). Napięcie stringu na poziomie 30-40V jest optymalne dla MPPT ładującego akumulator 12V .
Im wyższe napięcie stringu tym wyższe napięcia wsteczne powstają w tych panelach i ich ogniwach , które są punktowo zacienione lub fizycznie uszkodzone.
Im wyższe napięcie wsteczne przy tym samym prądzie , tym większa moc absorbowana w miejscach zacienienia lub uszkodzenia i tym wyższa temperatura (do stopienia panelu włącznie).

Jakbyś w momencie montażu połączył to szeregowo-równolegle w konfiguracji 3x2 to działało by bez uszkodzeń do dzisiaj i jeszcze długo potem :spoko

Teraz taka zmiana konfiguracji da tyle, że kampera nie spalisz , ale na dłuższą metę to bym tego nie używał tylko wymienił na nowe .
Najlepiej wywal wszystkie i kup nowe z powłoką ETFE . Zrobisz raz i będziesz miał spokój na lata.
Te uszkodzone jak chcesz tymczasowo uzywać to zabezpiecz w miejscach uszkodzeń jakimś silikonem bezbarwnym , żeby wilgoć nie wchodziła (wczesniej wygrzej żeby wysuszyć to co już tam wlazło) , żeby korozja nie postępowała.

Przypuszczam, a nawet jestem pewien , że wszystkie panele mają już całą masę mikropęknięć powłoki , a zapewne również pęknięć mechanicznych (jeśli były klejone na Sikaflex) i wymiana teraz tylko tych upalonych jest bez sensu , bo za chwilę to samo będzie z pozostałymi . Jeśli to są panele z powłoką PET (a sądząc po wieku raczej na pewno) to już po nich .

Elastyki są super , ale trzeba wiedzieć jak je montować na kamperze :spoko
Jeśli kupisz ETFE i dobrze zamontujesz (i prawidłowo połączysz) to przeżyją tyle co tradycyjne , albo i więcej .

Pisałem już wielokrotnie tutaj na forum w różnych wątkach o panelach elastycznych, że nie wolno tego kleić na Sikaflexie , bo to jest główny powód tego , że ulegają uszkodzeniom.
Jak ktoś sobie to tak prywatnie robi to jego wybór i jego problem, ale jak robią to "profesjonalne" firmy i warsztaty i biorą za to pieniądze to jest to zbrodnia :gwm

Wyświetl szczegóły
SlawekEwa 
Kombatant
Slawek Dehler

Twój sprzęt: Blaszka Ducato L4H2 3.0 JTD
Nazwa załogi: Fendziaszki
Piwa: 242/614
Wysłany: 2025-11-03, 09:17   

joko napisał/a:
Elastyki są super , ale trzeba wiedzieć jak je montować na kamperze

joko napisał/a:
że nie wolno tego kleić na Sikaflexie , bo to jest główny powód tego , że ulegają uszkodzeniom.

i z tego powodu powstaje " miejska legenda" kultywowana przez niektórych forumowych "fahofcuf", że elastyki są do :dupa

Andrzej 73 
Kombatant
lawendowy

Wysłany: 2025-11-03, 09:39   

windsurfer napisał/a:
Napięcie rzeczywiście mam rzedu 110V

Tej informacji wcześniej nie zamieściłeś.
Mam trzy panele zamontowane równolegle , i na listwach z poliwęglanu komorowego o grubości 1 cm. Tak jak pisałem nic się nie dzieje.
joko napisał/a:
Te uszkodzone jak chcesz tymczasowo uzywać to zabezpiecz w miejscach uszkodzeń jakimś silikonem bezbarwnym , żeby wilgoć nie wchodziła (wczesniej wygrzej żeby wysuszyć to co już tam wlazło) , żeby korozja nie postępowała.

Nie chcę powtarzać słów Joko , ale w tym wypadku nie ma racji.
Sam pisałeś Kuba , że są możliwe że są mikropęknięcia i to jest powodem do wymiany aby takich przepaleń dalej nie było. Piszę to w kontekście bezpieczeństwa , bo coraz więcej kamperów pali się od elektryki. Niestety :spoko

Odpowiedz do tematu